Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 116
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
Щом моите неволи не са им важни, то и техните не ме интересуват.

# 151
Както казах по-назад, всеки гледа от своята камбанария. Наемодателят не го вълнува как ще си плащаш наема и режийните, наемателят не се вълнува дали собственикът има кредит 100 хил. евро.
Отношенията за договорни и, докато се спазват условията, не виждам какво трябва да се обмисля.

Живеем в свободна държава и всеки може да живее и/или притежава това, което желае и може да си позволи. Ако на някой не му изнася да плаща 500 лв. наем, може да си наеме за 400 лв., но не и за се опитва да изнудва наемодателя си да му намали наема.

# 152
  • София
Точно така! Само нека не се оплакваме шумно в темата, че не искали да плащат, били нагли и не ни наемали имотите, раждали деца, кучетата им съсипвали паркета и т.н. И да опитваме да обясняваме, че не мрънкаме защото на нас тия нещастници по принцип са ни длъжни, ами защото пазарната логика била еди-каква-си. Че да не стигаме до въпроса каква пазарна логика търсим в някакъв съвсем див и безконтролен "пазар" на имоти. Нека си кажем "аз не се вълнувам от чуждото" (темата все пак се казва "...какво се случва реално") и да си обсъждаме честно тематиката.

SoulFree, много вярно. Но не забелязвам, откак съм дошла в темата, наематели, които да се оплакват, че наемите са високи. Само наемодатели, които се оплакват от наглите "туристи" по огледите, и от ниските цени, които наемателите се опитват да предлагат. При вече нает имот следва да има договор, в който да е уточнено как се действа при форсмажорна ситуация. Ако и двете страни са се съгласили с договора, ще си намерят решение.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 15:00 от ToniShu

# 153
  • София
50 лв. отбивка от 550 лв. прави един наем и малко отгоре за 12 месеца. Поне на мен ми е разбираемо защо се пазарят - и наемателите, и наемодателите.
е как няма да се пазарят....то по тази логика  защо отдаващия не отбие 50лв не са кой знае какво и едва ли на наемите разчита, а на наемащия сигурно му е половината  заплата (550лв). Зависи как гледа човек. После защо бързо напускат.

# 154
  • София
Аз го казах съвсем точно, и пак го пиша.
Една малка част от наемателите са се активизирали през последните 2 месеца. Бих казал, съвсем хипотетично, под 10% от всички.
Само за тях казах "че са изнагляли". И дори не всичките, специално изключих и случаите, когато случайно се е случило на някой, да търси квартира точно по това време.
И дори не са изнагляли, те са си били нагли по принцип.
Другите 90% си седят по апартаментите и нямат хабер да се местят.
Въпросът е, че тия 10% правят 90% от огледите през последните 2 месеца. Не знам, наистина, как по ясно да го напиша.
Не съм твърдял, че съм Бог, огледи не съм отказвал, но и в крайна сметка времето ми не е намерено на пътя.

С друг бизнес няма да започна да се занимавам, заради 5% некоректни хора. Във всеки бизнес има някакъв %. В други е дори повече. Това не пречи да споделяме какво е. Нали за това е темата.

Освен това, добре, слуга съм, да развеждам хората, които хабер нямат да наемат, но когато си поискаха капарото, 3 дена след даването му, след като вече наемателят ми тръгна да се изнася и да пренася багаж, и бях тръгнал да му връщам наема за целия месец, и аргументът беше "ама на нас ни трябват тия пари, защото нямаме достатъчно за следващите огледи".
Значи аз да съм разбиращ, че нямат пари, но раздават "капаро и честна дума, подписана на хартия", но аз имам време да се срещам 5 пъти с тях, да се разправям, наемателят ми има време да си мести багажа и да се изнася, аз имам време за нови огледи, които ще се състоят, защото те са се отказали, длъжен съм да им слушам оплакването, че "нямат пари" за наема на друго място, а аз не мога да им кажа, един единствен път, че ВРЕМЕТО МИ СТРУВА ПАРИ, и трябва поне малко от малко хората да го съобразяват, преди да ме размотават.
Не е оплакване това. Просто констатация и равносметка.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 15:17 от Танграта

