Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 май 2020, 23:30 ч.

Съседски конфликт...

 • 2 000
 • 68
 •   3
Отговори
 • Мнения: 427
Глупава тема ще се стори на повечето, предполагам, но ми е важно да чуя странични мнения.
Ситуацията е много неприятна и за двете страни.
В съседство сме с моя приятелка- две отделни къщи, разделени от три гаража помежду им. Ние сме на втори етаж, те са на първи. Спалнята ни и стълбището ни гледат към тяхната дневна и детска.
Гаражите, които са между къщите са на нивото на техния първи етаж, но не точно пред прозорците им, а в страни. Двата гаража са техни, третият е наш. Той си е залепен за другите два, които са по-близо до прозорците им и нашия се пада на поне 10тина метра от етажа им.
Към този нашия гараж, решихме да си направим стълбичка, малка метална и върху гаража просто едно ограждение с четири метални пръчки, дебели около 4,5 см.
В момента не си говорим, по точно те са обидени и сърдити, че не сме ги уведомили, че ще заварим 4 пръчки и че ние ще се качваме на този гараж и ще ги смущаваме и ще им нарушим личното пространство, защото те трябвало да се съобразяват сега дали са по гащи, щели да се смущават, че като ядат ще ги видим, че като се опънат на дивана ще се вижда и куп други небивалици.
Аз обясних като хората, нормално, спокойно, че на този гараж няма да стъпи никой, да се качва, камо ли да правим нещо горе като да слагаме маси и столове. Имаме преден и заден двор и в двата има маси и столове, на които сядаме 3пъти в годината. Единствено на детето сега му е интересно да се качва по стълбичките и се качи 10тина пъти я има, я няма с още едно детенце. Постилат си едно одеалце и си приказват. Те не играят там, двора долу е достатъчно голям за игра.
Тяхното искане е да махнем тази оградка  и детето да не се качва горе, за да не ги смущава.
Заради такава дребнава работа, приятелката ми не ми се обажда изобщо, аз направих два пъти опит да се видим, но тя ме избягва, заради това. Забраних на детето да стъпва на този гараж, само и само да има мир и те да са доволни.
Аз не бих направила това нещо на въпрос никога, но хората са различни. Има толкова много хора, които живеят ужасно близо било тераси или прозорци, ами те трябваше до сега да се изпотрепят. Мен също другите съседи могат да ме видят вкъщи ако се разхождам по гащи, ми като ходя по гащи, просто си дърпам пердето или щорите и готово.
Незнам....изключително тъпа ситуация, заради която не си говорим вече месец, а сме израснали заедно и толкова се имаме.
Склонна съм даже и да махнем ограда, нищо че са се давали пари за материал, но според всички други съседи, това е смешно, че проявяват такава дребнавост.

# 1
 • Мнения: 172
Махнете оградата след като имате алтернатива. Дълго познанство имате, може би има нещо друго в цялата работа, за да се разсърдят така.

# 2
 • Мнения: 788
След като гаража си е ваш, можете да слагате каквото искате отгоре. Както каза, има щори, пердета, да се оправят..
Ами ако и гаражът им пречи, и него ли ще махнете? 🤔

# 3
 • София
 • Мнения: 5 605
Ако действието се развива в България, да не би да се притесняват, че така се улеснява достъпът до техния имот?

# 4
 • Мнения: 1 428
Не разбирам реакцията и, все едно ще стоите нон стоп върху гаража. Може би иска да каже, че ще се  чувства като наблюдавана от вас, но в крайна сметка гаража си е ваш и може да правите каквото решите. Ти нямаш вина, че тя живее на първия етаж. Защото реално, ако живееше на друг етаж, този проблем нямаше да съществува.

# 5
 • Мнения: 427
В България е, да, но никой няма достъп до техния имот. На времето те имаха стълбичка за техния гараж и също се качваха там, освен дечица и възрастни, но махнаха стълбата, защото има малко дете сега и да не стане беля някоя.
Цялата работа е, че ще ги види някой, евентуално по гащи и това не им е приятно.

# 6
 • Мнения: 427
Не разбирам реакцията и, все едно ще стоите нон стоп върху гаража. Може би иска да каже, че ще се  чувства като наблюдавана от вас, но в крайна сметка гаража си е ваш и може да правите каквото решите. Ти нямаш вина, че тя живее на първия етаж. Защото реално, ако живееше на друг етаж, този проблем нямаше да съществува.
Аз точно това исках да и обясня, че нямаме никакво намерение да правим каквото и да е на този гараж. Първоначално мислех да простирам килимите там ( това щеше да става два пъти годишно, след пране, да се поотцедят там), но след като видях, че реагираха толкова дребнаво, тотално се отказах, а щеше да ми е много удобно. Мъчно ми е, че цял живот все отстъпвам, само и само да не се скарам с някой, гледам другата страна да е ок.

# 7
 • Мнения: 788
Ами не отстъпвай. Когато спрях да отстъпвам, разбрах кои са истинските ми приятели и се чувствам много по-добре.

# 8
 • Мнения: 210
Доколкото разбирам от описанието ти и сега от спалнята си можеш да ги виждаш, дори и без да ходиш върху гаража. Според мен е друга причината за сръднята и не те съветвам да отстъпваш. Ако има истински проблем, да си каже, ако не - да си сложи пердета.
За какво са ти приятели, около които постоянно трябва да ходиш на пръсти, за да не се обидят нещо?

# 9
 • Варна
 • Мнения: 4 435
Земята, под гаражите, чия собственост е? Нямате ли други стълби, за игра на детето?

Последна редакция: чт, 21 май 2020, 00:48 от Viviana91

# 10
 • Мнения: 458
Абсурдна ситуация. Аз не бих отстъпила. Като се притесняват, има завеси и щори за тая цел. Също не бих поставила чуждия интерес пред този на детето ми. Гарантирам, че ако бяха на Ваше място, нямаше да отстъпят.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 017
Може би проблемът не е във виждането, а в чуването. Може да се притесняват, че дори и да пуснат пердетата пак ще се чува какво си говорят и правят.
Аз бих махнала оградата, щом става въпрос за дългогодишни приятели.

# 12
 • Мнения: 427
Земята, под гаражите, чия собственост е?Нямате ли други стълби, за игра на детето?
Под техните гаражи си е тяхна, под нашия си е наша. Освен това на времето знам, че дядо ми е отстъпил част от нашия двор (безвъзмездно), за техните гаражи, без да отдавам значение на това де.
Те са така.... обичат да контролират нещата и обичат да са прави, налагат мнение.

# 13
 • Мнения: 427
Може би проблемът не е във виждането, а в чуването. Може да се притесняват, че дори и да пуснат пердетата пак ще се чува какво си говорят и правят.
Аз бих махнала оградата, щом става въпрос за дългогодишни приятели.
Няма как да се чува, плочата на гаража е на 10тина метра, може и повече, освен това те никога,откак се помня не отварят тези прозорци, а и ще седне хлапето да слуша кой какво говори.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 4 435
Щом е ваша земята, можете да надстроявате без тяхно съгласие. Наскоро коментирахме сринати перфектни, съседски отношетия. Стига се до геодезист и преместване на дарен терен и ограда от 40 см.
Съветът ми е да имате изряден  нот.акт и актуална скица. Понякога са налични разлики. Имоти в пряка близост често водят до проблеми. Поводи за конфликт винаги се намират от желаещи.
Като майка на малко дете , мисля, че покрив на гараж не е сигурен терен за игра.

Последна редакция: чт, 21 май 2020, 01:03 от Viviana91

Общи условия

Активация на акаунт