Образователен Говорилник - пак bug - v.5

• 19 445
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
Честно казано не разбирам защо е тази поредна простотия на МОН. Чак ще взема да вляза в теория на конспирациите....
Едно време /по принцип не обичам да го казвам / си имаше изпит по БЕЛ и МАТ за гимназиите и БЕЛ и история за НГДЕК и толкова. За техникумите се кандидатстваше след 8-ми клас и това е .....
Не разбирам толкова ли е трудно да се направи без стрес и истерия?!?! Да променят формата на изпита, с цел да го осъвременят и толкова - т.е. да няма примерно развиване на теми, а есе и тест по граматика....
Ама явно в МОН са на принципа на английската кралица: "Защо да бъде просто, като може да бъде сложно"...
В голямата си част децата излизат от училище функционално неграмотни, невъзпитани.
Вярно е, че има промяна в поколонията и в модела на поведение и респ. много неща във възприятията на хората са променени, ама чак толкова тормоз пък да му се невиди...

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 10:59 от Pulitash

# 526
  • София
Подозирам, че точно защото една притеснително голяма част излизат не само функционално, но и откровено неграмотни, има натиск върху МОН-ското стадо, че нещо трябва да свършат, та да не е толкова очевадно повсеместното опростачване и затъпяване. И те, щот друго освен да имитират, не могат - измислят малоумни уж-промени. Е, това е.

# 527
Интересно ми е как мислят да го оформят. Конспект ли ще има какво ще се включва по разказвателните предмети?   Когато дъщеря ми беше в 4ти клас, в отчетната бяха забелязали, че имало въпроси в някоя от матурите по ЧО, които били само в учебника на Просвета. Представям си какъв хаос ще настане, ако няма ясно разписано какво ще се включва, предвид десетките учебници на различни издателства и бисерите в тях.

# 528
Интересно ми е как мислят да го оформят. Конспект ли ще има какво ще се включва по разказвателните предмети?   Когато дъщеря ми беше в 4ти клас, в отчетната бяха забелязали, че имало въпроси в някоя от матурите по ЧО, които били само в учебника на Просвета. Представям си какъв хаос ще настане, ако няма ясно разписано какво ще се включва, предвид десетките учебници на различни издателства и бисерите в тях.

И това... Много си права.

# 529
  • София
Бре, тия "проклети" американци как точно си правят САТ-вете, че няма специфични въпроси точно от един учебник? Когато изпитът ти не е фактология и припомняне на цитати и литературни герои от точно определени призведения, тогава си проличава кой е научен да мисли и да ползва знанията си и кой е подготвян само и единствено за формата НВО...

Емил Джасим тази сутрин в бТВ беше точно по темата, едно към едно написаното тук.

# 530
  • София
Sharky, къде отиде ти да сравняваш САТ с НВО7 Joy То почти няма година без разправии със сгрешени въпроси я на ДЗИ, я на НВО, ти реши, че имат капацитет за САТоподобен изпит Joy Никакво мислене няма да се търси, ще си е поредният зубрачески изпит, затова и въпросът за конспект, хич не е лишен от смисъл. Пък, като толкова искат, да пуснат примерни тестове да видим какво търсят- мислене ли, фактология ли. Дотогава съм твърдо против.

# 531
  • София
Да бе - и като затръгнат да търсят мислене, какъв ли алгоритъм за оценяване ще направят? Щото ако не е по калъп, си представям какви атестации ще завалят от седмокласните родители. А пък на чиновниците хич няма да им се занимава да се обясняват на простосмъртните.

# 532
НВО7 може да не е сравнимо със САТ, но по брой сбъркани въпроси тазгодишният изпит за АК го бие 😉

# 533
Какво е имало сбъркано на изпита за АК тази година?
Нали не публикуват изпита?

Много високи резултати на НВО на форумните деца. Не че съм следила предните години, но сега повечето са със 100т по мат.

# 534
  • софия
А, АК са смотани! Остави ги тях. Който има пари за трошене не мога да го мисля, сам си е решил да се набива в тях и да страда от недоразумения. Обаче когато държавата трябва да ти даде каквото ти се полага направо не е честно! И какво сега да правят хората! Къв избор имат!?

# 535
Какво е имало сбъркано на изпита за АК тази година?
Нали не публикуват изпита?

Много високи резултати на НВО на форумните деца. Не че съм следила предните години, но сега повечето са със 100т по мат.
В 19-та тема за АК в деня на изпита има инфо за анулирани сбъркани 3 въпроса. Около 40-41 страница.

# 536
  • софия
AK има достатъчно етика за да не му е нужно да бъде хванат за грешни задачи от някой си след като си е публикувал изпита. За разлика от МОН, АК сам излиза и заявява грешката си, като показва навременно решение и без да е критикуван от отвън. И АК не отговаря за цялата държава. отговоаря за своите си действия и своте си решения, касаещи неговата си политика. АК не се налага на никого и всеки, койт иска може да избяга от АК и никога да няма досег с АК.
Дали е така с МОН, warwick ? Не виждам защо правиш паралел в работата между едно частно училище (което и да е то) и МОН.
Да даваш за пример работата на АК  в сравнение с тази на МОН е умопомрачителна похвала всъщност за училището. Едното е огромна институция в която се предполага, че анализа, способностите и съобразителността, грижата и целта са отвъд всякакви очаквания за цяла една нация. Другото си е просто едно училище.
пак помисли за тежестта на едните и другите. И пак помисли за щетите нанесени и от едните и от другите...
(чак не мога да повярвам колко елементарни можете да бъдете в желанието си да омаловажите нещо)

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 12:49 от Амели

# 537
Сравняваха се изпити. Добавих в сравнението и този за АК.
Не ти изчетох поста и не мисля да го правя и коментирам.

# 538
  • софия
Не, не сравняваш изпити. Чудиш се къде да се навреш за да покажеш че и другаде (особено на харесвано място) не е добре.
Може да не ме четеш, твоя си работа.
Аз чета какво имат да кажат хората в един разговор, може и да не съм права и да науча нещо от тях. Най-малкото смятам за ценно да видя други гледни точки.
И като ще сравняваш изпити с еднаква тежест, поне сравнявай както Шарки каза -аналогово значение да имат.

# 539
А, Фенси, хич не ги жали МОНаджиите. На тях каквото и да им лъсне, накрая все е на наш гръб Joy  То и школите не ги мисля, сигурно стотици учители само по история вече потриват ръце Joy. Ама нас и децата ни мисля. И на колко школи е възможно да се ходи, изобщо? Ще взема да пиша до МОН да ги питам Joy

Ирония беше и опит за черен хумор.

Гледам сравнявате несравнимото. Изпити в Щатите и тук, АК и МОН, САТ и НВО. Simple Smile

Кога МОН сами и без да са принудени от скандал са излезли да признаят за сгрешени въпроси и задачи? Историята помни дадени точки за грешна задача, вместо да анулират задачата.

Общи условия

Активация на акаунт