Права върху наследство

• 3 813
  • 72
  •   1
Отговори
Следният казус не ме засяга пряко, но ме накара да си задам много въпроси - не от правна гледна точка, а от морална:
Две сестри унаследяват два апартамента и една къща, всяка по 1/2 от имотите. Сестрите са в много добри отношения, близки са и се подкрепят. Решават да не делят имотите, а да се грижат заедно за тях.
Сестра А е омъжена, но не живее със съпруга си.
Сестра Б не е омъжена, но живее на семейни начала с бащата на дъщеря си.
Според вас каква роля във вземането на решение какво да се случи с имотите могат да имат мъжете?
Това, че имотите са наследствени лишава ли мъжете от право на мнение какво да се случи с тях?
Това, че сестра Б и мъжът до нея нямат подписан граждански брак лишава ли го от правото на мнение?

Другите ми наблюдения са, че винаги остава едно делене на хората от семейството на "кръвни роднини" и "техните половинки". Често чувам коментари от типа на "Кой е той, за да казва?".  Отстрани изглежда много трудно да възприемеш "чужд човек" като пълноправен член на семейството.Та, кога възприемате човек за член от семейството си?

Моето мнение по въпроса е, че щом двама души са решили да живеят заедно, без значение с или без брак, то те са семейство - парите и имотите им са общи, решенията за тях също.

Последна редакция: нд, 24 май 2020, 17:58 от Не се сърди, човече

# 1
  • Варна
Наследствените имоти не са общи. Дано сестрите да запазят добрите си отношения. Намесата на половинките е предпоставка за проблем. При раздяла или развод, тези имоти остават на наследника. Мъжете не са вложили труд и ресурси в тези имоти. Но за чисти отношения, по- разумно е да продадат или прехвърлят имотен дял, само на един собственик.

# 2
От моя гледна точка в случая мъжете нямат право на мнение.

# 3
Подкрепям мнението,че всяка трябва да си знае имота.Живота е непредвидим.Ако си развалят отношенията един ден?
Когато се знае кое на кого е,той ще си определя отношенията с партньора и какви решения ще взимат.

# 4
  • София
От моя гледна точка в случая мъжете нямат право на мнение.
И от моя.

# 5
Никаква роля на пръв поглед, но доколко ще ги държите настрани от дискусиите по взимане решенията, е въпрос на отношения.
Как кой е той? Този, с когото живея е, и аз не бих го лишила от право на мнение. Ако има желание да го изкаже.

# 6
Ако сестра А почине, наследник ще бъде законния ѝ съпруг, въпреки че не живеят заедно. И децата им, ако имат такива. Ако сестра Б почине, ще я наследят децата ѝ, но не и бащата на децата ѝ, въпреки че живеят заедно. И тук идва въпросът за съвместната поддръжка на двата апартамента и къщата - по какъв начин двете сестри ще я осъществяват. Всяка със собствени или семейни пари, труд и т.н.  По-добре да се споразумеят двете и да си направят доброволна делба навреме. Пък после нека си се подпомагат взаимно в поддръжката, ако искат и имат нужда.
Щом сестра А не живее със съпруга си, допускам, че не са в добри отношения. При ситуация с нея, сестра Б ще трябва да се разправя и дели наследство с този човек.

Последна редакция: нд, 24 май 2020, 17:13 от tetka_the_best

# 7
  • София
След като сестрите са решили да се грижат съвместно за имотите, те двете са хората, които вземат решението за тях. Мъжете се изключват от тази картинка.
Аз лично не бих се хванала на такова хоро, именно защото на практика винаги има и други хора, които се опитват да се месят в съсобствените имоти.

# 8
Това са имоти,които са единствено на двете сестри..Те имат глас и разполагат.
Но не им завиждам..
В сложен казус са..
Ако не решат ситуацията..предстоят конфликти.Уви

# 9
Зависи от семейните им отношения.
Аз не бих се намесила и не бих позволила и друг да го направи.
Бащиният дом е с голям сантимент и съдбата му трябва да се определи само от наследниците му.

# 10
Всеки има право на мнение и може да си го каже. Въпросът е да не си го налага или сестрите да си влошат отношенията.

Интересно, дали ако ставаше въпрос за двама братя наследници, жените им нямаха да имат право на мнение или вече щяха да са разпределили имотите.

# 11
  • Варна
Принципно двете сестри са хората, които трябва да решават. Но на практика винаги се влияем от мнението на човека до нас, дори да не го показваме.  И аз мисля, че ще имат проблеми в бъдеще.

# 12
Аз не бих имала мнение за имоти, принадлежащи на мъжа ми и брат му. Каквото се разберат, такова. Как така ще се меся? Очаквам и моят мъж да не се меси в решение, което съм взела със сестра си.

# 13
  • София
Наследствените имоти са на наследниците само и единствено и те са тези, които вземат решения. В случая това са сестрите. Вече доколко всяка от тях ще съобрази личните си решения със семейството си и то по отношение само на нейната част от наследството, това пак го решава всяка и не следва другата да бъде ангажирана.
Това кой ще наследи някой ден дела на сестрите и какви средства ще влагат - няма общо с решението как да управляват наследството си.

# 14
Мъжете не би трябвало да имат мнение по въпроса. На мястото на сестрите бих разделила имотите юридически, не мисля, че е добра идея заедно да ги стопанисват.

Общи условия

Активация на акаунт