Как да се помогне на самотна възрастна жена?

• 2 584
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • out of space
За снахата – само се знае, че съществува. Не я познават, нямат координати, дори нямат информация дали все още е такава.
Бабата е неадекватна, не може да даде никаква полезна информация. Може и да има някакви документи в дома си, ама... Не е работа на съседите да ровят там.
Затова се пита към кои институции трябва да се сигнализира и коя би свършила повече работа.

Предлагам да го пуснеш от Helpbook.info към Община Пловдив, те са длъжни да им отговорят в законовия срок.
Просто напиши това, което си написала тук и ще дадат насоки.

Ако нещо не ти е ясно- ще ти помогна. Ако не ти се занимава- мога аз да пусна запитване...

# 16
Благодаря на всички за съветите, ще предам!

Ери, не става въпрос за мен, а за моя близка, която е в ролята на помагаща и загрижена съседка. Обещах да потърся информация какво е най-добре да се направи, за да има реален ефект, а не само институциите да си измият ръцете. Тя ще действа по-нататък.
Все пак възрастната жена е опасна не само за себе си, но и за околните – вече е предизвиквала наводнение, въпрос на време е да направи и пожар... Отделно, че е въпрос на елементарна човещина да ѝ се помогне да изживее достойно старините си.

# 17
  • sofia
Мисля, че агенцията за Социално подпомагане би и помогнало, защото те приемат често такива хора в трудно положение.

# 18
  • София
обърнете се към социалните, съответния отдел по местоживеене, писменно, може с подписите на целия вход или представители/домоуправител.
те имат възможност и правомощия да поискат от МВР да издирят близки или роднини, или да я настанят в съответно заведение, в което да полагат адекватни грижи за жената.
но да бъдат настоятелни, копие може да се пусне до кмета на съответния квартал/колкото повече институции бъдат обхванати, толкова по-добре/

# 19
Някакъв вариант е да се намерят честни и отговорни хора да я гледат и издържат срещу прехвърляне на апартамента. Но това си е голям риск, трябва да са наистина читави. Правният статут на жилището може да се провери чрез агенцията по вписванията. Имотът трябва да е собственост на жената изцяло, иначе някой трудно, да не кажа почти няма да се съгласи да я гледа срещу идеална част от жилището. При сключването на такъв договор синът й няма да я наследи и няма право на запазена част. Това обаче трябва да са проверени хора. Може да са й и по-далечни роднини.
ю

# 20
Алцхаймер България. Виж в сайта на сдружението, ако няма контакти за Пловдив, свържи се с Ирина, секретар на дружеството. Телефонът ѝ трябва да го има някъде в сайта.

# 21
По въпроса за самотната жена: задействали са се от социалната служба на район „Централен“.
Действат, проучили са много неща, голяма част от които не съвпадат с думите на бабата.
Искат да я включат в програма, която скоро ще влезе в действие. Всеки ден ще я посещават мед. сестра и социален работник. Срещу 1,50 лв. на ден ще ѝ носят храна. Ще плащат сметките вместо нея. Сестрата ще я преглежда, ще ѝ дава лекарствата и ще я контролира дали ги взима, когато е сама.
Ако не вървят нещата, ще се обърнат и към други инстанции. Ще се свържат и с ОПЛ, за да се определи дали ще трябва да ходи в болница и ако е нужно – за настаняване в дом.
Така че явно институциите работят, трябва само да се търсят, когато има нужда от тяхната намеса. Simple Smile

# 22
Браво, приятно се изненадах. Дано от сега нататък си вършат работата добре и бабата е обслужвана и живее човешки.

# 23
Ако жената е с деменция, не знам кой и защо е очаквал да има съвпадение на  думите ѝ и с реалността.
Коя програма имаш предвид - Патронажните грижи ли?
До тук добре, но аз не съм сигурна за нататък, та ще помоля за обратна връзка.

# 24
Дренка, не знам подробности. Това са ми казали, това предавам.
Живот и здраве някой ден да разрешат пътуванията, ще ми разкажат повече подробности. Ако изобщо имат значение, де...
Важното е, че някой вече се е ангажирал да помогне.
И пиша какво е станало, защото това не е нито първият, нито последният такъв случай. Даже подозирам, че ще се увеличат, ако случайно коронавирусът не реши набързо да разтовари здравната и пенсионната системи (с каквато цел е създаден според мен). Просто ако някой друг в същата ситуация търси информация как може да помогне, да знае какво да прави.

# 25
За теб въпросът и да е уреден, а ти казвам, че не е.
Имат значение, да, щото със съдействието на на опл пък се влиза в друг батак. Всъщност, то не се излиза.  Поне да се махне от главата на хората. Нали?
Корона вирусът няма нищо общо с проблема.

# 26
Ще премълча.

# 27
Като лирично отклонение, за желанието на Как' Сийка жената да има малко от малко достойни старини. Баща ми имаше "достойни старини" с деменция... Много е тежко, унизително, ужасно. Защо природата така ни наказва? Защо не можем да си отидем поне с достойнство? Disappointed Relieved Frowning1Sleepy

# 28
Аз точно от това се интересувам. От продължението и възможността да ѝ се осигурят не достойни старини, а някакво функциониране, като избираме най-малкото зло. Не е идеята да захвалим социалните, дето това им е работата. Не ми се обиждай, Сийке, тя и темата е в клюкарник, ама на мене тва ми е пък професията Simple Smile
Не пишете за достойнство, моля ви се, не и по темата.

# 29
Сбъркала си си професията, за жалост. Лошото е, че не си само ти.
Е, да оставим тези, които са се ориентирали по-добре, да си вършат работата качествено.

Общи условия

Активация на акаунт