Отговори
# 210
Аш, по отзивите във форума, това училище ми звучи кошмарно.
При цялото ми уважение, човек избира, когато е дошъл на пазара рано сутринта. Когато вече са вдигнали сергиите и товарят камионите, може само да направи бърза обиколка и да сграбчи това, което му хареса от остатъците. А когато пазарът е и под карантина...
Дорис Тенеди съвсем не е лошо училище. Препоръчвам да прозвъните всички частни училища, които се намират на 30 мин. път от Вас и да видите в кои изобщо има останали места. После разсъждавайте дали Ви харесват възможните опции и кои по-точно. Не си мислете, че като плащате винаги ще намерят място за детето Ви.
Карта на частните училища в София:
https://goo.gl/maps/4c2HwkQkcoUgVhdA6

Весели празници и успех!

# 211
Аз пък имам лично наблюдение от дете в началният курс с чудесни знания и доволни родители.

Освен необходимостта от знания за кандидатстване в ПУК според мен същата тежест имат способноста за концентрация, както и самото възпитание на детето. Именно затова обикновенно правят цял приемен ден. А на някой места повече от един.
Знанията се покриват с материала в книжките за всяка една група. Като логиката се покрива от Азбука на мисленето. /така поне беше преди години/.

ДГ Слънчогледи целенасочено подготвя децата за кандидатсване в определени училища.
Иначе с английски избора е голям.

# 212
Ежко, тийнът взе САТ Математика 2 с 800 в началото на 10 клас /можеше и по-рано, но не бях сигурна за срока на валидността на сертификата и затова не го регистрирах преди 10 клас/, не благодарение на класическо образование. В интерес на истината и с профилирана /СМГ или НПМГ/ подготовка нямаше да е възможно. Въпрос на интерес, допълнителна подготовка, дадености и вложено време са резултати над средните или такива, които се постигнат по-рано от заложеното. Не знам какви са тези статистики, но са ми странни. В момента, в който времето ти отиде в изучаване на латински например, спираш с резултатите над средните. Затова и харесвам профилирането в 11 и 12 клас. Специално в АК, с начина по който се преподава АЕ и с броя часове, заделени за него,  нямам никакви притеснения за хуманитарната подготовка и във втори гимназиален етап. Като им сложиш и по 1-2 хуманитарни SAT-a или АР-та /вярно, че сами ще си ги учат, но профилирането ще им даде времето да го направят/ изобщо няма да са никак толкова боси, колкото се страхуваш. Когато има желание, има и начин. Най-важното в едно училище е да не ти отнеме мотивацията и да ти даде такава. Всичко останало се наваксва.

Фенси, спирам.

Prizma, ето ти и източниците:
"A 2007 study revealed that those attending a gymnasium in the north had similar IQs to those attending one in the south. Yet those attending a gymnasium in the north under-performed on standardised tests. The students who did worst came from Hamburg and the students who did best came from Baden-Württemberg. According to the study, the final year students in Hamburg lagged two years behind those attending a gymnasium in Baden-Württemberg. Because students had the same IQ, the difference in knowledge can only be explained by a difference in the teaching methods."
Ulrich Sprenger: "Schulleistungen von Abiturienten" линк към препратката: https://en.wikipedia.org/wiki/Gymnasium_(Germany)#cite_note-16

За SAT:

Където, ACCS- асоциация на (американските) класически христиански училища, а категорията "independent schools" включва и класическите такива.

Класическото образование не означава задължително учене на гръцки и латински (последното обаче се оказва предпоставка за скоростното овладяване на два-три западноевропейски езика).

ACS e нагледен пример за "liberal arts" училище, което е англо-саксонския начин да кажеш "класическо". Така че не се притеснявам много за образованието там Simple Smile

И Весели Празници!

# 213
Призма, поздравления за високия резултат! Не че някога сме имали съмнения за успеха по мат на твоето дете 🙂 Весел празник!

# 214
Изобщо това не трябва да Ви е водещо в избора. Трябва да направите ясна преценка за възможностите на детето, неговата ориентация - математика или хуманитарна, на какъв етап в развитието е, да видите какво предлагат училищата, да се срещнете с директорите (към момента явно ще е по телефона).... Форумът е информативен. Но е никакъв случай не трябва да е водещ в избора. Не забравяйте, че всеки има някакви свои си субективни възприятия за нещата. И ако за един едно нещо е Ок, то за друг - това е неприемливо.
Честито Възкресение на всички! Бъдете здрави и благословени Flowers Hibiscus Animal Baby Chick Animal ChickenAnimal BeetleFlowers Cherry Blossom

# 215
  • София
Оставете отзивите във форума. В момента децата ми учат в друго училище, за което също ако се разрови човек, ще намери лоши отзиви във форума, но ние сме много доволни.

Пропуснах да препоръчам и ЕСПА - може да ви хареса, въпреки че то се води по-академично от Дорис Тенеди. Мисля, че си струва да ги прозвъните. Намира се на самото Околовръстно, но е близо до южните райони.

С обратната връзка от две такива училища (Дорис Тенеди и ЕСПА) ще можете да се ориентирате по-добре какво училище търсите - това не е лека задача Simple Smile.

# 216
Пак аз Simple Smile Явно има да се търси и прочете материал колкото за още едно висше по темата, дерзая, но имам да питам, ако е удобно...

