Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 713
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Ех, като е толкова скъпо и кофти в чужбина, защо бачкаторите не се връщат в България - хем ще работят по-малко, ще взимат по-малко, но пък имотите тук са по-евтини, и апартаментче ще си купят и ще щракат с пръсти? Но не, продължават там да бъхтят в тази по-близка и по-далечна чужбина.
Сега се връщат временно, докато отново тръгнат нещата след вируса, и пак обратно там, при неволята.

Не във всяка чужбина е еднакво скъпо. Както казах преди малко, в САЩ се живее много добре с една средна заплата. Докато със същата в Париж и Лондон си правиш внимателно сметката. Обаче пък в Европа си има други предимства и затова изборът Лондон или Ню Йорк не е толкова лесен.

# 556
Те сега се връщат, че да има кой да ги лекува ако се разболеят. Не малка част са без осигуровки или ако имат, са на заден план в болниците ако трябва да избират кого да лекуват.

# 557
Връщат се студенти и гурбетчии. Тези посредата, които не са останали без работа и могат да си покриват разходите, които са интегрирани и децата им са при тях, не се връщат.

# 558

Защото хората предпочитат да работят на 5 места и да живеят с 5 съквартиранта някъде по-далеч, където не се "вижда" от роднините и приятелите им.

Защото не могат да си направят сметката. И накрая, когато животът я направи вместо тях, ще бъде късно.

Защото нямат образование, не им се учи, и в България не могат да си намерят дори елементарна работа.

Е, щом в България не могат да си намерят дори елементарна работа, а в чужбина могат да намерят 5, значи в България НЕ е по-добре. Ако тук не могат да намерят работа и нямат пари за ядене, за жилище, значи правилно не се връщат тук, а си стоят там. И могат да си направят сметката, очевидно.

Не си спомням какво ми бяха казвали за САЩ, колко години - 10 или 15 трябва да си се осигурявал, за да вземеш пенсия. И обикновени работещи, не високоплатени юпита, заминали там, като са били на 35-40 години, нямат никакво намерение да се връщат, чакат си американската пенсия. Защото българската е мъка-мъкааааа-мъка. Пък след пенсия могат да се върнат, могат и там да останат.

# 559
Връщат се студенти и гурбетчии. Тези посредата, които не са останали без работа и могат да си покриват разходите, които са интегрирани и децата им са при тях, не се връщат.

Специално за лечение май се връщат всякакви. Да си оправиш зъбите например тук е много по-евтино ( не къде да е, а в частна клиника на топ ниво), а и през другото време виждаш близки и познати, начесващ си носталгията. За някои болести в Англия трябва да чакаш половин година за преглед, а тук срещу 100 лева те преглежда веднага някой професор. Когато баща ми имаше нужда от отпушване на артерии в Трета градска всичко мина без пари и за седмица - от прегледа до изписването, а беше много зле, на практика в живото застрашаващо състояние, но не спешно. Не знам в чужбина колко щеше да чака. Ми ако имаш язва или друго - хващаш един евтин полет за 100-200 лева, правиш си веднага гастроскопията или другото за още толкова и си готова веднага.

Е, щом в България не могат да си намерят дори елементарна работа, а в чужбина могат да намерят 5, значи в България НЕ е по-добре. Ако тук не могат да намерят работа и нямат пари за ядене, за жилище, значи правилно не се връщат тук, а си стоят там.

Комплексно там е по-добре и не знам някой да спори по въпроса. Тук споровете са само по един фактор - купуването на дом.Иначе там освен парите фактор са редът, чистотата, порядките, добрата среда и т.н.

# 560
Цените на некачествените имоти ще паднат. В момента някои имоти са на безумни цени.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15882539237662 … k=5gatee&f1=1
Някой би ли купил това за инвестиция? Определеният наем от 600 лв също е завишен.

# 561
  • София

Защото хората предпочитат да работят на 5 места и да живеят с 5 съквартиранта някъде по-далеч, където не се "вижда" от роднините и приятелите им.

