Градинарство - моето хоби 24

• 31 955
  • 784
  •   1
Отговори
# 210
  • до най-прекрасния мъж
Ама и да се отрови земята и да се посади после тревна смеска,пак ще долети семенце на нещо от някъде. Стерилните английски морави не са истински поляни,а чимове на килим. Ето аз сях вчера тревна смеска,точно на обработван редовно терен, почистихче големите коренища и после с греблото.
Съгласна съм с Абсурт, че бяла детелина или бели маргаритки или каквото друго изберете, има страшно много варианти  тревни смески, ще направи чудесен килим.
Има  друго нещо - от единичиният ми опит с тази отрова с цел махане на един храст,пречещ на дренажа, си убих две дървета и две рози,заради лекият полъх на вятър. Да се има предвид. Доста далеч бяха от мястото  не пръскам при вятър и пак е успяло а стигне до тях и да ги умори.
Аз ги ползвам от 10 години тези препарати, но пръскам само там, където не се сее нищо и няма опасност да унищожа дървета или друга културна растителност. Например - пред порталната врата, на мястото, където си спираме колите, покрай оградите, по пътеките. Като цяло знам за опасностите, но ако не напръскаме, просто няма нищо да направим. Борбата е силно неравностойна, не в наша полза. Покрай нас съседните дворове са джунгла и тази година видимо имаме много повече плевели, а вече чистихме веднъж през февруари. Единият двор от едната страна го косим ние, но другият е на хора, които не са ни близки. Даже те са поредица от 5 дворни места, в някои има и къщи, за които никой от поне 10-15 години не полага грижи. Всичко е обрасло в треви, дървета и храсти. Някакъв ужас е, особено и когато котаракът започне да мъкне пред вкъщи змийчета, гущери и всякаква твар. Успокояващото е, че тази година някой е изорал двора, който е непосредствено до нас и май ще го сеят с нещо. Надявам се малко да позатихнат плевелите.
С ММ решихме на 100 % да затревим наесен, не само заради пръскането, а и ми се ще да оформя всичко, да се отделят кътовете за цветя, алеите, да посипем една част с речен камък и черен найлон отдолу. С две думи това лято само ще фрезоваме и оформяме.  Пък и се надявам да ми се избистри на 100 % кое къде да е.

# 211
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много е хубава тая дихондра Simple Smile Simple Smile Simple Smile
дали издържа навън? ще трябва да прочета за нея.

# 212
Добри, дават я като алтернатива на тревна смеска,тъй че вероятно е бая издържлива. Поръча ли батати 😜

Блу,ами с градина е така. Трябва непрекъсната грижа. Гущерите,змийчетата, жабите,насекомите са част от природата и са белег на здрава екосистема. Ще ги има и с идеалната поляна, сори.
Непрекъснатото пръскане с подобни препарати е крайно непрепоръчително,но вие си знаете. И като пръскаш, не отива само там, а и наоколо.
За пътеките ви трябва геотекстил,не найлон😉

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 13:02 от LittleCactus🌵

# 213
Simple Smile ей такова питане чаках. Simple Smile
не съм поръчала, назлъндисвам се нещо...

# 214
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря много за съветите на всички. Много са ми ценни, затова ви следя непрекъснато. Ще си проуча добре материалите и ще действаме на есен.
LittleCactus, знам, че не е полезно да се пръска, но не ни стигат силите всичко да оплевим или окосим. До сега ходехме за по няколко часа един път седмично. Ние не живеем там и това доста усложнява нещата. А като отидем, имаме ремонтни дейности вътре в къщата и дворът някак остава на заден план. Сега с това ИП малко се поспряхме с останалите задачи и имаме повече време за градината и къщата.

# 215
Ясно, така е, ако не живеете там,е сложна поддръжката. За косенето само ще споделя нашия опит - косяхме с електрическа косачка висок клас,1дк двор и много бавно ставаше, цял ден си отиваше. Купихме самоходна бензинова и отнема 1 час. Изключително си заслужава инвестицията в подобна покупка. Аз много се дърпах, но признавам мъжът ми беше прав.

