За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 888
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
А плочата бихте ли намазнили ?

# 571
  • Sofia
Пека на сух тиган, та и на плочата така бих действала.  Е, ако имам някакви съмнения, че ще лепне плочата, бих намазнила леко. Simple Smile

# 572
Благодаря Simple Smile

# 573
  • Sofia
Моля, успех! Simple Smile

# 574
Искам да правя домашни лютеница, хумус, тахан и други подобни. Имам блендер и пасатор, но с тях сместа трябва да е с една идея по-рядка отколкото искам, и не ме устройва.
Въпросът ми е дали чопър ще ми свърши тази работа? Никога не съм имала и затова не знам какво може да се прави с него.
Правила съм си тахан и в блендер, и преди това и в чопър - играчка си е и в двата случая, понеже иска продължително мелене. Мелех докато видя че вече загрява, зарязвам го за някое време, после отварям и с лъжица свалям от стените на купата и пак, че след това отново... и така няколко пъти докато стане гладък тахан. По 600W ми е мощността и на двата уреда и пак ги изтормозва. Понеже са евтини уреди от Лидл, на мен не ми беше жал да ги пробвам по такъв начин, но там вече всеки си решава.
За тахан заговорих, понеже той е най-проблемен от изброените в питането, най-гъст и лепкав е. За лютеница пасаторът ми звучи най-добре поне на мен.

# 575
Аз правя лютеницата в чопър и става хубава за нашия вкус, доста е гладка, но не като пасирана.

Пърленки правя само на плоча и не я намазнявам. Изпичат се много бързо и понякога после ги намазвам с масло.

# 576
  • София
За тахан първо смилам ядките в мелачка - имам в комплекта с блендера. Става на една фина и мазна маса. После слагам в блендера и добавям олиото.

# 577
Момичета , имам прясно изсушена планинска мащерка- с какви други подправки мога да я комбинирам ? или самостоятелно за какво е най- подходяща ? Благодаря!

# 578
За тахан първо смилам ядките в мелачка - имам в комплекта с блендера. Става на една фина и мазна маса. После слагам в блендера и добавям олиото.
Никакво олио не слагам, сусамът е едни поне 50% мазнина и не е нужно. Ако не е придобил нужната гладка консистенция и стои тричав на вид, значи иска още да се мели. Знам че някои добавят дори мъничко вода при смилането, но това е за малко количество дето ще се изяде веднага, иначе за ден-два като нищо ще мухляса. В редките случаи когато ми се занимава, правя повечко и това не ми е вариант.

# 579
Момичета , имам прясно изсушена планинска мащерка- с какви други подправки мога да я комбинирам ? или самостоятелно за какво е най- подходяща ? Благодаря!

Аз, понеже съм любител на подправките, я слагам на меса, на пици, на постни манджи. Важното е да не прекалиш, слагай по малко, иначе става тежко някак, силен аромат има.

# 580
  • Sofia

Аз, понеже съм любител на подправките, я слагам на меса, на пици, на постни манджи. Важното е да не прекалиш, слагай по малко, иначе става тежко някак, силен аромат има.
И аз си падам по подправките и бих добавила и на риба върви мащерката.

# 581
  • София
Мащерка и риган ползвам много, почти на всичко.Чубрица ненавиждам, като аромат, нея съм а отхвърлила,  като подправка , а интересното е, че сложа ли случайно някъде чубрица и после имам гадни киселини, но от другите подправки - не.

# 582
  • София
Освен всичко изброено, мащерка слагам и в тестени изделия, като хляб и питки.

# 583
Момичета , много благодаря на всички за идеите !  Обожавам подправки
и  реших да се консултирам и с вас за правилното и използване.
Скрит текст:
( купувала съм в пакетче преди много време и май на всичко я ръсех , но сега имам възможност да си я бера и се чудех , ако е много къде да я слагам. Благодаря ! )

# 584
Денил, и в билков чай е прекрасна.

Общи условия

Активация на акаунт