Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 297 345
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 3 915
Издават болничен на карантинирани родители на болно дете. На заразено или контактно дете не издават болничен. Рзи информират училището и листа , който ще ви донесат от РЗИ за карантината е достатъчен

# 3 916
Издават болничен на карантинирани родители на болно дете. На заразено или контактно дете не издават болничен. Рзи информират училището и листа , който ще ви донесат от РЗИ за карантината е достатъчен
Ама то на болно дете по принцип си се издава болничен на родителите?
Дали е положителен тест със или без симптоми къде е разликата? Все едно като кара детето варицела с 1-2 пъпки да си ходи смело на градина - тук пак си е карантина без значение как протича болестта.

# 3 917
  • 1st floor
Интересува ме и ако си бил в близък контакт с доказано болен извън семейството и работата? Вчера в пет часа комшийката звъня на пожар, че мъжа и паднал, като покосен от коршум в банята. ММ сложи маска и изтича да помогне да го пренесат. Човекът е почнал да се задушава и са решили да не го местят, докато чакат линейката. После се разбра, че дъщеря им е с кашлица и температура. Комшията е откаран в болница и чака ПСР тест. Какво правим, ако е болен?

# 3 918
Ограничавате веднага контактите си. Започвате прием на авирон рапид, вит. Д, селен, цинк, аспирин за възрастните, антистенокардин за детето. Някои лекари предписват преди да има зараза ударно вит. С, други го отричат. За него се доверете на интуицията си. Напомням, че не всеки болен е сурперзаразяващ и не всеки контактен се заразява. Желая ви да са налице и двете последни.

# 3 919
  • 1st floor
Контактите ни по принцип от доста време са поограничени. Но ММ работи с много хора. Та въпросът ми е, ако съседа се окаже болен, има ли право на болничен? Отпуска няма.

# 3 920
  • Варна
Когато те "души" неврологично, имаш пълен дъх, пълен капацитет и е възможно да поемеш дъшбоко дъх, ко сякаш някой те е стиснал за врата и механично ти пречи.
Мда, точно така се чувствам аз доста често напоследък. Реално ако се опитам си вдишвам дълбоко и нормално, но имам чувството, че някой ме е хванал за гърлото и не мога. Обикновено започва сутрин като прочета дневната статистика Crazy

# 3 921
  • Cobrs
Понеже зададохте въпроса за контактните лица - за да се издаде болничен е необходимо да са вписани в регистър, воден от РЗИ. На мен РЗИ все още не са ми се обадили - контактна съм от миналата седмица. Личният лекар съответно не може да ми издаде болничен на това основание. Аз имам едно чудене - загубата на обоняние и вкус се дължи на запушен нос и възпалено гърло при коринавируса или се появява без такива симптоми? Защото ако върви със запушен нос и гърло този симптом много трудно може да се разграничи от симптомите при настинка, например.

# 3 922
  • 1st floor
Ясно...значи, ако не му се обадят от РЗИ, си ходи на работа, защото няма как да кара без заплата...

# 3 923
  • Cobrs
Това е тъжната истина. Аз лично не съм на работа, взех си отпуск. Не е проблем да си вземете и обикновен болничен за една седмица. Или да ги комбинирате. Звъннете все пак на ЛЛ.

# 3 924
Ограничавате веднага контактите си. Започвате прием на авирон рапид, вит. Д, селен, цинк, аспирин за възрастните, антистенокардин за детето. Някои лекари предписват преди да има зараза ударно вит. С, други го отричат. За него се доверете на интуицията си. Напомням, че не всеки болен е сурперзаразяващ и не всеки контактен се заразява. Желая ви да са налице и двете последни.
Според мен е по добре да се въздържим от съвети за лечение при децата, че да не стане някоя бела. За по малките много неща са противопоказни, та най добре педиатър да преценява.

Maggrat, при ковид убоняние и вкус се губят и без хрема и кашлица. Като не е задължително и да отсъстват обаче като симптоми. Лятото например кашлицата присъстваше често, а сега и хремата. Реално разграничаване по симптоми не виждам как ще стане.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 08:36 от geizer

# 3 925
  • Варна
Понеже зададохте въпроса за контактните лица - за да се издаде болничен е необходимо да са вписани в регистър, воден от РЗИ. На мен РЗИ все още не са ми се обадили - контактна съм от миналата седмица. Личният лекар съответно не може да ми издаде болничен на това основание. Аз имам едно чудене - загубата на обоняние и вкус се дължи на запушен нос и възпалено гърло при коринавируса или се появява без такива симптоми? Защото ако върви със запушен нос и гърло този симптом много трудно може да се разграничи от симптомите при настинка, например.
Загубата на обоняние и вкус, не е задължително да е от хрема или възпалено гърло. Аз го изкарах, само с тези два симптома. Дишах си свободно с носа, гърлото грам не ме е боляло, гъделичкало или да съм го чувствала сухо. Обесняват, че имунитета се бори като разрушава клетките-рецептори, с цел да предотврати навлизането на самия вирус по-навътре. Аз около 12 ден от първия симптом, започнах да долавям някои миризми. С доказан положителен тест бях.

# 3 926
  • varna
След като дъщеря ми сподели за липсващото обоняние в групата на класа, още две деца се оказаха със същото оплакване, но не са тествали.

# 3 927
  • Варна
След като дъщеря ми сподели за липсващото обоняние в групата на класа, още две деца се оказаха със същото оплакване, но не са тествали.
Аз също имам близко дете-тийн, което си ходеше на училище и къде ли не със симптомите загуба на вкус и мирис. Все им е тая, за съжаление и доста възрастни са така. Не искат да се изследват, не им се стои вкъщи 14 дни. Тийновете го имат като "проказа" (извинявам се за думата), да си с Ковид.

# 3 928
Искам да попитам вие на какво мнение сте при следната ситуация: на работа има доказани с Ковид, не се вземат никакви мерки. Нито дезинфекция, маски, нищо.... в почивките всички са на групички. По новините слушах за случай в шивашки цех, където служителите бяха карантинирани и цеха затворен. Аз направо недоумявам как може такова нещо.Навсякъде се призовава за разум, а при нас е все едно нищо не се е случило.
По този начин аз съм била контактна, а не мога да се самоизолирам колкото и да го искам.Направо съм бясна заради тази безотговорност.

# 3 929
Контактите ни по принцип от доста време са поограничени. Но ММ работи с много хора. Та въпросът ми е, ако съседа се окаже болен, има ли право на болничен? Отпуска няма.

Ясно...значи, ако не му се обадят от РЗИ, си ходи на работа, защото няма как да кара без заплата...
Е как?
Обажда се на ЛЛ, че е болен и му пуска болничен? Как така не може като е болен да вземе болничен - със или без Корона?

Общи условия

Активация на акаунт