Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 310 295
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 26 925
  • София
А, защо трябва да е другата крайност? Не трябва да си мислят, че ще умрат, разбира се. Но и не мисля, че това да се самозалъгват е полезно за тях. Просто стоиш и си следиш състоянието, а ако си си навил на пръста, че щом нямаш обоняние, ще го изкараш леко, може и да не си обърнеш внимание навреме, ако е нужно. Както много млади си навиха на пръста, че точно защото са млади не е проблем да се разболеят, а ако се разболеят всичко ще е ок, съответно не се и лекуват както трябва и накрая става беля.

Да, бе, ти ще се задушаваш или ще се съдираш от кашлица и ще се надяваш на леко изкарване, защото нямаш обоняние. Как ли не! Очевидно няма да лежиш на тази кълка, ако се чувстваш много зле. Проблемът не е в оптимистичната нагласа, а в липсата на достъп до лекарска помощ в началния етап. Но това е световна здравна политика и не вярвам скоро да се промени!

# 26 926
Хайде пак крайности, явно не си разбрала изобщо какво имам предвид. Може и да подкашляш само, да си кажеш "нямам обоняние и съм млад, съответно всичко е ок", да не вземеш мерки и после да се развие зле за теб. Защото е важно още в началото да се проведе лечение. И е важното да си реалист. Нито оптимист, нито песимист. За липсата на лекарска помощ съм напълно съгласна. Аз като боледувах никой не ми обърна внимание, защото беше декември и болниците се пръскаха. Личната не ми обърна внимание защото съм млада и нямало да ми стане нищо Simple Smile което се разви до брутална кашлица, тежест в гърдите и задух, та тичах по ковид кабинети, които също не искаха да ме преглеждат. Над мен се смили непозната лекарка по вайбър, която ми изписа антибиотици и слава богу се оправих, но бях на ръба да вляза в болница.

# 26 927
  • София
Хайде пак крайности, явно не си разбрала изобщо какво имам предвид. Може и да подкашляш само, да си кажеш "нямам обоняние и съм млад, съответно всичко е ок", да не вземеш мерки и после да се развие зле за теб. Защото е важно още в началото да се проведе лечение. И е важното да си реалист. Нито оптимист, нито песимист. За липсата на лекарска помощ съм напълно съгласна. Аз като боледувах никой не ми обърна внимание, защото беше декември и болниците се пръскаха. Личната не ми обърна внимание защото съм млада и нямало да ми стане нищо Simple Smile което се разви до брутална кашлица и задух, та тичах по ковид кабинети, които също не искаха да ме преглеждат. Над мен се смили непозната лекарка по вайбър, която ми изписа антибиотици и слава богу се оправих, но бях на ръба да вляза в болница.

Примерът е абсолютно в подкрепа на моята теза. Липса на достъп до медицинска помощ в начален етап. Добре, че е с хубав край!

# 26 928
  • Варна
Не съм чувала такова нещо и не мисля, че има подобна закономерност.
Разбирам, че да се хващате за такива сламки е за самоуспокоение, но така само се самозаблуждавате.
Никакви сламки не са и никакво самозаблуждение, така твърди статистиката. Кантарджиев го е казвал неведнъж, има и разни проучвания, статистики и обяснения защо е така.
Скрит текст:
Цитат
Загубата на обоняние и вкус е сред характерните симптоми за ковид-19 и според последни данни засяга около 86 на сто от пациентите с леко протичане на болестта, съобщава БТА.
Едва 4,5 на сто от умерените и 6,9 на сто от тежките и критични случаи се характеризират с тези симптоми.
Цитат
Зaгубaтa нa oбoняниe e прoгнoзa зa лeкo минaвaнe прeз нoвия кoрoнaвируc. Тoвa кaзa прeд „Фoкуc“ дирeктoрът нa Нaциoнaлния цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв.
От тук:
https://fakti.bg/bulgaria/541652-todor-kantardjiev-zagubata-na-o … novia-koronavirus
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/kolko-opas … -kovid-19-6119777
Няма нужда да изреждаме изключенията от рода на леля, чичо, шуролинка и т.н. Пак повтарям никой никога не е казал, че ВСИЧКИ загубили обоняние карат вируса леко. Сред моите близки и познати има двама, развили пневмония и един за съжаление починал - не бяха губили обоняние. От останалите, преболедували леко трима загубиха обоняние, останалите не са. Това са обаче мои лични статистики, които не са представителна извадка и няма как да си правя глобални изводи на тяхна база. За глобалните изводи се гледат глобалните статистики.
И как точно, чувствайки, че си зле ще се заблуждаваш, че няма страшно, щото си загубил обоняние? Никой не твърди подобно нещо и едва ли някой би бил толкова глупав да се неглижира чак толкова.

