Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 297 514
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 23 280
Рори72, на мен ми включиха КС още на 5-тия ден от първи симптом. Вече бях с пневмония. Колкото по-рано се включи при усложнение, толкова по-добре, блокира фиброзата. Всъщност лекарите казват, че КС лекуват КВ, защото това е васкулит, засяга малките съдове - артерии и вени.

Аз в моента, след болница съм на 56 мг, вчера ги намалих от 60. А в болницата с колко са ме напомпали, нямам идея.
АБ ми включиха веднага при най-леките покашляния за 2-3 пъти съха лека кашлица - почвала и бактериална инфекция.

Сатурцията е по-ниска, когато си легнал, особено по-дълги и се подобрява при движение - дори сядане. В болницата  махаха кислорода ако се задържи трайно на 94-5-6.  Не разбирам от това, но мисля, че падане под 90, макар и за кратко , е сигнал.
Може би не е зле да се огледаш за кислороден концентратор. Кислородът много помага на всички органи и е добре да се започне по-рано с него.
Пак пример с мен, дори и с добра сатурация, пак ми казаха да стоя на кислород в къщи.

Не зная дали не поемаш риск да се лекувате в къщи. Да не вземе много да се усложни. Трябва снимка, без нея, само по симптоми, трудно ще се ориентираш, както ти, така и лекарите.
Дано да съм ти била от помощ.

I.R., напълно разбирам какво е за близките. Затова го написах подробно, за да се поуспокоите малко и да разберете какво се случва вътре, какви са стандартните терапии, как се действа. Това все пак е някаква информация за близките, надявам се и малко успокояване. Просто там времето е нечий живот, а умората е голяма.

Ох,този пост още повече ме разтревожи,че не вкарахме баба ми в болница по-рано...Толкова дни тя отказваше и де лекуваше в къщи...Все мисля,че нямаше да почине,ако по-рано беше влязла на кислород... Sad

# 23 281
Как стоят нещата с повторното заразяване ? След колко време , колко често е подобно нещо да стане .. Всякакви информации има и се обърквам .

# 23 282
Рори72, на мен ми включиха КС още на 5-тия ден от първи симптом. Вече бях с пневмония. Колкото по-рано се включи при усложнение, толкова по-добре, блокира фиброзата. Всъщност лекарите казват, че КС лекуват КВ, защото това е васкулит, засяга малките съдове - артерии и вени.

Аз в моента, след болница съм на 56 мг, вчера ги намалих от 60. А в болницата с колко са ме напомпали, нямам идея.
АБ ми включиха веднага при най-леките покашляния за 2-3 пъти съха лека кашлица - почвала и бактериална инфекция.

Сатурцията е по-ниска, когато си легнал, особено по-дълги и се подобрява при движение - дори сядане. В болницата  махаха кислорода ако се задържи трайно на 94-5-6.  Не разбирам от това, но мисля, че падане под 90, макар и за кратко , е сигнал.
Може би не е зле да се огледаш за кислороден концентратор. Кислородът много помага на всички органи и е добре да се започне по-рано с него.
Пак пример с мен, дори и с добра сатурация, пак ми казаха да стоя на кислород в къщи.

Не зная дали не поемаш риск да се лекувате в къщи. Да не вземе много да се усложни. Трябва снимка, без нея, само по симптоми, трудно ще се ориентираш, както ти, така и лекарите.

I.R., напълно разбирам какво е за близките. Затова го написах подробно, за да се поуспокоите малко и да разберете какво се случва вътре, какви са стандартните терапии, как се действа. Това все пак е някаква информация за близките, надявам се и малко успокояване. Просто там времето е нечий живот, а умората е голяма.

Ох,този пост още повече ме разтревожи,че не вкарахме баба ми в болница по-рано...Толкова дни тя отказваше и де лекуваше в къщи...Все мисля,че нямаше да почине,ако по-рано беше влязла на кислород... Sad
Няма гаранция за това.

Майка като влезе в болница можеше да диша самостоятелно и беше стабилна. И не се е лекувала вкъщи дори не е пила лекарства - към 4-5 дни имаше слаби симптоми, към петия ден започна да се появява кашлица и отиде на преглед, но прецениха да я задържат в болница защото беше с придружаващи заболявания. Още при постъпването я сложиха на кислород (първоначално на 5 литра поддържащо само). След това увеличиха кислорода на 10, а накрая на 15 литра. Всичко това беше придружено с антибиотици и рендесивир. Тя при слабо подаване на кислород и без лекарства се чувстваше добре, а при най-високото подаване на кислород и погълнала цялата аптека в себе си започна да се влошава. В крайна сметка завърши в найлон и затворен ковчег.

И още доста нагледни случаи имам на хора, които рано отиват на лекар, но след това болестта се разгръща. Самите лекари не знаят какво поведение може да има вируса - при всеки организъм е различно. Прилагат се симптоматични лекарства и който оцелее.

# 23 283
Диорела, ти май си с ТЕЛК, или поне с някаква по-специална диагноза.
Те не плащат никъде потребителска такса.

Скрит текст:
Лечението е безплатно, не се заплаща дори потребителската такса за престой.
Това не е вярно, поне в нашата болница. В началото на месеца, близки, които лежаха с Ковид, ме помолиха да им направя копие от епикризите и фактурите. Семейство, пенсионери! Сумата за единия беше около 60 лв.

Това може да в някаква такса в частна болница. По принцип дължима е потребителска такса до 10 дни/годишно, ако не си освободен заради някаква диагноза.
[/spoiler]

Бях ти отговорила, но е изтрито. не съм с ТЕЛК, и килото диагнози не ме освобождават от плащане на таксите. Ако беше така, щях да го кажа изрично, защото иначе бих заблудила хората.
Плащам си всичко на общо основание.