Защото не могат да си направят сметката. И накрая, когато животът я направи вместо тях, ще бъде късно.

Защото нямат образование, не им се учи, и в България не могат да си намерят дори елементарна работа.

Е, щом в България не могат да си намерят дори елементарна работа, а в чужбина могат да намерят 5, значи в България НЕ е по-добре. Ако тук не могат да намерят работа и нямат пари за ядене, за жилище, значи правилно не се връщат тук, а си стоят там. И могат да си направят сметката, очевидно.

Не си спомням какво ми бяха казвали за САЩ, колко години - 10 или 15 трябва да си се осигурявал, за да вземеш пенсия. И обикновени работещи, не високоплатени юпита, заминали там, като са били на 35-40 години, нямат никакво намерение да се връщат, чакат си американската пенсия. Защото българската е мъка-мъкааааа-мъка. Пък след пенсия могат да се върнат, могат и там да останат.
Хмм, не че не"могат" да си намерят работа и в България, а не искат! Simple Smile
Капризи. Не можела да работи като продавачка.
А в Германия може да мие чинии.

Пенсията и в западните държави е мъка. Още повече, ако се наложи да живееш и да я харчиш там!
Аз за това от поне 10 години съм се отказал да мисля за пенсията си. Колкото ще е, толкова. Организирам си нещата, да се осигурявам сам.

10-15 години да си се осигурявал ... хубаво! Ама ти да не мислиш, че пенсията ще е същата, като да си се осигурявал 40 години!? Ще бъде едни 300$. При разходи 1500+. Дяволът е в детайлите Simple Smile

За тези с децата, те и да искат, трудно ще се преместят. А не че им излиза много сметката там. Иди, мести 2 деца, по средата на учебната програма на нов континет/държава.
Лошото е, че емиграцията е свързана с много дългосрочна организация. И трудно се обръща кораба. А за някои става невъзможно!

# 562
Вече не знам какво да кажа...Нищо не е толкова еднозначно и просто.Гледам в темата всеки си защитава своето, и ми се струват малко непристрастните мнения.
Относно чужбина - най щастливите години ми бяха там. Преди десетилетия обаче съм длъжна да подчертая.
В момента сина е в Холандия и го моля да си дойде. Заплатата му е около 1800 евро, много работа.1500 евро им е наема за коптор..празен коптор.Делят го.400 евро му е храната. Другото няма да пиша. Не е лесно, мъка е, но ако се върне ще трябва да отиде на борсата, или да търси работа в София. Другият ми син е на държавна служба и е 100 пъти по добре от брат си. Лошото при него е че и той е на квартира .
Та така - парите не са важни като число за мен, а какво и колко можеш да купиш с тях там където живееш.
За София - учила съм в София края на седемдесетте години и живеех на Витошка , до Хавана.Живяла съм с кореняци от квартала , както и съучениците ми все бяха деца на неслучайни хора.
Сегашната София няма нищо общо с оная София, като дух, атмосфера и самобитност. Кореняка Софиянец ще го позная на секундата измежду 1000 провансали като мен. За мен ще си остане бохем, широко скроен , страхотно чувство на хумор, ИЗКЛЮЧИТЕЛНА толерантност и разбира се липса на злоба.
Към момента Бих живяла в София  заради децата ми, възможността да видиш добре облечени, интелегентни, красиви млади хора ( тук при нас всичко е 55>>>> Cold Sweat)   и в същото време и заради анонимността която големия град дава. В Провинцията едно от нещата които най мразя е че каквото и да направи човек винаги ще бъде коментиран и одумван .Поради факта че хората вече просто нямат никакви преживявания. Ужасно е когато те коментират !
И накрая - цените на имотите по мое наблюдения към момента са в ступор. Наблюдавам отделни частични отстъпления. Огромно предлагане. За провинциален град като моя време от обявяване до сделка средно 1 година. Може и повече.Кеш плащачи изцяло не съм виждала с очите си, поне аз. Всичко се гласи за ипотека. Продавчите са склонни на отстъпки при всички случаи, но според изводите които си правя от разговори с позната брокерка на не повече от 10 процента.
Нямам идея накъде ще тръгнат нещата.Мисля че най вероятно ще изпаднем в период на безветрие и много редки сделки.То и времето преди ИП беше такова в интерес на истината.
Тръгне ли обаче ЕЦБ да печата пари , и инфлацията плъзне леко нагоре тогава вече ще е ясно.
Мнението ми е за Провинцията .В София нещата не ги знам

