Онлайн консултации с д-р Милена Янкова – специалист по педиатрия и детска пулмология

• 267 185
  • 4 333
  •   1
Отговори
# 3 675
Здравейте отново, доктор Янкова!
Имам въпрос за 3 годишната ми дъщеря, която е положителна за стрептококова инфекция, гр. А. Нашият педиатър изписа антибиотик панцеф. Приема го вече 4 дни, но не виждам особено подобрение. Днес прочетох в интернет, че за тази бактерия се пие пеницилинов антибиотик, а панцеф не бил такъв. И сега се притесних дали изобщо действа на тази бактерия или само излишно си тровя детето. Имаме и антибиограма, на която панцеф не присъства, но нашия педиатър е решил да изпише точно него, незнайно защо.
Искам да допълня, че клиничната картина при моето дете изобщо не протича по стандартния начин. Всичко започна една нощ когато започна да кашля. Първите дни кашляше само вечер, докато спи (суха кашлица). После започна да кашля и през деня от време на време, а след още няколко дни кашлицата стана ту суха, ту влажна. Други оплаквания не е имала, дори като бяхме на педиатър и прегледа гърлото не видя нищо притеснително. Та, въпросната кашлица не е спряла и до днес, 4-ти ден прием на антибиотик. Това нормално ли е? Какво бихте ме посъветвали? Правим също и инхалации с пулмикорт.
Благодаря!
Здравейте, Панцеф е широкоспектърен АБ и би трябвало да повлияе стрептокока в гърлото, но това няма връзка с кашлицата. АБ няма как да излекува кашлицата.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 11:16 от Рaдост

# 3 676
Здравейте, д-р Янкова! Дъщеря ми е на 6. Борим се с Хемофилус Инфлуенце в носа. Открихме я оаралелно със Стрептококус Пиогенес в гърлото, след като вдигна температура 40 градуса, левкоцити 19000 и CRP 117. Още преди да излезе антибиограмата започнахме ударно Амоксиклав по 6мл на 8 часа за 10 дни. CRP се нормализира, както и останалите показатели. След спирането му отново се активизира Инфлуенцето, CRP се вдигна на 14, левкоцитите са в норма, СУЕ все още е високо 36 и сега сме на 10 последен ден от АБ капки Моксифлоксан. Промиваме със Стеримар, Nasopure, шуслерови соли 3,7,11, Имунокинд, Биозин с коластра и Омнибиотик ИмунД. Има подобрение, но се опасявам, че отново ще се изяви бактерията и вече не знам с какво ще лекуваме. Септември приключихме профилактика с Бронховаксом, а краят на октомври поставихме реваксинация Тетраксим. Отделно миналото лято прекара Мононуклеоза, след която се разболяваше месеци наред. Моля за Ваш съвет, препоръка, насока, как да се справим с тази бактерия и по какъв начин да засилим имунитета? Благодаря предварително!
Здравейте, за съжаление няма такъв имуностимулант, който да предотврати инфектирането с различни микроорганизми. Давайте витамини и то главно витамин д.

# 3 677
Добър вечер, можете ли да ми отговорите на следния въпрос. Вземах пробиотик за детенце на 5г, Линекс капки, но листовката е нещо объркана. Ще приложа снимки, по 6 капки или по 9 да давам, че и аз се обърках....

# 3 678
Здравейте, дете на 1 г и 8м с хрема, може ли капки виброцил да ги слагам 7 дни щ, а не 5 дни както е написал лекаря. Защото на 5-ти ден все още има много сополи и хъркане на носа.

# 3 679
Здравейте, след 2-месечна кашлица най-накрая се установи, че дъщеря ми е положителна за микоплазма пневмония, положителни са и IgG и IgM, както и ЦРП-то е 21. Изписаха ни Азитромицин за 7 дни. Вече сме на 5 ден, кашлицата продължава, по-рядко е, но звучи все толкова лошо. А преди месец пи 10 дни Клацид, но явно той не подейства. Четох, че тази бактерия е много резистентна на АБ. Ако кашля и на седмия ден на антибиотика да удължим ли даването до 10 ден? Какво следва ако не се повлияе? Колко време след края на АБ можем да пуснем пак изследване, за да видим дали текущата инфекция е отшумяла или няма смисъл да се пуска такова изследване?

Благодаря!

# 3 680
Здравейте, д-р Янкова. Искам да попитам имате ли мнение за продукта Рестив? Става въпрос за дете на 4 години с постоянни бактерии в носа.
Благодаря Ви!

# 3 681
Привет, д-р Янкова.

Детето ми е на 2г.
Изписаха ни АБ за зачервено гърло и високи левкоцити, заедно с Коларгол, Танутм Верде, Флавамед,Линекс.

При реферт стойности на лабораторията макс е 10, неговите левкоцити та 16,7.

Единствения симптом е висока температура от снощи която овладях с Нурофен.

Не ми се иска да зяпочвам лечение с Антибиотик.

