Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26

• 26 348
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте.Аз да се отчета:) Нямам температура вече, болката я има, но сякаш е по-малка от вчера. Ще следя днес температурата и ако нямам,ще се размина с антибиотик, дано Simple Smile

# 661
Здравейте, не съм питала скоро, но ето че пак имам въпрос 🙂
От 5 месеца и половина захранвам бебка. В началото вървеше доста добре, след около месец бях заместил обяда. Но отидохме на консултацията на 7 месеца и се оказа, че не е качила нищо. Досега не се е случвало, обикновено качва около 1 кг. След това започнаха и зъбите един по един да изникват и спря да яде почти твърда храна, по няколко лъжички на обяд и след обяд. От тогава си се кърмим 6-7 пъти на ден. Има около 6 мокри/мръсни памперса на ден.
След 9 дни прави 8 месеца и вчера я премериха вкъщи, ами пак не е качила нищо (9.400 кг е).
Дали имам някакъв проблем с кърмата или... Не знам как да действам, а вече се притеснявам. ☹️

# 662
sabrina нормално е да не качва след 5-6 месец. При нас беше почти като при вас с единствената разлика, че качваше по 50-100 гр. До миналия месец беше единствено на кърма, твърдата храна я вкусваше или ядеше много малко. Сега е на 1г и 5м. След 5ия месец стават много активни и поради тази причина вече не качват по много. Според мен 6 памперса са добре за денонощие, да не се забравя че вече и много се потят заради жегите

# 663
Здравейте, родих тази нощ в 2:30. Възможно ли е още да нямам коластра? Слагах бебето три-четири пъти, но като цяло не ни се получава и на двете. Тя е много сънлива и почти не си отваря устата да захапе хубаво зърното, а аз пък още съм несигурна. А съм с такова желание да я кърмя.

# 664
Честито бебе! Коластрата са капки, не е голямо количество. Стиснете зърното и вижте дали излиза много гъсто жълтеникаво мляко. Изчетете първи пост, за да се подготвите на теория. Дайте време на себе си и на бебето да се научите, ще стане, а и тук сме много, ще помагаме!

# 665
Проблема е че вече май е много гладна. Устата и трепери и стиска юмручета. Да поискам ли АМ докато ми тръгне коластра?

# 666
Здравейте. Въпрос до дълго кърмещите майки- кога ви дойде цикъла? Малкият вече е на 1г. и 1м. и нямам още цикъл. Знам, че може би е нормално, но си мислех, че като намалеят малко кърменията, може би ще дойде....

# 667
Медиса, ако искате може да дадете АМ на бебето и да се помъчите на следващото хранене. Няма страшно от млякото в болницата, аз почти само така съм ги хранила и двете в болницата и никога с АМ вкъщи.
Сол, нормално е! На мен ми дойде след година с голямата и след година и половина с малката.

# 668
Медиса, аз също исках шише с АМ първото денонощие, че и второто май, докато ми слезе кърмата. Не попречи на кърменето изобщо. Естествено, пак си слагаш детето. На нас в родилното ни казваха 15 мин на едната гърда, 15 другата и тогава АМ. Също помоли акушерките от отделението за съвет и насоки. Аз като раждах, изцяло на тях дължа успешното започване на кърменето, знаят позиции, правилно засукване, обясняват, как да е облечено (по-скоро как да не е почти облечено, хехе) и така.. не се срамувай или притеснявай.

# 669
Бебе няма как да държите насила на гърда, както и ако суче, не е редно да му засичате време на гърдата. Ако бебета засуква успешно,седи докато пусне или заспи и се сменят гърдите. Съвет да седи определен брой минути не е ок и не е адекватен.
Обадете се или повикайте консултант при вас.
На този етап биологична поза и контакт кожа в кожа ще ви помогнат най-много.
Акушерките могат и да помогнат, могат и да не. Зависи дали са минали обучение допълнително. Тъй,че ви насочвам към консултант. Има много фактори, които са от важност и е редно да се обговорят.

# 670
Само към кактус ще добавя:
В родилното давах Ам на сина ми. В един момент той сам започна да го отказва. И на мен ми казваха да го държа определено време, обаче аз още неопитна не можех да му отворя устата и да се отскубна Joy
В един момент толкова цокаше, че повръщаше от преяждане, а акушерката (една от всичките) пък се кефеше как се е отказал от ам сам. Вкъщи съм давала ам, но по други причини, различни от невъзможността за кърмене,  така че - успокой се, наспи се, нахрани бебето. Имате време да се нагодите и да се кърмите. Аз кърмих до 1г 6м.

