Деца от всички страни, добре сте дошли-9!

• 27 818
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
  • Истински се вижда само със сърцето.
Мелина честит първокласник:)

Къти да ученичка ще е Simple Smile почват училище другата седмица на 2 септември. Тя няма търпение, всеки ден след градина си слага обувките които купихме за училище 😅, униформата е готова, само всичко да е наред.
Това което имаме като инструкция е различни часове и входове на влизане. Родители вътре няма да де допускат, дали ще въведат още нещо ще видим. Надявам се обаче на нормална учебна година.

# 676
Мелина, пожелавам на първокласника по вода да му върви всичко! И ние ще имаме първокласничка, но нашите засега ще започват на 15 септември. И при нас първият учебен ден по нищо не се различава от останалите дни. Няма никаква празничност, учителките си излизат на мястото, където е определено да застават, облечени съвсем обикновено, с чашата кафе в ръка, няма прически, няма цветя...и си поема класа. В началото като дойдохме се учудвах, но после свикнах и сега въобще не ми прави  впечатление.
Нашата първокласничка ще има рожден ден след 5 дена, обаче аз не обичам да планирам нищо свързано с този ден по принцип, не само сега. Измисляме в последния момент как ще бъде. И подарък не сме купили даже, но имам нещо предвид. Не обичам суетата около такива събития. Миналата година ходихме на север в една ерия, имаше плаж, палихме огън, насладихме се на дивите животни, които ни посетиха,  бяхме далеко от цивилизацията и си изкарахме супер. Тя беше много доволна, още помни и го споменава. А като се върнахме си го отпразнувахме с тортата и подаръците вече вкъщи.
Нашите властимащи май пак ще променят нещата, свързани със започване на уч. година. Очакваме отново имейли в следващите дни.

# 677
  • USA
Ася не знам как съм те пропуснала.Понякога не виждам ако някой е писал преди мен,може би защото пиша нещо с часове когато имам минутка и си публикувал а реди мен Simple Smile
Та да идеята е чудесна,на децата им хареса,но и моите момчета са родени в студените месеци и подобно неяо няма да можем да направим,но пък за 7 мия му РД му направихме такава изненада да си намери подаръка и тортата в къщата с бележки. МОже пак да го направим,все го споменава колко било хубаво. Той иска телескоп за РД. Не му минава тази мания с космоса и това си е.Трае с години и понеже сега учат за космоса в клас,учителката му го провъзгласила за експерт в класа. Пак учителката се оплака,че си пислаи бележки по време на час когато преподава и питах моя хубостник,дали участва в размяната,той само каза,че получавал бележки от момичета,но не е писал.... хаха
Илейн звучи добре започването при вас,дано бързо се адаптира твоята мома. Много ми харесва,че ходят при вас в униформи.
Къти,хубаво е да има малка промяна в ролите.На нас също добре ни се отразява когато го правим.
Кучето не е хъски.По-голямо е и казаха ,че е микс между вълк и маламут. В главата кучето много прилича на вълк,но е с по-издължена муцуна. МНого е трудно като остаряват животинките.
Перла,хубаво е,че ще са без маски при вас.Тук изтича срока на маските в петък,но очаквам губернатора да го удължи. За сега всички училища в нашия град продължават присъствено,само гимназията(9-12 кл) минаха на хибридно обучение,че са много народ.
Иначе за РД и моята госпожица все говори още от предния ,но има още доста да почака тя.Сега и обяснявам,че първо са момчетата. Андрей всичко си е избрал.3 от приятелите от миналата година,а те 2 ма са в неговия клас и даже и на обяд седят един до друг и едно детенце което живее на нашата улчица и бяха в един клас миналата година. Той иска още едно момченце,но те се преместиха,майка му е мед сестра и им много странно работно време ,та не знам дали ще го доведе. Иска торта с вулкан и динозаври.И той си е на тази тема от много време. Ще мислим игри на затворено,че ноември едва ли ще е за на вън,а и в тази коронна година.

