Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 816
  • 763
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 50
Здравейте. Бихте ли ми написали изпитана рецепта за тесто с квас, което да замеся в хлебопекарна? Благодаря.
Аз правя за хляб 100÷130 гр квас, 300гр вода, 500гр. брашно и 1-2 чаени лъжички сол. Размесвам няколко пъти на 10 минутна програма през 30-60 мин, после оставям да втаса.

# 316
  • Мнения: 750
Извинявам се, пропуснала съм да напиша, че ми е необходима рецепта за тесто за пица. Благодаря.

# 317
  • София
  • Мнения: 12 771
Извинявам се, пропуснала съм да напиша, че ми е необходима рецепта за тесто за пица. Благодаря.

Пица със закваска

# 318
  • Мнения: 4 210
Нова съм във вашата тема, но от много време искам да се науча да правя хляба с квас, затова се захващам с четене и после ще задавам въпроси.
До момента, си го правя с мая.

# 319
  • Мнения: 3 668
Момичета, моля за малко помощ. Hands Pray Прохождащ новак съм в месенето с квас с два опита. Водя ги успешни. Почти, има още какво да се желае. Blush
Справих със завкаската, месенето и печенето, но ми се иска хляба да се получи по мек и пухкав.
Правих го по тази рецепта:
https://www.youtube.com/watch?v=PgM9BRwQKdU
С брашно на СофяМел. Закваската ми е с бяло брашно.
Ето го резултата:

А това е първият ми опит с 200 гр. брашно за загрявака. Relieved

# 320
  • Мнения: 10 725
Аз за мек хляб ползвам само рецептата за тостерен хляб. Иначе този който сте направили винаги е с по-твърда и дебела кора. При мен пък за капак винаги става мокър отвътре, независимо след колко часа ще го срежа. Пека го захлюпен с друг съд и последно четох че е от това. Та, като реша да правя пак от този тип, ще пробвам да пека половината време затворен, половината време открит. Иначе става много хубав на вид, и втасал и всичко, но това мокрото, лепнещо ме влудява и отбягвам да правя. С тостерния нямам никакви проблеми. Но него отвид го пека.

# 321
  • Мнения: 3 668
При мен коричката не е дебела и прекалено твърда. Пекох 30 мин. под капак, след което извадих хляба и го сложих директно на решетката, без хартия. На най-силната температура - 250 гр. Коричката е хубава, тънка и хрупкава, но отвътре ми идва една идея по-жилав отколкото бих искала.

# 322
  • Мнения: 5 560
А като го допичате без похлупак, слагате ли купичка с вряща вода във фурната?
Сисли, на мен ми изглежда много добре хлебчето. Искаш да има по-"заводска" текстура ли?

# 323
  • Мнения: 3 668
Малкото хлебче /втората снимка/ го пекох открит с купичка вода и кората стана дебела и твърда.
Този от първата снимка го допекох без купичка вода и ми хареса повече.
Хидратацията ми е 60% и някак ми остана твърд и плътен отвътре. Има си големи шупли, но не пружинира достатъчно като го натисна и не е мек.

Днес съм се дигнала по сред нощ от мераци да активирам кваса и ще се пробвам със 70% хидратация да видя дали е от нея е жилавата текстурата. Simple Smile
Иска ми се да изглежда така. Моят леко сивее отвътре Simple Smile:

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 05:41 от Sysly

# 324
  • София
  • Мнения: 12 771
Sysly, ето ти рецепта за бял хляб:

Бял хляб със закваска

Много мекичък и набухва ето този Картофен хляб без месене. Много го обичам! Yum

# 325
  • Мнения: 3 668
Успях! Simple Smile





Това е хлябът!

# 326
  • Мнения: 10 725
Аз си показвам моя хляб, за да помогне някой. Не мога да разбера къде греша. Вчера реших да опитам пак и пак лепне. Тоя път пекох 25 мин похлупен и още 30 отворен. Лепне средата и това е. С тостерния нямам този проблем. Тук не знам къде греша. Според мен е печенето. Снимах от всички страни за да се открие евентуално проблема. 





# 327
  • Мнения: 3 668
Още топличък Relieved:



Отворих си работа с тоя тоя хляб. Никой вкъщи вече не ще да яде купен от магазин. Grinning

vici75, аз като "най-опитна"Stuck Out Tongue Winking Eye мисля, че освен печенето, втасването също има значение. Пробвай да удължиш първото втасване. Аз го чакам да утрои обема си и нямам мокър ефект в средата.
Другото за което се сещам е, да се изчаква напълно да изстине - 4-5 часа. Така ми се получи когато го нарязах не добре охладен.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 07:08 от Sysly

# 328
  • Мнения: 10 725
За втасването е втасал моя, и е изстинал също. Винаги  този тип ми остава мокър. Даже този на снимката, бях отрязала филия на една салфетка. Салфетката залепна за него. С другия тостерния, няма проблем. Него и горещ го режем и над 2 месеца ми стои, нито лепне, нито му има нещо.

# 329
  • Мнения: 916
За втасването е втасал моя, и е изстинал също. Винаги  този тип ми остава мокър. Даже този на снимката, бях отрязала филия на една салфетка. Салфетката залепна за него. С другия тостерния, няма проблем. Него и горещ го режем и над 2 месеца ми стои, нито лепне, нито му има нещо.
Ако искате опишете процеса на работа с хляба и какво ви е брашното - дали е силно (което има повече белтък) или слабо. Хляба ви има ли кисела жилка? На мен ми изглежда като недовтасъл, може да влезете в групата "Страст с квас" във фейсбук, там има много снимки и клипчета и дружно ще се опитаме да ви помогнем да изчистите проблема.

Общи условия

Активация на акаунт