ОСМИ клас. Изолацията втори месец продължава, пак Евгени сили ще ни дава.

• 30 625
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Благодаря за последните мнения! Изобщо не знаех кога се слага тази ваксина и че има толкова много поддръжници. Аз слагам само задължителните, но съм отворена за всички мнения - ще помислим, ще решим. Усещам се, че много неща от момичешкото развитие някак си ми се стоварват върху главата.
Варицела уж не съм карала, дъщеря ми също. Не знам дали бихме се ваксинирали... ЛЛ я избрах да ми е близо, но е толкова некомпететнтна, досадно приказлива (заради което се формират километрични опашки) и стисната на направления, че даже и за това не ходя при нея - само за бележки за отсъствие от училище, ако някога много се наложи.

Оф, аз съм доста немарлива към профилактичните прегледи. Май последно ходих преди 2 години и знам, че трябва, но все чакам да съм по-свободна - много мразя чакането пред кабинет - имаш час за 10, влезеш в 12. Аз разбирам леко разместване, но другото адски ме изнервя. Така се случи последния път, когато ходих при похвалени гинеколог и мамолог (пък при предпоследната пак похвалена мамоложка чаках повече от 2 часа... Confounded)

# 436
Още материали относно ваксина срещу ЧПВ във връзките по-долу. На дъщеря ни не сме слагали ваксината - четохме доста материали за и против и в крайна сметка се отказахме поради недоказана ефикасност, наблюдавани странични ефекти върху нервната система и дори случаи на смърт.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … eKZ1RgiyikNhPAKon

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … OVrj6i6huU3NTpC8Q

# 437
Темата с ваксините е много деликатен въпрос. Аз се боря на всеки шест месеца с комисията по ваксините, защото искат да сложат задължителна ваксина на сина ми. Той обаче има алергии, които ту се проявяват на тестуване, ту не. Затова комисията смята, че трябва да сложа ваксината. Аз не съм съгласна, защото рискът е твърде голям, тестуването да не е точно и от право, здраво дете, да го превърна във вегетиращ заленчук... Няма да стане, не и докато съм жива, никоя ваксина няма да се докосне до него. Имаме сложени няколко, които нямат отношение към алергията, всички останали са отложени с протоколи. Ще продължавам да ходя и да ги подновявам докато е необходимо. Въпреки че няма гаранция, че нещо ще се случи, изобщо няма да рискувам, защото няма гаранция, че нищо няма да се случи...

# 438
  • София
Не съм слагала тази ваксина на дъщерята. Но ме накарахте сериозно да се замисля. Даже може да накарам потърпевшата да направи собствен рисърч Wink
Като малка и слагах всички ваксини, дори пожелателните, не само задължителните - Пнеумо 23, хепатит А и т.н. Може би това е причината да ми е била здравичка в градинска възраст пу-пу!
Синко, обаче изтегли късата клечка с много сериозно пребуледуване след МПР ваксина, с влизане в болница и от тогава съм на тръни. Всичко задължително му слагам и на него, но със свито сърце.
При нас основен проблем е, че и двете сменени ЛЛ, се опитват да се справят, с явно нарастващата бройка антиваксърски майки + фактора ЗК и бързат да набият задължителните ваксини веднага след като детето навърши съответната възраст. Моите са родени януари и вечно са сополиви, кихащи, кашлящи дори с Т и всеки път като съм молила да изчакаме, за да се сложи ваксина на здраво дете ми отговарят: "А, нищо му няма". Де факто аз отивам при ЛЛ, защото детето е болно, но съм ѝ паднала на гюме и тя казва: "О, вие сте за ваксина". Един единствен път в спешна помощ, даже сама си бях купила ваксина тетанус, т.к. куче беше охапало сина и непозната лекарка ми каза: "Ама той е хремав, не е хубаво да му я слагам сега".
Но тази ваксина като не е задължителна, предполагам никой няма да дава зор и може да се сложи когато детето е във форма. Колко приема и през колко време трябва да има преди да почне да води полов живот?

# 439
  • София
Red, преди колко време е било това с ваксината за варицела? Аз искам да ваксинирам сина ми, защото все още не е боледувал.
През 2009-та си я донесохме от Гърция. Излезе доста по-евтино така и да ми я сложи ЛЛ отколкото при Мангъров. 2 дози през няколко месеца за възрастни. Но мисля трябва всеки момент да се появи в България, ако не се е появила вече. Коментираше се в медиите. Та провери и това.
Аз не се отървах напълно от варицелата; на 10-ти ден след като дъщеря ми се разболя вдигнах температура. На третия ден го докарах до 39.5, но на следващия ден се събудих напълно здрава с 2 пъпки на корема. Нямах достатъчно антитела след ваксината. Може и нещо да се обърка след като я държахме една нощ в маломощен хладилник в хотела в Солун. Преди да се разболея си пуснах тест за антитела в Цибалаб - там тестът беше с количествени показатели по метод Elisa, нямах достатъчно антитела, но както ми обясниха, след сблъсъка на имунната система с вируса дори и малкото антитела помагат бързо да се изградят достатъчно такива, че да се пребори вируса.

# 440
Не съм слагала тази ваксина на дъщерята. Но ме накарахте сериозно да се замисля. Даже може да накарам потърпевшата да направи собствен рисърч Wink
Не мисля, че е добра идея!! При първия прием аз бях много притеснена и уж гледах да не го показвам, но тя ме усети (особено след като й причерня и полежа в кабинета, проличало ми е) и като се прибрахме започнала да чете. Появи се по едно време й каза - можело е да умра!! Smile След това си поговорихме много и стигна до извода, че сме взели правилно решение. Също й казах, че щом не е умряла след първата, няма и след другите. Wink Ама не знам ако се чете преди това как ще се отрази, така че, според мен, по-добре не!