# 678
  • Немция
Mного първокласници в темата! Blush Ще има вълнения!
В Германия първият учебен ден има своята празничност, макар и по-различна от българския вариант.
Основното училище на децата е католическо, така че в нормални времена денят започва в близката католическа църка, където има празнична служба първо там, приветстват първолаците за добре дошли. След това има малко посрещане в задния двор на училището, директорката държи кратка реч със забавна нотка. По-големите ученици имат също кратка програма с песни за това, което се случва с училището, но е непретенциозно поднесено. След това всяка учителка си взема класа и децата имат един първи учебен час. Родителите са на двора и изчакват децата си на чаша кафе.
И също много типично - първолаците идват с училищна фуния с подаръчета, сладости.
Eто така изглеждат, всяко дете е с различна. Нашата я правих в детската градина.

Калалили, телескоп е хубава идея, може да се ползва от цялата фамилия. Blush

И на мен ми се иска класовете да са разделени, както беше през май,юни, но май това ще остане за по-краен вариант. Не е нормално провеждане на учебни часове, а и сигурно няма достатъчно учители, за да се получи успешно.
Перла, колко е голямо детето ти?

Ние минахме през първи вълнения с вирус през коронни времена.
Първо малкият беше със силна хрема, която се успокои и тъкмо да го пусна на училище, във вторник дойде големия със силна хрема и пълна маска със сополи от училище. Laughing
Тъй като не знаех за какъв вирус става дума, оставих и малкия вкъщи. За капак голям Бибитко вечерта се почувства отпаднал и вдигна лека температура. Вчера отидох до детския лекар, прегледаха ги, дадоха извинителни бележки. Казаха ми, че малкият бил добре, да съм го пускала на училище. Няма седене 10 дена вкъщи за всеки случай.
Питах и как е с тестовете. Ако сме имали контакт със заразени от корона, тестът е безплатен. Иначе поемаш разходите сам, 80 евро на дете Rolling Eyes. Реших , че няма да ги тествам при положение, че с таткото нямаме оплаквания, предполагам тривиален вирус. Ако тръгнем да тестваме децата за всеки лек симптом докъде ще я докараме.
Големият имаше лека кашлица вчера, днес започва да откашля. Той има склонност лесно да прави кашлици. Иди разбери каква е...
Въобще не ми харесва проследяването на вируса при учениците, идва сезонът на масовите разболявания. Кой как ще тества и как ще пуска децата си после на училище не е точно изяснено. Оставено е родителите да преценяват като цяло. Концепцията хич не ми вдъхва доверие .

Имахме часове за зъболекар, ортодонт и очен лекар за малкия, всичко отложихме.

Последна редакция: чт, 27 авг 2020, 13:14 от Бибит

# 679
Бибит, съжалявам за вашите тревоги. Пиша набързо едно размишление. След всички тези мерки, маски, дистанция, въпреки тях децата хващат обикновени вируси, колко ефективни са тогава срещу коронавируса?
Нали писах и аз, че и моите бяха леко болни въпреки, че ние спазваме всички препоръки. Две седмици бяхме на тръни дали няма да разболеем и ние. На 14 ден започнах да имам усещане за температура, която нямах, започнах да получавам панически пристъпи.
Сега сме на почивка, за пореден път леко ме боли гърлото. Ние не срещаме други хора и доста се изолираме така че не смятам да прекъсваме почивката заради това, при положение, че нямам и температура. Но все пак човек се чуди и тревожи. Как ще я караме зимата не ми е ясно. Тук също като при вас изследването е по преценка на педиатър, като няма да изследват за всеки сопол.

# 680
  • на брега на морето
Да, много първокласници има в темата! Hug Беше ми интересно да разкажете за 1- я учебен ден. Аз също плискам вода в 1- я учебен ден като Къти. Blush
Тук в обичайни години има реч от страна на директорката, усеща се празничност. Но пак не е като в България, няма цветя и т.н, и после като се разотидат родителите си протича като обикновен учебен ден. Бибит, дано оздравява по- бързо и големия! Hug Много е сложно с болестите при децата сега. И тук не стоят 10 дена вкъщи. И при Кирил имаше няколко болни деца ( настинали, при нас също внезапно се беше застудило), и от него знам кога и колко са се върнали на уч- ще. Тук за възрастните е безплатен тестът, за децата не зная как е. Не съм чувала някой познат да е правил на дете.

