Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

  • 31 388
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 40 720
Не знам какво ме спира да спра ВХ. Лакомия явно, нямам друго обяснение.
Какъв парадокс, не мога да се понасям, мразя се, а някаква захар очевидно е по силна от волята ми за промяна. Ще съм тези дето ги дават за лош пример.

Мислех тези дни да отида до лабораторията да си пусна един инсулин и глюкоза да видя как се движат, обаче като видя, че са се влошили или са същите, какво? Аз си знам, че не са добре.

И тази сутрешна умора ме съсипва. Не знам има ли и тя общо със състоянието ИР , ей го кое време стана аз не мога да стана от леглото.

Инсулина те спира. Не че навика го няма.
Колко пъти да пишем за порочния кръг.
Ядеш В, инсулина се качва. Инсулина е хормон на глада. Когато е в повече предизвиква желание за още.
Какъв е извода?
Орязване на всички бързи В.
Стриктно ограничаване на бавните. Особено плодовете.
Аз съм убедена, че ако имаш поне три дни на режима, на 4-ия ще установиш, че нямаш чак такова желание за сладко.
Ето, Франсоаз е написала.
Тоя Великден и аз бях така. Но знаем как да оправим нещата. Точно ден и половина ми беше нужен и вече няма проблем.
Писала съм и назад. Аз също имах сутрешна умора. И не само. Аз не можех да лягам като нормалните хора, а лягак към 2 часа. А ставах в 6 за работа или лекции.
Което е много лошо.
Но не можех да заспя.
И така 15 години.
Седмица след като минах на Нв, една вечер ми се приспа към 10. Бях страшно учудена, ама си викам, дай да си легна.
Вече нямам проблем и със заспиването.
Само понякога, ако нещо съм се развълнувала излишно.

# 181
  • Мнения: 1 001

А по какво съдиш, че тиквичките не ти се отразяват добре? Как всъщност ги приготвяш- да не би да е от това или от някоя добавка  към тях?
Преди седмица пак ги готвих на мусака. Задушавам с пресен лук и кайма. Запичам и заливам със сметана и яйца. Само сол в ястието и копър.
Замислям се да пусна скоро изследване на глюкоза и инсулин, но преди това да хапна и малко повече ВХ. Например към месото и салатата , накрая и малко картоф или ориз и след 40 мин. да отида в лабораторията. Четох, че някой в темата го е правил. Не виждам смисъл в натоварване с глюкоза при положение, че коренно съм променила храненето си и това натоварване не съответства на ежедневното ми хранене. Все едно да откажеш алкохола, но след месеци  да изпиеш определено количество за да видиш дали ще ти действа така, както преди. Изинявам се, ако греша в преценката и ме поправете.
Както съм писала и преди, при мен само преди режима глюкозата беше 6.1 , а инсулин-10. На втория месец от диетата, сутрин на гладно глюкоза и инсулин бяха еднакви- към 4.3 от обременяване. Но на първи и  втори час захарта беше около 10 , а инсулин към 70. За това искам да разбера при режимно хранене, плюс инцидентни Вх , показателя от глюкомера 5.1 на колко инсулин го дължи. Или да го направя на втория час?

# 182
  • Мнения: 32 225
Мари, за мен вторият час не е показател за почти нищо, ако не се изследва и на първи час. Инсулин и КЗ са далеч от пиковите стойности тогава, на 60 мин най-реално се вижда. Обременяването ти ако е било по време на режим с малко вгх, може и да са били леко завишени стойностите спрямо реалните...

# 183
  • Paris, France
  • Мнения: 17 721
Мари77, съо пъти сме писали, че инсулинът пада бавно и за да пада трябва да бъде насилствено държан нисък продължително време, като това трябва да бъде постигнато чрез:

1. Изгаряне на излишните мазнини. Отслабване, но пазейки мускула

2. Ограничаване на дразненето с ВХ и животински протеини или кето диета.

3. Изтрепване на лоши бактерии и гъби, които качват захар и от там инсулин. Безвъглехидратна диета, продължителен глад + антибиотици, антимикотични или натурални вещества и масла, подправки, които ги трепят. Пробиотици за добрите микроби.

4. Увеличаване на клетъчните нива на липсващи витамини и минерали. Отнема поне 2 години редовен прием.

5. Редовно кардио след ядене на ВХ до нормална захар + 30 Мин.

6. Качване на мускулна маса чрез силови упражнения и изокалорично диета ако има излишни мазнини, 100 калории по-малко ако са повечко, допълнителен протеин ако няма мазнини за сваляне. Това не е възможно при затлъстяване, а чак след смъкване на килата.