Много търсих, но не мога да намеря има ли някъде точна информация какви са изискванията към възможностите на децата за ПУК и 1ви клас; за приемните изпити? Вече писах, че на градината ни не мога да разчитам за насоки и започвам ориентацията сама. Накупила съм книжки със “задачки”, действаме, но ми се иска да знам на какво трябва да наблегна.

От друга страна - ако не успеем за училище с ПУК, ще търся нова градина за подготвителна група, можете ли да ме насочите към добрите за целта?

От трета - как се ориентира човек към конкретно частно училище? Ясно, че има класации, суперлативи се сипят от сайтовете на училищата, а в интернет мненията са много различни и се изгубвам в тоновете инфо.
Моите лични желания са детето да е спокойно, да учи, но с желание, а не под напрежение за оценки, много държа на английски и спорт.
Районът ще е идеално да е в южните квартали, но мога да направя компромис. Кое училище покрива тези критерии? Имам опасения, че след като рейтингът им се формира според оценките от изпитите, ще пресират прекалено децата, за да изкарат висок успех там на всяка цена. Или греша?

И последно. За BRITANICA Park School дали може да се каже нещо вече?

Голямо благодаря и се извинявам за многото питане.
Идеалното училище по отношение на удебеления абзац беше Дрита. Племенницата ми беше възхитена от там. На нея много й харесваше, че бяха само по 8-9 деца в клас и учителите познаваха всеки персонално и отделяха нужното внимание персонално и най-вече мило и спокойно на всяко дете. Ходеше с огромно желание и удоволствие на училище. Това лично за мен е голям плюс. Когато Британика ги купиха направиха разкошна база, но влязоха с някакви претенции за супер елитарност и желание за призови места на изпитите. Освен това и паралелките станаха с по 20 и повече деца. Така се загуби персоналното отношение и като прибавим постоянното затрупване с проекти и сериозното количество домашни (дори и сега по време на дистанционното обучение), които дават си мисля, че станаха като някои от другите частни училища, което не съм сигурен дали е само плюс. П.П. Системата Оксфорд, която въведоха е доста добра и отделно по английски разделят класа на две групи. Така имат възможност да обърнат внимание на всяко дете.

# 217
NikoT,  благодаря, че се включи!
Децата справят ли се сами с проектите и домашните или имат нужда от уроци или родител, които да работи с тях допълнително след училище?
Ако детето учи с желание, всъщност нямам против да е натоварено. А това според мен зависи от подхода на учителите.
Накрая споменаваш, че обръщат внимание на всяко дете, това е по английски само така ли?

# 218
  • Пловдив/София
Gaggi, някъде в предната тема имам подробен пост какви умения търсят за кандидат-пукчета. Най-важна е кокцентрацията, знанията са на второ място бих казала. Смятане до 10, изписване на цифрата след като сметне (печатно, огледално е ок мисля), звуков анализ (само на някои места, дажв рядко по-скоро), на едно място искаха да се знаят всички букви до края на азбуката, логически задачи (кое е излишното), класификации (разделете домашни от диви животни), лабиринти, на някои места- дорисуване на симетрична фигура. Крокотак 5-7 и първа част на “Азбука на мисленето” ако умее да решава, значи сте готови. Но това не са знания на ниво детска градина, към януари по изпитите искаха знания от края на годината, че и началото на следваща (както Фенси е написала- Моливко от следваща група е вариант).
Много зависи какво е детето, ако е спокойно, обича книжки задачки и самО си решава в тях, може и без специална подготовка. В противен случай се налага доста подготовка.
Моето не се справи на две места поради концентрация (на едното- решил всичко, но с разсейване и говорене) и поради слаба фина моторика (към момента тя му е вече ок, но изпитът беше преди 3 месеца).
А писане на ниво име/отделна буквичка също искат.

# 219
  • София
Пипи, много добре описано.

# 220
  • Пловдив/София
Пипи, много добре описано.

Чак всички се умълчаха за 2+ дни след моя пост Simple Smile) разбирам минута мълчание вместо овации, ама вие се оляхте Simple Smile)

# 221
Пипи, от мен имаш овации. Много хубаво си описала всичко, и напълно вярно.
Причината е друга, слънчице - трие се на поразия и всички спряхме да пишем.
Много хубав и полезен ти е поста. Подкрепям го и аз от моя опит - точно там е разковничето, както си писала ти.

# 222
Отвoрена е платформата за записване за първия онлайн пробен изпит в ПЧМГ/за четвърти и седми клас/:
https://parvamatematicheska.com/

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 13:15 от Фран

# 223
  • София
ДГ Слънчогледи не е ли в Панчарево? Там за ААУ ли подготвят? Simple Smile

Пипи, чудно наистина описание. Не съм чела много назад, ама вие какво решихте за училище?

Гаги, аз се сещам за Светлина... може и там да попитате.

# 224
  • София
ЧДГ Слънчогледи , както и ЧДГ Тути и още няколко подобни частни градини подготвят изцяло за прием в топ 10 на частните училища. Като допреди три години, а смятам че и сега на Слънчогледи цел номер едно беше Света София. В Тути нямат четвърта група, защото нямат достатъчно останали деца, всичките са приети в желаните частни училища .

Общи условия

Активация на акаунт