ОСМИ клас. Изолацията втори месец продължава, пак Евгени сили ще ни дава.

• 30 616
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
В последния неработен ден отделих време за речниците. Всички вече са подвързани и с налепени буквички за бързо търсене. Трудоемка и неблагодарна работа за вършещия я и голямо удобство за ползващия.

Последна редакция: пн, 18 май 2020, 09:11 от Шарлот

# 466
Шарлот, това са книжни речници или речници на детето, в които си вписва новите думи? Чудя се и аз какво да направя за по-систематизирано събиране на новите думи. В края на учебника, както и в едната уч тетрадка е дадена новата лексика, вкл и доста пасивна, по мое мнение (не мога да се закълна, че и на български знае какво е мистрия). Но в самия текст на упражненията изникват нови.Вкл и някакви такива, които са специфични и извън прякото си значение, като gap year, например, за които следваше да дам подробно обяснение на самото понятие (на което ококори лакомо очи, с типичната си негова лежерност) Тръгна да ги записва, обаче тегава работа, после ги записва според урока, а не по азбучен ред.
Затова търся начин за най-ефективно систематизиране на нови думи. Иначе ползва електронен речник или ме пита, като бърза, само за фразовите глаголи(идиоми), книжен.

# 467
  • Sofia
Моят човек гледа на книжните речници като на реликва. Наредила съм ги и аз по рафтовете, но май само им забърсвам прах.
Светкавица, едва ли някога младежът ще се върне да рови в своите тетрадки речник, ако търси някоя дума (дори да помни, че я е учил и писал някъде).
Удобен начин за запомняне на думи е по теми, като започне от дума "ядро" и пише всичко, свързано с нея, което знае. Може да е като схема, може да е дърво, може и разхвърляно. Аз лично уча "на синоними" - срещна ли по-засукана нова дума, си припомням всички думи с подобно значение, които знам.

# 468
Опитвах се да снимам, но съм пълен профан, а закъснявам за работа. Тетрадка-речникът й е протоколна книга, с 300 листа, рециклирана хартия /което я прави лека/. В нея има записани малко думи /допускам, че се щади и пише само онова, което не разбира. Така пропуска думи, ясни при пасивна употреба, но невключени в активния речников запас/.
Аз подвързах стари речници - азбучни /на БАН/ и фразеологични - на К.Гълъбов и съпругата му. Купих нови, но моите, старите превъзхождат на светлинни години младите си събратя. На старите речници налепих буквички. Чудя се как да й оптимизирам работата. Бавна е и е склонна към перфекционизъм - с безсмислено изпипване /особено на чертежи по геометрия/. Така поне ще следва в рамките на буквата да търси съответна дума/израз. Иначе протоколната тетрадка ще остане и за следващи години, което е добре - ще събере на едно място преподаваното.

Нека младежът си прехвърля непознатото в своя речник. Самото изписване спомага да се запомни. Нищо, че няма азбучен ред. При номериране на страниците и трикчето да се поставя червена точка /сега тик с молив/ пред неща, които греши, може пда се прави проверка само на онези думи/изрази, които са проблемни.
Желая хубав ден на всички. Дай Боже да се справим с епидемичната /не помня думата - обстановка може би?/ без беди!

Последна редакция: пн, 18 май 2020, 09:19 от Шарлот

# 469
Шарлот, моите речници изглеждат по същия начин с буквените показалци, а най-използвания е двуезичен и доста изтъркан вече Simple Smile

# 470
  • София
Като си говорите за речници, да попитам - няма ли дигитални аналози на точно онези хубавите речници на БАН? Да кажем преработени към днешна дата. Струва ми се много тегаво да се работи с хартиен речник вече; страшно е бавно.

# 471
Ред, има всякакви речници. Въпросът е онлайн достъпа до тях. Моят син се отплесва по други дейности, когато има онлайн достъп. Затова "плюнчи" хартиените Grinning

# 472
  • София
Като си говорите за речници, да попитам - няма ли дигитални аналози на точно онези хубавите речници на БАН? Да кажем преработени към днешна дата. Струва ми се много тегаво да се работи с хартиен речник вече; страшно е бавно.
Ред, децата трябва да умеят все пак да работят и с хартиен, на някои сертификатни изпити, по немски примерно, се дава опцията за ползване на такива. Ако едва тогава се сблъскат с хартиена тухла, трудно ще се ориентират в нея. Иначе масово имат свалени по телефоните разни речници, ама те са "слаба бира" и често са с грешки/неточности. А някои видове речници нямат електронен еквивалент за телефон, та да си цъкат и си трябва онлайн достъп.. А в час примерно  невинаги има такъв. Аз си пазя моя Duden от едно време (немско-немски). Моите деца не го уважиха въобще и ползваха съвременното издание на Langenscheidt. Но го ползваха поне в 11 и 12 клас, та не мрънках. А на изпита  за С1 бяха направили като Шарлот, за да им е по -лесно и казаха, че им е бил полезен.

# 473
  • София
Ама ние навремето и с хартиените речници успявахме да се отплеснем. Simple Smile
Спомням си как веднъж трябваше да вадим за домашно думи от нов урок; събрахме се с една приятелка и понеже нали в милия английски една дума има сума ти значения, двечките утрепахме няколко часа в хилеж, дочитайки всички възможни преводи за всяка дума. Но то не бяхме ние виновни - да не е имало толкова смешни неща в този речник.
Иначе ми беше интересно дали има сериозни дигитални речници към български, например платени; Гугъл и подобни ясно че не стават.

# 474
# 475

Да, aniK, факт е, но определено не е сериозно Sad В 12-класната тема тече дискусия по въпроса.

# 476
  • Sofia
Интересно какво се случва с кандидати от преди времето на ДЗИ Thinking

# 477
  • В средата на времето
Май ще има много прависти следващата година, ако правилно съм разбрала как ще става приемането за тази специалност.Rolling Eyes

# 478
Добре, ще влязат право, да приемем и че ще завършат, защото безбройните юридически факултети смъкнаха летвата навсякъде, вкл. в СУ.  Големият въпрос е после накъде? Млади и нахъсени деца, завършили право, боравещи с по няколко езика, се съгласяват с унизителните помощник нотариус, помощник съдия изпълнител или върха на сладоледа съдебен помощник. Конкурсите за магистрати са практически невъзможни, а скоро споделиха, че и адвокатурата била затегнала много приема. Остават с голата диплома и нелекото следване и записват втори, по-приложим факултет.

# 479
  • София
Шарлот, благодаря. Много ми беше нужно компетентно мнение точно по този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт