Как да се помогне на самотна възрастна жена?

• 2 578
  • 29
  •   1
Отговори
Моля за съвет какво трябва да се направи, за да се помогне на самотно живееща възрастна жена със здравословни и ментални проблеми.
Ситуацията е следната: жената има син, който живее в чужбина и няма връзка с него. Има снаха, може би бивша, която живее в друг град и не полага грижи за свекърва си.
Старицата има малка пенсия, както и нужда от сериозни здравословни грижи. Не може да се обслужва сама. Не е диагностицирана, няма назначена терапия за хроничните ѝ заболявания, не осъзнава нуждата от лекарска намеса.
Била е обирана многократно, заради наивността и доверчивостта ѝ.
Наглеждат я съседи, които ѝ носят храна. Един от тях е прибрал ключовете ѝ, защото ги е губила многократно, в резултат на което тя седи заключена в дома си по цял ден.
Сведенията за нея са от разкази на съседи, тя не е достатъчно адекватна, за да разказва за себе си или своите близки. Не може да пие лекарства без надзор, изобщо не може да се грижи за себе си, дементна е.
Предвид напредналата ѝ възраст - 89 години, жената може всеки момент да падне на легло и да се нуждае от много по-сериозни грижи, каквито съседите няма да имат възможност да оказват.
Въпросът е – към кого да се обърнат за помощ? Кой може да поеме грижите за жената? Може би има нужда и от освидетелстване и принудително лечение – какви са стъпките?
Как може да бъде издирен синът, за когото се знаят само 2 имена и държавата, в която живее?
Жената е от гр. Пловдив, ако има някакво значение.

# 1
Според мен трябва да се започне от Дирекцията за Социално подпомагане и да се пита там какви услуги и помощ могат да окажат, както и да изяснят нещата откъм административна гледна точка - какво е нужно и кой може да го свърши.

Съжалявам, че не мога да бъда по-полезна, дано някой знае повече.

# 2
Ако ще се издирва сина - в МВнР се подава молба за издирване, описват се всички известни факти, кога за последно е имало контакт с него, в кой град на другата държава е бил и т.н. Но зависи и от държавата - да търсиш Иван Иванов в САЩ ще бъде трудно. Затова е добре да съберат колкото може повече информация от бившата снаха за сина, дано тя да поддържа някакъв контакт или да се сети за негови познати там.

Успех.

# 3
За социалните вече е писано, но не съм сигурна те какво могат да направят без близки.
Може би да се потърси по групите във фейсбук сина? Все трябва да има група за българите в съответната държава. Мисля, че така ще стане по-бързо и ефективно от МВнР. Снахата, особено ако е бивша, няма как да се очаква, че може да я принудят да направи нещо. Ако е имала желание, предполагам че щеше да е там. Затова остава да се търси сина или вероятно внуци.

# 4
  • Варна
Никой не предложи снахата да поеме грижата. Писаха, че тя може да има информация за сина. И е логично.

А за фейсбук, ще се учудите колко хора не го ползват.

# 5
За снахата – само се знае, че съществува. Не я познават, нямат координати, дори нямат информация дали все още е такава.
Бабата е неадекватна, не може да даде никаква полезна информация. Може и да има някакви документи в дома си, ама... Не е работа на съседите да ровят там.
Затова се пита към кои институции трябва да се сигнализира и коя би свършила повече работа.

# 6
https://trud.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA … 0%BE%D1%82%D0%BD/
Според мен единствено трябва да е държавен или общински старчески дом, защото няма да има кой да плаща за частен. Има грижи по домовете и какво ли не, но пак са много пари.
Евентуално бабата ако има някаква пенсия, от Социални грижи може би ще я насочат с някакво предимство, понеже в тези домове се било чакало много дълго...

# 7
Съмнява ме да може нещо да се направи, при наличие на жив син. Ще трябват пълномощни. Доколкото съм се сблъсквала с такива случаи, просто си с вързани ръце. Но пробвайте със Социални грижи, ако стане, трябва да е дом за възрастни хора с такива проблеми. А, като се сетя за условията в държавните домове, стомахът ми се преобръща...
Много тежка ситуация, тия син съвсем ли не се интересува от майка си?