# 671
Бебе няма как да държите насила на гърда, както и ако суче, не е редно да му засичате време на гърдата. Ако бебета засуква успешно,седи докато пусне или заспи и се сменят гърдите. Съвет да седи определен брой минути не е ок и не е адекватен.

извинявам  се, че не се изразих правилно. Това беше съвет при още неслязла кърма и чувствителни зърна при мен. Естествено, след като дойде кърмата колкото иска - толкова...

Иначе това с кожа до кожа беше също основен съвет. Даже и съм я държала да спи върху мен в родилното.

# 672
  • София
Medissa коластра се произвежда още по време на бременността. Някъде след 20-та г.с. започва да се образува. Това, че не я виждаш или не излиза капка при опит за изцеждане, не означава, че не е там.
Тя е напълно достатъчна за бебето, ако то суче много често и без ограничения. Под много често имам предвид точно това-поне и над 10-12 пъти за 24ч. Достатъчни са му и няколко капки на хранене, но трябва често да има достъп до гърда, без ограничение. Не бива да го оставяш да спи повече от 3ч., дори толкова  е много. Нужно е да будиш и да предлагаш ти.
Дори капки адаптирано мляко са от значение и не може да се каже "че не пречи въобще". Но ако има реален проблем с количествата кърма си е нужно и неизбежно.
Не знам дали разбираш английски, но тук има плейлист с видеа за основните неща при кърмене-пози, засукване, изцеждане на ръка https://www.youtube.com/watch?v=uMcgJR8ESRc&list=PLxVdpaMfvx … gM2QcN5pAc-LraJgL   Дори да не разбираш езика, самите кадри също дават информация. В канала има същите видеа на други езици(не български). 
Ако все пак искаш подробности за позата и как да се погрижиш за адекватното засукване на бебето, можем да напишем. 

Sol1986 при всяка жена е различно и зависи от много фактори. Година и месец си е все още нормално. Дори жени, които са отбили преди няколко месеца, може да нямат все още цикъл или да е много нередовен. Хубаво е все пак да не пропускаш прегледите при гинеколог и мамолог, това че не се е върнала менструацията, не отменя профилактичните прегледи.

# 673
Добро утро отново от мен,
Вчера минаваха педиатри, неотолози и помагаха много. Опитвахме се да я накраме да засуче макар, че все още е само капки коластрата. Не се получи. Гърдите са ми много големи и зърната не се оформят така хубаво. Малката накрая чак се гърчеше и и трепереше устната от яд и и дадохме АМ, за да мога и аз да поспя защото не бях мигнала повече от 40 часа. Днес започва битката наново. Дано се справим.

# 674
Пак казвам трябва ви консултант,това са специалистите по кърмене. За да ви покаже на място. За да се отхвърлят някои потенциални причини за затруднението. Тук можем само линкове да си подхвърляме. Освен това не давате обратна връзка какво  пробвано и какво не, казах ви в преден пост беологична поза и кожа в кожа . Пробвано ли е? На колко време ви дават бебето? От постовете оставам с впечатление, че ви го носят изнервено и изгладняло и като  такова,няма как да стане. Трябва да е спокойно и далеч от състоянието на "нахрани ме веднага"

Големите гърди имат нужда от поддръжка. Пробвайте сандвич захвата,v hold https://youtu.be/0I-OAr7Dr48

Както и c hold, или иначе казано компресията http://www.podkrepazakarmene.com/compression-492.html
Преди кърменето трябва да приложете техниката на омекотяване с обратен натиск https://xedra.wordpress.com/2010/06/16/rps/ това би трябвало да ви помогне да омекотите ареолата  оформите зърното.
Трябва да ви се покаже  правилната техника на класическа люлка https://xedra.wordpress.com/2012/08/01/bf-clip/
Като ще ви е удобна  футболна топка.

Но трябва да сте удобно застанала,без напрежение,да си подложите възглавница,да сложите детето на нея и така. Лошото заставане в неудобна поза ви пречи изключително много.

Всичко това на теория ще ви помогне,но показна и обяснено на живо ще е 100 пъти по-ефективно. Обадете се на консултант за  улеснение. Доброволните работят безплатно. Не си причинявайте дни наред борба с вятърни мелници,като има кой да помогне на едно обаждане разстояние.

Общи условия

Активация на акаунт