# 216
  • София
Ясно, така е, ако не живеете там,е сложна поддръжката. За косенето само ще споделя нашия опит - косяхме с електрическа косачка висок клас,1дк двор и много бавно ставаше, цял ден си отиваше. Купихме самоходна бензинова и отнема 1 час. Изключително си заслужава инвестицията в подобна покупка. Аз много се дърпах, но признавам мъжът ми беше прав.
Подкрепям за косачката. Аз проучих и съм доволна, че си взехме самоходна безнинова косачка. Дори и децата се справят без проблем, там където е равно. Лошото е че не навсякъде е равно и там отнема малко повече време, но ще го заравним постепенно. Тъй като при мен е селска трева и не мисля да я махам и после да сея райграс се изхитрих и купих и косачка с опция мулчиране, така че дори не събирам тревата в кош и не я изхвърлям. Реално тревата минава по няколко пъти през ножовете и после пада зад косачката. Ако не е косено по-дълго време остават редички, които се забелязват няколко дни докато порасне тревата, но на мен не ми пречат. Справя се без проблеми и с висока трева. С опцията мулчиране се води, че се тори дори самата трева,  а и не се налага да изхвърлям окосеното. Ние също косим около декар двор, останалото е за зеленчуци.

# 217
Ооо и аз го палзвам мулчирането 😆 голяма благинка . И наистина поляната се чувства добре

# 218
  • до най-прекрасния мъж
Ние взехме компромисно голям бензинов тример, отделно имаме косачка на ток и малък тример. Засега косим малко - около 300 кв.м. - това е съседния двор. На първо време в нашия планирам да затревя около 200 кв.м., което е 1/3. Имам още около 100 кв.м. лозе и 100 кв.м. съм предвидила за зеленчуци. Като преместя лозето, ще затревя и тях. На останалите 200 кв.м е къщата, стопански постройки, гараж, малки градинки пред къщата и две бетонирани площадки пред и зад къщата. На тази отзад сме планирали навес с барбекю. Тази отпред засега ще си я оставим, тя се засенчва от асмички и е с източно изложение. Става сутрин да си пиеш кафето на шарена сянка.
Това е дворът, като в дъното вдясно се вижда лозето. А в ляво са ягодите, които ще местя. Искам да затревя площта до лозето по цялата му ширина. Вляво, където са ягодите, ще сложа цветя, в средата ще има пътека, а вдясно имам билки по протежение на оградата.

# 219
Привет,

Имате ли идея как, т.е с какви цветя може да се направи композицията от предната страница, но да стават да отглеждане на вън. Такива саксии с различни цветя много ми харесват, просто нямам място да ги гледам вътре.
Редактирам се.
Може би секуленти някакви да могат да презимуват, какво ще кажете?

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 20:37 от PolyV

# 220
зависи от мястото ти. ако е много слънчево трябват едни, ако е повече сянка - други.
Sad сансевиерата (индийския нож) няма да презимуват навън Sad

можеш да направиш подобна комбинация.
едногодишни
ирезине или копривка, вместо кротона - копривката е по-издръжлива, газании на мястото на гуцманиите и нещо висящо - върбинки или сакъзи.

многогодишни
някаква трева - пампаската май е много висока, но има други, по-ниски, или двуцветна хоста + червена или винена хойхера + нещо цветно висящо - зимзеленът цъфти синьо, бакопата - бяло и нещо жълто ми се върти пред очите, но не се сещам името Simple Smile

# 221
Добри, благодаря.
Многогодишните си ги записвам. Ще ги покажа като успея да се сдобия с тях и засадя. А инак в двора има много слънчево място и сенчесто зад къщата. Ей там на слънчевото ми изгоря райграса, а уж беше за слънчеви площи. Сега купих на българска фирма, хич не е скъп, дано за ми тръгне.

# 222
При нас съседният двор също е джунгла, нашият започнахме да оправяме преди едва 2 години, но змии не съм виждала. По принцип най-лесно се поддържат трева и местни храсти, люляк, калина, бъз. Ние не сме прекопавали двора в тая му част, подсяваме малко трева, но си има лапад, живовляк, детелина, жълтурчета, други плевели, на които не им знам името, трънливите поизчезнаха. Ние сме садили лавровишни по периферията, хибискуси, отпред дюля и от миналата есен - мушмула. Ето я спомената джунгла, като дойдат хора и орежат всичко някой ден, ще ми липсва Simple Smile
Скрит текст:
Имам и въпрос - по тези колове може ли да пусна клематиси или ще им е сенчесто? На лавровишните там им е добре, но фотинията се е издължила и навела напред, търси слънцето, то е зад порутената къща лятото.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 22:28 от bflmp

# 223
Ох,че хубаво! Обичам такива поляни 😍

# 224
За малко настроение!🍀

Общи условия

Активация на акаунт