# 563
В момента сина е в Холандия и го моля да си дойде. Заплатата му е около 1800 евро, много работа.1500 евро им е наема за коптор..празен коптор.Делят го.400 евро му е храната. Другото няма да пиша. Не е лесно, мъка е, но ако се върне ще трябва да отиде на борсата, или да търси работа в София.
Ей това имах предвид и аз за "лесния живот" в чужбина - няма лесно. Има и висок стандарт, но за някои и пак не е лесен. Всъщност лесно май може по-скоро у нас да се намери.

Към момента Бих живяла в София ..... заради анонимността която големия град дава. В Провинцията едно от нещата които най мразя е че каквото и да направи човек винаги ще бъде коментиран и одумван .Поради факта че хората вече просто нямат никакви преживявания. Ужасно е когато те коментират !
+100. Винаги съм смятала това са едно от основните предимства на София. Още от младини знам, че само тук можеш да правиш спокойно някоя глупост и да си почти сигурна, че няма да те види който не трябва.

# 564
Каквито и сметки да правим,както и да въртим и сучем,американец,англичанин,французин и т.н.,живеещ в голям град има по-големи доходи от софиянеца! Лудост е да се твърди обратното!
И хайде да не бъркаме едната ценност Парите с другата - Свободата. Те са несравними. Но ако искате да говорим за свободата,нямам нищо против. Отговорете си простичко на въпроса,къде човек се чувства и наистина е свободен? Коя учителка е свободна да преподава уроците си както намери за правилно - българската или американската? Ако сте съдия или прокурор,къде бихте искали да работите - в САЩ или в България? Ако сте кмет на село - къде бихте искали да кметувате - в България или в САЩ? Ако сте министър - къде - в американското правителство или в българското? (Напомням,че министър Нино Димов кисна в ареста месеци за престъпление,което не беше направил!) Ако сте журналистка,къде ще се чувствате свободна да пишете и говорите каквото поискате - в САЩ или в България? Къде можете да си купите оръжие за самоотбрана свободно - в САЩ или в България? И т.н.,и т.н.

# 565
Каквито и сметки да правим,както и да въртим и сучем,американец,англичанин,французин и т.н.,живеещ в голям град има по-големи доходи от софиянеца! Лудост е да се твърди обратното!
И кой и къде е писал нещо различно???
П.П. Слагам много въпросителни заради скапаните емотикони в новата версия, заради които нямам друг начин да изразя емоция.

Къде можете да си купите оръжие за самоотбрана свободно - в САЩ или в България?
С това вече пресоли манджата. И за другите неща може да се спори, и много си пропуснал, но това беше върхът. Умирам да има свобода за купуване на оръжие, да знаеш Wink

# 566
И кой и къде е писал нещо различно???
П.П. Слагам много въпросителни заради скапаните емотикони в новата версия, заради които нямам друг начин да изразя емоция.

Къде можете да си купите оръжие за самоотбрана свободно - в САЩ или в България?
С това вече пресоли манджата. И за другите неща може да се спори, и много си пропуснал, но това беше върхът. Умирам да има свобода за купуване на оръжие, да знаеш Wink
Един въпрос,който е по темата. Защо в САЩ къщите нямат огради?! Нито в кварталите за богати,("Отчаяни съпруги"),нито в гетата! Докато в родната България навсякъде къщите са обградени с огради,зидове,дувари по два метра високи,все едно сме в "турско робство"! (Между другото,приятелят ми от Ню Йорк веднъж каза,че се чувства по-сигурен нощем в Ню Йорк,отколкото в София. Разбира се,без негърските гета като Харлем.) Просто лавината от американски криминални сериали създава напълно погрешното впечатление,че в САЩ едва ли не може да очакваш всяка минута да те застрелят на улицата!

