Образователен Говорилник - пак bug - v.5

• 18 991
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Сравняваме Фенси, щото не всички можем да си позволим АК, а ни се иска децата да учат в хубаво училище Sad - и то какво остава - остават училищата с изпит НВО.

# 541
Аз не в този контекст казах, че са несравними.
Целите на изпитите в Щатите и тук са различни, от което и идва разликата и липсата на стрес.
За АК и МОН обясних в предния пост - няма случай МОН да имат поведението на АК в подобна ситуация.
САТ се държи на друг етап и цели. Несравнимо с НВО.

# 542
  • София
Да бе, ясно - мисълта ми беше защо държавните училища да не вземат нещо хубаво от АК.

# 543
  • София
Бре, тия "проклети" американци как точно си правят САТ-вете, че няма специфични въпроси точно от един учебник? Когато изпитът ти не е фактология и припомняне на цитати и литературни герои от точно определени призведения, тогава си проличава кой е научен да мисли и да ползва знанията си и кой е подготвян само и единствено за формата НВО...

Емил Джасим тази сутрин в бТВ беше точно по темата, едно към едно написаното тук.

Защото САТовете и подобни са монопол сами по себе си. На тях не им трябват чужди учебници, те държат входа на университетите съвсем независимо, пък който иска.

# 544
А, Фенси, хич не ги жали МОНаджиите. На тях каквото и да им лъсне, накрая все е на наш гръб Joy  То и школите не ги мисля, сигурно стотици учители само по история вече потриват ръце Joy. Ама нас и децата ни мисля. И на колко школи е възможно да се ходи, изобщо? Ще взема да пиша до МОН да ги питам Joy

Ирония беше и опит за черен хумор.

Гледам сравнявате несравнимото. Изпити в Щатите и тук, АК и МОН, САТ и НВО. Simple Smile

Кога МОН сами и без да са принудени от скандал са излезли да признаят за сгрешени въпроси и задачи? Историята помни дадени точки за грешна задача, вместо да анулират задачата.
Принудени от скандал? 😁
Всяка година около 10000 деца се явяват на седмокласното нво. В деня на изпита МОН публикува изпитната тема и ключа с отговорите. Поне 1000 мами се щурват да решат изпита и да сравняват с отговорите на МОН. И при дори 1 несъответствие (не съм чула в някоя година да е имало повече от 1 грешка от 2-та изпита), почват да звънят по медиите. Скандал? Не бих казала. Нормално е някога някой да допусне грешка, човешко е. МОН дават изявление и т. н.
Изпита за АК: само тази година си признаха за 3 такива човешки грешки в теста. Не го публикуват, не дават верните отговори. Дали, ако го покажат, грешките ще са само 3? Можем само да гадаем. Имат право, ЧУ е, може и по снимка да приемат, ако искат, няма наредба и регламент.
Та какъв е извода - колкото по-малко информираш мамите за детайлите, толкова си по-готин😉Иначе рискуваш да те изядат с парцалите.

# 545
  • София
Аз пък имам едно странично питане. Бях записала малкия на Математика за всеки, което ще се проведе тази неделя. Сега, обаче се чудя дали изобщо да ходи. Нито ще кандидатства, нито нищо. В нормални обстоятелства мислех да отиде, ей така, за тренировка, а и ми беше интересно колко може да изкара без особена подготовка. Тази година, предвид обстоятелствата се питам има ли изобщо смисъл само да ходим да се бутаме. Как е през други години на ОМТ? Голяма ли е навалицата, че да си преценя? Сигурно ще е друга организацията тази година, де, но все пак.

# 546
  • София
Лейди, аз не бих завела детето и от суеверие Hug

# 547
  • София
Благодаря, Аш Simple Smile

# 548
  • София
Благодаря, Аш Simple Smile
Моля, няма за какво Simple Smile

Уор, досега говорим за принципните различия между изпита на АК и НВО, а ти се хвана за техническите грешки. Готините работи съвсем не касаят грешките или липсата им. Това всичкото на фона как НВО не е подходящо с формата си за прием в хубавите гимназии, а като му добавят човеците - още по-неподходящо ще стане.

# 549
Аш, а теб не те ли притеснява тази тайнственост около изпита на АК? Някой знае ли колко смислени са въпросите и колко са адекватни спрямо изучаваното от децата до 7 клас? Ама като не знаем, много е велик изпита, като го четем - тия тъп... ци как са могли да питат децата такива глупости, нали.
НВО е изцяло върху изучавания в училище материал и не виждам място за притеснения, ако децата са подготвени. Резултатите в последните години го доказват.

# 550
  • София
Е как да не знаем - нали публикуваха въпросите по БЕЛ за есето/съчинението. Мен пък точно това ми харесва, че не е върху изучаван материал, за да няма помнене наизуст и т.н.

# 551
  • софия
Я първо уточнете дали се говори за програма и изпит от национално значение или за отделните изпити на училища по градове, села и паланки.

# 552
Да, всяка година съобщават темата на съчинението. Тестовете не знаеш какви задачи включват, може да са големи глупости, а може и да са смислени... Кой да ти каже. ПЧМГ показват изпитите си, задачите от ОМТ излизат в сборници...Фактът, че АК не показват тестове от минали години, не ми е ОК.

# 553
  • София
И какво като ми покажат теста по математика - отдавна не гледам и не пререшавам задачи от състезания. Обратната връзка е, че са тип логически, а не прости бакалски сметки като на НВО. За мен е достатъчно, за да си съставя мнение. И не случайно споменах есето по БЕЛ.

# 554
По бел не е есе, а съчинение на тема по зададени опорни точки.
Щом си ок само от това, че са казали, че са логически, добре. На мен не ми е достатъчно. Имам подозрения.

Общи условия

Активация на акаунт