Козунаци 2020 - 2ра тема

• 34 766
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Morena, притесненията са ми, че ще седи в хладилника повече от 18 часа докато се прибера, да не превтаса и да не станат после конците.
Разбирам, аз ти посочих опита, които имам. Не съм правила с 18ч. втасване.
Всъщност  виж дали Козунак без месене не ти е вариант - чети за процеса.
Дртуг вариант е да правиш Козунак с малко мая и дълго втасване (по примера с хляба - за 12-18часа). Аз съм го обмисляла, но не съм се заиграла все още с тази идея.

# 301
  • София
Много благодаря, Морена. Вече го започнах. Ще го оставя в хладилника, довечера ще го премесят пак, пък утре -каквото стане.

# 302
  • Sofia
Моля, пак заповядй! Успех ти желая и сподели после впечатления. Simple Smile

# 303
Здравейте, включвам се с въпрос към Морена. Извинявам се предварително, ако вече е обсъждано, но това ще е първият козунак който правя.
Мисля да направя козунака с три втасвания, който да замеся довечера, прибера в хладилника и да пека утре. До колкото разбрах трябва да го прибера в хладилника след като го замеся, но не разбрах колко време мога да го държа там? Питам за да знам кога да го замеся и дали да стана по-рано, за да замеся пак и изпека след като втаса.
Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 13:57 от kriss

# 304
  • München, Deutschland
Здравейте, включвам се с въпрос към Морена. Извинявам се предварително, ако вече е обсъждано, но това ще е първият козунак който правя.
Мисля да направя козунака с три втасвания, който да замеся довечера, прибера в хладилника и да пека утре. До колкото разбрах трябва да го прибера в хладилника след като го размеся, но не разбрах колко време мога да го държа там? Питам за да знам кога да го замеся и дали да стана по-рано, за да замеся пак и изпека след като втаса.
Благодаря предварително!

Обсъждано е, поне 3 пъти. Върнете се назад, прочетете...

Ако замесите вечерта, може да го сложите в хладилника и да го извадите на сутринта, като след изваждането трябва да се отпусне около час, може и малко повече, след това се оформя и пече.
По-точни данни от това е безсмислено да се дават, 10 минути няма да изиграят решаваща роля.

# 305
Да покажа и аз козунаците по рецептата на Морена. Пълнежа на единия е капки черен шоколад и портокалово сладко, другия халва, сгущенка и локум. Който обича халва и не е пробвал, може да опита, много е вкусно, но ние обичаме да има повече пълнежи. Козунакът е точно както е описан-сочен и на много конци! Използвах брашно за баници на София мел, по друга рецепта правих с италианското брашно, споделено по-напред от съфорумка. И от двете брашна Резултата е един и същ според мен.
Скрит текст:

# 306
  • Sofia
Поздравления, Tiana, прекрасен козунак! Simple Smile  Благодаря за доверието!
kriss, аз слагам тестото да втасва около 23-23.30ч. и прибирам сутринта в 8ч.

Да ви покажа вчера какво брашно  видях в Лидл, взела съм едно за проба, пък да видим кога ще му излезе късметът. Simple Smile

# 307
  • София
Да покажа и аз козунаците по рецептата на Морена. Пълнежа на единия е капки черен шоколад и портокалово сладко, другия халва, сгущенка и локум. Който обича халва и не е пробвал, може да опита, много е вкусно, но ние обичаме да има повече пълнежи. Козунакът е точно както е описан-сочен и на много конци! Използвах брашно за баници на София мел, по друга рецепта правих с италианското брашно, споделено по-напред от съфорумка. И от двете брашна Резултата е един и същ според мен.
Скрит текст:

Страхотен! Рецептата на Морена от първа страница ли използвахте? Как слагате сгушенка, не е ли много течна?

# 308
Като си направя фитилите и слагам вътре сгущенка, но от карамелизираната, в кафявата опаковка. Тя е доста гъста, не изтича и на вкус се одобри много. Благодаря, момичета! Утре по-голяма доза! Използвах рецептата на Морена за козунак с тънка коричка и жилави конци. За мазнина използвах 50/50 мас и олио.

