абсолютно е така, никой не го отрича; и все пак има допълнителна полза, ако положиш и още малко екстра усилия в случай на евентуално попадане в устната кухина на вирус, въпреки маската и дистанцията (наситен с аерозоли въздух в затворено помещение например) чрез жабуркане и гаргара
Ами точно с това твърдение (че от жабуркане и гаргара има полза в ковид епидемията) не съм съгласен. Не съм чул СЗО или Антъни Фаучи да излезе и да каже, че жабуркането и гаргарата пазят от Ковид по какъвто и да е механизъм. Няма научни данни за подобна връзка. За маските и дезинфектантите е ясно как пазят.
Това, което ти приложи като линк, стига до съвсем различен извод и той е, че може да намали вирусното натоварване в устата конкретно. Разбира се, повечето стреснати хора (90% от света в момента) преспокойно (и грешно) биха екстраполирали това заключение до: убива вируса, супер!
Та, да: съгласен съм, че Листерин примерно намаля броя вируси в устата (водката вероятно прави същото); не съм съгласен, че ще опази някого от инфекция или ще намали тежестта от същата. За второто данни просто няма.