Страх ли ви е от старостта?

• 49 553
  • 1 108
  •   1
Отговори
# 1 020
И в нас имаме снимки на починал близък, но не са от моите баби. Възрастна жена е, може би някаква братовчедка на едната ми баба е. Нашите така и не са ми се обяснявали, но имаме и ние снимки на мъртвец. Странни традиции.

# 1 021
Аз буквално от тази тема разбирам, че в някои райони явно има такава традиция за снимки. Ужасно ми звучи.

# 1 022
  • София
Като бях дете ми обясниха, че снимките от погребението са за спомен. А и тези, които не са могли да присъстват да видят. В рода на баща ми имаше доста хора в чужбина тогава.
По-интересни ми бяха и снимките от помена след това - след 2 - 3 чашки мнозинството бяха забравили за какво са там.

# 1 023
Преди да се роди майка ми е имала брат, който е починал преди да навърши 3 годинки.
За жалост единствената му снимка е в ковчег.
Много тъжно... Отзад не знам с ккакви сили баба е написала Георги... р. 1940г.
Доколкото ми е разказвала, фотографи са идвали сами на погребения и сватби. Тогава все пак са се събирали повече хора. Рода.
Майка си пази снимката.

# 1 024
В селото на татко - Ловешко,  също е имало обичай да се снима покойния в ковчега. Намерих такива снимки на дядо и ги изхвърлих. Чела съм, че част от душата се запечатва в снимките и не може да се пресели напълно.
Обаче скоро почина на приятелка в Швеция баща ѝ, също го бяха снимали, но в затворен ковчег. Не ги разбирам тези неща. То да е радостно събитие, да снимаш, ама смърт....

В такива измишльотини не вярвам. На моите снимки почти всички вече са покойници, за техните души важи ли като тогава са били живи?

# 1 025
  • Стара Загора
Остаряването е привилегията да стигнеш до края на живота си наблюдавайки как светът се движи около теб!
Да потъваш в спомени и да се  усмихваш на старите грешки,пролети сълзи и изживените емоции.

# 1 026
Най вероятно е привилегия, да Satisfied. Но е и процес на осъзнаване преди всичко, който за съжаление идва твърде късно. Осъзнаване на грешките в живота, на  приоритетите,  и най вече на собственото ни нищожество на фона на времето и вселената. Процес на апатията, разочарованието и самотата, когато плановете стават все по редки, а мечтите избледняват. Равнодушно, и най често с тъга си спомняме за преживяните емоции и страсти, за мрачните моменти в живота. Понякога с носталгия - и за радостните мигове Disappointed Relieved. Усещаме с всеки изминал ден затихващите функции на телата си, завладяващите ни безмилостни дегенеративни процеси на старостта. Борим се с депресията и мрачните мисли, липсва вдъхновението на младостта и нейната жизнерадост. Останал ни е само лаптопа и евентуално някои друг филм или сериал. Животът ни взема друга насока - вече не ядем за да живеем, а живеем за да изпитаме сладостта от яденето. Май единствената която ни е останала..Много може би няма да ме разберат, но съм сигурна че ще дойде време когато ще се съгласят с мен.

# 1 027
Права си Мария, наблюдавам остаряващите си родители и се случва точно това, докато са двама пак добре, когато останаха по един самотата, липсата на събития, сивотата  става страшна! И никой не може да избяга от това. На фона на отпадащото тяло, липсата на сила, желанието за живот и мечти човекът бавно се превръща  в тъжна картина! Но просто не трябва да се отпускаме...! Ще се борим докрай!

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 10:33 от mimi.7299

# 1 028
Точно, Мими. Много е тъжно да гледаш как годините рушат тялото и накрая се превръща наистина в тленни останки. Disappointed