# 681
  • Немция
Якамоз, откъде да знаем кой откъде какво е прихванал... В събота празнувахме само с 2 гостенчета рожден ден на големия. В неделя имахме гости, една двойка, от доста време не бяхме канили гости. През седмицата децата ходиха на тенис, малкият беше на зъболекар, там е без маска, ясно защо. Така че сме имали контакти и без маска. И затова не мога да преценя колко пази маската, дистанцията и прочие в училището, тъй като човек може да се зарази и от друго място. Но определено при течащ нос, докато си в клас, маската е предимство. Joy
Ох, гледам да не психясвам много, само малко. Stuck Out Tongue Winking Eye И без това вероятността да се заразим от някъде е ежедневна. ММ от работното си място, децата от 2 различни училища.
Карайте си почивката спокойно- вземате мерки , правите каквото може и оттам нататък късмет!

Скрит текст:
Научих онзи ден за наш добър познат в родния ми град, който е починал от ковид. Възрастен човек, в добро общо здраве. Ужас. Човекът си е ходил насам-натам, минавал е на раздумка в кварталното барче, кой знае колко народ има заразен. Него го е заразил някой, без оплаквания сигурно. Предупредила съм майка ми да внимава много.

Ако стигнем до семеен тест, покрай мъжа ми ще е безплатен, но все пак си давам сметка , че никак няма да излезе безплатно за едно семейство, което реши на своя глава да се тества Мъжът ми вече 2 пъти се е тествал, все отрицателен е бил.
Тест за възрастен тук е безплатен, ако си имал контакт със заразен, идваш от рисков район, рискова професия тоест има определени условия. Например, ако те хоспитализират, не вземат пари. Не съм се интересувала в детайли за всички условия за един безплатен тест.

Последна редакция: чт, 27 авг 2020, 16:10 от Бибит

# 682
Аз съм бясна от снощи, защото излязоха новите правила, които вече ще останат трайни за уч. година. Новото е, че маските ще важат и за малките ученици, което лично за мен е абсурдно. Толкова е вредно да вдишваш в маската, после да издишваш и после пак и пак.....Ще докарат на децата ни бактериални зарази, инфекции. Ама така е по- лесно за тях - управляващите, защото ти предоставят избор- или в у-ще или онлайн от вкъщи. И ако стане нещо ще ти кажат ами ти избра този вариант или този...Отвратително е всичко. Маската не пази изобщо, по- скоро трябва да слагат тези, които са болнави, за да не пръскат към здравите бацили. В чуденка сме как ще я записваме, а срока е до 29 -ти. Моя много добра приятелка избра варианта от вкъщи за дъщеря си, даже вече я записаха, но тя е по- голяма, знае да чете, пише, говори и прочие. А аз исках точно педагог с нужното образование да подхване детето ми, без акцент, да и е весело в у-ще, да играе със съучениците си и т.н.
Хубавото е, че имам право да променям избора си на обучение 4 пъти в годината.
Направиха такава каша, заради 80 случая в цяло Онтарио дневно, което е нищо в сравнение с БГ например. За каката пък е такава бъркотия...Отива сутрин на училище от 9 до 12, после се прибира и от 2 до 3 и половина има онлайн. После на другия ден е някаква подобна измишльотина пак така накъсано време. Ще учи само 2 предмета до ноември, после други два, като ще има изпити (тип матура) след първите два...

За  настинки със сополи и хрема аз правя бленд от лавандула с чаено дърво, може и евкалипт, мента, риганово масло и като базово масло използвам зехтин или друго олио.  Мацвам под носа, брадичката и бузките и минава всичко. Също така и на възглавницата слагам една кърпичка с 2-3 капки от този бленд.

