Градинарство - моето хоби 24

• 32 614
  • 784
  •   1
Отговори
# 615
Ясно. Мерси за информацията💐 аз посадих една катерлива(hydrangea petiolaris miranda),ама още не е мръднала, надявах се след толкова дъжд да дръпне малко,ама цък. Дано се аклиматизира.

# 616
Много са мънички при мен още храстчетата, но ще снимам утре. Това е дъбоволистната хортензия преди 2 месеца,
Скрит текст:
сега изведнъж много се разви, втора година й е в двора

# 617
Иглолистен мулч ли си й сложила?

# 618
Много харесвам хортензии и вибурнум. От моят опит досега, най-устойчиви са вечнозелените вибурнуми. Повечето цъфтят рано напролет, някои са с ароматни цветове. Листата им са гланцирани и са красиви през цялата година, не въшлясват, не ги нападат разни бръмбари. Не са за всеки климат, изискванията им са като за рододендрон. Но ако са в полусянка или между други храсти, издържат горещото лято без проблем. Нямам хубава снимка, ето от интернет
https://www.google.com/search?q=schneeball+immergrün&cl … =1280&bih=800

# 619
Иглолистен мулч ли си й сложила?
Купувах ситен мулч, този е някакъв едър, който собственичката на градинския център ми подари. Не ми харесва колкото ситния, но го сложих, защото на растенията им е много по-добре, като са мулчирани. Нашият двор е около 600 кв. и аз се занимавам с него от 2 години, прекопаван е с фреза само в едната си част, която беше гола земя и плевели, после насяхме трева, но нито сме валирали, нито смеската беше специална, пак си има плевели, голи места. Отпред не сме пипали, само подсявам от време на време. Садя основно по периферията, за да скрия гледките, а и защото децата ми са още малки, като не е до ограда, цветето заминава. Трябваше да прежаля едни тъмни лалета, кукуряк, божур. Също понеже има много все още непипани места, има всякакви диви растения и плевели. Всяка година откривам по нещо ново. Simple Smile
Аз също много харесвам хортензиите и вибурнумите, при нас засега растат добре всички, имам 3 вибурнума от тези, които са познати при нас, обикновените калини. Тях съм сложила до оградата със задните съседи и се надявам да станат стена. Simple Smile Там е горският кът, сега наредих боровинки отпред, едните садих есента, едните сега, дано им хареса. Трябва да сложа някакви иглолистни между тях, да спират малко вятъра, но да са дребни, някакви възпитани. Simple Smile
Иначе тази година загина един дървовиден божур, другият е жив и цъфтя, но не изглежда твърде весел (така казва баба ми). Simple Smile Има ли нещо по-особено при тяхното отглеждане?

# 620
Дървовидният божур има по.различни изисквания от нормалния. Трябва му повече вода със сигурност, слънчево място, но не на пълен припек. Как загина твоят? Измръзване, изсъхване, гъбично заболяване? Така може да се разбере, какво липсва на останалия жив.  Покара ли пролетта, или изобщо не се появиха живи листенца след зимата?

Кажи на какво място е засаден, слънчево ли е, какво расте около него?

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 11:49 от Phloxx

# 621
Покара пролетта и изглеждаше добре, след това изведнъж нещо му стана, клюмнаха листата. Той е на по-сенчесто място от другия, като му изрових коренището, не намерих нищо необичайно, даже изглеждаше здраво, зарових го пак.

# 622
Покара пролетта и изглеждаше добре, след това изведнъж нещо му стана, клюмнаха листата. Той е на по-сенчесто място от другия, като му изрових коренището, не намерих нищо необичайно, даже изглеждаше здраво, зарових го пак.

Може да е измръзнал през нощта, ако са падали температурите. Ако е било топло и се е разлистил преждевременно? Ако е така, може да покара пак...

За дребно и красиво иглолистно, имам това https://www.google.com/search?q=Picea+glauca+var.+albertiana+%27 … =1280&bih=800

Не знам как се казва освен латинското наименование, не успях да намеря информация. Расте много бавно, макс. 10см годишно, и е с много красива форма.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 15:37 от Phloxx

# 623
Здравейте!
Това последното не е ли някакъв вид декоративен смърч? Имах подобен,беше ми го подарила една комшийка лятото. Бях го оставила навън да го сея,но спешно се наложи да си отидем до града и до следващата седмица вече беше изсъхнал.
При нас всеки ден вали,което се отразява добре на цветята и градината,но и много трева отново поникна и трябва да я изчистя.
Днес свеки ме изненада с клематис бял. Имаме годишнина с ММ и тя решила да ми вземе, тъй като знае,че отдавна искам. Ще прочета нещо,за да знам къде да го засея.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 23:01 от Анонимен

# 624
  • гр. София
Е не е ли народно име за хортензия(храстовидната)? Аз с такова впечатление съм останала🙄
Точно така е. Вибурнума е калина - с бели топки е обикновено, формата на храста и листата са различни от хортензията/картоп.

# 625
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в хоум макс има всякакви клематиси по 9,90 Simple Smile
взех си преоценен розмарин за 3,90, имаше с повехнали клончета, имаше и по-живи и по-зле... корените на нашия бяха изпълнили саксията докрай. надявам се сега в дворчето да му е добре.

# 626
Момичета, днес съм много щастлива. Когато минала година купихме къщата, при разчистване на пътека намерихме и изровихме  първото стъпало на къщата. Някога входът е бил от другата страна. Днес го преместихме върху два камъка, пак изровени от двора. Старото стъпало с нов живот

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 23:20 от La_Valletta

# 627
  • София
Момичета, днес съм много щастлива. Когато минала година купихме къщата, при разчистване на пътека намерихме и изровихме  първото стъпало на къщата. Някога входът е бил от другата страна. Днес го приместихме върху два камъка, пак изровени от двора. Старото стъпало с нов живот

Страхотно стои до тези кипариси  /туи/.Много добре се е получило.

# 628
Благодаря! Туи смарагд са. Остана да засадя и детелина, за завършен образ.

# 629
Приказно просто! 😍

Общи условия

Активация на акаунт