Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 706
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
От началото на тази година наистина има голям срив масово при хашимотките. Някакви ненормални стойности на тсх. Ако е от еутирокса (както повечето смятат), то въобще има ли хормон в хапчето, или само нишесте?! Минавайте на л-тироксин. Ако не е от еутирокса обаче, не знам какво да мисля, че се случва около нас. Освен това ,еутироксът отново започна да изчезва от аптеките. Някой експеримент ли си прави с нас?!

# 376
Ние у дома приемаме Лтироксин, а ако има проблем и с него, да кажат бе! Направо не знам. Да не е в лабораториите нещо, ама изследвахме в различни!

# 377
mibobo, потвърждаваш увереността ми, че ми трябва тежка артилерия витамини... Желязото сега изследвам и още нямам резултати. Благодаря за мнението!
Казаха ми за някакъв течен хормон, който бил много чист и лесно усвоим, но в България не се продавал. Някой може ли да ми даде повече информация?

# 378
И аз това си мисля дали не е от Еутирокса, но пък виждам по себе си, че голяма разлика чак нямам, т.е. сравнено със старата формула имам една идея леко влошване. Значи ако няма достатъчно хормон вътре, щяха всички да са зле ...знам ли. Изчезването на определени мг ми казаха, че е нормално в предвид - презапасяване на хората, закъснели доставки заради карантината, нямам идея колко е вярно. Аз признавам, че се запасих с повечко още Април месец, че сме трима на хормон Sad  и за сега имам.
Но и хора на Л-тироксин имат влошаване, ето по-горе жената е на него

За течен хормон не съм чувала...

# 379
  • където си пожелая...даааа...
Nik`s mom,
ако предното ти изследване е с направление от ЛЛ, няма да ти даде друго.
По принцип веднъж годишно ЛЛ има право да пуска ТСХ+ФТ4 (+ПКК).
Днес бях при ЛЛ и да - не може да ми даде направление за допълнителните изследвания, които искам. Каза ми, че има право единствено на TSH.
И в тази връзка да ви попитам - изследването на желязо, феритин, хомоцистеин, Вит Д и Б12 нужно ли е да се прави, ако TSH, FT3 и FT4 са в норма, т.е. тироид на Хашимото без хипотиреоидизъм? Всичко ще ми излезне над 150лв., днес проверих😳. Момичета от темата ми подсказаха да проверя тези показатели, но съм толкова ошашавена, че в крайна сметка не разбрах правят ли се при хормони в норма? Иначе ТАТ и МАТ също ще пусна задължително.

# 380
Бих ги прежалила тези пари, защото още докато нямах хипофункция нивата при мен на витамините и феритина не бяха добре.
Допълвам - нашата фирма ни направи допълнително здравно осигуряване. Ползвам всичко възможно - при специалист ходя без направление и без потребителска такса, изследвания не заплащам! Ето сега изследваме отново хормони, антитела, витамини, чернодробни, пкк и какво ли не - стотинка не съм дала, както и предния път преди 2 месеца. Ядрено-магнитен резонанс ми предстои, за който обаче трябва предварително съгласуване със застрахователя - те ще ме насочат в коя болница да го направя и ще бъде също безплатно. Знам, че и касата одобрява, но става бавно и понякога има откази.
Не съм рекламно лице на застрахователя Joy - просто споделям и ако имате такава карта, ползвайте я до дупка.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 11:22 от Eva+

# 381
Според мен е нужно, защото и при здрав човек, често има такива дефицити....а те сами по себе си могат да доведат до доста здравословни проблеми.
Иначе финансово те разбирам, както и всички тук Wink . Последно предната седмица за мен и сина ми оставих 246лв в лабораторията Sad

# 382
И в тази връзка да ви попитам - изследването на желязо, феритин, хомоцистеин, Вит Д и Б12 нужно ли е да се прави, ако TSH, FT3 и FT4 са в норма, т.е. тироид на Хашимото без хипотиреоидизъм?

Да, нужно е. Двете неща просто нямат нищо общо по между си. Това е все едно да питаш дали има смисъл да ядеш десерт, ако по-рано си консумирала яхния от картофи. Simple Smile
Съвсем здрав човек, който не е болен от Хашимото, също може да страда от дефицити на витамини и минерали. След като се изследваш, обаче, ако бъдат установени липси, те трябва да бъдат запълнени. Няма как да оставиш нещата така. Т.е. необходимо е да си закупиш и добавки, които в някои случаи също струват немалко пари.
"Хормони в норма" не е равнозначно на "оптимални хормони".

# 383
Eva+  и позната имат такова застраховане на работа и тя доплати и за семейството си и тя яко ги "дои" за изследвания. Но аз нямам такова, трябва да проуча как стои въпроса.

# 384
Аз сега се зачетох в сайта на компанията - там пише, че застраховката НЕ покрива хронични заболявания. Не знам точно каква е фирмената ни оферта и дали се различава от стандартното експозе в сайта - вероятно да, но за всеки случай чети внимателно точно за хроничните заболявания. Успех!

# 385
Аз имам две допълнителни здравни осигуровки, децата също. От 1 май не поемат ендокринолог, постоянно си сменят лекарите к болниците с които работят... Не съм супер доволна, но ползвам доколкото мога

# 386
И мъжът ми има допълнително здравно и не плаща нищо. Обаче, няма как да доплати за мен - условията не са толкова изгодни за членове на семейството. Проучихме ги и се отказахме.

Nik`s mom, пропуснах друго много важно нещо. Ако имаш излишни килограми, особено тлъстини в областта на талията, много е вероятно да страдаш и от Инсулинова резистетност (ИР) - върви ръка за ръка с Хашимото-то. Това е нещо като преддиабетно състояние, при което кръвната захар е нормална, дори може да бъде ниска, но инсулинът на гладно е висок. Хубаво е да си пуснеш изследване и за наличието на това състояние. Тестват се Инсулин + Глюкоза на гладно, сутрин, без да си яла и пила нищо, без да си пушила и без да си консумирала храна, в продължение на 12 чАса преди лабораторното изследване. Не е скъпо - около 25 лв. ще ти излязат общо двата показателя. Обезателно го направи, ако си малко по-пухкава и закръглена, както сме някои от дамите, пишещи тук. Simple Smile

# 387
"Хормони в норма" не е равнозначно на "оптимални хормони".
Именно. Аз съм като нов човек откакто съм на хормон 25 мкг. Уж ТСХ, Т3 и Т4 все още "в норма", антителата бяха ок, обаче имах куп неприятни симптоми. Според старата ендо- "чудесна" функция на ЩЗ. Добре, че новият ендо ми изслуша симптомите и ми обърна внимание...Изобщо не е достатъчно само да се вписваш в някакви (често много разтегливи) норми- още повече ако имаш и неприятни симптоми.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 14:12 от dolce miele

# 388
Ева, течен хормон знам, че има в Италия. Имам позната, която живее там, та от нея знам.
Нямам идея как би могла да се сдобиеш с такъв.
Иначе има и хормон в гелообразна капсула, гръцки е. С него по би могла да се уредиш. Има много доволни жени от него.
Преде време аз също се бях насочила към него, но открих друго решение.
Лично мое мнение  си е, но от наблюденията  ми, хормони купени от Гърция, дори от Турция на повечето потребителки им оказват по-ползотворно действие, от колкото хормон, закупен от БГ.
То си е и до организъм все пак, но не на всеки даден хормонален препарат се отразява добре.

# 389
Здравейте момичета,
Вчера на контролните изследвания ми излезе много висок МАТ. Пия по 100 мг Л- тироксин.

Общи условия

Активация на акаунт