Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 332
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
И аз на 20 ядях каквото ми дойде, пиех алкохол доста по-често и имах 60см талия и тежах дали има и 60 кила... ама преди 30 вече бях 90 и няколко и с повишено кръвно и още куп други оплаквания, въпреки че при рутинните профилактични изследвания всичко изглеждаше наред. Там инсулин няма включен, естествено... И чувах само че то щото работата ми стресираща (вярно си беше ама все пак) и щото трябвало да спортувам и да ям по-малко. Мда, почти. А дори не съм раждала, та при мен си е само от каквото сама съм си направила.
Направи си изследванията и от там вече решавай накъде се отправяш, ако имаш възможност пусни да провериш и витамини и минерали дето са споменати в първия пост на темата, че те влияят също доста.

# 481
Е, това с възрастта е относително.
Аз пък точно преди да навърша 30 реших, че ще следвам формулата (ръст-115) и го постигнах за няколко месеца.
След раждането беше също толкова лесно.
Сега вече на 40, а и с появата на някои здравословни проблеми около щитовидната жлеза, висок кортизол и скокове на кръвната захар, се стремя поне другата формула да следвам.

# 482
  • София
missence, това направление сигурно е изтекло Grinning
Скрит текст:
Но нищо, направи го.
Не забравяйда си искаш и инсулин задължително.
Иначе организма не е вечен. На 20 е един, на 30 друг и т.н.
Няма смисъл и да обяснявам как след раждане се променя организма.
Стреса, а и самата храна също.
Аз изследванията ще си ги плащам през ДЗО, неправилно съм се изразила. Амбулаторен лист е и е описано какво трябва да се изследва. Вит Д и Б12 изследвах- на долна граница са. Приемам и двата витамина под формата на спрей.

natka, същата работа и при мен.

# 483
Здравейте отново,
Ето изследванията на моята девойка.
Не изглежда добре обременяването
Скрит текст:

# 484
Магнезий допълнително ли е приемала, че е над референтни?

# 485
В моята лаборатория до 1,1 мисля, че беше горната референтна граница (при същите мерни единици). Обременяването не е добре, но чернодробните ензими, холестерол, триглицериди са добре. А цинкът как е?

# 486
Магнезий не е приемала може би от месец. И аз не знам защо не е спаднал, но лекарката каза, че не е проблем. А вит Д отново е под норма, но не съм качила изследването. Цинкът ще излезе в четвъртък.
Минахме през лекар. Ще пробваме с диета. Най-притеснително е не толкова инсулинът, колкото захарта на 60та минута. Това е риск за развиване на диабет на по-късен етап.

# 487
Ако инсулинът не беше висок, едва ли щеше и КЗ да е такава...Така че са свързани нещата.

# 488
А после нека някой ми говори, че децата не трябвало да се ограничават и да ядат от всичко...

Дъждец, явно има проблем с усвояването на вит.Д. То хубаво се приема на добавка, но ако не се усвоява, "натискането" на организма с добавки, няма да помогне. Определено му трябва диета на детето от към видове храни, не количества и определено наблегнете на т.нар. "nutrient dense" такива.

# 489
Ох, Миоки,  тя уж не е оставена да яде каквито боклуци иска, но явно бъркаме някъде или аз изпускам нещо. Аз правих няколко месеца АИП и де факто у дома ядяха каквото готвех плюс яйца, млечни и бобови. Но тя ядеше и шоколад, сладко, може би и чипс чат-пат.  Покрай ИП не съм следила колко и мен ми беше трудно да организирам всичко. Плодове не обича. Глутен не яде от миналата година, но сега покрай ИП няколко пъти е яла мекици при баба си. Безглутенови тестени яде по 1 филия на ден. 174, 52кг е.
Освен това не знам защо в рамките на 3 дена двете изследвания на инсулин на гладно са почти двойно различни в двете лаборатории. При първото  не помня дали е имало достатъчно часове пауза без храна или пък цикълът е оказал влияние. Дали може да има значение? Така или иначе по-нататък ще повторим на гладно или пък след храна.
 Не знам от толкова месо и яйца как  вит. Д е толкова нисък. Навън също е била всеки ден, но не точно на слънце.

Ето го и моето обременяване. Чудя се защо лошият холестерол ми е толкова висок. Никога не е бил такъв. Дали може да е заради АИП *това е тип палео, но много по-рестриктивен, яде се месо и зеленчуци, плодове) ? Аз понеже вече въведох доста храни и в последно време прекалявах със сладкото.
Скрит текст:
Глюкоза ( Glucose )      5.90   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин      6.40   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      5.20   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      7.27   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      27.10   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      28.90   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.91   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Холестерол профил ( Cholesterol Panel )      Профил   *   *
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )   ↑   6.38   mmol/l   До 5.20
Холестерол - HDL-Cholesterol      2.31   mmol/l   Над 1.55
Холестерол - LDL-Cholesterol calc.   ↑   3.76   mmol/l   До 3.00
Холестерол VLDL-Cholesterol      0.31   mmol/l   До 1.10
Триглицериди (Triglyceride )      0.68   mmol/l   До 1.70
Чернодробни ензими (Hepatic function)      Профил   *   *
АсАТ (GOT; AST)      15.60   U/l   До 32.00
АлАТ (GPT; ALT)      13.20   U/l   До 33.00
Гама ГТ ( GGT )      12.00   U/l   До 40.00

# 490
Дъждец, извинявай за въпроса ми точно в този напрегнат за тебе момент, но от АИП, имаше ли подобрение при щитовидните хормони или ти може би имаш високи антитела и заради това си го правила?

