Образователен Говорилник - пак bug - v.5

• 19 047
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
Шарки, може ли да посочиш конкретен университет в Британия, който приема българчета?  Темата беше дискутирана преди време в съответната тема и заключението беше това, което написах, а имам и лични наблюдения в тази посока. Та ще е полезно за тепърва ориентиращите се да знаят, ако някой университет в Британия е приел дете от колежа да учи медицина.
Ами, Санака, може би това са само мои лични наблюдения, не представителна извадка. Но по мое време всички, които се бяха насочили към медицина започваха горе-долу оттогава. Е, не говоря за специални частни уроци, а за сериозно учене по предметите, четене на учебниците от различните издателства, че и тогава си имаше разлики. Решаване на сборници и т.н.
И моите наблюдения от моето време са точно такива, хем моето време е доста преди това и на Лейди, и на Санака Simple Smile Съучениците ми (2-ма) медици тръгнаха на уроци от 8 клас, веднага след подгответо. За съучениците на сина ми се отнася същото.

# 61
Има деца, ориентирани (може би с помощта на родителите) от 8 клас и се готвят за медицина от тогава. На някои им хрумва в 10 клас (когато са далеч по-осъзнати индивиди) и си налягат парцалите. Та даже и за немски имат време 😉. Няма статистика дали първите или вторите са по-успешни при приема.

# 62
  • София
Т.е. в 10-ти клас не е късно да започнеш интензивно да учиш немски, ако университетът ще е в Германия?

# 63
Зависи колко си амбициран и колко бързо учиш езици. 😉 Едва ли може да се почне от 0, но ако е учен като 2-ри език, не е невъзможно наваксване и ДАФ в 12 клас.

# 64
  • София
Popea, колидж адвайзърите на една от лекциите за родители преди 1-2 години обясняваха за приема в Англия, като специално отделиха внимание на сроковете и изискванията за медицина. Аз всъщност познавам лично много малко деца от Колежа и родителите им, няма как да знам поименно кой е подавал документи.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 11:34 от Sharky*

# 65
  • София
Аш, не е късно. Лично имам познати, които завършиха АЕГ, но в последните години решиха да изберат следване в Германия и успешно си влязоха със съответните уроци по немски. Че и се реализираха в самите университети после. Не, че е много лесно, де, но е възможно.

Warwick, от моите познати почти никой не беше насочен от родителите, просто хората си знаеха какво искат отрано. Никой не е казал, че не можеш да се ориентираш и от 10-ти клас, още повече и да е късно. Просто потвърждавахме виждането на Нотарис, че това не е нещо, което да се остави за последния момент.

# 66
Защо се обръщаш към мен - аз не споря, че има и от двата случая - някои рано ориентирани, част от тях от родителите и късно ориентирали се (може някои също с помощтта на родителите, но по-рядко) . От всички тях има приети медицина. Та даже и почнали сериозно немския в 10 клас и следващи в Германия.

# 67
В конкретния случай не било медицина, а нещо с фармация, каквото и да значи това.

Не знам дали британците приемат българи медицина, защото не знам всичко на тоя свят, но може би би било добре да започнат, щото вижте германците как се оправиха с вируса по-добре от тях😀

# 68
  • София
Че то и ние се справихме по-добре от тях Joy Може пък да започнат да се натискат за студенти тук, пък ние ще се назландисваме Joy