# 567
Обяд в офиса в София 2020-та за 5 лв няма.Пълноценно хранене, без да огладнееш след 30 мин. За разнообразие да не говорим.
Нито в Лозенец, нито в Люлин. В Била от топлата витрина дори за тези пари не можеш вече да се вместиш.
11, 12 лв. е обяда в закусвални като Тирол, пак в Лозенец на Голо Бърдо, без сервиз, сам си носиш таблата, сервираш и отсервираш.
За офиса плюс цената на кутиите.
И на много други места, където има офиси наоколо трудно да минеш с до 10 лв.
За района на бизнеспарка да не говорим..

Не разбирам от женско подстригване. Търсенето би трябвало да определя цената на услугата. Ако фризьорката ти е такъв корифей, нямаше да насмогва от часове и нямаше да оценява труда си на "крупните" 10 лв. за Лозенец, като може да го оцени на 15 или 20 например. Хубаво и евтино са съвместими само в лъжерекламите.

Пък може да се е обърнала тенденцията, мъжкото подстригване да е минало цената на дамското и аз сега да разбирам. Grinning
Всеки е свободен да обядва и за 100 лева, ако иска, негова си работа. Въпросът е, че обяд за тези пари ИМА и казах къде, друг въпрос е дали този обяд се харесва на теб, Пешо, Гошо или Драган. 'Щото и дюнерът за 15 долара в Торонто не се харесва на местната публика, ама пак си е 15 долара и е възможно най-евтиното, което можеш да ядеш навън. Не е въпросът дали топлата витрина на Била е вкусна, здравословна или харесвана, а че съществува и цената й е тази, и за тези ари можеш да се нахраниш навън, докато в Торонто за да се нахраниш навън с възможно най-достъпното ти трябват 12-15 долара. Сравнявате ябълки с краставици пак - цена в ресторант с прилична кухня и сервиране (15 лева) в София с цена на дюнер на крак (15 долара) в Торонто. Ресторант подобен на Кафана (това  е пример) в Торонто е 100 КАД на човек. За това става въпрос.

# 568
  • София
Един въпрос,който е по темата. Защо в САЩ къщите нямат огради?! Нито в кварталите за богати,("Отчаяни съпруги"),нито в гетата! Докато в родната България навсякъде къщите са обградени с огради,зидове,дувари по два метра високи,все едно сме в "турско робство"! (Между другото,приятелят ми от Ню Йорк веднъж каза,че се чувства по-сигурен нощем в Ню Йорк,отколкото в София. Разбира се,без негърските гета като Харлем.) Просто лавината от американски криминални сериали създава напълно погрешното впечатление,че в САЩ едва ли не може да очакваш всяка минута да те застрелят на улицата!
Ее, тука вече окончателно пресоли манджата!
Има си официални статистики.
България, а и София се справят отлично. Имащи много ниска престъпност, показатели изравняващи се с миролюбиви държави като Канада.
САЩ може и да са прекрасни като икономика и безспорен лидер, но и престъпността им си я бива.

Това, че на един единствен човек, без преки преживявания "му се струвало" еди как си, докато обикаля "Лъвов Мост" и "Женския Пазар", на теб поне малко не ти ли мига някоя лампичка, че примерът ти не струва?
Още преди това щях да казвам, че този въпросен приятел не е изобщо представителна извадка за средностатистическия емигрант. Аз също мога да давам такива примери за София. Един от колегите ми пътува по 4 пъти на година, като пътуванията му струват всяко между 5 и 10к usd. Случаи всякакви! Simple Smile

# 569

То затова в Европа в училищата се правят обучения как да се реагира при земетресение, а в САЩ правят обучения как да се реагира при стрелба...

Общи условия

Активация на акаунт