Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 955
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
  • СОФИЯ
Няма логика над 7000 деца и тази 2020 г. да не са приети в общинска ДГ. От 7000 не са включени тези, които кандидатстват за преместване. Повечето деца са родени в СФ преди 1 или 2 г.

Брат/сестра вече започва да става смешен коментарът - да се чувстват само фактически съжителстващи деца, ако са родени с разлика над 2 г. или по-голяма Sad

# 406
Според мен е глупаво да се атакуват критериите за брат/сестра. Абсолютна подигравка с родителите на две и повече деца е да се налага да ги водят в различни ДЗ. Точно семействата с повече деца трябва да имат някакво предимство, нали все пак се борим и с демографския проблем.

По въпроса с уседналостта съм категорично ЗА да се въведе такава за района на ДГ. Т.е ако се случи семейството да се премести на друг адрес, но в същия район, уседналостта да не се нулира. Освен това годините, които дават точки следва да са поне 5. Примерно за 5 и над 5 години в района 3т. За над 2г под 5г - 2т.

Мога да дам маса примери на семейства, които мигрират с цел по добър шанс за прием или по-желано училище, детска градина или се регистрират на адреса на баба си в Красно село, а живеят в Хаджи Димитър. Мен това ми се струва несправедливо и кауза за борене, а не предимството, което дава братче/сестриче.

Не на последно място, а даже на първо е липсата на места. Основен проблем.

# 407
  • София
Явно всеки си го гледа от собствената камбанария.
Проблемът идва от там, че деца без брат/сестра в градината, или които не са породени, в много квартали на София не стигат дори до жребий. Те са с нулев шанс за прием.

# 408
  • София
Според мен е глупаво да се атакуват критериите за брат/сестра. Абсолютна подигравка с родителите на две и повече повече от две деца въобще не попадат в хипотезите на ОК деца  е да се налага да ги водят в различни ДЗ ключовото тук е водят, т.е. двете деца се водят, но ако разликата им стане малко по-голяма вече няма да могат въобще да се водят в общинско ДЗ. Точно семействата с повече деца трябва да имат някакво предимство, нали все пак се борим и с демографския проблем. И според Вас демографския проблем се бори само с раждане на породени деца, а тези с по-голяма разлика във възрастта не са братя/сестри, а просто обитаващи един адрес?

Останалите мъдрости няма да ги коментирам. Хубаво е човек да може да си подаде носа и извън ръба на собствената си паничка.

# 409
Проблемът е липсата на места. Всеки критерий е преливане на пусто в празно. В единия случай се ощетяват едни деца за сметка на други.  Децата с голяма разлика, едно дете в семейство нямат никакви шансове. Трябват нови градини и повече места.

# 410
Според мен е глупаво да се атакуват критериите за брат/сестра. Абсолютна подигравка с родителите на две и повече деца е да се налага да ги водят в различни ДЗ. Точно семействата с повече деца трябва да имат някакво предимство, нали все пак се борим и с демографския проблем.

По въпроса с уседналостта съм категорично ЗА да се въведе такава за района на ДГ. Т.е ако се случи семейството да се премести на друг адрес, но в същия район, уседналостта да не се нулира. Освен това годините, които дават точки следва да са поне 5. Примерно за 5 и над 5 години в района 3т. За над 2г под 5г - 2т.

Мога да дам маса примери на семейства, които мигрират с цел по добър шанс за прием или по-желано училище, детска градина или се регистрират на адреса на баба си в Красно село, а живеят в Хаджи Димитър. Мен това ми се струва несправедливо и кауза за борене, а не предимството, което дава братче/сестриче.

Не на последно място, а даже на първо е липсата на места. Основен проблем.

Никой не ви кара да водите децата в 2 различни градини. Кандидатствайте с 12т. за градината на по-голямото дете и ако не ви приемат - здраве да е, както правим тези , при които се е случило разликата да е с година по-голяма от необходимата. Иначе и аз и Вие работим за прираста на равно основание.
И още един пример ще дам - по-голямото дете не успява да влезе изобщо в ДГ и въпреки, че малкото е с необходимата разлика във възрастта, сега отново не може да влезе. Примерът е реален, а не хипотетичен. Семейството вече плаща 5 години за ЧГ и сега трябва да плаща още 5.
Колко справедливо ви се вижда това?

# 411
Проблемът е липсата на места. Всеки критерий е преливане на пусто в празно. В единия случай се ощетяват едни деца за сметка на други.  Децата с голяма разлика, едно дете в семейство нямат никакви шансове. Трябват нови градини и повече места.

Принципно сте абсолютно права.
Но тези градини няма да се появят за 3 месеца. Ще отнеме години, а дотогава би било някак по-готино, ако шансът беше равен. Това не означава, че моето дете ще бъде прието, но поне ще има шанс.
Това на фона на оплакването, че на някого не му е удобно да води две деца в две градини.

