Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 294 010
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 17 670
Моля за мнение! Във вторник се усетих, че имам слаба температура /37,3/, но нещо друго притеснително. Следващите дни ми бяха много напрегнати и направо забравих да си меря Т, при което вчера вечерта реших за всеки случай да сложа термометъра и хоп - 37,4. Ако не броим едно схващане на гърба от вчера, нищо обезпокоително. Възможно ли е да съм с Ковид? Страх ме е да не заразя родителите си и колегите. Чудя се дали да звъня на личния в понеделник и дали да правя тест...
Ами от вторник до днес (събота) може и да си ги заразила, ако е Ковид.
Симптомите са много разнообразни. Само с тест може да се разбере категорично.

Аз и по себе си и по познати, които бяха с начална пневмония, съдя че при Ковид се получава едно побеляване. Все едно кръвоснабдяване няма.
Пожълтяване се наблюдава при проблеми с черен дроб.

# 17 671
Момичета,  притеснена съм. Баща ми 13-ти ден от първи симптоми продъжава с Т 38. Случва ли се?
Снимката от понеделник му е чиста. От вчера има апетит и малко повече енергия, но тази температура Sad
Днес ОПЛ му е изписал нови два А, досега беше един. Свито ми е много.

Може ли някой да ми обясни защо се изписват антибиотици при чиста снимка? Къде е бактериалното огнище, което борят?

Аз не познавам човек, а доста са около мен, които бяха болни и пиха антибиотик..Без снимка.
Повечето по два..
Сега покрай баща ми, когато коментирам всички възклицават "Само един ли?"
Не е самолечение.. Когато си зле, да роптаеш на предписаното ли?
А при този вирус толкова бързо и рязко се обръща картинката, пък нито имаш сили, нито чест достъп до изследвания..
Към обяд новините са обнадеждаващи, чакам вечерта, че да чуя за Т..Вечер се вдига само.

# 17 672
Миналата седмица цялата бях на едно бюро с колежка, която от вчера е ковид положителна, а отделно имам още доста колеги болни.
От няколко дни съм с болки в гърлото и лека отпадналост. От днес съм и с кашлица. Имах и болки в кръста преди няколко дни.
Нямам температура, нито загуба на обоняние, но има дразнене в носа. Днес ходих на лекар, но тъй като нямам тест (а то и се оказа че събота и неделя не дават направление за ПСР тест) лекаря подходи като към обикновена настинка и ми каза, че гърлото ми е много зачервено- изписа ми Аугментин, Бромхексин, Хексорал и пробиотик.
Засега нямам намерение да вземам никакви лекарства от предписаните, докато не се изясни от какво всъщност съм болна, но профилактично от 3-4 дни вземам Девирал, Витамин Д и Ацетизал.

Възможно ли е да имам Ковид без никаква температура? Да вземам ли предписаните лекарства все пак, при положение че ако е Ковид може би няма да бъде повлиян от тях? Силно зачервеното гърло може ли да го пръскам с Грануфин (онова зеленото лекарство за афти) и въобще ще мине ли без Аугментина?

# 17 673
Всичко е възможно. Гранофурин върши добра работа за зачервено гърло, опитайте, и, дори да е корона, може с това да се разминете.

# 17 674
  • София
Ама направо ходете им обяснете на докторите как да лекуват. Аман от разбирачи.

Да, разбира се...
Само дето ако не бях влязла в противоречие с лекари, синът ми още щеше да се гърчи вкъщи с 40 градуса температура и да го изведат от тук със съмнителна прогоза за оцеляване.Моля да се мисли , преди да се пише и то жлъчно. Да не споменавам, че никой тук не си е позволил да оспорва лекарско мнение при лечение в болнично заведение...

# 17 675
  • There I was on a July morning
Възможно ли е да имам Ковид без никаква температура? Да вземам ли предписаните лекарства все пак, при положение че ако е Ковид може би няма да бъде повлиян от тях? Силно зачервеното гърло може ли да го пръскам с Грануфин (онова зеленото лекарство за афти) и въобще ще мине ли без Аугментина?
Възможно е да имате Ковид и без температура, още повече, че сте била контактна. Препоръчвам да пиете каквото е предписал лекарят, а в понеделник да си направите ПСР тест. Ако е необходимо или се променят симптомите, може да смените лечението, но пак след консултация с ЛЛ.

# 17 676
Възможно е да имате Ковид и без температура, още повече, че сте била контактна. Препоръчвам да пиете каквото е предписал лекарят, а в понеделник да си направите ПСР тест. Ако е необходимо или се променят симптомите, може да смените лечението, но пак след консултация с ЛЛ.

И, ако има ковид - какво, да се тъпче с антибиотик без нужда ли? Лекува се симтоматично, лекарите се застраховат повечето с антибиотик. А ПСР ще си направи, ако иска, ако не иска може да се изолира само.

# 17 677
  • София
По отношение на тестовете: двамата ми по малки сина бяха болни и с отрицателни AG тестове. Но изгубиха обоняние на десетия ден, когато вече бяха оздравяли. PCR също отрицателен. Малкият беше три дни с 39 и дори не пи антибиотик... И двамата без хрема, средният с кашлица и на АБ. После заразиха батко си, който сега е в болница...