# 69
  • София

И моите наблюдения от моето време са точно такива, хем моето време е доста преди това и на Лейди, и на Санака Simple Smile Съучениците ми (2-ма) медици тръгнаха на уроци от 8 клас, веднага след подгответо. За съучениците на сина ми се отнася същото.
Направо ме хвърляте в музиката! Заобиколена съм от медици - ММ е доктор, както и голяма част от приятелите ми /от времето на Попея и преди това вероятно/. Тези поколения пък изобщо не са ходили по уроци и са приети със шестици и близки до шестици оценки. Много от децата им кандидатстват медицина и всички до един започват уроците в 11-ти клас, за да са готови за предварителните изпити през март-април на 12-ти клас. Пълно безумие са уроците от 8-ми клас! Какво ще учат от 8-ми клас, при положение, че в училище материалът се взима от 9 до 12-ти клас? И за какво - да повторят материала по биология 5 пъти?! Достатъчно е да си учил редовно по химия и биология в училище, а от 11-ти клас да тръгнеш на уроци по химия, защото в изпита има конкретни изисквания за разписване на задачите. По биология дори не са необходими, ако си много съвестен, но е успокояващо някой да ти дава насоки и да оценява самостоятелната ти работа по подготовката. Дори и да имаш пропуски, съвсем спокойно можеш да ги запълниш за това време. А съвсем отделен въпрос е доколко можем да говорим за осъзнат избор на 14 години.

# 70
  • София
Е, Санака, и аз не казах непременно частни уроци, а съвестно и целенасочено учене, плюс допълнителни сборници по химия, например. Като паралел мога да направя с математиката в МГ-тата. Нещо подобно, макар и неточно Simple Smile

# 71
В 7 клас се избира НПМГ, паралелки биология и химия с далечна цел медицина. Не че всички са с тази цел, но има и такива. Налага се все по-ранен избор с перспектива май и все повече деца се ориентират по-отрано. А и родителите им покрай многото инфо в бг-мама. 😁 Не че ако в 10 клас реши да кандидатства медицина няма да влезе.

# 72
1. Не се шегувах. Съвсем реален случай от вчера. Попитах, отговорът беше: "Защото съседката преподава философия". И като взех да "ровя", защото да не се взимат предвид биология или химия от матурата при оформянето на бала ми се стори абсурдно, излезе точно абсурдното.

2. Българчета приемат медицина във Великобритания. Поне от Колежа.

според мен, Шарки, има вероятност нещо да не си доразбрала - иначе и аз мога /като адвайзърите ви/ да разкажа тук доста за сроковете и изискванията за медицина в UK, но това не значи, че ще приемат някой от форума /разбирай колежа/ да следва там Simple Smile всъщност не е нужно изобщо някой да разяснява особено, достатъчно е в UCAS да се види колко малко са курсовете по медицина /с учене над 4 години/ и да се видят и критериите за допустимост изобщо за кандидатстване - има да се прегледат не повече от 4-5 университета; и не че не е допустимо да кандидатстват българи, а сред приеманите дипломи липсва българската национална, каквато издава и Колежът, както и изобщо много други чуждестранни дипломи; виж с достатъчно висок IB от без значение държавата биха ги допуснали за кандидатстване

сега, ако някой учи квазимедицински науки - парамедици, санитарни, социални грижи и тн, био- каквото се сетиш и разправя, че следва медицина, е друго нещо Simple Smile

# 73
Че то и ние се справихме по-добре от тях Joy Може пък да започнат да се натискат за студенти тук, пък ние ще се назландисваме Joy
Майтап, майтап, ама си е истина Simple Smile Както вече писах, те отдавна се натискат за тук, специално за медицина -  наша наемателка  беше точно такъв студент и покрай нея разбрах за мащаба. Е, не се назлъндисваме, защото плащат по 6000 е/година само такса и май им я увеличиха, отделно каквото харчат тук. Но факт, че интерес има. И в Пловдив има.
Скрит текст:
1. Не се шегувах. Съвсем реален случай от вчера. Попитах, отговорът беше: "Защото съседката преподава философия". И като взех да "ровя", защото да не се взимат предвид биология или химия от матурата при оформянето на бала ми се стори абсурдно, излезе точно абсурдното.