# 683
  • Немция
Атита, много сложно ми се струва с училището ви.
При нас няма такъв избор. Едно е за всички, освен, ако няма рисков в семейството. Дори и деца с астма са на училище. Не ми е известно да има отсъстващи от класовете на децата.
И моите са с маски. Като от 5 клас нагоре, тоест 10-11 годишни, са целият предиобед с маските.
Малките ги свалят на чина.
Каквото-такова. И без това няма избор.
Имаше организирана демонстрация в града ни против маските, но участието е било слабо.

С екстракти нещо не ми се занимава. Слагам леки капки за нос и това е.
Но при моите момчета не беше просто настинка, имаше вирус , защото първо единият беше хремав и 2 дни след него другият.
Първият пациент Grinning се оправи без проблем.
Вторият имаше леки болки в гърлото и след гърлобол задължително се пренася в гърдите и тръгва кашлица.
Поне е в лека форма, пу пу.

Последна редакция: чт, 27 авг 2020, 18:06 от Бибит

# 684
Бибит, да сложно го направиха. Аз съм съгласна с всичките им условия, единствено с  маските не съм.
Радвам се, че единият пациент е оправен! Simple Smile На другият- да се оправя бързо като брат си!

# 685
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И при нас най-накрая казаха как ще е. Класовете не се смесват, само 1-2 и 3-4 за половин час следобед, който е останал.
Маски в двора и коридора на влизане и излизане, в междучасието без, но всеки клас е отделно. В час също без.
Единствено не предлагат занимания следобед, супер тъпо ми е, исках поне домашните да пише там, че вкъщи е ужас.
Пак могат да стоят до 14.30, но няма СИПове....
Училището е малко и явно могат да се организират, незнам как е в другите.

Ние изкарахме странен чревен вирус, само един ден. Мъжът ми беше зле, симптоми всякакви, аз бях уморена и ми беше гадно на стомаха, децата бяха без апетит.
Каквото и да хванем все се чудя дали е корона. 🙄

Днес бях в една книжарница, вече има книга за короната с числа и факти. Еййх бизнес да става. Какви ли числа и факти са си изсмукали от пръстите. Не я погледнах даже.
Не ми се нравят паникьорите, но и вечно протестиращите ме дразнят.

# 686
  • USA
A-tita и аз бях бясна с новата система,но вече направиха месец по този начин и няма драма. Намерих им маски с които да дишат лесно и да имат по голямо разстояние пред носа за да дишат. Маските са пълна пародия.На малките все не са им по мяра и им падат под носа.Няма как да се ги гонкат постоянно да ги оправят. Общо взето пародия. Ние също имахме опция да изберем дистанционно или присъствено,но решихме,че за нашите деца така е по-добре и не сгрешихме.Щастливи са.За сега никой нищо не е донесъл(бацили),а и тримата ходят,като малката в клас не са с маски.  Немогат да запазят дистанцията между децата колкото и да се опитват.Правилата са чудесни,всичко много добре са измислили,но те все намират начин да се социализират и да се лепят един за друг.
Бибит,да оздравява и големия бързо!
Ася знам за какво говориш.Домашните в къщи са все с голям зор и увещания.
Мелина и аз мятам по една каничка вода на първия учебен ден винаги. Казах на децата ,че трябва да се спази бг традицията Simple Smile На тях им е забавно.
При нас като отсъстват 10 дни не значи ,че не учат.Логват се от къщи и учителката им праща работа и видеоуроци за да не изостават.Учителката на големия дори каза,че ще му звъни на зум ако му се наложи да не идва на училище.Така,че няма да изостанат,но със сигурност няма да са щастлии да учат от къщи.
Якамоз,дишай.И това ще мине.Мисли позитивно и се наслаждавай на почивката до колкото можете.

