СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 638
  • 801
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Едва ли много (предполагам), Дидева.. Поне не и от водещите се добри. 
Аманда, всяка година тази тема преди НВО става актуална..  Езици навън се учат  от някои деца на курсове/уроци/ в ЧУ/на езикови лагери интензивно още от предучилищен клас. Някои имат вече  В2 сертификат в 7 клас. Нима е честно  да бъдат поставени на равна нога с други, учили езика само в училище? Сега ще кажат някои, че и с мат е така. Но поне на теория в училище всичко е еднакво като заложено ниво за всички и курсовете/уроците са само за надграждане на базата от училище, какъвто не е случаят с езиците. Едно дете, учило даден език до 6 клас само в училище, и със сто курса в 7 клас в общия случай няма да догони друго, което вече чете в оригинал.. Не говорим за изключенията, те потвърждават правилото.

# 211
Слъневата, разбрах:smile: Макар и хич да ме няма по бизнес стратегиите
Аз също не мога да бъда съвсем сигурна как е с другите езици. Но според баща му, който е преводач, детето е много добре. Показва неочаквани познания по езици, които никога не е учил организирано. Сам си чете някакви неща по темите, които го вълнуват и напредва. Не казва същото за малкия ни син, което означава, че е сравнително обективен.

# 212
  • София
Мария, докато не пробвате, няма как да разберете! Подозирам, че Ния ще се справи, ако се наложи. Мисля, че за да усвоява с лекота, просто трябва да хареса езика.
Аманда, ако момчето ти може да се справя така с езиците, да ги лови във въздуха Joy , то детето има и други заложби, които не те сте открили/не  е разкрило. Сериозна съм този път!

# 213
.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 06:00 от rummi_pl

# 214
Същото си мечтаех преди година, но при ДУ не може да стане. Аз си представях "идеалната гимназия" с две паралелки /условна е цифрата/ за начинаещи в даден език и две за напреднали, които ще стартират от В2. Тези, вторите, би следвало да докажат познанията си по езика, а стартът им да е от доказаното ниво, заложено като минимално. НО това означава невъзможност за еднаква програма, еднакви учители, непълен хорариум и ред организационни дейности, за които не мислех. Вариант на подобен подход са АК и НЕГ, с Немския отдел, след 8-ми клас, при равен старт на всички и възможност истински мотивираните да спечелят места.

# 215
Аз много харесвам западните системи, където децата в различните часове са с различни класове. По математика си с напредналите, но по биология с базово ниво. Но засега това е неприложимо в БГ. Ние едни профили не можем на групи да разделим, пък какво остава всеки час Simple Smile.
А това започване на английски език от 0 в първи, пети и девети клас е голяма загуба на часове в нашия случай, но това е положението.

# 216
  • София
Да, Шарлот, идеята не е лоша, но у нас е неприложима.

Разделението според представянето по езика е СЛЕД приема в НЕГ и след цяла година интензивно учене на езика, а не като НВО по език в 7 клас във вид на балообразуващо. Има голяма разлика.  А и този изпит е належащ там предвид това, че всичко в идните 4 години се учи на немски. Така е и в АК, няма изпит по английски, има пак изпит по мат и БЕЛ на входа, макар и в друг формат спрямо този на НВО -  а те дори не са подчинени на МОН в частта с провеждането на изпита и биха могли  спокойно да сложат и част с английски.. Но всъщност не го правят, явно има защо, приемат с език едва в 9 и 10 клас.

# 217
Ние едни профили не можем на групи да разделим, пък какво остава всеки час Simple Smile.

Може пък и да можем.

# 218
Квестори от матурата днес .. Вярно ли?  Че те учителите още две години няма да влязат в час
https://petel.bg/Mariya-Laskin-vav-Feysbuk--Ne-tova-ne-sa-lekari … Q4xVCp4MFs1HNAtrY
Ако щат! Ама като ревнат за заплати отново, да не очакват подкрепа от обществото и да си мислят, че работата ще стане с извиване на ръце....като онзи път! Аз покрай това електронно обучение си затвърдих мнението, че поне 50% от бълграските учители са абсолютни неграмотници (както писмено, така и по предметите, по които преподават) и мързеливци.

Малко дословни цитати от учителски, официални писания, като съм заличила предметите:
" Новия урок е в прикачения файл, прикачен е и в ......"
"Времето е недостатъчно, но материала по ....... ще бъде изучен както е по програма."
"Знанието е величина неизмерима като безкрайността."
"В понеделник 01.06.2020г. ще си учиме и ще си имаме.....;  Който има готова презентация да си я изпраща когато е готов. "
"Според А.Айнщайн изчезването на масата води до превръщането и в определено количество енергия.; ....ядрото му може самопроизволно да се разцепи...."

Сами си правете изоди за пунктуация, изказ, терминология и т.н. Събирам си ги в един файл и възнамерявам скоро да ги представя, където трябва. Не може неграмотници да учат деца на грамотност.  Аз не само се "разцепих", но съм и вцепенена.

# 219
Ние едни профили не можем на групи да разделим, пък какво остава всеки час Simple Smile.

Може пък и да можем.
Засега не е нормативно уредено. Класовете все още не могат да се делят по профил. Искрено се надявам поне до 3 години да се уреди Simple Smile.

# 220
  • София
Аз в момента се дивя на нещо подобно. В темата за БЕЛ една майка е качила screenshot от теста на детето си. Обосновката на учителката цепи мрака. Sad

https://bg-mam.ma/p/1013548/40832226

# 221
Аз в момента се дивя на нещо подобно. В темата за БЕЛ една майка е качила screenshot от теста на детето си. Обосновката на учителката цепи мрака. Sad

Това нещо е толкова масово, че не разбирам защо родителите се страхуват да го изрекат на глас!  Стига толкова неграмотност.

# 222
  • София
Ауууууу... Това ако е вярно, е просто потресаващо. Възможно ли е да е толкова неграмотна?

# 223
  • София
Ами то като постоянно се снижава летвата, така става най-накрая Flushed ...

# 224
  • София
Честно казано ми е трудно да повярвам, че някой учител на четвърти клас може да бъде толкова фрапантно неграмотен. Дали просто не е друга форма на глупост - да не си признаеш грешката, а да завъртиш зашамшорено сложно обяснение, така че да объркаш драгия родител, дръзнал да се намеси в работата на учителя?
Не че и този вариант е приемлив, де.

Общи условия

Активация на акаунт