2. Българчета приемат медицина във Великобритания. Поне от Колежа.
според мен, Шарки, има вероятност нещо да не си доразбрала - иначе и аз мога /като адвайзърите ви/ да разкажа тук доста за сроковете и изискванията за медицина в UK, но това не значи, че ще приемат някой от форума /разбирай колежа/ да следва там Simple Smile всъщност не е нужно изобщо някой да разяснява особено, достатъчно е в UCAS да се види колко малко са курсовете по медицина /с учене над 4 години/ и да се видят и критериите за допустимост изобщо за кандидатстване - има да се прегледат не повече от 4-5 университета; и не че не е допустимо да кандидатстват българи, а сред приеманите дипломи липсва българската национална, каквато издава и Колежът, както и изобщо много други чуждестранни дипломи; виж с достатъчно висок IB от без значение държавата биха ги допуснали за кандидатстване

сега, ако някой учи квазимедицински науки - парамедици, санитарни, социални грижи и тн, био- каквото се сетиш и разправя, че следва медицина, е друго нещо Simple Smile

И аз така мисля. Hands Plus1 Едно е какво обясняват адвайзърите, друго е да знаеш за случай на прието българско дете от Колежа за медицина в конкретен британски университет. За всичко покрай е съвсем възможно и сигурно се случва непрекъснато, но за медицина дълбоко се съмнявам да има прието дете от Колежа.

Скрит текст:

Направо ме хвърляте в музиката! Заобиколена съм от медици - ММ е доктор, както и голяма част от приятелите ми /от времето на Попея и преди това вероятно/.
Скрит текст:
Тези поколения пък изобщо не са ходили по уроци и са приети със шестици и близки до шестици оценки. Много от децата им кандидатстват медицина и всички до един започват уроците в 11-ти клас, за да са готови за предварителните изпити през март-април на 12-ти клас. Пълно безумие са уроците от 8-ми клас! Какво ще учат от 8-ми клас, при положение, че в училище материалът се взима от 9 до 12-ти клас? И за какво - да повторят материала по биология 5 пъти?! Достатъчно е да си учил редовно по химия и биология в училище, а от 11-ти клас да тръгнеш на уроци по химия, защото в изпита има конкретни изисквания за разписване на задачите. По биология дори не са необходими, ако си много съвестен, но е успокояващо някой да ти дава насоки и да оценява самостоятелната ти работа по подготовката. Дори и да имаш пропуски, съвсем спокойно можеш да ги запълниш за това време. А съвсем отделен въпрос е доколко можем да говорим за осъзнат избор на 14 години.
Дълбоко се съмнявам ТМ да е от моето поколение Simple Smile, освен ако не е много по-голям от теб, но дори и да е така, аз споделих своя опит, той е от соц.а, тогава къде не се влизаше лесно, не само за медицина, и масово ходеха на уроци много отрано, зубраческа си беше работата, наизустяваха теми като луди. От кръга на сина ми също ходеха на уроци за МУ, с изключение на тези, които отидоха в Германия да учат медицина, те наблягаха на езика и успеха от дипломата.
В 7 клас се избира НПМГ, паралелки биология и химия с далечна цел медицина. Не че всички са с тази цел, но има и такива. Налага се все по-ранен избор с перспектива май и все повече деца се ориентират по-отрано. А и родителите им покрай многото инфо в бг-мама. 😁 Не че ако в 10 клас реши да кандидатства медицина няма да влезе.
+1
Само да добавя - вероятността да влезе се снижава в общия случай, ако почне в 10 клас в сравнение с 8 клас, но това е средно взето заради времето за подготовка,а всеки конкретен случай зависи от конкретното дете, неговите възможности и основи на подготовката по биология и химия. Същото се отнася и да се ориентира за Германия в 10 клас.  За мен да  започне в 10 клас с немски от 0-лата и да вземе ДаФ с искания резултат е на практика невъзможно, но  с езикова година и това е възможно.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 14:56 от Анонимен

# 74
  • в страната на чудесата
Напълно споделям казаното от Санака. В осми клас е рано да избереш пътя си в живота. А пък детерминираните медици колко са смешни 20 години по-късно я в някоя фарма за проучвания, я до тате Simple Smile
Аз имам познато дете, което учи медицина в Англия. Съвсем медицина. За първи път чувам, че не приемат българи. Ще поразпитам.
Имам и едно в Шотландия, но май не е медицина, а някакъв невро-когнитивен шит.

Общи условия

Активация на акаунт