# 1 029
Най вероятно е привилегия, да Satisfied. Но е и процес на осъзнаване преди всичко, който за съжаление идва твърде късно. Осъзнаване на грешките в живота, на  приоритетите,  и най вече на собственото ни нищожество на фона на времето и вселената. Процес на апатията, разочарованието и самотата, когато плановете стават все по редки, а мечтите избледняват. Равнодушно, и най често с тъга си спомняме за преживяните емоции и страсти, за мрачните моменти в живота. Понякога с носталгия - и за радостните мигове Disappointed Relieved. Усещаме с всеки изминал ден затихващите функции на телата си, завладяващите ни безмилостни дегенеративни процеси на старостта. Борим се с депресията и мрачните мисли, липсва вдъхновението на младостта и нейната жизнерадост. Останал ни е само лаптопа и евентуално някои друг филм или сериал. Животът ни взема друга насока - вече не ядем за да живеем, а живеем за да изпитаме сладостта от яденето. Май единствената която ни е останала..Много може би няма да ме разберат, но съм сигурна че ще дойде време когато ще се съгласят с мен.
Не бих могла да го кажа по-добре и да опиша моите мисли и чувства.  И моят живот в момента. Само че и сладостта от храната не ми остана, сдобих се с храносмилателни проблеми, единствено цигарите, но и те вече ми пречат. Нищо от сладостта на живота не ми остана, НИЩО.
Гледам Клип на Галена и все едно гледам себе си, слаба и грациозна, с дълга черна коса и искряща кожа и очи. И започва да ме души, носталгията по младостта ме залива, любовите, вълненията, срещите с приятели...
Сега не мога да понасям шум и глъч, лаптопа ми остана единствена дружка. Гледам се в огледалото и не вярвам на очите си. Къде отиде това момиче.
И както пее в песента си- Жива съм, но все едно съм мъртва.
Стана много тъжно, Може би натоварващо. Но нали такава е темата. Извинете.

# 1 030
В селото на татко - Ловешко,  също е имало обичай да се снима покойния в ковчега. Намерих такива снимки на дядо и ги изхвърлих. Чела съм, че част от душата се запечатва в снимките и не може да се пресели напълно.
Обаче скоро почина на приятелка в Швеция баща ѝ, също го бяха снимали, но в затворен ковчег. Не ги разбирам тези неща. То да е радостно събитие, да снимаш, ама смърт....

В такива измишльотини не вярвам. На моите снимки почти всички вече са покойници, за техните души важи ли като тогава са били живи?

Не става дума да те снимат като си жив. Става дума, че ако снимаш покойник, или надгробен паметник душата му не желае да напусне този свят, защото го "заковаваш"

Невена В. Примерите ти не са релевантни. Даяна е аристократка и принцеса, ако иска ще я погребат  и насред църквата. Илия Павлов също го погребаха в частен дворец. Като си богат и могъщ - може всичко.

Примерите ти с моряците също не са релевантни. Първо това е затворена гилдия, второ ти си на пък и се далеч от останалите. Ако ще си даваме за примери изключения при Ковид пандемията ковчезите бяха затворени и близките не се допускаха.
 Говорим за масовия случай, не за изключенията.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 00:03 от Лорд Сняг

# 1 031
Аз разбирам вече защо някои хора отказвам да порастват и се държат инфантилно. Че то колко радост ти остава след определена възраст? Как да не се опиташ да задържиш детството и младостта по-дълго?
Но и повечето хора сами позволяват радостта да ги напусне. Сами се държат прекалено сериозно, не се усмихват и като цяло, правят живота си по-сериозен, отколкото е нужно да бъде. Това, което сами си правим, нали знаете приказката. Не се забавляват, затварят се в едно сиво ежедневие и не правят нищо ново. Е, няма как при това положение да са щастливи. Живецът се нуждае от поддръжка, не само да чакаш да ти се спусне отгоре свише. Робуват на абсурдни схващания и заблуди, по които живеят цял живот. Не е ли тъжно, никога да не си изпитал нито миг на искрена радост и щастие?
Във връзка с това, мисля си, че човек трябва дори да е егоист, но да не допуска обстоятелствата да му пречат да се радва на живота. Трябва да се освобождаваме от излишни чувство за вина и подобни негативни емоции. Понякога другите хора ни вменяват вина и им слугуваме ненужно, вместо да гледаме себе си.

# 1 032
  • София
Как беше:
"Не спираме да играем, защото остаряваме, а обратното"
Май от филма Ти гониш, който се основавал на реална история

# 1 033
Страх ме е доста...най вече заради смъртта.

# 1 034
Започва да ме е страх. Нямам 35, но понякога имам чувството, че здравето ми се изплъзва между пръстите. Никога не съм била напълно здрава, но като по-млада никога не съм подозирала, че ще стана по-болна или ще имам друг здравословен проблем. Нищо не ме плаши повече от загубата на здравето с годините.

Общи условия

Активация на акаунт