Градинарство - моето хоби 24

• 33 070
  • 784
  •   1
Отговори
# 450
  • Norge
Амели, Любимото цветенце е Saxifraga.

Ени, прегръдки. Flowers Hibiscus
Любознателна, и на теб! Flowers Hibiscus
„Някои рози започнаха да цъфтят“ - пишеш. Какви ти някакви рози; то изглежда така, сякаш самият рай е слязъл в градината ти.

Аз не се включвам, защото...ами то същото като миналата година, а миналата се наснимах без спиране... Relaxed

Иначе ирга и аз имам. Казват, че е още по-полезна от аронията.
Двата вида храсти са ми един до друг, но иргата зрее по-рано и, честно казано, изобщо не ми се занимава да я покривам против птичетата. Изяждат всичко за отрицателно време. Sparkling Heart

# 451
  • София
Нелка, привет! Flowers Hibiscus
При мен така става с аронията- докато разбера, че е узряла и са останали само листата.

# 452
Амели, дворът ти е приказка!

Аз малко ви поизпуснах и се връщам да чета.

# 453
Амели, супер е градинка! Завидях за оградата. А зайчето така свободно ти щъка из двора? Аз моята зайка не смея още да я изкарам навън. Не е ваксинирана, а и ще опасе всичко, което ще докопа. Иначе си имам метална ограда за хайванчето.

# 454
  • софия
Благодаря ви, момичета! Още е мъниче двора, но аз му се радвам, освен това ми харесва труда покрай подръжката.
Зайчето не живее свободно в двора. Пускаме го да се натича и пообикаля на свобода за час два, и то само под контрол, иначе всичко ше изяде. Живее в клетка. Кучето и котката са научени вече, но заек едва ли се възпитава с команда “не”. Кучето що теменужки и божури ми наръфа като бебе.... после се откаАх изобшо дс се боря за постигане на красив двор. До тази година Simple Smile
Нашето зайче също не е ваксинирано. Нито една ваксина няма( вече е на три години). Приятелка ми каза че тяхното зайче умряло след ваксина и аз реших, че този ще живее без. Засега си е екстра!

# 455
Миналата година си купих ирис от Лидл (луковички). На съседите ирисите са високи, с огромни цветове, а моите са едни... изнежени и дребни. Друг сорт ли са или са сбъркани нещо?

Вайгелата ми вървеше добре, но тази пролет остана "гола". Показали са се пъпки на листа и дотам. Хванах котарака, че си ходи там на тоалетна. Преместих я, но установих, че няма типичните корени, а нещо като клон. Дали така трябва да е или нещо ги е изяло?... Десет дни ѝ давам да даде признаци за живот.

# 456
Миналата година си купих ирис от Лидл (луковички). На съседите ирисите са високи, с огромни цветове, а моите са едни... изнежени и дребни. Друг сорт ли са или са сбъркани нещо?

Ирисите са различни видове
"Ирисите са разделени в две основни групи – ризомна и луковична.
Сортовете от ризомната група са най-популярните. А от тях са известни видовете – брадати, голобради и качулати."
"Брадатите ириси от своя страна се раз¬делят на четири групи.
1.Високата група (75 см и повече, цъфтят през юни) включва хиляди хибриди. 2.От средната група 45–75 см, цъфтят през май.
3.В група¬та на джуджетата (20-45 см, цъфтят през май) са ириси¬те, подходящи за алпинеума и за предната част на бор¬дюра
4.Нак¬рая идва ред на миниатюрната група (до 20 см, цъф¬тят през април) – потърсете И. пумила (10 см),
Голобрадите ириси са разделени в много групи.
-Пасифик коаст имат венчелистчета с ефектни жилки и вечно¬зелени листа.
-Сибирските ириси са сортове и хибриди на И. сангвинея и И. сибирика Сортовете са много¬бройни. Зимните ириси цъфтят между ноември и март при меко време. Потърсете И. ун-гуикуларис (И. стилоза) – 22,5 см, тревисти листа, вио¬летови цветове.
-Водните ириси имат нужда от влажна почва"
Цитатите са от Форум HobbyKafe.com

# 457
Тези, които описват при съседите са ирис германика,те се размножават с ризомно коренище. Луковичните повечето са холандика като твоя. Ако искаш германика,наесен ще трябва да чистя моите.