# 491
Не знам цикълът да оказва влияние на резултатите от изследване на инсулин. По-вероятно е ако не се спази времето за неприемане на храна.
Разликите от двете лаборатории може да се дължат на много причини, включително различен метод на провеждане на измерването. Не съм сигурна как точно се извършва де, така че спекулирам. Най-добре е да се проследяват тензенции в показателите. Единични изследвания, дават информация за конкретния момент и нищо повече.  И друго, не се предоверавайте само на изследвания, ами следете как се чувствате. Това че някой е определил някакви цифри като нормални, не значи че те са такива за всички и всякога.

Според мен не само глутена, но и всички зърнени са проблем + състоянието на стомаха и червата оказват голямо влияние на усвояемостта на витамини и минерали както и как се комбинират храните.

Вие защо решихте да изследвате дъщеря ти? Извинявай ако си писала, но нещо не мога да си спомня имаше ли някакъв конкретен проблем.  Килограмите ѝ са идеални, даже леко поднормено ми се струва, но в рамките на нормалното.

# 492
  • Paris, France
Дъждец, пишеш, че дъщеря ти не яде много ВХ и е слаба. Спазихте ли високо въглехидратното хранене 10 дена преди ОГТТ? Движеше ли се нормално или лежеше в къщи? Яде ли поне 100гр ВХ на вечеря? Ако сега ида да глътна глюкоза ще изляза диабетичка, защото след 2 месеца кетогенно хранене имам физиологична инсулинова резистентност, но и защото не се движа. КЗ се сваля с намаляване на ВХ, но ИР се подобрява с ядене на ВХ, намаляване на мазнини и движение след това.

Ниските триглицериди подсказват добро усвояване на глюкоза или липса на излишна.

ИП е стрес за телата ни, който се отразява неблагоприятно в дългосрочен план. Не съветвам никого да тества каквото и да било в момента ако е променил начина на хранене и движение в момента.

Липсата на вит Д3 е неблагоприятен фактор и си струва да се приема редовно след като знаете, че и липсва.

Писахме, че инсулинът може рязко да падне и рязко да се качи. Може да е различен в два поредни дни, да. Малко наситени или транс мазнини + фруктоза и е скочил тройно.

Ето, и на Елора не и бяха добри резултатите, на Долче не бяха добри. Аз преди септември едва ли ще ида да се тествам.

Твоят лош холестерол е от излишна глюкоза, фруктоза, наситени мазнини, транс мазнини, липса на омега 3, йод, селен Б3, метилни групи, залежаване.

А пример за скок на захар или инсулин съм аз. Приемат ме в болница със спукани води, мерят КЗ и е 3.9. Казват ми да ям. Ям, мерят я и е 4.3. Бият ми стероид за отваряне на дробовете на фетуса, но понеже няма свободни кувьози ме закарват в друга болница. Акушерката ми взима кръв и пита дали съм диабетичка. Казвам, че не. Чете епикризите и ми казва да не се притеснявам, че КЗ ми се е вдигнала от стероида. Не питах колко е била, но съм гледала, че е била 20, 15 и постепенно е спадала. Явно се е вдигнал и инсулинът, но не е тестван тогава. Преди секциото е била 4. Писах стойности по спомени, но е добра илюстрация за действието на кортикостероидите.

Миоки е права, инсулинът не се влияе особено от цикъл.

# 493
Невена, аз НЕ съм пускала инсулин на гладно миналата седмица като се боцках. Така, че не знам как е бил. Не съм казвала, че е бил зле. Но края на февруари беше 7,49. Зле ми беше желязото и ЩЗ (жлезата имала нужда и от добри желязо+ феритин, за да конвертира добре от Т4 в Т3). Та тези трите явно са навързани. Rolling Eyes Повечето от другите изследвани неща бяха добре (дори и тези които мислех, че ще са зле). Б 12 имам още да наваксвам, но е по-добре все пак от последния път когато го изследвах. Оф, то моето ниско желязо стана историческо вече, проглуших ви ушите Grinning

# 494

Здравейте,
Имам въпрос относно изследванията си. Доста висока ми е глюкозата както и асат. Мислите ли, че става въпрос за ир?

Общи условия

Активация на акаунт