# 412
Аз имам една чуденка. Предучилищната става задължителна за 4-годишните (законът мина на първо четене, подозирам, че няма да има изненади и ще си мине и на второ). Отпуснаха едни милиони да обезпечат 4-годишните, но не очаквам да се  появят едни хиляди места за една година. И ако за 5-годишните имаше някакви варианти, тук-там има и училища, които ги приемат, какво ще правят неприетите 4-годишни?

# 413
Нямаше да се води никакъв спор, ако места в градините имаше за всички. Кога ще направят система с ваучери? Който не се класира му дават ваучер на същата стойност, на която плащат за дете в градина, за да може да се използва в частна или за бавачка. Да се облекчат поне 1000/2000/7000 деца оставащи извън системата. До кога ще се караме какви критерии да са и т.н. Всяко дете трябва да има място в градината! Ако аз днес реша да се преместя, напълно не вярвам да има място за детето ми в друга част на София /за да го преместя/ и трябва да пътуваш като луд.

# 414
  • София
Аз имам една чуденка. Предучилищната става задължителна за 4-годишните (законът мина на първо четене, подозирам, че няма да има изненади и ще си мине и на второ). Отпуснаха едни милиони да обезпечат 4-годишните, но не очаквам да се  появят едни хиляди места за една година. И ако за 5-годишните имаше някакви варианти, тук-там има и училища, които ги приемат, какво ще правят неприетите 4-годишни?
Да, де, ама те за София дадоха някакъв гратисен период за изпълнението на този закон, така че пак няма да се засилят да мислят скоро за 4 годишните без места.

# 415
Мхм, сега видях, че даже са го удължили до 2023/2024.

# 416
Според мен е глупаво да се атакуват критериите за брат/сестра. Абсолютна подигравка с родителите на две и повече повече от две деца въобще не попадат в хипотезите на ОК деца  е да се налага да ги водят в различни ДЗ ключовото тук е водят, т.е. двете деца се водят, но ако разликата им стане малко по-голяма вече няма да могат въобще да се водят в общинско ДЗ. Точно семействата с повече деца трябва да имат някакво предимство, нали все пак се борим и с демографския проблем. И според Вас демографския проблем се бори само с раждане на породени деца, а тези с по-голяма разлика във възрастта не са братя/сестри, а просто обитаващи един адрес?

Останалите мъдрости няма да ги коментирам. Хубаво е човек да може да си подаде носа и извън ръба на собствената си паничка.
Съгласна съм с казаното. Когато голямото дете го приеха в училището, което е в съседство с желаната ДГ за малкото ми беше много трудно да му обясня как няма място за бебето ни. Всеки ден минаваме и ме пита кога ще влезне братчето му и кой първи ще взема след работа.
Училището и яслата, в която не ни приеха са на една улица, едно до друго.
По пътя на горните разсъждения е "редно" да имам предимство, за да ми е удобно. Flushed

# 417
  • София
Някои семейства след години борба са стигнали да момента да имат 1 дете. Дори и да имат желание за второ дете, може да нямат финансовата възможност да минат през още няколко процедури. А дори и да имат възможности, дали ще успеят влезнат в 2те години за породени? И какво е виновно тяхното дете, че няма равни права с останалите?

Друг пример. Единият, или двамата родители са кореняк Софиянци, роден/и в един район, живеят самостоятелно в друг. Решават да си купят по-голямо жилище и намират подходящото в трети район... На тях се гледа като на “мигранти”.

Трети пример.
Това, че семейството има достатъчно години уседналост не значи, че детето ще бъде прието в градината до блока или на съседната пресечка. В един район има няколко квартала, съответно ДГ може да е и на 5км, което налага пътуване с кола или ГТ.

Докато няма места за всички, никой критерий няма да удовлетворява напълно всяко семейство.

# 418
Чакаме милионите от ББ 😂 Ама в кой клас ли ще бъдат децата ни тогава 🤪

# 419
Здравейте, понеже нещо не мога да схвана. Разбрах че може да кандидатстваме за ясла когато детето има навършени 10 месеца. Обаче иска ми се да започне да посещава ясла поне на 1.5 - 2 години. Тоест трябва да започнем да кандидатстваме, когато стане на 10 месеца за след годинка или да изчакаме да стане на 1.5 год. Още ние доста рано, тя прави годинка чак май 2021,но ми е много объркано и искам да съм наясно как стоят нещата. Не ми се иска да я дам на ясла веднага на годинка, а ми казаха че било много трудно да ни приемат и да почнем да кандидатстваме от десетия месец. Извинявам се за глупавия въпрос и дългия пост. Ще бъда много благодарна ако някоя мама ми разясни точно как стоят нещата.

Общи условия

Активация на акаунт