# 458
Благодаря ви, момичета! Мислех, че не го гледам добре, та е дребен, а той бил джудже. Устройва ме, че заема по-малко място. Stuck Out Tongue Winking Eye
Днес си купих миниатюрно карамфилче от Лидл, много е нежно. Чудя се дали да го сложа в градината или да остане в саксия.
Цъфнала ми е една от розите, която е храстовидна. Ухае прекрасно. Оранжева е, ама ме мързи да ида да я снимам.

# 459
  • Norge
Абсурт, много ми е приятно да „си говорим“ Sparkling Heart
За изядените плодчета се развеселих; и тук е същото, но поне аронията покриваме с мрежи. От нея имаме много, докато другото е самичко храстче и изобщо не ни се занимава.

Веднъж в мрежата - над нещо като поточе - се беше заплела една змия, горката. Водна. В България мисля, че се води  жълтоуха. Разрязахме мрежата и я освободихме. После, за благодарност, някоя от роднините ѝ се засели на 50см от входната ни врата Joy

И за да не съм с едното бърборене, ето и една друга страна на градинарството Blush

Последното се беше навряло вкъщи, заедно с едно синигерче. Two Hearts

# 460
  • густо майна Филибето
Нелкаааа, не само градината ти е вълшебна! И ти си истинска фея, животинките са наоколо и ти имат пълно доверие! Purple HeartBlue HeartYellow Heart

Dara888, луковичен ти е ириса, и догодина ще е по-висок. Моите са към 60см.
Храстчето ти според мен е мъртво.

Амели, не е моята градинка, снимката е от нета. Дихондрата може би би расла навън някъде по южното черноморие, даже са ми казвали за двор, насят вместо с трева - с дихондра. По-точно чимове, имаше някаква фирма, която полагаше чимове внос от Гърция. Но за комбинация с кротона е позходяща, той е стайно растение.
 Радвам се, че ни показваш градинката! Оградата ти наистина е страхотна! И зайко Sparkling Heart
 Да ни покажеш божура и цъфнал!!!
 Цветето с капчицата роса е Лупина, много е красив и много ми харесва! За съжаление при мен не му хареса. Пробвай да му насееш и семенцата, представи си една такава полянка!
Скрит текст:

Едните ти луковични приличат на гладиоли.
Аз днес си купих като твоето цвете. Сега ще се връщам да чета как се казваше, защото забравих Joy  Като го видях, и се влюбих в него. Много обичам маргаритки! А ако е от тези, които се сеят сами, още по-добре! Само ще скубя излишното, или ще размествам.
Розичката няма ли вече да цъфти? Да не забравиш пак да я покажеш! Много слабичка, милата. Слагаш ли ѝ тор?
Хортензиите ти са прекрасни, а задната наистина лми е тъмно лилава??? Heart Eyes

Тази година една приятелка ме нави да правим разсади на цветя. Тя е голяма майсторка, със зелени пръсти, обаче градинката ѝ е вилна, почвата камениста, а вода носи с шишета. Аз пък имам перфектни условия, обаче нещо не ми се получават разсадите. Първи ми излязоха кореопсисите, и си останаха такива дев седмици, само с първите листенца. Насадих тук-там, дано нещо порасне. После си казвам - защо се занимавам с глупости, като си имам три кореопсиса в градината, да бях им събрала семената и направо да наръся. Не ми се отдава и това е.
Бях ис купила семенца от Ми М трейдинг. По-точно двете си купихме и делихме. Беше много смешно делене, защото повечето пакетчета са ги правили във фирмата, с пинсетка и лупа - по 5-6 семенца в целофанче. Аз не че имам място за повече, но успеваемостта ми е минимална. Така че - никак не ви ги препоръчвам. Преди много години ми бяха пратили грешни луковици, че ми разделили и поръчката на два пакета и платих куриер за всеки поотделно. Бях се зарекла повече никога от тях, но ето - пак се подлъгах. И пак грешка Joy