# 309
Морена,аз мисля че го изпекох добре.Видях,че плетката при печенето се развали...Възможно ли е тази глетавост вътре да е от превтасване или от плънката.Козунака ми беше със стафиди и локум в умерени количества
Не е добре
......Пекох го 1час на 150градуса
затова предложих да прочетеш само за печенето при мен.
А относно плънката... помислих че говориш за някаква течна, а то са само плодове и локум.
С тях съвсем не трябва да е глетаво, но зависи дали си киснала стафидите и дали си ги подсушила - и затова съм писала в рецептата си... Важно е и да изтине добре козунакът ...
Не ти предлагам да правиш моята рецепта (ти и не питаш това), но има много информация за процеса.
Прочетох рецептата ти и целия процес при приготвянето.Мисля,че моята е подобна.
3 яйца,150гр захар,80мл олио,200мл прясно мляко,550-600гр брашно и 1/2 мая
За грешка отчитам че фитилите за сплитане ги разточих върху брашно и осуквах ,а май е трябвало с олио..
И стафидите киснах,но не съм подсушавала,само ги оцедих...А как трябва да ги направя...

# 310
  • София
Марчева, някъде назад се похвали, че имаш дюлево сладко, което смяташ да сложиш като плънка в козунака. Имам едни бурканчета за оползотворяване, та идеята ме грабна. Не съм правила досега с такава плънка, обаче, та да те помоля да споделиш как процедираш- смесваш ли с нещо, сгъстяваш ли... Мисля, че на дюлята ще отива портокалова кора за допълване на аромата, но откъм консистенция нямам идея. Благодаря предварително!
Имам, вярно е, домашно правено от мен, фръц.. но то ми е за козуначени кифли, за козунак слагам друга плънка, шоколад,  или с маковото семе , с какао... много са, но специално за великденските козунаци не ползвам сладкото. Но кифлички с дюлевото сладко стават разкошни, ароматни.

# 311
Моля майсторите да споделят опит. Каква е разликата при оформяне на фитилите с олио и с брашно?

И още нещо. Някъде ми се мярка, ако не бъркам, че Морена мажеше с белтък, защото предпочита жълтъците в тестото, а сега в последната рецепта - с отделена яйчна смес. Пробвала съм и само с жълтък с мляко, с белтък и с цяло яйце, разлика голяма не виждам. Но то от толкова рецепти човек се обърква. да не кажа побърква Wink

# 312
  • София
Моля майсторите да споделят опит. Каква е разликата при оформяне на фитилите с олио и с брашно?

И още нещо. Някъде ми се мярка, ако не бъркам, че Морена мажеше с белтък, защото предпочита жълтъците в тестото, а сега в последната рецепта - с отделена яйчна смес. Пробвала съм и само с жълтък с мляко, с белтък и с цяло яйце, разлика голяма не виждам. Но то от толкова рецепти човек се обърква. да не кажа побърква Wink
|Предпочитам да ги оформям с леко намаслени ръце, но това си е моя начин на работа, Морена ги оформя с набрашнени ръце...това си е неин начин, значи по избор действаш.
Аз намазвам с белтък винаги, според мен така по трудно изгарят, докато при жълтъците по лесно прегаря, също е въпрос на избор, не е фатално при никой случай.

# 313
Привет 🌸
Моля за съвет. Как се слага шоколада в козунаците? Може би се затопля, за да се размаже добре по фитилите 🤔. Аз го наклепах с лъжица, поразмазах доколкото можах, но резултата не ми харесва, станаха дупки в козунака. В ляво е този с шоколад

# 314
И моите великденски козунаци са вече във фурната. Замесих тестото още към 9, в хлебопекарната отново, по леко видоизменена рецепта на Морена - замених киселото мляко с почти същото количество прясно. Пое ми малко повече брашно от миналия път. С жива мая този път, но втаса доста по-бавно от предишната проба със суха мая от Лидл. Двойната доза разделих на 4 и направих 3 козунака и едно руло с шоколад. При предишното тестване на рецептата установих, че с 500 гр.брашно се получава огромен козунак и този път ги направих в по-нормален размер. А и така ми се събират идеално във алуминиевите фирмички, които купих. За вкус и конци - ще проверявам след изпичането.

Общи условия

Активация на акаунт