Спор относно името на детето

• 28 846
  • 594
  •   1
Отговори
# 195
Не, ще напирам да уважа свекървата. До последно Grinning
И сега. Ако твоят се запъне че иска да уважи баща си. Само го предположи. И не ми отговаряй-"той не е такъв, няма да го направи.
Само предположи. Какво ще правиш.

# 196
Леля ми кръсти и двамата си сина на най-близките именни дни и нарочно не уважи никого. Като я питат, дошло си е с името детето и толкова.
Иначе според мен се кръщава на този, чиито качества харесваш, да прилича на него.
Джолева, ще търся име като Въльо, например. В краен случай, отстъпвам. Ако е момче и толкова искат да е на тях, ще отстъпя за името. Смешно е, но може да се измисли галено нормално име.

# 197

Ами да се научи да навежда глава и да слуша мъжа, когото си е избрала. Ако иска да е с истински мъж. Ако иска нещо третополово, което може да командва - да си търси такова.

Ти какво разбираш под истински мъж? Да свеждаш глава и да изпълняваш всяка команда? Тя жена ли е или роб на този? Истинския мъж уважава жената, не я принуждава. Това е див балкански субект и незнам в каква среда трябва да си израснала, че да приемаш за нормално да се подчиняваш за всичко. Да не е Бог, като е мъж?

# 198
  • France
Момичета, не хранете приказния герой, допълзял до тук от средновековната си пещера.
Големият проблем тук не е името, а отношението към майка му. И това не е простимо.

# 199
Правилно! Аз тъй си кръстих синчето на мене 😂 Другото мъжко име, което харесвам пък щеше да е на лелята, ММ не се съгласи обаче.

# 200
Ако беше някой милионер този, не Добрин ами и Вълкадин щяха да кръстят детето..... ама като не е, да се сърди на себе си....

# 201
По този повод се сетих за позната на моя приятелка, която родила момиченце и като се чули по телефона да разменят информация, приятелката ми я питала, как ще се казва бебето, на кого го е кръстила? Отсеченият отговор бил - "На себе си! Не видях ни дядо й, ни баща й да се напъват тук в родилното!"
😁

Това ми напомни за една лекарка, която практикува с моминското си име, вместо с фамилията на мъжа си. На въпроса "Защо?" отговаря, че мъжът й не се е зорил да завърши медицински университет, тя го е направила. Съответно и неговата фамилия няма място на баджа й.

# 202
Преди няколко месеца срещнах една позната. Беше родила и си кръстила момиченцето на нея. А тя се казва Стоянка. Но не и пука на жената за свекъри и свекърви.
Твойто име Михаела е много хубаво, защо не го кръстиш на себе си и ги остави с отворена уста много знаещите мъже в семейството ти. Компромиси се правят, но с други неща, не и с името на твоето дете.

# 203
Да сравняваш избор на местоположение на саксия и избор на име на твоето собствено дете, не е просто въпрос на гледна точка. Аз имам възгледи за страшно много неща, но повечето дори и не ги споделям, защото не държа чак толкова на проблематиката. Но има неща, които са ми повече от важни и за тях имам вето.
"Само и единствено в ръцете на жената е да направи семейство ако съумее."
Наистина съжалявам, че има жени, за които ролята на мъжа е толкова маловажна - един вид голямо дете, на което се купува близалка, за да си мълчи и да не се пречка. Това е твоята гледна точка и ти имаш право да дундуркаш МТ, колкото ти душа иска, но това не значи, че няма равноправни връзки между разумни и отговорни партньори. И слава Богу.

Toва пък що за глупост е! Нито дундуркам мъжа ми нито го отглеждам като дете. Но има една разлика - ММ не е израснал в семейството като това на мъжа на авторката. Тя е обикнала точно този човек, точно от това семейство. Но всеки човек носи със себе си своя багаж от детството. Партньора е този които му помага да се освободи от него. Както аз помагам на ММ, така той помага на мен. Но ролите в едно семейство са различни.
Ако не е така защо момиченцата играят с кукли а момченцата с колички? Та в този контекст - семейството (дома) го гради жената.

Ама някой трябва и да чете от време на време за да има идея за някои неща.

# 204
Ако беше някой милионер този, не Добрин ами и Вълкадин щяха да кръстят детето..... ама като не е, да се сърди на себе си....
Щях да попитам, за какво искат да е на бащата кръстено - богатство, личност, качества, съдба? Какво налага да е на него? Иначе е безсмислено, ако е само да се гордее дядото с внуче.

# 205
Сигурно заради " добрата" му душа са заслугите да има внуче на него. На този и прилеп няма да кръстя с неговото име.

# 206
  • France
Hope for two, татално бъркаш до къде стига ролята на партньора. За да се излекуват разни травми от детството се ходи при професионалисти - психолози, психиатри... И се иска желание.
Между другото, момичетата играят с кукли, а момчетата с колички, защото родителите им купуват такива играчки. Ако надникнеш в някоя занималня, или детска градина, ще се учудиш, че всичко е общо.

# 207
Има поверие, че детето взима характера на този, на когото е кръстено. И аз много харесвам името на майка ми, но това поверие тотално ме отказа да се казва като нея.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 19:03 от Sunnyhobi

# 208
  • France
Съни, ти си била голям куражлия. Браво.
Баща ми е чудесен човек, но името му е кофти. Малкият има 3 имена и нито едно не е на баща ми. Това не му пречи да му се радва и дондурка, както е нормално.

# 209
Hope, чудесен наивитет, ама струва ми се, явно и ти идваш от дисфункционално семейство, ако виждаш по тоя начин нещата... :/  Надявам се не те обиждам, просто това е моето мнение.

Да, хората трябва да правят компромиси, и да, донякъде любовта лекува, ама твоите приказки малко ми напомнят на човек с codependency issues, от тия хора, дето са "прекалено добри", и именно заради тази "доброта" и недобре поставени граници, падат жертва на токсични, дисфункционални отношения.

Няма лошо да си  романтичен, но не и да изземаш отговорността от партньора. Това вече не е романтично, и всъщност не помага.

Лекуването на един човек си е негово лично дело, не е нужно партньорът да го играе психолог, психиатър, и да търпи неприятни неща, от съжаление или някаква криворазбрана """човещина""", нарочно сложих по 3 броя кавички!

Има и един  друг израз, на английски звучи по-добре, но:

Не подпалвай себе си, за да може на другия да му е топло.

В едни нормални отношения и на двамата им е топло, без никой да е подпален, ето това е зряло. Не да го играеш най-добрата, вечно-раздаваща се, без никакви лични граници, партньорка. Разбира се, това важи и за отсрещния партньор, че и той не ни е длъжен, да задоволява всяко желание. Истината е в баланса, равноправието и осъзнатите, взаимно приети граници.

Донякъде те разбирам, но донякъде и  не те. Лично мое мнение, мненията ти са леко дисфункционални от психологическа гледна точка. Съветваш и другите да са така, което не е особено здравословно, също.

Общи условия

Активация на акаунт