Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 22 785
Туй семейство не го виждам нататък. Дори и тя да отстъпи за името. Мое мнение.

# 31
 • Мнения: 124
Туй семейство не го виждам нататък. Дори и тя да отстъпи за името. Мое мнение.

Точно това щях да кажа..

# 32
 • Мнения: 2 221
Ужас! Да не сме се върнали век назад и да не съм разбрала?
Не бих отстъпила в никакъв случай. Сега е за името, после ще е за нещо друго. Нищо добро не те чака с такъв михлюзин за мъж, сори.

# 33
 • София
 • Мнения: 20 338
Гнусно е в 21 век жената да се третира като инкубатор, без право на мнение. Съжалявам авторке, ако бях на твое място сигурно щях да се гръмна, заради кофти избор на съпруг.

# 34
 • Мнения: 2 001
Не е ясно дали бащата на нероден Петко й е съпруг. Другият въпрос е, дали това държание е практика, или е изолиран случай, мания само по тази тема. Също, дали авторката е зависима от тях финансово.
С ръка на сърцето казвам, че ако случаят е изолиран и бащата на нероденото бебе е просто фокусиран върху тази тема, аз бих направила компромис. И Стоян да е, Ганчо, Драган и всякакви други имена, които не харесвам - в края на крайщата това е само едно име и с него се свиква, и не името прави човека, а човекът - името. Освен ако не е нещо съвсем абсурдно, като Гюро, Станойко или Петкан.

Но ако такова отношение е практика, ако редовно ме оставя сама, ако ме притиска и моето мнение по принцип няма значение за него... бих се замислила малко по-сериозно.

Само за протокола, навремето мъжът ми каза аз да избирам имена на децата. Аз пък държах да са имена на някого от нашите родители, и така ги кръстихме, на едната баба и на другия дядо. Едното име той не хареса, искаше модификация, но аз взех решението (което право той ми беше вменил) и модификацията не се прие. За мен, ако се кръщават децата с модерни имена, като Дейвид и от сорта, ще се затрият традиционните български имена. А и ми се вижда важно, от гледна точка на гените, че бабата и дядото един вид се прераждат във внуците и не изчезват, нещо от тях остава. Но това е просто мое мнение, иначе също смятам, че жената трябва да решава. Казах го на сина ми, той вече е женен, не се съгласи, трябвало и той да решава. Да решава, и както се разберат със съпругата му, така да бъде. Няма правилно и грешно, стига и двамата да са съгласни.

# 35
 • Мнения: 59
Колко познато.......това е възможно най-глупавия спор. Преди време така моят годеник ми каза,че ако не кръстя бъдещото дете на името на баща му,то в такъв случай няма да има сватба,въпреки че почти беше организирана. Е......сватба нямаше  и в крайна сметка се разделихме....

# 36
 • Най-красивия град
 • Мнения: 8 153
Що за мъж е този,който вместо да подкрепя бременната си жена  я тормози психически?За мен това означава,че не я обича,не я уважава,не държи на нея,не зачита нейното мнение.Защото в този период тя трябва да получава грижи и подкрепа.Не скандали , тормоз и изнудване.
Здравето на майката и бебето не е толкова важно за него,колкото да угоди на баща си.
Нямало да се държи добре?Ами Мунчо и сега се държи отвратително.
Днес я изнудва за името,утре ще е за нещо друго.

Не съм против традицията-ако името на свекъра е хубаво и се харесва на майката и ако човека заслужава,тогава -да.
Но не и наложено на сила.
Майката,която е носила детето 9 месеца ,после цял живот да го нарича с име,което мрази.Ами не е човешко.


Няма сила на Земята ,която да ме накара да кръстя детето си с име,което не ми харесва.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 09:12 от -veni-

# 37
 • Мнения: 14 092
За мойто мъжът ми предлагаше разни имена като Персефона и пр., естествено не ги одобрих. Той пък не одобри тези, които аз предлагах. Накрая едно единствено име одобрихме и двамата, майка ми, като се обади в болницата да пита как сме, как сме кръстили бебето, като чу името, ми каза "Нищо, има време да го смените!". Естествено, не сме сменяли име.

# 38
 • Мнения: 1 543
Туй семейство не го виждам нататък. Дори и тя да отстъпи за името. Мое мнение.

Още една причина да не отстъпва. Не се знае колко изобщо ще продължат заедно, независимо на дядото ли е кръстено.
Той компромис не прави, да не го прави и тя.

# 39
 • София
 • Мнения: 24 699
А какво е името?

# 40
 • София
 • Мнения: 2 348
Не името ти е проблем на теб, а този ръб на който ще му родиш син. Съжалям, но не бих кръстила дете под заплаха. Още повече с име което не харесвам.


+1000
Името може да е най-прекрасното, но с това държание НЯМА да го кръстя така.
Да не говорим колко не харесвам тази традиция.
П.С. Бащата на БНД има много хубаво име, което МНОГО, ама МНОГО ми харесва. Въпреки това просто има имена, които повече ми харесват. Е, 3-то/4-то - може (докато стигна до него). Ама то това е и защото никой никога не ми е казвал как да се казва детето ми.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:05 от Светулчица

# 41
 • Мнения: 2 221
Няма да се учудя да са в жилище на свекърите,  както й извиват ръцете.

# 42
 • Мнения: 628
Авторке, проблемът далеч не е името.
Ти предлагаш компромиси, той се тръшка и те заплашва. Това не е нормално, дори и да е само заради това и друг случай да няма никога. Имаш ли резервен план? Семейство, приятели които да те подкрепят? Ако нямаш, почвай да мислиш, защото веднъж ако отстъпиш, ще те мачкат докрай.
На твое място щях да съм се тръшнала, събрала багажа за норматив и отишла си, където няма да ме намери. Особено, ако нямате брак.
Ако нямаш този вариант, то тогава имаш два избора: клякаш, съгласяваш се, почват да те мачкат, постепенно малко, после все повече, до момента след няколко години, когато се събуждаш и осъзнаваш, че си ужасно нещастна, живееш само заради детето си, което скоро ще има собствен живот.
Другото е, запъваш се, че няма да стане. Най вероятно ще мрънкат, ще те заплашват, може и да почне да те удря. Тогава ще се събудиш или ще потънеш напълно.
И в двата варианта аз не виждам начин да си щастлива с човек, който е готов да се отнася зле към теб, защото не му уйдисваш на селско-битовия манталитет.
Успех, което и да решиш, надявам се, че със сина ти ще сте добре.

# 43
 • Мнения: 12
Родителите му са разведени и първото,което ми хрумна е да говоря говоря с майка му. Тя ме разбра започна да предлага имена ,варианти ,но сина и не чува.
Не сме женени ,обсъждали сме и преди темата за името .Имаше един ден в който стигнахме до там че той започна да предлага други имена,но сега с наближаването на раждането ,казва че иска само това име,друго "не го устройвало".
Имам семейство,което тотално ме подкрепя ,дойдох си даже при тях докато разбера какво да правя .

# 44
 • Мнения: 5
Ако не си зависима от този човек и можеш при нужда да живееш сама с детето - кръсти го както намериш за добре. Ужасно несправедливо е положението с имената в България - фамилията е на бащата, бащиното име от бащата, а ако и първото име е от свекъра..

Общи условия

Активация на акаунт