Margarita1976, Cry Светла памет на майка ти.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 00:57 от Diorela

# 23 284
Майка вървеше към подобряване, докато не се влоши и почина - буквално за часове стана всичко.
В 10 сутринта отидох под прозореца на нейната стая и казаха, че е добре - сатурация 87 %, но трудно се изправя и трябва да занеса памперси. Направих го. Дори я видях през прозореца и ми махна с ръка. Прибрах се. След това по обяд и в ранния следобяд много рязко се е влошила - сатурация 55 %, цялата посиняла по устата и крайниците и със замъглено съзнание. В 15 часа ме извикаха. Когато отидох се втрещих. Стоях пет часа под прозореца с надежда да тръгнат нагоре нещата, но уви. Към 21 часа я изкараха от отделението и с линейка я натовариха за друга болница - в интензивен сектор. Там са опитали с 20 литра кислород и маска тип СРАР, но в 3 часа през нощта е починала. Сложили са катетър. Спряла е да уринира и не е могла да изхвърли течността която е постъпила в нея от влетите банки. Кръвната захар от 8 е станала 32 за минути. По думите на лекарите е направила белодробен оток и кардиална астма (сърдечен пристъп).

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 12:08 от Не се сърди, човече

# 23 285
О, да, благодаря ти.
Какво си преживяла...
Кураж на всички, не се отчайвайте, не се предавайте!!!

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 01:00 от Diorela

# 23 286

Сатурцията е по-ниска, когато си легнал, особено по-дълги и се подобрява при движение - дори сядане. В болницата  махаха кислорода ако се задържи трайно на 94-5-6.  Не разбирам от това, но мисля, че падане под 90, макар и за кратко , е сигнал.

Няма гаранция за това.

Майка като влезе в болница можеше да диша самостоятелно и беше стабилна. И не се е лекувала вкъщи дори не е пила лекарства - към 4-5 дни имаше слаби симптоми, към петия ден започна да се появява кашлица и отиде на преглед, но прецениха да я задържат в болница защото беше с придружаващи заболявания. Още при постъпването я сложиха на кислород (първоначално на 5 литра поддържащо само). След това увеличиха кислорода на 10, а накрая на 15 литра. Всичко това беше придружено с антибиотици и рендесивир. Тя при слабо подаване на кислород и без лекарства се чувстваше добре, а при най-високото подаване на кислород и погълнала цялата аптека в себе си започна да се влошава. В крайна сметка завърши в найлон и затворен ковчег.

И още доста нагледни случаи имам на хора, които рано отиват на лекар, но след това болестта се разгръща. Самите лекари не знаят какво поведение може да има вируса - при всеки организъм е различно. Прилагат се симптоматични лекарства и който оцелее.
Благодаря за отговора..
Съжалява за майка ти! На колко години беше?
Да,наистина сигурност никога няма,но все си мисля,че прекалено много време се лекуваше в къщи. Приятелки й казваха в никакъв случай да не влиза в болница и всякакви подобни неща,които я наплашиха. Аз бях единственият който настояваше. Тя не искаше и я беше много страх.
Може би гнева ми към това е  някаква защитна реакция от мъката,не зная. Искаше ми се да бях попаднал на тази тема тогава..

# 23 287
Маргарита и при майка се развиха по подобен начин нещата. Разликата при нея беше, че я изписаха на шестия ден с лечение в къщи, но се наложи да я върна след 3 дни и там остана.
Диорела, радвам се, че вече си в къщи. В крайна сметка при мама се оказа, че сърцето не е издържало. След консултация с кардиолог и анестезиолог нямаше вече време за респиратор.

# 23 288
  • Буркина Фасо
Това не е вярно, поне в нашата болница. В началото на месеца, близки, които лежаха с Ковид, ме помолиха да им направя копие от епикризите и фактурите. Семейство, пенсионери! Сумата за единия беше около 60 лв.
тя говори за лечение, ти за услуга.
нормално е услугите да се заплащат.  сега ако отново поискаш копие от епикризи и фактури отново ще заплатиш.

# 23 289
Мисля, че за таксите говори. Бях написала, че вероятно има разлика в различните болници - държавни, общински, частни.
Аз помислих, че никъде не се плаща, затова така написах, но ето, че има разлики. Нямам ТЕЛК,  не съм освободена и заради диагнози. До сега винаги съм заплащала в болниците. Нещо друго е.

Благодаря, момичета. Дано ви вдъхвам и на вас сили да се борите! Само това искам и затова намирам сили за темата.

# 23 290
  • София
За изискване на епикриза или нейно копие в държавна болница не се изисква заплащане...

# 23 291
тя говори за лечение, ти за услуга.
нормално е услугите да се заплащат.  сега ако отново поискаш копие от епикризи и фактури отново ще заплатиш.

Потребителската такса е на база нощувки, по 5,80 на ден, в общинска болница. Не зная дали пенсионерите са освободени.

# 23 292
  • Sofia
За  престоят ми в болница МБАЛ "Свети Наум" (държавна болница), ми издадоха фактура  за потребителска такса в размер на 5,80лв. на ден..Т.е при изписането трябваше да платим общо 58 лв. за 10 дневен престой.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 20:12 от Lady Royal

# 23 293
Пенсионерите не са освободени на база пенсия. Освободени са хора с ТЕЛК, диабет, глаукома и още други диагнози.

# 23 294
Аз им направих копията в къщи. Фактурата беше за престой в болницата и да, 58 лв. беше сумата. За майка не съм плащала.

Общи условия

Активация на акаунт