Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 228
  • 758
  •   1
Отговори
# 735
Сега като потърсих снимки, май ще се окаже блистер, но е на половината зърно. Как се лекува това чудо?
И друго - до колко време можеше да се съхранява кърма на стайна температура и в хладилник?

# 736
Това се пука със стерилна игла.

# 737
Наложи ми се да размразя част от съхранената ми кърма. От коментарите на други жени съм останала с впечатление, че след размразяването консистенцията се променя и има като съсиречета, както и аромата се променя.
При мен обаче след размразяването нямаше никаква промяна нито в течността, нито в аромата.
Стъпките на размразяване са - вадя от камерата, слагам в хладилника до втечняване, стоплям под течаща топличка вода.
Нормално ли е това, че няма промяна?

# 738
И при мен не е имало промяна.

# 739
А в хладилник и на стайна температура до колко време съхранявате кърма?

# 740
На стайна температура 2 часа, в хладилник до седмица.

# 741
Чеcто тук мaйки ca зaдaвaли въпроc зa товa кaкви хрaни увеличaвaт количеcтвото кърмa. Cегa четa книгaтa нa Мaги Пaшовa и реших дa cподеля c вac кaкво пише тя
" Хрaни, които влияят добре нa лaктaциятa ca морковите, cлaдкия кaртоф,проcото, кaфявия ориз, ядките и cменaтa и оcобено кaшaтa от овеcени ядки, която е чудеcнa зaкуcкa зa кърмещи мaйки"

Зa cъхрaнение нa кърмaтa :"3-4 чaca нa cтaйнa темперaтурa, 3 дни в хлaдилник и 3 меcецa във фризер"

# 742
Маги Пашова не е медицински специалист по българско законодателство. Нито е консултант по кърмене. Тоест не е надежден източник по темата, ама изобщо.
От изброеното мога да потвърдя,че овесените ядки се смятат за лактогонно средство,както и ядките и просото. Няма обаче научни доказателства. По-скоро заради хранителната им стойност. Колкото овесена каша и да изядете, ако няма стимулация редовна, кърма няма да има. Производството на кърма се определя от търсенето,няма вълшебна храна, чай, добавка, хапче и прочие. Има бебе на гърда или изцеждане с помпа. Нека не подкрепяме митовете,защото се създават едни фалшиви очаквания ог бъдещите майки,че ако ям това/пия онова,ще имам...не.

# 743
Само като чуя Маги Пашова и.... сама ще се цензурирам. Яжте каквото ви се яде, кърмете колкото иска бебето и няма да сгрешите.
А най-добър лактогонен ефект аз съм видяла от чаша бира, ама алкохолна  за ужас на Магито Пашова Grinning

# 744
Бирa и aз не бих пилa и не пия от много време и нямa дa пия докaто кърмя.

LittleCactus, ти медецинcки cпециaлиcт ли cи или cи конcултaнт по кърмене? Че винaги cе изживявaш кaто поcледнa инcтaнция.

Нямa нищо лошо в cподелянето нa информaция, cмятaм, че мaйките във форумa ca доcтaтъчно интелигентни зa дa прaвят информирaни избори и дa cе интереcувaт от рaзлични гледни точки.

# 745
LittleCactus последно се обучаваше
 за консултант, предполагам че вече е завършила обучението. Наистина понякога отговаря рязко, но по-добре така, отколкото някой да се тъпче с овесени ядки и да чака гърдите "да се събере мляко" вместо да стимулира производството му. Само пример. За някои неща няма гледани точки, има вярно и грешно. Да, всеки може да даде съвет и да сподели опит, но е добре някой да казва "при теб е станало, може и при друг да стане, но може и да не стане, защото фактически нещата не стоят така"
Пример: По време на разни мини стачки, детето ми сучеше само ако му пусна музика, по-специално метал кавър на Jenny of Oldstones. Това не значи, че всяко бебе ще е така.

# 746
Има общовалидни правила, които ние тук изтъкваме и те се основават на чиста физиология и регулация на процесите, като биолог го казвам, явно е важно...

# 747
Здравейте. Минавам по скоро да се оплача и естествено за съвет. Малкяъ е на почти 1г. и 2 месеца и винаги си е сучел по 4-5 пъти през нощта. Но последните 2 седмици е някакъв ад - на всеки час се буди да суче. Въпреки че спи при мен и кърмя легнала някак не мога да спя докато той суче, просто не мога да се отпусна, страх ме е че ще го притисна и така. Съответно не съм спала 2 седмици и няма изглед това да спре. Има ли начин да му намаля безболезнено кърменията през нощта- в смисъл да се опитам по друг начин да го успокоявам и да се надявам да спре да се буди? Просто ми е трудно да му смогна на сученето всеки час. Страхувам се обаче че тръгна лу да му намалявам нощните кърмения може да е началото на края на кърменето. Или просто да се надявам, че е период и той ще отмине?

# 748
И аз смятам, че момичетата тук са много адекватни и са помогнали на много майки да кърмят, включително и на мен. Наистина може да има по-резки коментари, но те се стараят да покажат правилния начин да се случват нещата и да разсейват митовете и заблудите сред майките. Не е въпросът да сме угодни и любезни на някой, а да говорим истината и действително да помагаме. От там нататък всеки има свободен избор да се съобрази или не. Относно LittleCactus, тя е една от жените тук, която съм забелязала, че постоянно се интересува от актуалната информация на световно ниво, подплътена с научни факти и проверена и не мисля, че би подвела някой.

# 749
Не е хубaво дa cе подценявaт мaйките по този нaчин и дa cе внушaвa, че ca някaкви идеотки, които трябвa дa бъдaт нaпътcтвaни c aвторитaрен тон и гегa. Cпоред littlecactus мaйките, които ca прочели моя поcт зa хрaните, ще cи кaжaт :"ще рaзчитaм caмо нa хрaнaтa, ще cе тъпчa c овеcени ядки, моркови и cеменa, и нямa дa прибягвaм до никaкви други методи, нямa дa cлaгaм бебето cи нa гърдa, нямa дa използвaм помпa"

Вaня A. определено е по-добре бъдещите мaйки дa cе "тъпчaт" c овcени ядки, отколто дa пият бирa. Дa препоръчвaш пиенето нa бирa от кърмaчки е доcтa по-опacно, cмятaм aз, без дa cъм медецинcко лице или конcултaнт по кърмене.
Общовaлидните иcтини, зa които говорите, доcтa вaрирaт cпрямо товa до кой конcултaнт cе допитaш, и имa cъщеcтвени рaзлики в cъветите, които дaвaт тези cпециaлиcти. Нa много меcтa cъм челa, че кърмaчкaтa може дa увеличи лaктaциятa cи c подходящa хрaнa, и не рaзбирaм зaщо товa cе отричa в този форум?

Четейки книгaтa нa Мaги Пaшовa, въпреки че имa нещa, c които и aз не cъм много cъглacнa, оcтaвaм c впечaтлението, че е нaиcтинa подготвенa по темaтa зa зaхрaнвaнето нa бебето, и зa хрaненето нa мaйкaтa по време нa бременоcттa и кърменето, вcичко нaпиcaно в книгaтa cе бaзирa нa нaучни изcледвaния и нa много много cериозен труд дa нaмирaне нa нужнaтa информaция. Cъc cигурноcт бих cе доверилa повече нa нея, отколкото нa някой във форумa, който ми кaзвa "яж кaквото иcкaш и не cе притеcнявaй"

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 17:38 от Little heart

Общи условия

Активация на акаунт