Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Удачен ли е сега моментът за покупка на мечтания дом?

 • 9 584
 • 146
 •   1
Отговори
 • Мнения: 882
Здравейте,
В една дилема сме у дома и търсим съвети и мнения, че вече главите ни прегряха. Та...става дума, че капарирахме февруари месец мечтаното жилище с минимално капаро 1000 евро при много надежден и доказан инвеститор- САГ груп. Ще сме със самоучастие 50% и другите с кредит...и тук следва обявеното инзвънредно положение и ред нови ситуации. Сградата е с акт 14 и чакат 15 към средата на юни 2020 и имаме одобрение за кредита от ОББ (фирмата е в техен списък като надежден инвеститор) , но някои банки спират вече финансиране на акт 14.
За да усвоим кредита трябва да подпишем предварителен договор и оставим вече голямо капаро, но рискът е, че в процедура на чакане на кредита могат да решат да спрат финансирането на акт 14 и да не успеем да го доплатим и съответно изгърмим с капарото по предв-ния договор.
Заслужава ли си според вас този риск? Някой има ли повече банково-финансови представи какво се очертава занапред? И има ли смисъл да се изчака “сривът” на имотите и дали ще има въобще такъв?
Голяма дилема......благодарим предварително за отговорите и отношението по темата!
Бъдете здрави!

# 1
 • Мнения: 141
Категорично не. Очаква се драстично понижаване на цените на недвижимите имоти - поне с 50-60%. В комплекс "Петият елемент" жилищата бяха разпродадени преди започване на строителството по €1000 на кв.м. при положение, че цените на имотите в квартала са между €1600 и €1800 на квадрат, а собственик на парцела е небезизвестната групировка "ТИМ". Направи си сметка какъв срив в цените се очаква, след като ТИМ-аджии, които определено не са закъсали за оборотни средства, предпочитат да продават на зелено, вместо да изчакат една година и да вземат почти двойно повече.

# 2
 • Мнения: 918
Очаква се спад с поне 50-60 процента?? Поне? Би
Било страхотно, но На каква база са прогнозите Ви? И кога очаквате това да се случи? Ясно ми е, че се очаква покачване на лихвените проценти, също дори от сега ипотечните кредити намалиха частта, която финансират, но все пак говорите за изключително висок процент спад.

# 3
 • Мнения: 141
На база факта, че ТИМ, които притежават едва ли не половин Варна и имат пре-пре-предостатъчно пари, предпочитат да продават на зелено по €1000 за квадрат и да вземат парите днес, вместо да изчакат една година и да продават поне с 50-60% нагоре.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 776
Не съществува нормален инвеститор, който ще си държи цялата сграда без купувачи, и ще пусне апартаментите за продажба след завършване, за да вземе някой лев отгоре. Времето е пари. Много грешите. Без парите как ще дофинансират строежа или ще започнат паралелно друг? Не си мислете, че инвеститорите имат една маза с пачки и плащат всичко кеш.

Най-най хубавите апартаменти се купуват още преди да е обявена рекламната камания на комплексите. Просто хубавите се купуват малко след това. След акт 16 остават свободни само апартаменти със сериозни компромиси.

А това за 50-60% спад в цените е направо смехотворно и  осмокласник трудно би се хванал.

# 5
 • София
 • Мнения: 31 308
Ако е нещо готово и имате пари за 50/50, да. Иначе, на зелено, червено, акт 14,15 или не знам какво - не.
Ама готово. С минимален ремонт.

# 6
 • Мнения: 141
Диди, това не е "някакъв инвеститор". Това е ТИМ, дето притежават летището, корабостроителницата, повечето стокови борси, цялата крайбрежна линия, имат собствена банка и още супурнайсе имота... Тия имат достатъчно, за да те бият не с пачки, а с куфари с пари по главата от Варна до София и обратно... При смешните лихвени проценти от 3-4% годишно за какво им е да продават с 50-60% по-евтино, за да вземат парите една година по-рано?!? Единствената причина, поради която продават на зелено може да бъде, че очакват след една година цените на завършено ново строителство да са под €1000 на квадрат.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 776
Аз съм варненка, не ми обяснявай на мен какво е ТИМ. Joy Отговорът на въпроса ти вече съм го написала.

# 8
 • Мнения: 141
И какво ми написа? Че ТИМ нямат пари да си дофинансират строежа на една 15-етажна кооперация? Grinning

# 9
 • София
 • Мнения: 31 308
Те може и да имат. Въпросът е дали искат да ги инвестират в това. Или просто ще се възползват от кризата и няма да го довършат.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 776
Написах, че е много по-изгодно постоянно да въртят парите и да финансират нови и нови проекти.  Ако наистина мислиш, че има някаква изгода в това да държиш 15 етажа сграда "празна" за година, нямам какво повече да ти кажа, нека прекратим дискусията. Simple Smile Останалите потребители ще ме разберат.

# 11
 • Мнения: 141
Те може и да имат. Въпросът е дали искат да ги инвестират в това. Или просто ще се възползват от кризата и няма да го довършат.
Ще го довършат. Вече изкопаха дупката и наливат основите...

Диди, ти можеш ли да смяташ? За да е по-изгодно да продаваш на зелено днес, а не след година с 60% горница, трябва чистата годишна печалба от вложените средства за една година да е над 60%. Я ми обясни в кой бизнес е възможно това?

# 12
 • София
 • Мнения: 31 308
Ама то на дупка и основи ли е? Мале мале. 
Сигурно съм с остарели разбирания, ама ако ще влагам 100 бона искам око да види, ръка да пипне.

# 13
 • Мнения: 141
Още е на дупка и кофраж за основите. Обаче всичко беше продадено още преди да започнат да копаят дупката... Все пак - това е първа линия до Морска градина. В цяла Варна има общо десет 15-етажни блока с такова разположение плюс един хотел - "Димят". "Петият елемент" е 11-тата жилищна сграда от този тип и ще бъде значително по-луксозно изпълнение от старите, които са от соц. време.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 00:35 от ScroolLock

# 14
 • Мнения: 882
Ама то на дупка и основи ли е? Мале мале.  
Сигурно съм с остарели разбирания, ама ако ще влагам 100 бона искам око да види, ръка да пипне.
При нас всичко е готово. Остават само вътрешните врати.
...и актовете , които в създалата се ситуация, се бавят Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт