Понеже аз споменах, че жените традиционно вземат по-ниски заплати, но никъде не съм споменавала за "при равни условия" т.е. не подхващам феминисткия наратив, че за една и съща позиция, жените в България получават по-малко от мъжете. Имах предвид, че традиционно жените са ориентирани към професии, в които заплащането по редица причини е по-ниско.
Пример - аз съм хуманитарист и се занимавам с научна дейност, съответно съм инвестирала доста в образование и различни специализации. И още докато учех знаех, че заплатата ми няма да е висока, но удовлетворението ми беше мотиватор, а и уменията ми дават възможност за допълнителен доход. ММ ми е равен по образователен ценз, но се развива в съвсем различна сфера, в която заплатата е по-висока.
И все пак с ниската заплата и всичките метнати в развитие пари, на 30 имах спестявания, с които да издържам нашето домакинство за известен период от време.
Както има бедни мъже и жени, така има и заможни мъже и жени. Аз не бих делял различните по големина доходи на присъщи за жени и присъщи за мъже. Ако един мъж се хване да е келнер, а една жена е банкова служителка на висока длъжност, техният личен избор обуславя каква заплата ще вземат. Същото важи и при обратния пример - цветарка в магазин и крупен вносител на машинно оборудване. Или програмистка и обущар.Поради тази причина и не бих делял хората според "обичайни" доходи, под което да се разбира ниски за жените и високи за мъжете. Ако искаш да получаваш повече пари, най-смисленото нещо е да помислиш в какво те бива много добре и да намериш начин да работиш на длъжност, която да ти осигурява желаните доходи. Ако пък и ти харесва като занимание - още по-добре! Разбира се, ако не си притиснат(а) от странични фактори, най-вече болест - твоя или на роднина. Аз и с двете съм се сблъсквал и зная от челен опит как може да са тежест и препятствие пред поставените цели.

; за пред форума не ми дреме за какъв ме мислят някои - просто са ми неприятни с жалките си опити да се правят на психоаналитици). Години по-късно и някои жени го усещат това неравенство - както ти правилно приложи примера с интервютата за работа.