Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се похвалим.... :)

 • 19 563
 • 199
 •   1
Отговори
# 180
 • София
 • Мнения: 1 318
От скоро съм учител и получих страхотна обратна реакция, каквато дори и в мечтите си не съм очаквала - децата ме обичат, аз тях също, колектива ме харесва, директорката на училището е повече от доволна, а родителите на учениците са очаровани от взаимната ни работа.
Щастлива съм! ❤

# 181
 • Мнения: 2 332
Anastasiya.glam, кажи ми, че си в България и ще се зарадвам още повече Simple Smile

# 182
 • София
 • Мнения: 1 318
Да, в България съм и тук оставам цял живот! Не защото харесвам държавата, но обичам родината си. Simple Smile)

# 183
 • Мнения: 1 997
Анастасия, това е супер🤩
Все така да ти върви!
Аз не съм много в позиция за хвалба.... Но все пак успях да се направя красива - направих си маникюр и се погрижих за косата си с една нова за мен домашна маска - е, сега вече съм божествено красива 🤭😜😅 Редактирам се, че пропуснах - вчера направих есенно почистване на цялото жилище. Дори и прозорците измих. Та сега, мога да си хубавея и да си цапам на нова сметка 🤭😜🤭

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 07:36 от Vicky_P

# 184
 • Мнения: 770
Anastasiya.glam, колко прекрасно. Бъдете щастлива с учениците и колегите си и любимата работа.

Vicky_P - Simple Smile
Днес подготвяхме да пребоядисваме тавана на кухнята.
Сега слушаме приказка - https://www.youtube.com/watch?v=foBsiw4IEV8, после ще чета от приказките в превод на Николай Райнов - от стари издания книги, от група за сканирани книги, издавани преди 1944 г., за жалост сега издават само някои от тези приказки и да се похваля, че повечето от тези стари издания, си ги свалих от тази група.
Обичам приказки, легенди и детската литература, мистика и приключения, фантастика, комедия, любовни с хубав край, фентъзи. Радвам се, че успявам да намирам такива книги за четене.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 20:37 от хадзапи

# 185
 • Мнения: 770
Да напиша нещо положително, явно няма друг желаещ Simple Smile

От 2 месеца събирам материали за родословно дърво, интересно е. Открих някои неща до прапрапрадядо по майчина линия. И се потапям и в онези времена - интересно е, историята на София преди и след Освобождението. Прапрадядо ми излезе участник в революционен комитет, основан от Левски тук, прадядо ми във войните изчезва при голяма битка със сърбите, години по-късно е обявен за поминал. Корен от място, в чието землище е открито най-старото поселище в района на София.
От страна на баща ми пък селището е основано от барон, още 13 век.
А пък от страна на мъжа ми неговите дядовци и прадядовци и прабаби също имат много интересни истории, при единия дядо бил офицер и има някои неща с Цар Борис 3, при друг прадядо пък още края на 19 век отиване до Лондон и от там идва фамилията им, друг прадядо също интересни неща. Друг дядо - фелдшер, участвал като съвсем млад в Първата световна, после на различни места фелдшер, успоредно с това организирал в читалищета театрални постановки, бил е и режисьор и участник в тях, писал е и пиеса, на Божурище училището се създава по негова идея, бил е фелдшер тогава на летището и на Държавния конезавод, правил е стенвестник вече тук в София, когато се е пенсионирал, сам е рисувал, сатирично, още са актуални карикатурите му и в днешно време. Друг дядо е бил един от най-известните архитекти на Щутгарт, правил е мостовете там, немци не се наемали за това, а той е правил - 50-60-те год. Друг дядо е бил технически ръководител на едни от най-големите национални обекти на България. И още и още излиза, жалко е само, че са починали и е много трудно събиране само по спомени, като почти не си спомнят мъжа ми и брат му и съм постоянно с тетрадки, някой сети ли се нещо, веднага да записвам.
Потапянето в родова история, се оказа интересно нещо за мен, не само за родовете, ами и местата от където са корените са с интересна история.
Това ми позволява пълно потапяне и да не се мисли за това, което постоянно ни натрапват от всички медии, и прекаляват.
Слушаме аудиоприказки, детски романи на аудио, гледам хубави снимки. Старая се с положителни неща да се занимавам.
Похвалих се.
И всеки ден си повтарям БЛАГОДАРЯ за всичко, което ми се случва. И минава деня много по-леко. Simple Smile