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 16:46 от Деси@Димитрова

# 17 678

И, ако има ковид - какво, да се тъпче с антибиотик без нужда ли? Лекува се симтоматично, лекарите се застраховат повечето с антибиотик. А ПСР ще си направи, ако иска, ако не иска може да се изолира само.
И точно защото се лекува симптоматично са ѝ изписали Аугментина.
На моя приятелка в Гърция точно вчера са изписали същия АБ заради силно зачервено гърло и сливици. + Алгофрен и гел за мазане (Дактарин май).
И не става въпрос за Ковид.

# 17 679
  • София
Аз изкарах ковид без температура (не знам 37,2 на ден 5, измерена еднократно, брои ли се за каквото и да е). И почти без кашлица.

За кръвните групи да дам малко тема за размисъл. И двамата с ММ сме А. Той е А1. Аз А1,2 - малко странна група съм - или по-точно подгрупа. Много ми се радваха и при двете раждания. При мен ковид беше лек, при ММ - значително по-тежък и "класически".

Антибиотици - не лекуват ковид и не ги предписват заради това. А, защото ако освен ковид тръгне и бактериална инфекция, положението става в пъти по-зле. Ако няма пневмония се презастраховат, защото не се знае вирусът дали е стигнал до дробовете или тепърва ще ги атакува, ако има - опитват се да я държат под контрол. Не гледайте на ковид като на стандартна вирусна инфекция. Понякога толкова бързо ситуацията излиза извън контрол, че няма никакво време да се чудите - ама за антибиотик ли съм, ама точно за този ли съм, ама дали да почакам CRP  или нещо друго да стигне до еди какви си стойности, ама защо нямам антибиограма... Както писах по-рано - ММ вдигна температура в неделя следобед, във вторник ранна сутрин вече беше с доказана, ясно изразена пневмония. Четвъртък-петък симптомите му се влошиха значително.

# 17 680
  • Другата България

Да, разбира се...
Само дето ако не бях влязла в противоречие с лекари, синът ми още щеше да се гърчи вкъщи с 40 градуса температура и да го изведат от тук със съмнителна прогоза за оцеляване.Моля да се мисли , преди да се пише и то жлъчно. Да не споменавам, че никой тук не си е позволил да оспорва лекарско мнение при лечение в болнично заведение...
С кои лекари си влизала в противоречие?
Нали не бяхте доволни от преценката на ОПЛ и бяхте самоназначили лечение на сина си, от което не се повлия, после Токуда - там бяхте доволни, после вие се отказахте от 4та градска заради "мизерия", каквото и да значи това, и накрая го приеха в Окръжна? Не беше ли това хронологията?
С кои лекари е било противоречието?

# 17 681
А Вие на каква база решихте, че някой се тъпче с антибиотик без нужда? Който го е карал леко / без температура, с лека кашлица и т.н./ не е пил антибиотик, не са му и предписвали. Имам такива случаи в обкръжението си. Твърдението Ви "лекува се симптоматично" не изключва лечение с антибиотик, тъй като може в последствие да се появи температура и по-тежки симптоми /надявам се потребителката да не стигне до там/.
ПСР  тестът, не е задължителен, но е пожелателен заради болничните. При инфекция с Ковид дават 14, при останалите вирусни инфекции - по-малко. Освен това, аз си правих втори ПСР /въпреки, че имах първи отрицателен/ преди да се върна на работа. За да сме спокойни - и аз и колегите, че няма да ги заразя. Вторият ми го платиха от фирмата, такава е и политиката при нас.

# 17 682
Реших, че често се тъпче човек с антибиотик на база дъщеря ми и приятелите й, които през юни-юли си пиха една седмица Азакс без температура и без нужда. По съвет и предписание от всичките си трима различни ЛЛ.

# 17 683
  • София

Да, разбира се...
С кои лекари си влизала в противоречие?
Нали не бяхте доволни от преценката на ОПЛ и бяхте самоназначили лечение на сина си, от което не се повлия, после Токуда - там бяхте доволни, после вие се отказахте от 4та градска заради "мизерия", каквото и да значи това, и накрая го приеха в Окръжна? Не беше ли това хронологията?
С кои лекари е било противоречието?

С лекарите от Бърза помощ , с тези от Токуда, които прецениха, че синът ми е "добре" . ОПЛ не си помръдна пръста и да, аз прецених да пие Таваник, което беше одобрено като удачно решение от така наречената лична лекарка...
И да, мизерия е в четвърта градска, където също прецениха, че бил добре,но и да не бяха не бих си оставила детето там ... В Окръжна прецениха обратното. Други  въпроси имате ли Вие...или
Лейката към историята на заболяването на сина ми?
Поздравления за стриктно наблюдаваната хронология, но мисълта куца...

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 17:18 от Деси@Димитрова

# 17 684
Реших, че често се тъпче човек с антибиотик на база дъщеря ми и приятелите й, които през юни-юли си пиха една седмица Азакс без температура и без нужда. По съвет и предписание от всичките си трима различни ЛЛ.
Дъщеря ми го изкара леко /без температура, с лека кашлица, отпадналост и загуба на обоняние/ и никой не и предписа антибиотик. Пи само витамин Д, цинк и сироп за кашлица.

Общи условия

Активация на акаунт