Спор относно името на детето

• 28 834
  • 594
  •   1
Отговори
# 180
Тоя е егати комплексарът. Но съм далеч от мисълта, че чак сега си е проявил селташкото поведение и мислене. И все пак е супер долно да заплашва жена си, без значение с какво.
Преди 30 и години, майка ми, която била бременна с мен, решила, че след като първото дете е кръстено на свекъра, второто ще е на нейната майка. Свекървата подскочила два метра от място, че така не може, трябвало на нея да съм кръстена. Та фасони правила, та панаири, майка ми в чудо се видяла. Отишла, родила, като я питали как ще се казвам, без да се замисля директно на майка ѝ. Свекървата потресена, цял живот обясняваше на хората, че аз не съм тяхна. Аз от своя страна не можех да ги гледам, защото бяха кофти хора и кракът ми не стъпваше там. За техен ужас, колкото и да твърдяха, че не съм тяхна, бях им одрала кожите визуално, та се пукаха от яд. Но майка ми си е див петел и никой не може да я накара да направи нещо, ако не иска. И аз, понеже съм шантава като нея, ако ми се  случи такова нещо, също ще си бия камшиците при майка ми и баща ми, няма да му звънна, ще родя, ще си кръстя детето както ми е кеф, а той ако ще да присъства в живота ни. Обаче, реши ли, че си отписва детето заради едното име, значи си е завършен боклук и реално няма място във възпитанието на друг човек.

# 181
Вместо Добрин, не може ли Добромир?

Това си помислих и аз Simple Smile

Проблемът е в отношението. Не сте малки деца, предполага се, че не сте незрели. Все трябва да може да се постигне разумен компромис. Да е Добромир, Доброслав, примерно, пак е на дядото, но не е Добрин. Една буква да е, пак е нещо.

Това, за което масово се осъжда мъжа тук, е че прави истерии, заплашва с лошо отношение. Ами това не е редно, за Бога!

# 182
  • София
Това пък е най-глупавото - да пропуснеш живота на внучето си, защото се казвало Генчо, а не Драганчо (примерно)
Моя позната имаше приятелка, с която живеели врата до врата със свекървата. И се разбрали младите - ако детето е момче ще го кръстят на баща му, а ако е момиче - на майка ѝ. Ражда се момиче.
Свекървата не говори с внучето си. Пак казвам, живеят в съседни апартаменти.
Ами... то простотията по хората ходи...
Тайничке - не е въпросът в конкретното име. Както казах, Добрин много ми харесва, но щом на майката не ѝ харесва не би било редно да се обсъжда дори. А той я насилва и заплашва.
Напоследък много познати имам с името на детото - Калоян.
Е, ужасно ми е!
Как да го обясня - не ми харесва и толкоз. Ако ти кажа, че Кънчо ми допада много повече и ако имам избор от Калоян или Кънчо (говоря за алтернатива да дойдат от Ислямска държава и да ме обесят) определено ще избера Кънчо. Съвсем сериозно.
И като се появи Мунчо да ми каже как ТРЯБВА да си кръстя детето Калоян да видиш как ще стане бивш. А детето ще си кръстя Лъчезар (любимо име) Simple Smile

# 183
Не казват какво е името.

Толкова ми в добре с мъжа, че искам дай Боже да уважа майка му или баща му, затова че са го направили такъв. А техните са наистина стари, че и грозни имена. Едното е на животно.

Корема ме заболя от смях.  Да не е някой Котьо?

# 184
Не казват какво е името.

Толкова ми в добре с мъжа, че искам дай Боже да уважа майка му или баща му, затова че са го направили такъв. А техните са наистина стари, че и грозни имена. Едното е на животно.

Корема ме заболя от смях.  Да не е някой Котьо?
Вълчо?

# 185
  • Варна
И аз залагам на Вълчо.

# 186
Да, Вълчан е.

# 187
Уважението бих си го изразила с добро отношение към свекърите, но ако имената им не ми харесват, независимо колко харесвам самите тях, никога не бих си кръстила детето на един от двамата. Същото важи и за родителите ми.
Майка ми и свекърва ми са с хубави, класически имена, но производните им мъжки никак не харесвам. Баща ми и свекър ми не са с архаични имена, но никога не съм ги харесвала. Синът ми е кръстен с любимото ми мъжко име, на мъжът ми също много му харесва. Драма от страна на родителите ни никога не е имало. Аз и сестра ми също на никого не сме кръстени, а имаме много близки и топли отношения с бабите и дядовците.
Тази традиция за мен е остаряла и глупава, щом е повод за толкова неразбирателства.

# 188
И ще си кръстиш детето Вълчо само за да докажеш уважението си? Други начини явно няма...

# 189
Не, ще напирам да уважа свекървата. До последно Grinning

# 190
Може Вълко.

# 191
Не знам... Моята има доста архаично име и не е ставало на въпрос да кръстя някое от децата на нея. Уважавам я много, даже всъщност след толкова години мога да кажа, че я обичам, но да дам на детето си име, което не ми е на сърце... няма как да стане.

# 192
Добре де, а защо е толкова важно детето да се кръщава на някой? Когато избирах име на детето просто ми хрумна едно име, погледнах какво означава, кога има имен ден и попитах ММ харесва ли му. Каза, че е прекрасно. Като наближи време пак го попитах последно така ли ще бъде. Каза да, с това име вече свързвал дъщеря ни, носило му хубави асоциации.
Не е ли това идеята като казаваш един ден името на детето си да ти носи хубави асоциации и спомени. А не за стария кисел свекър, заплахи и извиване на ръце.
Сега като кажем името на детето и двамата се сещаме за прекрасният слънчев ден в парка, когато за пръв път го предложих на ММ.

# 193
По този повод се сетих за позната на моя приятелка, която родила момиченце и като се чули по телефона да разменят информация, приятелката ми я питала, как ще се казва бебето, на кого го е кръстила? Отсеченият отговор бил - "На себе си! Не видях ни дядо й, ни баща й да се напъват тук в родилното!"
😁

# 194
Добре де, а защо е толкова важно детето да се кръщава на някой? Когато избирах име на детето просто ми хрумна едно име, погледнах какво означава, кога има имен ден и попитах ММ харесва ли му. Каза, че е прекрасно. Като наближи време пак го попитах последно така ли ще бъде. Каза да, с това име вече свързвал дъщеря ни, носило му хубави асоциации.
Не е ли това идеята като казаваш един ден името на детето си да ти носи хубави асоциации и спомени. А не за стария кисел свекър, заплахи и извиване на ръце.
Сега като кажем името на детето и двамата се сещаме за прекрасният слънчев ден в парка, когато за пръв път го предложих на ММ.
Абсолютно съм съгласна и точно така трябва да бъде. В случая, за съжаление, авторката все ще се сеща за скандалите относно името на детето. Много неприятно, че подобен красив момент е завинаги помрачен по този грозен начин.

Общи условия

Активация на акаунт