При висока КЗ и инсулин на гладно натоварване е излишно. При проблем само със инсулин, както при Елора е било, примерно, но нормална КЗ има смисъл веднъж годишно. Такова натоварване се прави само и единствено за да се види има ли промяна, която да изисква промяна в лекарствена доза или режим.

Аз се изследвах на 6 месеца и после на 1г. Ето ми ги приблизителните резултати на инсулин и КЗ при диагностициране, на 6м, 12м, 24м, 36м на първи час:

КЗ 11, инсулин 190 - диагноза
КЗ   8, инсулин    80 - 6м
КЗ.  7, инсулин.   75 - 12м
КЗ.  6, инсулин.   40 - 24м
КЗ.  5, инсулин.20 - 36м. Няма ИР

Както виждаш, след отслабването на 6м има значително подобрение, но след още 6 няма почти никакво. На следващата година мигам на парцали, защото току що бях трупнала 2-3 кила, но всичко е значително подобрено. На по-следващата, с отпускане, леко омързеляване всичко е точно.

Този картоф нищо не значи. Може да го изгориш ходейки към лабораторията. Може още да не е влязъл в червата. Като искаш ОГТТ го правиш по правилата, след ВВ 10 дена и със 75гр глюкоза, изпита в лабораторията .

Докато си на режим и слабееш няма смисъл да се тровиш с картофи. Ти имаш проблем със захарта, което значи и някакви микроби. Ако ги лишиш дълго от захар мрат, ако не пак лумват. Защо да си го причиняваш?

Не ти е добър инсулина и най-рано след 10-12 месеца може да пиеш глюкоза. Това след махане на килата. И моят на диета и веднага след отслабване беше 2-3, но като ям дълго ВХ лъсваше.

Трябва време и упорство.

Дай си време и си пази режима!

# 184
  • Мнения: 24 830
Не знам, поне за мен тестове след ядене на нещо си не могат да са меродавни. Знам че се обажда инженерът в мен и знам че тук никой не лапва по 75 грама глюкоза наведнъж с храна, ама... измерване има смисъл, когато е наличен еталон с който да се сравнява. В случая - референтните стойности. Затова натоварването се прави с точно определено количество глюкоза, а не с примерно две лъжици захар в кафето, парче торта, баничка, боза или там кой каквото ще. Идеята е че резултатите са нормирани спрямо това количество поета глюкоза. И то чиста глюкоза, не смесена с протеин и мазнии, щото там никой не може да каже след колко време ще попадне в кръвта. За след пържола с малко картофи какви са референтните стойности? А за след баница?
Ако само заради това някой ще се наяде с въглехидратна храна, по-добре да си го спести. Или ако толкова му се е прияло и смята че няма да му навреди - ми нека си хапне, ама поне да седне да му се наслади. Изследване след това може да начеше нечие любопитство, само че резултатът с какво се сравнява че да се тълкува? Поне аз бих си спестила отиването до лаборатория в тоя случай, а с парите бих си купила някое кило пържоли вместо това.
Не че с нещо би навредило изследването, но не виждам и с какво ще помогне. Меродавните стойности са на гладно или при натоварването - и в двата случая при предварително известни условия.

Мда, писали сме едновременно с Невена, половината от написаното ни се припокрива.

# 185
  • Мнения: 154
Здравейте, някой пил ли е янтарна киселина и ако да къде се продава? Разни покупки от олх ме притесняват. От разни клипчета из интернет е като някакво чудо, но се чудя дали да я добавя . Знам, че тук сте знаещи момичета и се допитвам до вас. Благодаря Ви!

# 186
  • Мнения: 18 539
За пръв път чувам за подобна киселина аз, но щом е "чудо", значи аз лично не бих го пила/взимала/приемала. Вършещи чудеса, моно субстанции, не съществуват.


Подкрепям natka, ако изследването не е при контролирана среда, няма да даде никаква сериозна информация, на която човек може да разчита. Ако пък е при неконтролирана среда, трябва да се прави многократно - това ще покаже тенденция, от което пък вече може да се извлекат някакви данни.