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 10:53 от Месечинка виторога

# 26 929
Това, че 86% от хората с лек ковид нямат обоняние, не значи че ако нямаш обоняние, то ще караш ковид по-леко. Но ти и сама си го написала, така че сме се разбрали все пак Simple Smile) какъв е спора тук?

# 26 930
  • София
При мен обонянието се промени за кратко чак на 10-ти ден от PCR теста. Не изчезна - просто не усещах отделни миризми, други си ги помирисвах без проблеми. Вкусът ми също се промени (всичко ми сладнеше). Обонянието се възстанови в рамките на 2-3 дни, вкусът след 1-2 седмици. Карах леко.
При мъжът ми също обонянието не изчезна напълно, просто имаше лека промяна - той беше значително по-зле.
Не мисля, че обонянието е критерий за леко/тежко протичане - просто си зависи кой кога и къде го "удря" вируса.

# 26 931
  • пустинята Гоби
Ами то не става въпрос кой как е изкарал вируса и какво мисли, това се твърдеше от лекари и имунолози по едно време. Точно както сега твърдят, че при делта варианта изчезване на обонянието не е толкова характерен симптом.

Някой от прясно болните сподели, че му е изчезнало обонянието, явно все пак и това се случва, но не е толкова характерна симптоматика, колкото беше в началото на пандемията.

# 26 932
  • Варна
А може и да не кара делтата, все пак още се срещат и другите варианти май.

# 26 933
  • София
Ако не бяха поизчезнали обонянието и вкуса при мен, хич нямаше и да разбера по никакъв начин, че съм карала корона. Не изчезнаха на 100% и ми бяха силно намалени само няколко дни, по-скоро имах промени във вкусовете и дори и до ден днешен са ми по-различни някои фини нотки. Аз принципно съм с много изострено обоняние и много ме дразнят някои силни миризми, съотвено усещам и съвсем леките промени.

# 26 934
Аз го изкарах тежко и така и не загубих обоняние. Останалите 7 члена на семейството ми го изкараха много леко и всички загубиха обоняние и вкус... явно карахме различни щамове.. при мен така и не отчете на 6 теста, че съм с Ковид и пневмония, на тях им отчете.

Искам да попитам според вас как са антителата ми и засега мога ли да се въздържа от ваксина, тъй като кърмя и от РЗИ ми отказаха да ми поставят ваксина?

И тъй като не съм запозната с изследванията в Рамус защо има 2 резултата. Извинявам се, ако е обсъждано, но съм с 2 малки бебета и не можах да прочета назад в темата. Много благодаря🤗

# 26 935
  • Варна
Според мен резултатите са супер на този етап. Вторият ред да не би да са неутрализиращите антитела?

# 26 936
Според мен резултатите са супер на този етап. Вторият ред да не би да са неутрализиращите антитела?
Не, вторият ред е просто различна мерна единица. Над 1050 са наутрализиращите антитела.

# 26 937
Да, постепенно всички лаборатории мисля ще минат към тази единица (BAU), някаква универсално въведена е. При Рамус знам, че е въпрос на време да започнат да дават резултати само с нея. Сега е някакъв преход от едните към другите и ги дават паралелно.
Аз загубих обоняние на 12-14 ден от първите симптоми, като вече мислех, че всичко е преминало. Нямаше го около 20 дни. Парфюмерист съм и работя със силно миризливи неща, много странно ми беше на работа Simple Smile Нюансите на ароматите даже месец и отгоре трябваше, но мисля, че се възстанови напълно. Иначе антителата ми падат и много се учудвам, че на повечето преболедували се покачват. Юли ми бяха 89 BAU (около 9м след боледуване).

# 26 938
  • Ланкър, планините Овнерог
На домашен тест на първо време може ли да се има вяра? Голямата ми дъщеря се чувства зле и е с 37.6 температура и по това време само за това се сещам, предвид че й е зле, пък утре ще го мислим нататък. Ваксинирана е с Пфайзер, като втората й доза беше в края на май месец.

# 26 939
  • Варна
Може, да.

Общи условия

Активация на акаунт