Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 688
  • 735
  •   1
Отговори
# 420
Бенчита, точно с разни режими, колкото пъти започвам, толкова пъти имам след това проблеми със стомах и лекувам по 1 месец рефлукси и болки. Психически ме натоварва много, очевидно и физически не ми влияят добре. Оставила съм всичко в менюто, умерено с преобладаване на протеиновата храна и се чувствам мн добре. Единствено преди цикъл някой път изтървам сладкото, ама....☺️за ден, два.

# 421
Мибобо, когато решиш да правиш обременяване се поинтересувай какви са условията преди и по време на изследването, за да ти са достоверни резултатите. Blush Че е задължително да е и с инсулин- знаеш. И обезателно и на 60 минута (че понякога си го спестяват).
На 60 минута се води пик- за мен това е най-показателната стойност. Колкото повече скочи КЗ, толкова повече гликиране има. На 120 минута е важно колкото да се знае, че КЗ спада до нормални стойности. Инсулинът дава и по-пълна представа за нещата. Ако "чакаш" 2 часа след хранене измерената  КЗ да ти е по-висока отколкото трябва, то тогава вече положението е донякъде "изпуснато". Нещо като това щитовидните хормони да са ти на минимум, ТСХ в горната част на нормата, но още да се водят "в норма" и да се чака Т3 и Т4 още да се понижат, а ТСХ- да се покачи над референтните...Реално, проблемите започват още докато човек уж е в нормите...и винаги има какво да се направи, че човек да си подобри състоянието (най-малкото витамини, запълване на добавки, по-здравословно хранене и др. Не агитирам за хормон на всяка цена или пък за лекарства някакви, но често дори не ти казват, че има проблем- в моя случай, нито за КЗ, нито за щитовидните- аз четях, търсех инфо, отсявах, блъсках си главата и т. н.).
Ето, старата ми ендо смяташе, че не било важно да се мери КЗ, ако не си ВЕЧЕ диабетик Joy Но аз нямам намерение да ставам диабетичка, че да ми обърне някой тогава внимание. Wink Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре. И по-лесно се коригират нещата.
Не е нужно човек да стига до крайности в храненето (лично мнение), ако ситуацията не го налага. Т. е. ползите трябва да са повече от страничните ефекти.

# 422
Ясно мерси, ще почна 2-3 дена на 60 мин да се меря тогава и спирам после. Да, за обременяването знам условията, ама то ще е по-натътък, сега вече не щЪ изследвания и болести, лято идва Wink .

Относно храненето всичко си ям аз ...ама трябва да намаля тестата и захарта, другите въглехидрати не смятам да намалявам. Хляб спрях пак да ям от месец, но пусто сладко така ми се яде и то не плодове или шоколад, ами все тестяни сладкиши Simple Smile . И съм си определила уикенда когато да си позволявам да кръщна малко Wink

# 423
Нормално е сутрешната захар да се повиши. Причината е, че при събуждане, черният дроб я произвежда с цел стартиране на новия ден. По-важно е какво се случва след хранене - тоест каква е реакцията към съответната храна или комбинация от храни при домашните измервания. Сама по себе си КЗ не казва много, освен ако не е в някакви крайности. Трябва да се чете на фона на други показатели като инсулин, кортизол, наличие или липса на наднормено тегло, други здравословни проблеми и т.н.
При хранене с повече ВХ, едно от потенциалните възможни обяснения за по-ниска суктрешна глюкоза, е производството на повече инсулин през ноща, в отговор на това високо ВХ харене предната вечер.

# 424
  • където си пожелая...даааа...
Момичета, мога ли да помоля за вашия коментар на изследванията ми:)? Едва дочаках да ми излезнат резултатите, за да ги споделя с вас и да ми кажете как ви се струват, няма да издържа до прегледа при ендокринолога.
TSH - 2,52 (0,27-4,20)
FT3 - 3,33 (3,1-6,8 )
FT4 - 12,01 (12-22)
MAT - 8,65 ( < 34)
TAT - <10,7 (<=115)
Vitamin D - още не е готово
Vitamin B12 - 300 (145-569)
Хомоцистеин -  18,13 (<=12)
Феритин - 28,74 (13-150)
Желязо - 10,97 (5,83-34,5)
Инсулин - 4,83 (2,6-24,9)
Глюкоза - 4,79 (3,5-6,1)
Инсул. резистентност - 1.03 (1,7-2,5)