Добре ли е да опитам с Осцилококцинум и Инфлуцид?
Какво е вашето мнение

# 3 682
Здравейте. Днес изписаха на децата ми антибиотик Клацид. Единия е с бронхит, а другия с гноевидни секрети от носа. Притеснява ме, че доктора е изписал голяма доза на голямото дете. Дали е объркал или може да пие толкова? Той е на 4г, 17,5кг. Изписано е 2 пъти по 5мл от 250мг. В листовката пише че тази доза е за 30-40кг

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 15:53 от zwezdi4ka14

# 3 683
Здравейте д-р Янкова!
Дъщеря ми, на 5г., от 3 дни е с постоянна суха кашлица. Няма температура, хрема, болки в гърлото. Жизнена, храни се. Какво бихте препоръчали?
Мога ли да правя инхалации с пулмикорт?

# 3 684
Здравейте. Днес изписаха на децата ми антибиотик Клацид. Единия е с бронхит, а другия с гноевидни секрети от носа. Притеснява ме, че доктора е изписал голяма доза на голямото дете. Дали е объркал или може да пие толкова? Той е на 4г, 17,5кг. Изписано е 2 пъти по 5мл от 250мг. В листовката пише че тази доза е за 30-40кг

Дозата за 17,5кг от Клацид 250/5 е 2 х 3,5мл

# 3 685
Здравейте д-р Янкова. Синът ми е на 6г, и в началото на м. ноември хвана вирус от ДГ. Обичайно - хрема, суха кашлица. На своя глава пуснах пкк, носен и гърлен секрет. Излезе стафилокок в носа, за който педиатър предписа АБ в носа. За кашлицата минахме през Димекс, Проспан, Мукоплант лека нощ. След всичко това, кашлицата стана по-лоша, на слушалка вече се чу и спазъм. Посетихме пулмолог. Минахме 10 дни през орален АБ, Ердомед, Салбутамол сироп,инхалации с пулмикорт. 5 дни след като свършиха лекарствата, дори аз можех да позная, че детето не се оправя. Последва нова проверка, ново лечение - Клацид, Проспан, вентолин, пулникорт. Вече 6-ти ден, кашлицата намаля като честота, но все не и “на звук”. Дори като допра ухо на гръбчето, ясно се чува едно свиркане, като все едно с цигулка. Вече се притеснявам сериозно от продължителността на кашлицата и количеството изпити лекарства без резултат. Има ли още нещо, което изпускам? Благодаря.

# 3 686
Здравейте д-р Янкова. Синът ми е на 6г, и в началото на м. ноември хвана вирус от ДГ. Обичайно - хрема, суха кашлица. На своя глава пуснах пкк, носен и гърлен секрет. Излезе стафилокок в носа, за който педиатър предписа АБ в носа. За кашлицата минахме през Димекс, Проспан, Мукоплант лека нощ. След всичко това, кашлицата стана по-лоша, на слушалка вече се чу и спазъм. Посетихме пулмолог. Минахме 10 дни през орален АБ, Ердомед, Салбутамол сироп,инхалации с пулмикорт. 5 дни след като свършиха лекарствата, дори аз можех да позная, че детето не се оправя. Последва нова проверка, ново лечение - Клацид, Проспан, вентолин, пулникорт. Вече 6-ти ден, кашлицата намаля като честота, но все не и “на звук”. Дори като допра ухо на гръбчето, ясно се чува едно свиркане, като все едно с цигулка. Вече се притеснявам сериозно от продължителността на кашлицата и количеството изпити лекарства без резултат. Има ли още нещо, което изпускам? Благодаря.
Здравейте, трудно е да преценя без преглед. Но ако наистина чувате “свирене” в гърдите, трябва да се проведе лечение с инхалации с вентолин, пулмикорт, но не и АБ. Откъде сте?

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 09:40 от Рaдост

# 3 687
Здравейте сина ми днес стана на един месец и от четвъртък има кашлица и то доста рядко кашля в петък бяхме при педиатърката му която каза да му капя физиологичен разтвор в носа и да дърпам сополките във неделя го закарах в спешното  понеже дигна температура напарвиха му тест за корона и казаха че е положителен но след това и ние му направихме два и двата са отрицателни и така днес уж е по добре но от три дена забелязвам нещо което ме стряска на моменти понякога хърка доста силно когато диша даже като го държиш усещаш вибрации и като се изкашля по сериозно спира или спира след известно време страх ме е да не слизат на долу секретите и да развие нещо по-страшно утре ще пробвам да го заведа при педиатърката му въпреки че след като чу за корона не ни иска в кабинета ако не ще пробвам пак във спешното

# 3 688
Здравейте, трудно е да преценя без преглед. Но яко наистина чувате “свирене” в гърдите трябва да се проведе лечение с инхалации с вентолин, пулмикорт, но не и АБ. От къде сте?
Благодаря за бързият отговор. Не сме от София, но ако е удобно, може ли да се свържа по-късно отново с Вас за евентуален преглед, ако имате свободен час.

# 3 689
Вомакур свещ и вомитосхил капки могта ли да се дават паралелно при силно повръщане на дете?

Общи условия

Активация на акаунт