# 187
  • Мнения: 1 001
Момичета, блгодаря . Както гласи народната мъдрост :" Бързата работа-срам за майстора". Личната като чу, че не ям картофи, ориз, захарни и бобови буквално стана от стола. " Ама не може така, трябва по малко да ядеш и вече не отслабвай". Да, ама не знае, че не пия хапче и се чувствам хиляди пъти по- добре от Януари насам. Не отслабвам вече. На работата си слагам нещо в кутия-краставица, чушка с малко сирене, домашна луканка и така имам нещо, ако ми пригладнее. Но се научих да следя сигналите на тялото си и не стигам до моменти на силен глад. Хващам си ги отдалече. Е, то ден с ден няма. Цикълът ми закъснява с 25 дни, но природа.

# 188
  • Мнения: 18 539
Трябва, ама ако започнеш да питаш защо да трябва, няма да могат да дадат аргументиран отговор.

# 189
  • Мнения: 32 225
Как бе, Миоки? Grinning "Хлябът е полезен и не може без малко сладичко". И даже "Вредно е да не се яде хляб". Stuck Out Tongue Winking Eye Това са  реални отговори които са получавали хора с ИР, "преливат" от смисленост и аргументираност просто... Laughing Истината е, че повечето лекари предпочитат да се придържат към някаква балансираност в храненето, защото за всяко друго нещо трябва да си се информирал много добре преди да го препоръчваш. Залагат на сигурното в случая, според мен...

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 23:02 от dolce miele

# 190
  • Мнения: 18 539
Точно. Направо е трагично... изписвачи на хапчета, не лекари са това. В повечето случаи не само че не лекуват, ами даже влошават състоянието на пациентите си с неадекватните си съвети. Има и изключения разбира се и се надявам да стават все повече, но за сега положението е бедствено.

# 191
  • Мнения: 934
Според мен залагат и на сигурното, защото ако дадат други препоръки, неконвенционални, и бъдат спазени негрaмотно, съответно донесат лоши резултати, хич няма да е добре.
Разбира се, някои и просто не се интерсуват и не знаят.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 09:10 от kakx

# 192
  • Мнения: 18 539
ТАка де, сигурното е, че вредят на пациентите си. Ако знаеха за какво става въпрос, поне щяха да си замълчат или да намерят подходящ начин да насочат към правилната информация. Факте, че повечено не знаят а и не се интересуват. То си личи и по това как самите те изглеждат често.

Ох да не задълбаваме в тая тема, че се нервирам. Заради адекватно леченние и съвети, майка ми е с няколко отстранени вътрешни органи и ако не се бях поинтересувала, все още щеше да е диабетичка на една торба хапчета, с високо кръвно, наднормено тегло и вървяща стремно към втори инсулт.

# 193
  • Paris, France
  • Мнения: 17 721
Скрит текст:
Момичета, блгодаря . Както гласи народната мъдрост :" Бързата работа-срам за майстора". Личната като чу, че не ям картофи, ориз, захарни и бобови буквално стана от стола. " Ама не може така, трябва по малко да ядеш и вече не отслабвай". Да, ама не знае, че не пия хапче и се чувствам хиляди пъти по- добре от Януари насам. Не отслабвам вече. На работата си слагам нещо в кутия-краставица, чушка с малко сирене, домашна луканка и така имам нещо, ако ми пригладнее. Но се научих да следя сигналите на тялото си и не стигам до моменти на силен глад. Хващам си ги отдалече. Е, то ден с ден няма. Цикълът ми закъснява с 25 дни, но природа.

Следващият път, когато идеш при някой доктор си вземи лист и молив. Когато ти казе, че не може без ориз и картофи питай защо! И записваш. Също питаш защо да не отслабваш.

Като отидох при ендокриноложката след 6 месеца тя се уплаши като видя колко съм отслабнала. Казах и, че вече не пия Метформин, но го изписа за още 6 месеца, защото на първи час имах инсулин 80 въпреки отслабването. Обясних и, че въпреки, че не съм била с наднормено тегло съм имала наднормен процент мазнини. Отговори ми, че някои диабетици имали над 30%. Ми те ако нямаха, нямаше да са диабетици. Не каза да надебелея, де! Пита с каква диета и дали е нещо като Дюкан, а аз не знаех какво е Дюкан. Обясних.

Аз не лъжа. Няма смисъл. Като не пия хаппе си казвам, че не пия и толкоз. Ние имаме право да ядем и пием каквото си искаме, а също и да откажем лечение.

Домашните луканки, наденици, салами и колбаси, особено от мелено месо са неподходящи при проблеми с КЗ и инсулин, защото често съдържат бактерии, които причиняват ИР. Мляно месо също не е подходящо.

# 194
  • Мнения: 18 539
Какъв му е проблемът на мляното месо?

Общи условия

Активация на акаунт