Мислех, че щом съм с Хашимото, би трябвало ТАТ и МАТ да са повишени, а те не са?!? Това значи ли, че нямам автоимунно заболяване? И щом стойностите на FT3 и FT4 са близки до долната граница, има ли начин да ги приближа до оптимални показатели, за да намалят симптомите (сърцебиене, изпотяване, умора и т.н.)?

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 19:46 от Nik`s mom

# 425
Ник, като за начало фт3 и фт4 са много ниски, почти ги няма. От това са ти и симптомите. Тсх е леко повишено. Затова една малка доза еутирокс от 12,5 мкгр може и да ти е достатъчна. Въпреки че тат и мат са под реф стойности, ги има, т е започнал е автоимунен процес. Вит б12 е нисък, тр да пиеш. Феритинът също е мн нисък, тр да е около 100. Желязо - ниско, може да имаш косопад вече освен сърцебиене и умора. Инсулинова резистентност нямаш - ура🙂 За хомоцистенът нищо не мога да кажа. Можеш да пробваш да повлияеш процеса и с хранене, но предвид симптомите, не знам дали няма да е загуба на време и влошаване само. Фт3 и фт4 можеш да ги покачиш само с нужното количество хормон.

# 426
Nik`s mom, относно Витамин D, Витамин B12, Хомоцистеин, Феритин и Желязо, може да питаш и в тези 2 теми, защото са по-специализирани: 1, 2.

Нямаш ИР, инсулинът ти е чудесен, което е повече от страхотно!

За жалост, липсата на повишени антитела не значи, че нямаш Хашимото, щом структурните изменения са били забелязани на ехограф.

# 427
bongobongo , гърне без похлупак , много ви благодаря, момичета, изключително отзивчиви сте!❤
Силно се надявах стойностите на ТАТ и МАТ да опровергаят автоимунното заболяване, но уви. И за хормон се надявах също да не се налага, но определено се чувствам като парцал напоследък и няма да ми се размине. Ще изчакам да ме види ендокринологът, за да ми изпише той каквото трябва, сигурно и други добавки.... пуууу, да му се не види, разочаровах се от изследванията ми...

# 428
Все пак, ако имаш някакви притеснения, отиди при друг ендокринолог, който да направи отново ехография на жлезата и да потвърди диагнозата. Simple Smile

Иначе, по отношение на хормона, няма как. Предвид стойностите от изследването, ще ти се наложи да пиеш. Налице е силно изразена хипофункция. От това са ти симптомите.

# 429
Няма да цитирам всички ви, че ще стане много дълго.
Ям зелени салати - маруля, айсберг, рукола.., домат, краставица и сок от лимон, всеки обед и вечеря, като голяма гарнитура към месо - пържола, кайма и тн.. Явно съм прекалила.
Утре съм на изследвания, за дебелото черво.. Та ще видим какво ще излезе.
Истината е, че втори път го правя този номер и рязко спирам всичко.. рязко отслабвам и после си лекувам корема по един, два месеца.
Бонго, май ще направя и аз като теб. Гастрото ми се накара, че не се спирал така глутена, имало си специални изследвания блабла..
Скиорче, оплакванията са ми режещи болки и спазми около пъпа и надолу по червата, къркорене на червата, докарах си и разстройство.. Всички екстри 🙊😀 Сега пия дуспаталин за болките, а иначе и пробиотик ще попия. Даже сега съм на протокола за чревен баланс на Изабела и като гледам колко добавки казва, че трябва да се взимат ми се завива свят.. Глутамин, пепсин, бетаин..
Някой взимал ли ги е, дали са подходящи предвид моите оплаквания.. Обърках се вече.

# 430
гърне без похлупак , да, аз ще ходя при друг лекар с тези изследвания, не при тази ендокриноложка, която ми каза, че съм с Хашимото и ако трябва пак ще ми видят ЩЗ с ехограф (макар че с удоволствие бих си го спестила - три пъти ми става лошо по време на прегледа, а след него буквално до вечерта ми беше ужасно зле. Не зная и при вас ли е така, дано не е:)).

# 431
Никога не съм имала дискомфорт по време на или след преглед с ехограф. Simple Smile А са ме натискали доста силно с апарата, бих казала.

# 432
Никс мам, на мен ми беше много добре по време на ехографията на ЩЗ- като изключим, че си усещах леко пулса към гърлото, защото бях с извита назад глава (легнала, имах чувството, че главата ми е някак на по-ниско от тялото). Иначе инсулинова резистентност в някаква лека форма не е изключена и при хубави резултати на КЗ и инсулин на гладно. Но е добре, че на гладно са ти такива стойностите.
Бенчита, може би си прекалила със салатите. И аз съм за малко по-балансиран режим, без прекалено спазване на протоколи. Но за глутена специално не виждам защо да не се спира изведнъж, не знам да е чак полезен? Thinking

# 433
Глутамин, пепсин, бетаин..
Някой взимал ли ги е, дали са подходящи предвид моите оплаквания.. Обърках се вече.
Бетаин с пепсин съм взимала когато получих ужасни киселини, когато си смених начина на хранене преди година и половина. Това са стомашни ензими, стимулиращи продукцията на стомашни киселини с цел адекватно разграждане на протеини. Не знам на червата дали ще се отразят по някакъв начин.
От зеленчуци, аз лично се подувам и получавам газове, за това не ям никакви отдавна.
Глутена спрях от раз, не съм имала проблеми директно свързани с рязкото му спиране, но аз спрях много неща наведнъж. Неприятните симтоми които имах, включително и киселините, отшумяха сравнително бързо. От тогава - никакви грижи.

# 434
  • София
Бенчита,
И моето мнение, съдейки от печалния си опит с елиминационната диета, съвпада с това на Миоки.
Проблемът не е в спирането на глутена, а в количеството сурови зеленчуци (или както е при мен сега - плодове), които консумираш. И аз започнах като теб през февруари - месо и зелени салати, цитрусови плодове...Махнах от раз глутен, млечни и захар, бобови, покритосеменни, семена, кафе и каквото Изабела забраняваше. Две седмици бях ОК и после нещата станаха като при теб. Болки, дискомфорт къркорене - ужас, че и чревни обструкции:(. Изглежда от страх намалих и количеството храна и отслабнах зверски, а енергията започна да пада рязко. Върнах се от нулата. Докато не излекуваш червата, суровоядството ще те докарва до такива състояния. Поне при мен. Започвай да обработваш топлинно всички зеленчуци, даже първата седмица ги пасирай! Забрави поне 20-30 дни за зелената салата, суровия лук и чесън и доматите и чушките - последните две се водят и възпалителна храна, така че ги махни за по-дълго. Хапвай по малко краставица. Тя не дразни. Аз започнах да консумирам сурови зеленчуци (зелена салата, рукола, краставици и лук) спокойно, едва когато включих малко повече въглехидрати в менюто си, които някак омекотяват “остъргването” на червата.
Зарежи го този бетаин с пепсин, а си вземи едни комбинирани ензими, които разграждат и зеленчуци и месо и въглехидрати. Те съдържат и бетаин и пепсин. На мен определено ми олекна, откакто започнах да ги приемам - основно на вечеря. Ако си изкарала достатъчно време без зърнени и картофи (аз малконповече от два месеца), включи елда, киноа и по малко бял ориз, после и картоф. Глутамин и аз се каня да купувам и да видя как ще ми се отрази. Иначе и аз съм на дуспаталин в момента, но нещо не виждам голям ефект. Вече едно денонощие ме боли корем:(. Наканила съм се да се изследвам и за хеликобактер.
Колоноскопия ли ще правиш? Няма лошо да се правят такива профилактики, макар, че съм сигирна, че хранителния режим те е объркал. Два пъти съм минавала през такова изследване. Съветът ми е да го направиш с упойка. Успех!
Миоки, никакви зеленчуци ли не ядеш или само сурови?

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 23:24 от Skiorche

Общи условия

Активация на акаунт