# 186
 • Мнения: 2 332
Хадзапи, от къде стартираш търсене на информация? Освен по удостоверения за наследници и после? Името на моя прадядо е изписано първо на паметник... Не се връща от фронта, за да види сина си.

Имаше една тв поредица за актьори, търсещи родословното си дърво и намираха роднини на други континенти. Много ми е интересно как се случва това търсене в България.

Похвалвам се, че блажено съм се разположила в леглото, топличко и приятно ми е. В момента това ми стига.

# 187
 • Мнения: 770
Хадзапи, от къде стартираш търсене на информация? Освен по удостоверения за наследници и после? Името на моя прадядо е изписано първо на паметник... Не се връща от фронта, за да види сина си.

Имаше една тв поредица за актьори, търсещи родословното си дърво и намираха роднини на други континенти. Много ми е интересно как се случва това търсене в България.

Похвалвам се, че блажено съм се разположила в леглото, топличко и приятно ми е. В момента това ми стига.

Тетка, ами първо от това, което открих по  стари документи у  дома.  После за родословните от  страна на мъжа  ми малко ги тормозя него и брат му каквото си спомнят  и записвам.
За от моята  страна най-напред спомените от това, което ми е казвала баба. После погледнах сайта на читалището, което се оказа, че има  за родовете и имаше малко и за нашият род, и се  оказа, че и в самото читалище  набират отново материали, а за нашия род почти  нищо нямаше. Отидох до читалището и там със секретарката и библиотекарката разговарях  и  библиотекарката  ми даде снимано,  това, което е за нашия род  и ме заведе при една оказа  се моя втора братовчедка, тя ми каза малко  неща, които  са за нейната  баба и ми даде някои дати.  Оказа  се, че  под нея  живее  друга моя  роднина, която  е  още на  този свят  и отидох  и  при  нея  и тя  ми  даде някои  дати.  После -  стана  по-трудно, но успях да направя връзка с предстоятеля на  храма, който е за  тази част  на София.  Намерих му телефона, говорих и той провери в църковни архивни стари книги, които имаше запазени,  не са много стари, но  нямат по-назад във  времето. И там ми даде човека някои дати.
При мен  по  майчина  линия се оказа  църквата на  квартала Паметник  на културата, с уникална  история  и пък  прапрадядо ми, който бил в комитета на  Левски на този  район, освен това е и  сред давалите средства  за строежа на  църквата,  а самата църква се намира на доста историческо  място с легенди назад във вековете.
После - изпратих до  Военния архив в Търново  запитване за  няколко  души, за дядото  царски офицер,  за дядото  фелдшер,  за пак наш прадядо, който е загинал във Първата Световна война и по наши спомени и каквото съм открила по документи и им  бях написала в имейла, каквото бяха открили изпратиха, вчера даже получих пратката с документите и се оказаха доста неща, които дядовците никога не са споменавали.
Но за това се плаща не малка сума, защото си имат по Ценоразпис и доста неща бяха търсени. Единият дядо е завършил и първото подофицерско санитарно училище в София - имало било и още 2 в други части на България и бяха открили заповедта на Военния министър от Първата Световна за откриването на тези училища и учебната им програма - поръчах си и тях да ми пратят копия..
Още преглеждам пътеводителите  - издавани са в книги и ги има на сайта на Държавния архив, вече малко по малко започнах да се ориентирам в тези пътеводители, има си описани всички неща, които са в дадените фондове. Вчера даже писах отново с нови вече насоки към конкретни фондове да проверят, ако може във Военния Централен архив в Търново, за периоди, за които все още нямаме нищо.
Преглеждам и списъците на архивите по районните места, които ме интересуват и си отделят и записвам, когато се пооправят нещата, да се търси и за други, вече в цивилните архиви.
Отделно за населените места, ровя в сайтовете на местни читалища, ако има работещи, за историята на църквите, - това от нет-а се вадят доста неща.
Отделно Народната библиотека има някои качени стари фондове в нет-а, както видях май че и Градската библиотека на София да има такова нещо, предстои още доста ровене.
Понеже аз се старая да се потопя във времената на живелите отдавна роднини, търся и чета книги за историята на местата, от които са корените, то на късмет, че повечето са София и района и Дупница, Горна Джумая, дн. Благоевград или са все още живи села - където са родени или където са работили и има следи.
И на гробищата даже се наложи да ходя за някои дати.
И все още нямам доста информация. Но пък за историята на София намерих толкова интересни неща, добре, че е София, че има няколко книги на хора от края на 19 век, когато са били деца и са писали за града от тогава до началото-средата на 20 век. Имам доста да преписвам за живота на София. Правя това, защото искам да не е само едно родословие с дати, а повече неща.
Отделно ровя и по Фейсбук, от там също добавих някои дати, снимки, за работа и т.н. на роднини, с които засега не мога да намеря нищо друго. То не всеки иска да си знае, все едно търся не за съставяне, а не дай си боже да им открадна имотите Simple Smile, или пък са се изпокарали помежду си и отричат да са от тази или другата рода - ох, с това е тегаво, още повече, че и сега с тази истерия, с която ни заливат - не отричам, че няма К.19, но прекаляват с психичното отравяне - и става само по телефона, пък може само в определени часове, и пак се сърдят някои защо се обаждам и подобни. Отделно пък и обещаят да видят за стари документи да кажат липсващи имена и дати, пък не са сериозни и си питат ушите, пак обаждане, напомняне и пак несериозност, а пък искат да има и питат докъде какво съм открила. Пращам информация... пак напомням, но все се оправдават - мъжа, жената, децата, нямам време, работата...

