За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

• 291 736
  • 942
  •   1
Отговори
# 735
Правя за пореден път тази питка, любима ми е! Днес промених малко рецептата - вместо вода, сложих прясно мляко, вместо кисело мляко - заквасена сметана; добавих и сирене. Пека я на 200 градуса, не повече от 25 мин.
Ето я тук, от половин доза:

http://media.snimka.bg/7740/021735433-big.jpg
http://media.snimka.bg/7740/021735439-big.jpg
http://media.snimka.bg/7740/021735437-big.jpg

# 736
Правя за пореден път тази питка, любима ми е! Днес промених малко рецептата - вместо вода, сложих прясно мляко, вместо кисело мляко - заквасена сметана; добавих и сирене. Пека я на 200 градуса, не повече от 25 мин.
Ето я тук, от половин доза:

http://media.snimka.bg/7740/021735433-big.jpg
http://media.snimka.bg/7740/021735439-big.jpg
http://media.snimka.bg/7740/021735437-big.jpg

Страхотно изглежда!  Crazy
Ще се пробва.  Hug

# 737
  • Den Haag
Билянче благодаря за рецептата, за първи път я направих и се получи страхотна   bouquet

# 738
Питката изглежда стрхотно, а и от отзивите си личи,но искам да попитам ако корите намажа с течен шоколад и така я усуча , дали ще се получи ?

# 739
  • В Голямото село
Момичета, срам - не срам да ви питам относно месенето на тестото - искам да знам само върху брашно ли се прави или да пробвам с олио? ако е лепкаво тестото, брашно ли се ръси по масата? ами ако така поеме повече брашно от необходимото и тестото стане твърдо? тия неща хич не ги умея и доста се чудя... тестото лепкаво ли ви става и как го разточвате на кори, не залепва ли за масата и по точилката? много искам да я пробвам тази питка, вашите изглеждат супер апетитни Simple Smile

# 740
Аз го меся с част от препърженото масло.

# 741
  • В Голямото село
Аз я почнах питката и стана точно така, както си мислех - вместо нормално тесто, ми се получи една суперлепкава гъста каша, която сега се предполага че трябва да разточа на кори... е как?!?! то лепне навсякъде - половината тесто ми се залепи по ръцете, голяма част остана по масата... ръсих малко брашно, ама ме е страх още да сипвам - че то ще отиде още половин кило брашно само за месенето... направо съм в отчаяние, а уж спазих пропорциите на 100%. явно не ме бива в тестените специалитети... жалко  Cry

# 742
  • Пловдив
Аз я почнах питката и стана точно така, както си мислех - вместо нормално тесто, ми се получи една суперлепкава гъста каша, която сега се предполага че трябва да разточа на кори... е как?!?! то лепне навсякъде - половината тесто ми се залепи по ръцете, голяма част остана по масата... ръсих малко брашно, ама ме е страх още да сипвам - че то ще отиде още половин кило брашно само за месенето... направо съм в отчаяние, а уж спазих пропорциите на 100%. явно не ме бива в тестените специалитети... жалко  Cry

СИПВАЙ БРАШНО ДОКАТО ТИ СЕ ОФОРМИ ХУБАВА ТОПКА Peace
Трябва да е меко  като мекичкото на ухото ти..
После върху набрашнена повърхност разточваш и оформяш:peace:

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 17:20 от ЗИЧЕ

# 743
  • В Голямото село
ЗИЧЕ, благодаря за съвета, ще видим какво ще излезе... Притеснявам се, че така отива доста повече брашно от посоченото... да не стане накрая някоя питка-камък  Tired

# 744
  • Разград
ЗИЧЕ, благодаря за съвета, ще видим какво ще излезе... Притеснявам се, че така отива доста повече брашно от посоченото... да не стане накрая някоя питка-камък  Tired

Не се притеснявай,сипвай брашно,докато се оформи тестото.В противен случай нищо няма да стане.

# 745
  • В Голямото село
Записвам се тук като първия и явно единствен карък, на който нищо не се получи от питката. Първо с триста зора се преборих с тестото, докато го оформя така че да може да се точи и да не лепне - отиде ми още около половин пакет брашно. После с втасването - сложих я във фурната на около 40-50 градуса, за 40 мин не се надигна нито на милиметър. Явно маята ми е била кофти, не знам. Ползвах суха мая, на пакетчета... тя директно в брашното ли се слага или се размива предварително във вода? Накрая я пекох сума ти време, отгоре придоби добър изпечен вид, нооо вътрееее... няма толкова глетаво нещо... как я изпичате само за половин час, просто не знам. И така първия ми опит с питките - пълен провал, сума ти продукти на боклука. Май няма да повторя скоро, толкова се обезсърчих...  Confused

# 746
Записвам се тук като първия и явно единствен карък, на който нищо не се получи от питката. Първо с триста зора се преборих с тестото, докато го оформя така че да може да се точи и да не лепне - отиде ми още около половин пакет брашно. После с втасването - сложих я във фурната на около 40-50 градуса, за 40 мин не се надигна нито на милиметър. Явно маята ми е била кофти, не знам. Ползвах суха мая, на пакетчета... тя директно в брашното ли се слага или се размива предварително във вода? Накрая я пекох сума ти време, отгоре придоби добър изпечен вид, нооо вътрееее... няма толкова глетаво нещо... как я изпичате само за половин час, просто не знам. И така първия ми опит с питките - пълен провал, сума ти продукти на боклука. Май няма да повторя скоро, толкова се обезсърчих...  Confused

Rosie-Posie , просто не ти е втасала добре, затова и не се е изпекла. Аз не използвам суха мая, предполагам някой ще напише, но мисля, че се активира предварително маята (без да съм сигурна, просто от четене). Не се обезсърчавай, пак я направи с хубава мая, ще видиш колко е вкусна и наистина бързо се пече. Все пак зависи и дозата каква е.  bouquet

# 747
  • Egypt
Привет, момичета, довечера ще правя Болярската пита, и пак искам да питам за маята- понеже тук в Египет няма прясна мая, ползвам суха, но пакетите са по половин килограм, та колко да сложа? Ако да речем по рецепта е 11 грама сухата мая, това колко супени лъжици е?  newsm78  До сега съм правила няколко пъти питата на Пина, винаги ми се получава супер, слагам по около 2-3 супени лъжици мая, дали и сега да не процедирам така на око...

# 748
  • Sofia
Привет, момичета, довечера ще правя Болярската пита, и пак искам да питам за маята- понеже тук в Египет няма прясна мая, ползвам суха, но пакетите са по половин килограм, та колко да сложа? Ако да речем по рецепта е 11 грама сухата мая, това колко супени лъжици е?  newsm78  До сега съм правила няколко пъти питата на Пина, винаги ми се получава супер, слагам по около 2-3 супени лъжици мая, дали и сега да не процедирам така на око...
11 грама са за 1/2 кило брашно. Това според мен е около 1 супена лъжица, ама то май зависи и от супената лъжица.    Май не съм ти много от полза!

# 749
  • на брега на морето
Стискайте палци за утре. Ще правя болярската питка на Биляна, но в средата ще е "топка", а отстрани с розички.

Весели и щастливи празници, момичета!

Общи условия

Активация на акаунт