Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 291 813
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 20 235
  • Там,където се събуждам щастлива.
Моля някой да помогне... Свекърът ми е с ковид, от бърза помощ не могат да го вдигнат за да тръгне към болница, защото вече не стои на крака. Тръгнаха си...Какво да направя има ли линейки със санитари?

Трябва да се знае, обаче, къде има място в болница, защото тези момчета само носят болният от леглото до болницата и обратно.

# 20 236
На скенер ходих с направление в Пирогов и там го разчетоха и описаха.

Сега успях да се чуя с ЛЛ и изписа Медоклав 1000 на 12 часа и Авирон. Каза ми, като не мога да пия Антистенокардин, да си купя Еликвис, 130 лв било. Според не я си е Ковид.

# 20 237
Ох, Мая, много неприятно...
Бързо оздравяване ти желая! Heart

Дънди, много добре, че пулсът се оправя. Значи оздравяваш. Пневмония може да се лекува перорално, не се притеснявай! И не мисли лоши неща! Hug
Какви са тези снимки по 50-60 лв.?!
То един нормален скенер е толкова.

# 20 238
Майка ми с тежка сърдечна операция е на Еликвис и има проблеми с точната доза. Не е ли много силно лекарство за изписване при Ковид, евентуално? Цената му няма да коментирам. Понеже сърдечен проблем има мама, може по каса с намаление. Баща ми беше след операция и за него не можеше.
Малко странично: не знам повечето хора как се справят с тези цени на лекарства / манипулации в България. Сестра ми само ми представя сметката, защото аз поемам нещата за майка ми и е някакво чудо.

# 20 239
Пиете ли нещо за облекчаване на мускулните болки и помага ли Ви?

# 20 240
...Трябва да се знае, обаче, къде има място в болница, защото тези момчета само носят болният от леглото до болницата и обратно.

Много, много благодаря на всички ви!! Hands Pray

# 20 241
Калинка, и аз не знам.
Скоро оперираха мъжа на колежката. Троен байпас, в Токуда. 16 000.

# 20 242
Пиете ли нещо за облекчаване на мускулните болки и помага ли Ви?

Ако към мен е въпроса към 10,30 пих Тайлол хот и не ми подейства на болките, нито на температурата.

# 20 243
16000 какв😗

# 20 244
# 20 245
И аз миналата година септември карах някакъв вирус с кашлица, температура, отпадналост и загуба на гласа и реших,че е Ковид, но не беше.

# 20 246
Загуба на глас и загуба на обоняние са коренно различни неща.

# 20 247
Здравейте, вече 3-4 дни вдигам вечер до към 37.7 (едната вечер 38), а  сутрин нямам и следобед започва плавно да се катери. Пия авирон и аспирин по заръка на ЛЛ. Сатурацията е на макс и не усещам нищо като да е тръгнало в гърдите. ЛЛ се колебае за доксициклин, но пък уж лесно го обръща на пневмония. Дали да изчакам още някой ден или да се презастраховам? Също така днес забелязах, че обонянието ми се позавръща, което не знам дали е добър знак.

# 20 248
  • инфантилно и разглезено хлапе
Мери, не се притеснявай. Това, за което говориш ти, е хуморален имунитет. Той се изгражда във времето. За да се справиш с инфекцията, обаче, Т клетките на лимфоцитите (CD8+ и CD4+) са си свършили работата. Те са тези, които се занимават с елиминирането на вируса и тяхната памет е доста по-дълга от периода, в които си оздравяла, но все още нямаш достатъчно IgG анти-тела. Паметта на тези лимфоцити е т.нар. клетъчен имунитет.

Хората говорят много по-малко за него, отколкото за IgG, защото той е много по-трудно измерим и дори светилата в имунологията не знаят точно колко месеци/години трае. И това не важи само за ковид, а за всякакви инфекции и дори някои онкологични заболявания, лекувани с ИТ.
Не искам да плаша някого, но днес говорих с едната ми братовчедка (много високо образована, изобщо не залита по фейк новини, до скоро леко игнорираща вируса) . Неин близък лекар, високопоставен (в София), първо е изкарал вируса доста сериозно, след това е ваксиниран с двете дози на Пфайзер, а в момента е в реанимация отново с гадината...
Аз бях толкова шашната, че забравих да я питам тествал ли е антитела след боледуването и/или след ваксината. Дано да спасят човека. Дано и да е от редките случаи с проблеми с имунната система, защото в противен случай нищо добро не ни чака.
Но друго не мога да осмисля - когато за пореден път й казвам, че трябва да носи маска с висока степен на защита (работата й изисква контакт с доста хора) и днес отговорът беше - всички лекари около мене ходят с хирургически маски.. А тя е на години и рискова и не иска да се ваксинира (след това, което сподели, няма никога да го направи).
Да му се не види идиотския вирус. Пазете се и с антитела, защото нищо не е ясно и руската рулетка продължава да вилнее с пълни сили.
В човешкото тяло има твърде много тъкани и органи възприемчиви към вируса(с ACE2 рецептор) и имунната система просто не успява да се справи с опазването им.
Тези дни гледах по новините някаква специалистка, която каза, че дори и при ваксинирани: "имунната система няма как да забрани на вируса да влезе в тялото",
така че дори някой да има временен имунитет от ваксина, или от преболедуване, това не му гарантира, че няма да се зарази и да се разболее повторно. Как ще го изкара втория път, това вече зависи от моментното състояние на имунната система, дали и доколко е изтощен организмът...
При всеки контакт, на имунната система ще се налага да преборва вируса на нова сметка, което пак ще коства време и усилия на организма, така че единственото сигурно средство остава пазенето с предпазни средства.

Образно казано, все едно отбор пожарникари(имунните клетки) да се опитват да опазят от пожар огромен склад със суха слама(тялото).
Колкото и да са подготвени пожарникарите, и нащрек, опасността всичко да пламне изведнъж и да изгори напълно, остава .

# 20 249

Това сериозно ли? ...Падам....

За болките в мускулите...Вече не знам какво да правя с майка ми...5 месеца минаха от първи симптоми и няма подобрение
( тя влиза вече и в графата long Covid, въпреки че официално никой не я води така.) Единствената ми надежда е във ваксинацията, но в момента не й я препоръчват. А и тя се е запънала каква единствена ваксина би си сложила, Та всеки ден се разправяме.

Общи условия

Активация на акаунт