Иначе всичко влиза в употреба - смъртни актове, венчални и кръщелни свидетелства, удостоверения за завършено образование, за курсове, договори за работа, трудови книжки, ако има запазени такива, при мен даже ми помогна една стари запазени свидетелства и дела, които някога са водили помежду си наследници помежду си - за намиране на имена и донякъде ориентиране кой кой е, стари нотариални актове за адреси и пак имена, удостоверения за наследници, разни справки, книжки за членуване на места - било в партия, било в Туристически съюз, даже и дипломи за образование, карти за достъп до работни места.
И най-важното започване на записване на спомени от все още живите стари хора, докъде си спомнят имена на своите прародители.
Направила съм си всичко по отделни тетрадки, по имена и кога кой каквото си спомни, вадя тетрадките за дадените хора и бързам да запиша. Пиша и свои спомени, записвам и на мъжа ми спомени, когато нещо си спомни. Така се разкарвам с куп тетрадки и химикалки Simple Smile
Засега всичко е разхвърляно и докато не натрупам повече неща, за да започна да съставям първо родословието - както е по книгите - схемите по родове и так са основно имена и дати. А после вече ще е историите, които са най-съществените ще ги съставя на файл, по отделно по хора - за интереси, работа, завършени училища, курсове. И също на местата историите на местните църкви, читалища, на самите градове или села и районите историята от колкото най-старо време намеря данни.
Това е, просто като започнах с малко, ме увлече и се стигна до такова разширение.