# 461
Нелка, страхотни животинки имаш в градината!

При мен онзи ден десетина врабчета си правиха прашна баня в разкопаната градина, отдавна не бях виждала толкова накуп. После пък и съседска котка си направи същата процедура. Днес въпросната Матилда я хванах на местопрестъпление - гризеше сухи пастички на масата.

# 462
  • софия
Много ми харесва при вас!
Нелка, как си успяла да ги снимаш тия животинки! То око си трябва, да ги видиш, да ги обичаш, да ги "повикаш"...     (благодаря за името, записах си го в тефтерче)

Любознателна, днес разгледах блога ти.....ууууауааааааауууууу. Онази неземна красота, която помня от преди години, определено е някакво вълшебно, неземно творение!
Как го правиш!?
Изобщо момичета, всички тук, как успявате? Страхотно е това творене, тая игра с природата! Ще се радвам, ако и другите имате блог или албуми, които мога да разгледам. Аз периодично си чета назад, но има мнооооого за четене, та ако има някъде сборен албум или различни албуми, блогове, моля ви да ми подксажете. Ще се опитам само да се вдъхновявам, без да се сдухвам.

Любознателна, никаква тор на нищо не слагам, Имам купена - и течна и на гранули, но нещо не мога да се престраша и още не съм слагала. Струва ми се сложно  - концентрати разни.
Задължително ще показвам всичко като цъфне Heart
Ето как изглеждаше розата миналата година Simple Smile

Лупината днес показах снимка на една продавачка в цветарски магазин и тя ми я каза. Запомних я асоциирайки с глупаче  - Глупина Laughing
Кои маргаритки се сеят сами? Изобщо аз всички тези цветя освен да ги поливам какво да ги правя?
О! Забравих, днес си купих три нови, многогодишни. Казаха ми , че си пускали израстъци и се саморазстилали. Уж нямаше да си купувам повече цветя Sad Обаче вчера ги видях и днес установих, че още мисля за тях та.... Много ме впечатли как за всяко листенце си има тичинка, като някаква съвършенна нежна композция. Ей сега ще го снимам, сигурна съм, че и вие ще го харесате.
Иначе да, хортензията наистина е толкова лилава.
Сега да не ми се смеете, обаче ще си призная, че никога не съм чела и осмисляла толкова бавно Simple Smile
Всяко име което назовавате го проверявам с гугъл и доста често си викам "аааааааааа да"
Ох голяма мъка са тия имена.

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 23:07 от Амели

# 463
  • В градината...
Арвен, страшен сивчо, вписва се чудесно с градината.
Нелка, ти наистина си вълшебна!
Аз един божур имам засега, чакам розовите до няколко дни.

# 464
Здравейте! Приемате ли нови членове? Градинарството винаги ми е било хоби и много ми е харесвало да се занимавам в градината, но поради стечение на обстоятелствата и живейки в апартамент, оставаше време за градината само в събота и неделя. Покрай обявяването на ИП, а и покрай това, че се затопли, временно се преместихме на вилата и сега съм много щастлива, че ми остава много време тази година за градинарството. Амели, какви маргаритки си взе? Аз имам едни многогодишни, които всяка година си растат. Едри цветове са, но са много красиви. Обикновено цъфтят началото-средата на юни.

Сега сях и семена от едни, които бяха наречени "бели маргаритки". Поникнали са, но са много миниатюрни и не смея още да ги разсадя из двора.
А това е едно, което майка ми го даде преди години.Знам го като черен кимион. Всяка година само от падналите семенца си расте. Цъфти много нежно. Чета, че има и много лечебни свойства, но аз го ползвам за красота на двора.

Общи условия

Активация на акаунт