# 687
Това че маските са вредни според мен няма как да е вярно. Има хора с имунодефицит, както и онкоболни включително и деца, които носят маски постоянно още отпреди пандемията и нито са припаднали от тях нито са получили инфекции заради носенето им. Абсолютно не смятам, че има как да им навредят, друг е въпросът колко наистина пазят и особено по-малките ученици, които няма как да издържат постоянно с маски. Аз лично нямам против децата ми да носят маска, но са малки и рядко съм слагала на голямата. Аз си намерих маска с която ми е супер да дишам, изобщо не запарва и си я нося нон стоп, даже без нея вече ми е някак странно. Специално тази нося на открито, а за някакви по-рискови моменти слагам по-сериозна маска. Все пак това няма да е вечно, трябва да се научим на търпение и толерантност.
Ние мислехме да си пуснем тест за антитела, но днес това си говорих с една приятелка, която сега ще завършва медицина, че няма много смисъл от това. Аз съм почти убедена, че не сме го карали, но имам няколко по-съмнителни момента още отпреди да се обяви пандемията.
За сега се опитвам да мисля положително, радвам се, че успяхме да попътуваме това лято, тъжно ми е, че не се прибрахме в бг, но имам надежда, че и това ще стане скоро.

Колкото до положението тук, в момента има голям бум пак, това се дължи до много голяма степен на всички, които се връщат от чужбина. Отделно остров Сардиня стана огнище и сега всички, които са били там трябва да се изследват на слизане от фериботите или самолетите.

# 688
  • Немция
Atita,  при дъщеря ти са го измислили така сигурно, за да не стои с маска по цял ден. Но е накъсан учебния процес, спор няма.
За всички ни ще е изпитание за нервите ни.

При нас от 1 септември махат стоенето с маски в час. Било само превантивна мярка, докато се види как вървят заразените след приключването на лятната ваканция.
Със смесени чувства съм. Хем не ми харесва учениците да са часове наред с маски, хем са напъхани 30 деца в една класна стая без дистанция.
Да разделят класовете наполовина- да , ама не.
Ще си негодуваме и ще се заразяваме. Rolling Eyes
Очаквам постоянни промени кое как ще протича.

Якамоз, на малкия Бибитко му е особено тъжно, че не сме се прибрали това лято до България. Само въздиша по любимите им места там. А аз съм набрала горчивина към държавата България, която в моменти на криза е един абсурд.

И малкият мрънка напоследък с домашните. Отклоня ли си вниманието с нещо и той спира да пише. Трябва все да му седя на главата и да наблюдавам , поощрявам. Големият на неговата възраст не протестираше, но много се бавеше с писането.
Но писане на домашни в училище може също да не е лесна работа. Много деца на мои познати имат проблем с концентрацията там, разсейват се покрай другите деца, след занималня пак сядат да довършват, да поправят домашни, има често допълнителна работа и става една безкрайна история. Някои , които можеха да си го позволят, дори отписаха децата от занималня в 4 клас (когато предстои смяна на училището), защото се налагаше редовно помощ с домашните вкъщи.

# 689
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Привет дами!

Тази корона много поляризира!!!
Това започва много да ме дразни. Животът е достатъчно сложен и изпълнен с проблеми, че и сами нови да си добавяме. Пише това не персонално към някого, ядосвам се, днес тук ни надуха главите с демонстрацията и десните дето атакували Бундестага...
А дали е така, кой ще ми каже.... кой я пееше тази песен?!

Ние бяхме 3 дена с караваната в съседната провинция. В петък директно взехме Дзвер от училище.
В събота бяхме в средно голем град на водна детска площадка. Оградена и направен вход като на летище:вървиш напред-назад. На входа си оставяш контактните данни, сложиха ни лентички. Вътре 3 семейства, т.е. празно!!!!! Въпреки, че е навън, родителите с маски! По едно време бяхме само ние, а 4ма човека на входа 😳 стоят и чакат да дойде някой.
Не ми се струва нормално!!! На фона на пълните заведения, които виждах на 100м от площадката.

Иначе си изкарахме добре. На А й харесва разнообразието. Сега откри животните, та й хареса да зяпа там кучета, лебеди, патки.
Някакси като не сме си вкъщи и рутината изчезва, имаме време за разговори.

За училището: засега е ок, нашето е малко и дистанцията е ок. Учат на отворени прозорци. Чудя се какво ще правят като стане студено. Скоро ще имаме род.среща, да видим какво ще ни разказват.

Общи условия

Активация на акаунт