Тетка, бих Ви посъветвала за прадядо Ви, ако му знаете имената и в коя година е починал, за загиналите във войните има списъци и да напишете на имейла на Централния Военен Държавен архив във Велико Търново и да потърсят информация, която намерят по списъците за дядо ви - на моя прадядо, загинал във войната ми изпратиха копията от наборните списъци, където има името му, къде е загинал и кога - пак в списъци и така.
Отделно, като загинали би трябвало да го има и Вашия дядо, моя го има с написано име върху паметника на загиналите във войните в - и да видите името му дали го няма на паметника, в населеното място, където е живял, преди да го мобилизират.
Ако още нещо мога да помогна с информация, питайте.
При нас на единият ни дядо всичко замина за музей, който е бил фелдшер, на едно от местата, където е работил и до ден-днешен го помнят и си имат музеен кът и нямаха нищо обаче за него и предадохме от вещите му, които имахме запазени - той е бил и председател на местното читалище, ръководил си е Здравната служба, организирал е театрална трупа и поставял постановки, в които е играл и той, не само като режисьор, пак тук в София е правил стенвестник и имаме и карикатури останали от него рисувани, и т.н - и всичко закарахме в музея на това читалище. Той е имал много интересен живот, работил е като фелдшер на поне 5-6 различни места в страната и има доста да търся по архиви, добре поне, че има качени имената на архивите в районните и Държавния архив.. но е много ровене и търсене.
Доста се самохвалвах Simple Smile

# 188
 • В страната на бурите
 • Мнения: 593
хадзапи, възхищавам се на усилията и устремеността ти! Много харесвам такива хора! Успех!

# 189
 • Мнения: 2 332
хадзапи, възхищавам се на усилията и устремеността ти! Много харесвам такива хора! Успех!
Присъединявам се към горното и благодаря за насоките!
ПП - намирам общи черти - дядо основател на читалище, театрална група и роли, църковно настоятелство, първия трактор и вършачка; войната и др. Все будни и дейни хора. Чак малко ме хваща срам за моя милост (изчервявам се, защото знам, че можех и повече)...

# 190
 • Мнения: 770
Благодаря,  момичета  за  пожеланията!
Тетка, имате много  интересни предци  и Вие. 
При  нас  са  събиране на  много  родове,  но и  всеки  род си има  и своите отрицателни страни  като характери.   

Много са  несериозни и  ми е   трудно, но  капе  по малко, добре, че  са  архивите и историческите  книги.
Ще  трябва да бъда по-настоятелна с братовчедка ми, която също иска много родословието да го има, но  е изключително несериозна, иначе е много  добра.

# 191
 • Мнения: 109
Учителите все ми викаха, че ако не съм добър по техния предмет няма да се оправя в живота, е - ето! Уча програмиране и от време на време пиша статии на различни теми. На учителя, който ми каза, че ако не се науча как да разлагам многочлени ще ме остави в същия клас и няма да имам работа  - СГРЕШИ! Та... чувствам се по-добре след като го написах това!

# 192
 • Мнения: 7 776
Николов, ти ми оправи настроението, брат.
Господ здраве да ти дава. И аз отглеждам един дето не може да решава задачи, а щял програмист да става, на мен лично ми се реве от него, ама това е друга тема.

# 193
 • Мнения: 109
Николов, ти ми оправи настроението, брат.
Господ здраве да ти дава. И аз отглеждам един дето не може да решава задачи, а щял програмист да става, на мен лично ми се реве от него, ама това е друга тема.
Защо?
Не му натяквай, че нема да успее, щот' е зле в даскало. Щом е решил, че може - ще успее. Вярвам във Вас, че ще го подкрепите. Simple Smile
Събиране, изваждане, умножение, деление, проценти, степенуване, съотношение, статистики... Всичко, което ще му потрябва в живота, ще му трябва и в програмирането. Да разложи многочлен с какво ще му помогне? Как ще използва тази задача практически? Абсолютно никак. Simple Smile Лека вечер Ви желая Simple Smile

# 194
 • София
 • Мнения: 1 318
Искам да се похваля, че днес ми се сбъдна една от големите мечти....
Казах ДА на мъжа си! ❤

Общи условия

Активация на акаунт