# 8
Кой го знае и той на кой хал е, някъде по света... има всякакви отношения в едно семейство.

# 9
  • Тра-ла-ла
Даването на гласност по телевизията може да има търсен ефект. Я да се сезират институции, я добри хора.

Преди време имаше подобен случай - пак възрастна жена, съседка я гледаше. Пари се набират през Хелп карма. При подобен вариант винаги има риск никой съсед да не се навие или да присвояват парите. Но с дарение може да се наемат гледачи или да се плаща за хоспис или дом (ако законът позволява чужди лица да предприемат такива мерки)

# 10

Няма информация за него, освен съседски клюки с многогодишна давност. Нищо чудно да не е жив изобщо. Или да праща пари на някого, който да не си върши работата добре... Много варианти има.

Някой ден, когато се спомине женицата, нищо чудно да се появят набързо наследници или да се окаже, че апартаментът ѝ е „продаден“ или дарен срещу гледане... Вероятността е много голяма – предвид местонахождението на имота и неадекватността на собственичката.

# 11
  • София
Даването на гласност по телевизията може да има търсен ефект. Я да се сезират институции, я добри хора.

Преди време имаше подобен случай - пак възрастна жена, съседка я гледаше. Пари се набират през Хелп карма. При подобен вариант винаги има риск никой съсед да не се навие или да присвояват парите. Но с дарение може да се наемат гледачи или да се плаща за хоспис или дом (ако законът позволява чужди лица да предприемат такива мерки)

Това е най-практичното решение. Скептична съм за търсенето на сина, а и да го намерят, какво? Щом досега не си е мръднал пръста, явно изобщо не го интересува. Водене на дела, подаване на сигнали и подобни неща са някаква утопия. Не пречи да се опита, разбира се.
Подкрепям предложенията за социалните (поне за да се изясни дали изобщо държавата може да направи нещо по въпроса) и създаване на кауза. За съжаление сега покрай ИП хората са позавързали кесиите, но въпреки това, по мои наблюдения, пари за такива неща се събират. Още се подкрепяме Simple Smile Не става въпрос за хиляди евро, а за наемането на човек, който да минава, да полага елементрани грижи - храна, хигиена, лекасртва и т.н.

# 12

Няма информация за него, освен съседски клюки с многогодишна давност. Нищо чудно да не е жив изобщо. Или да праща пари на някого, който да не си върши работата добре... Много варианти има.

Някой ден, когато се спомине женицата, нищо чудно да се появят набързо наследници или да се окаже, че апартаментът ѝ е „продаден“ или дарен срещу гледане... Вероятността е много голяма – предвид местонахождението на имота и неадекватността на собственичката.
Същото си помислих, за имоти желаещи веднага, ама за грижа...
Някакъв асистент може да се определи и от общината, толкова европейски програми има сега. Да се пита, може да има някоя възможност.

# 13
Неофициално, ако може някой да погледне в ЕСГРАОН, че да се види информация за живи роднини, ако има такива. Иначе мисля, че подобни случаи не са толкова редки, за съжаление, и всв трябва да са в нечий ресор и да има определени процедури за действие. Бих тръгнала все пак от социалните, най-малкото, ако не друго, да ме насочат какво се предприема в такива случаи.

# 14
Как Сийка, съжалявам за ситуацията. За жалост на 99% ми е позната.
Моя бивша учителка с деменция беше в същото положение. Дъщеря женена и живееща в чужбина и почити неоткриваема. За щастие в нашия случай съседите успяха да издирят роднини, които да поемат отговорност за жената.
Преди това, с надеждата да помогна, говорих с наш познат от системата на МВР и той ме посъветва, че към който и да решим да се обърнем най-добре да е писменно!!!
Каза че може да се пусне мейл или писмо и до Социално министерство и когато то е подписано от реален човек (с трите имена, адрес и телефон за обратна връзка) те са длъжни да го заведат и да върнат отговор или становище.
Разбира се вие може да се консултирате устно със социалните, но ако не реагират или ако се опитат да “избягат” от отговорност, другата стъпка е да изложите ситуацията в писмо и да го разпратите в няколко институции.
Съжалявам, че не мога да помогна с повече. Цялата ситуация за жалост е ужасна за останалите самотни възрастни хора. Sad

Общи условия

Активация на акаунт