Но тази ваксина като не е задължителна, предполагам никой няма да дава зор и може да се сложи когато детето е във форма. Колко приема и през колко време трябва да има преди да почне да води полов живот?
Виж по-горе sanaka беше писала за вариантите. В зависимост кой изберете, прецени - напр. при два приема трябва да има разлика минимум 6 месеца. Препоръчват обикновено да се е направила преди момичето да навърши 14 г. и ние така направихме, непосредствено преди. Но да, най-важно е да се случи преди да започне да води полов живот.

Имам и приятелки (и под, и над 30 г.), които също си сложиха тази ваксина, макар да няма особен смисъл.

# 441
  • В средата на времето
Благодаря, Red. Следя за ваксината против варицела, но все отлагат въвеждането и в ИК за следваща година.Rolling Eyes Първо ще пуснем едно изследване за антитела, да, защото има вариант да я изкарал безсимптомно, след толкова сблъсъци с нея и в яслата и в градината, че и миналата година покрай сестра му.

# 442
  • София
Започнали сте една от болните ми теми. Точно по времето, когато взимахме решението дали да сложим ваксината на дъщеря ми, почина свекърва ми от същата гадна болест. Много тежък и труден за цялото семейство период. Четох много, бях обхваната от паника и безпомощност, говорих с много хора и въпреки злощастното събитие, което съпровождаше този наш избор, не сложихме ваксината. Не знам и не се наемам да кажа дали е за добро и дали сме постъпили правилно. Мисля го и досега и все още се лутам и колебая. Сега има вече повече информация и много повече застъпници на ваксината.
Относно ваксината за варицела аз съм ЗА, ако се ваксинира с нея възрастен човек, даже я считам за задължителна. Малките обикновено я карат леко, но все още си спомням мъките на ММ, когато се зарази с това чудо от щерка ми. Тогава за първи път се уплаших, че няма да издържи, а той е здрав и издържлив човек. пу-пу Беше ужасно тежко и травмиращо. Вида му няма да описвам, но все още носи белезите.

# 443
Защо да е безсмислено за жени на възраст? Ако не са носителки на папилома вируса? Според мен затова се поставя условието за възраст, като се допуска, че от определена такава родителят може да живее с мисълта, че детето няма идея, а то вместо на курс по английски да е на друго място. Та въпросът ми към запознатите - вероятно Санака: възрастта с оглед на особена физиология на организма ли е критерий за ефективност на ваксината или, за да се постави в момент, преди да има зараза?

# 444
  • София
Доколкото съм запозната,но мога и да греша,ваксината за ЧПВ се поставя преди началото на половия живот.
На този етап дъщеря ми няма такава ваксина,моите приятелки с деца на тази възраст също не са сложили.
За шарките да кажа,че не винаги по-ранната възраст на прекарване на заболяването обуславя по-леко протичане.
Моите деца изкараха едно след друго варицелата.Баткото донесе заразата от училище.Изкара нормално болестта,не леко,Девойката,тогава на 1,7 години изкара съвсем не леко предвид възрастта и и фактът ,че до една година беше кърмена.Аз съм изкарала варицела.Пъпки имаше на най-невероятни места.
Но поне сега съм спокойна,че варицела не би трябвало да ни хване.

# 445
  • София
Имаше един случай преди години, в който успях здравата да полазя по нервите на една докторка с камара излишни въпроси. Накрая ме попита какво работя и презрително отбеляза: "Медицината не Ви е там някаква си техническа точна наука. Никога нищо не е категорично".
Та ми остана тази мисъл в главата. Част от неудоволствието да си възрастен. Grinning
На хората ни е заложено винаги да търсим сигурност, а медицината е в крайна сметка... статистика. По-благоприятно съотношение между полза и вреда. Това е положението.

# 446
Шарлотче, преди започване на полов живот!!

# 447
  • София
Ваксината HPV e принципно на три приема - четиривалентната: изходна, 2-ри, 6-ти месец, двувалентната: изходна, първи, шести месец. Има вариант и за два приема - изходна, 6-ти месец. Моите дъщери са с три приема. Няма изискване за период след поставяне на ваксината до започване на полов живот. В по-късна възраст също има смисъл да се постави ваксината при отрицателен тест за HPV /всички сме го срещали този вирус,  вероятно повече от веднъж, в повечето случаи се самоизчистваш,  но можеш да се заразиш повторно - не се създава имунитет, защото той живее в епитела, а не навлиза в кръвта, а всяко заразяване носи риска от рак/. Но от някакъв момент нататък, няма много смисъл. Аз не съм ваксинирана.

# 448
  • София
Интересна тема сте подхванали.
Аз също имам момиче, още е мъничка да мисля, но предполагам, че докато стигне възрастта информацията ще бъде поизбистрена. Иначе сестра ми знам, че не е ваксинирала племенницата. Не сме го обсъждали.
Относно варицелната ваксина, ние всички сме изкарали варицела, без малката. Може би ако нямаше ип щеше да изкара и тя, в дг обикновено февруари-април е бум на тази шарка. Според мен ако не се преболедува като са малки децата, в по-късна възраст е хубаво да се сложи ваксина. Нещата се усложняват и е по-добре да се избегнат.

# 449
  • Разпиляна във въображението
И аз много се чудех за Вики, но в крайна сметка не я ваксинирах. Втората ми дъщеря сега навърши 12 и педиатърът ми отново спомена за ваксината.

Общи условия

Активация на акаунт