(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 974
  • 812
  •   1
Отговори
# 345
И аз бъркам глаголите "садя" и "сея", теорията е ясна,  ама на практика пиша глупости. Поправят ме тук момичетата, не се сърдя. Така трябва.

Ася, няколко домата и при мен са с два върха. Различни сортове. Оставих ги. Махам само колтуците.

И черитата ми дръпнаха засадени на открито, а разсада беше един хилав и кекав. Още са мънички, а имат вече плодчета.

# 346
С колтуците се справям, но като стигна до върховете и там вече голямо чудене се чудя. Може би ако някой ме беше научил на живо и да видя щеще да не се чудя така и понеже ме е страх да не смотам растението и го оставям както преценя, пък каквото стане.

# 347
  • София
Обяснението за чупенето на върха е, че така доматите ставали по- едри, но разбира се, по- малко количество.
Аз не ги пипам- ако са решили да бъдат едри, ще бъдат и без намеса- от опит съм го установила. Пък и малките доматчета накрая, които остават зелени, ползвам за разкошна туршия.

# 348
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Да си самоотговоря за краставиците: нощем им е студено и имам само мъжки цветове. Същото и с тиквичката.

Доколкото разбрах, върхът се чупи при едрите сортове, за да станат големи и да узреят. Не съм го правила до сега, но за единия сорт, който имам, се препоръчва.
Дано не забравя.

Ето тук е обяснено

За повече добив и против мравки се пръскало с боракс: 1/2 чл на 10л вода. Баща ми каза, че нощем трябвало да е над 18С, за да пръскам с това...

“Борната киселина засяга червата на мравките, след асимилацията отива в периферната нервна система и парализира насекомите. По този начин, след няколко часа ще се отървете от колонията от мравки. ”

100 пъти го дописвам този пост 🤣

Днес в рекламната брошура на близкия градински център видях био спрей срещу вредители от вратига и вермут.
Моят вермут е едно стръкче, ама вратигата била срещу листни въшки, белокрилка и неистинска мана.
Трябва да потърся, не съм виждала скоро.
Ходих пак да пръскам с чили, единият боб замина 😞

Имах изостанала мая и я разредих, утре ще полея доматите, които са мизерни.
Имам пак възкисел кефир, май и с него ще пръскам 😂
Абе като лудите....

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 00:01 от asyalein

# 349
Снощи ходих за час, почнах с почистването на картофите, днес се надявам да ми стигне времето да ги изчистя. С граха не знам как да процедирам, доматите  и пипера не изглеждат много засегнати, боба тъкмо беше взел да се вдига и сега мисля да оскубя  и да сложа нов .На аспержовия раздадох семето само него ще оставя дано с съвземе.Много грозна гледка е в долния край на улицата няма никакво щети след нас са още  по зле .

# 350
Големите домати ги пречупих след третия цвят, и на мен така ми казаха, че се прави. Една част не ги пречупих, за да сравня дали плодовете ще са различен размер. Но при мен в саксиите, всяко растение се развива различно от другите, нямам обективно сравнение.

Днес в рекламната брошура на близкия градински център видях био спрей срещу вредители от вратига и вермут.
Моят вермут е едно стръкче, ама вратигата била срещу листни въшки, белокрилка и неистинска мана.

Миналата година събрах семена от вратига по околните поляни и я засях в цветната леха. Аз я харесвам, като цветенце. Надявам се, да мирише неприятно на вредителите.
Имам и вермут, но четох някъде, че той подтискал растежа на растенията около себе си. При дъжд някакви горчиви съединения от него попадат в почвата и пречат на другото растение. Около  моя има теменужки, не съм забелязала да страдат, но и моят вермут още е малък.

# 351
  • София
Търсих цвете вермут, но ми излизат само бутилки с вермут. Има ли някакво друго име или снимка да пуснете- ще съм ви благодарна.

# 352
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ето го, моят е далеч от този....

https://www.mein-schoener-garten.de/sites/default/files/styles/a … amp;itok=YYJALTDV

# 353
Вермут на български се оказа пелин Blush И аз не знаех. От същото семейство е естрагонът и някои други подправки. Не знам дали всички имат такова действие върху насекомите. В тукашния градински център съм виждала поне 5-6 различни видове вермут, ползва се като декоративно растение, и на всички листенцата са приятно миризливи.

# 354
  • София
Благодаря! Вярно, че на пелина му се приписват такива качества.

# 355
Против мравки използвах канела.Пролетта в едно съндъче с разсад се бяха появили мравки,направо го бяха преровили цялото.Поръсих го и след няколко дни всичко си поникна.

# 356
Ако някой търси разсад батати, препоръчвам тези хора:
https://www.facebook.com/batatBulgaria/
Миналата година бататите ми станаха огромни и много хубави. Сега са ми писали, че пак предлагат, но аз вече купих от друго място, защото не бях сигурна дали ще успеят навреме да предложат разсад.
Цената поне миналата година беше много по-ниска от разните сайтове.

Здравейте пак. Извинявам се, ако задавам вече задаван въпрос.И, предната тема изчетох, но с много неща съм се захванала, хубаво казват хората-'умните пишат',ама...
Та, ще сея домати, тиква, ягоди, ако намеря, тази седмица, но има много мравки на това място.Като ги сея, ако сложа бакпулвер, канела в гнездото, дали ще предпазя нещата си?
 И, имам някакви редове лози, но е за вино, бихте ли ми препоръчали подходящи десертни сортове лози и асми?Виждам ги просто да си късаме за хапване, не за друго, сигурно няма да е лесно да се поддържат🤔, но...да опитам. Искам да засея(есента) череша, круша, кайсия, ябълка-червена, синя слива.Чувала съм, че имало нискостеблени дръвчета, дали важи за всички изброени и от мен?За Варна, за оващките ми препоръчаха някакъв дядо, стоящ до Алати, но...ако знаете по-професионално място..., моля споделете🤗.
Няма смисъл да слагаш нищо в дупките, защото мравките пречат само на семената, а ти ще ползваш разсад предполагам.По-скоро след като засадиш разсада, около него може да наръсиш с препарат против мравки.
Лози според мен е късно да се садят. Трябва много, много поливане, за да се захванат по това време. Дръвчета също есента.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 10:00 от Дъждец

# 357
  • София
Относно лозите или асмите в моят случай, разсадниците и сега предлагат, но вече не на пръчка, а в саксия и разлистени.
Пролетта си поръчах от един разсадник, четири корена, за асми, за подновяване, без семки, две афродита и две черно грозде, не помня името му. За съжаление само три се разлистиха и тъй като искам да запълня дупката им писах отново и този път ми изпратиха вече в саксия разлистени такива, които насадихме.

Дъждец мерси за линка за бататите за разсад. Аз от тях точно си поръчах есента батати от сорта Тайнонг и от 5-6 клубена дотук имам вече насадени аз 20-тина корена и на три приятелки съм раздала общо 30-40. В момента растат и ще има сигурно още 30 филиза. Като поотраснат, ако още някой иска, мога да му изпратя.
Само че искам и други сортове, а от купени от магазина не успявам да изкарам дори и едно филизче. Писах им дали имат разсад и от кои сортове, да видим какво ще отговорят.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 11:49 от Aila

# 358

Досега бяхме нападнати от черни въшки/мушици,днес на розите зелени въшки.Мъжът ми ги напръска с Б-58,да не отидат към зеленчуковата градина.Голяма напаст.

# 359
Здравейте,
Не мога да намеря информация, знаете ли тези буболечки какви са?
Имаме ги на ябълките, както и картофите.

Общи условия

Активация на акаунт