# 155
SoulFree, много вярно. Но не забелязвам, откак съм дошла в темата, наематели, които да се оплакват, че наемите са високи. Само наемодатели, които се оплакват от наглите "туристи" по огледите, и от ниските цени, които наемателите се опитват да предлагат. При вече нает имот следва да има договор, в който да е уточнено как се действа при форсмажорна ситуация. Ако и двете страни са се съгласили с договора, ще си намерят решение.

Наемателите постоянно се оплакват, че наемите са високи. В темата не толкова, но по Фейсбук групите е постоянният репертоар.
Защо наемателите се опитват да "предлагат" по-нисък наем? Като са видели обявата, е било указано, че е Х лева. Ако не им изнася, не ходят. Когато отида на фризьор или пък автомивка например, виждам ценоразписа и не се пазаря, ама не може ли 5 лева по-малко. Цената е такава. Същото е и с наемите.

ПС: В темата съм доста по-отдавна от теб и съм изчела какво ли не....

Само нека не се оплакваме шумно в темата, че не искали да плащат, били нагли и не ни наемали имотите, раждали деца, кучетата им съсипвали паркета и т.н. И да опитваме да обясняваме, че не мрънкаме защото на нас тия нещастници по принцип са ни длъжни, ами защото пазарната логика била еди-каква-си.

Няма нищо за обясняване. Наемодателят казва - не допускам животни. Край! Няма спорове, това са условията.
Като отивам на работа, директорът ми казва - работното ти време е от 9 до 18 ч., това е. Ама това, че ти имаш някакви претенции, свободен си да си търсиш друга работа.

ППС: А за работата принципно е важно ти кой си, какъв си, образованието ти, стажа ти, уменията и т.н., докато за при наемането на жилище е достатъчно само да си плащаш сметките и да спазваш що-годе правилата на входа, никой не го интересува дали си учител, лекар или сервитьор.

# 156
Освен това, добре, слуга съм, да развеждам хората, които хабер нямат да наемат, но когато си поискаха капарото, 3 дена след даването му, след като вече наемателят ми тръгна да се изнася и да пренася багаж, и бях тръгнал да му връщам наема за целия месец, и аргументът беше "ама на нас ни трябват тия пари, защото нямаме достатъчно за следващите огледи".
Значи аз да съм разбиращ, че нямат пари, но раздават "капаро и честна дума, подписана на хартия", но аз имам време да се срещам 5 пъти с тях, да се разправям, наемателят ми има време да си мести багажа и да се изнася, аз имам време за нови огледи, които ще се състоят, защото те са се отказали, длъжен съм да им слушам оплакването, че "нямат пари" за наема на друго място, а аз не мога да им кажа, един единствен път, че ВРЕМЕТО МИ СТРУВА ПАРИ, и трябва поне малко от малко хората да го съобразяват, преди да ме размотават.
Аз не бих им върнала капарото - добра, лоша, нагла, зла, каквото ще да ми кажат. Капаро не се връща освен ако не е договорено друго. Иначе няма смисъл да се дава. Пак е повод за малко успокоение - с такива наематели смятам, че си щял да имаш неразбирателства в бъдеще.
За съжаление, аз не съм съгласна със Soul Free, че за наемодателя няма значение какъв си, защото в тази тема много пъти се е показвало, че има.

# 157
За съжаление, аз не съм съгласна със Soul Free, че за наемодателя няма значение какъв си, защото в тази тема много пъти се е показвало, че има.

Имам предвид, че, доколкото си спазваш условията по договора за наем, няма особено значение що за човек си, докато в работата има по-голямо значение личните ти качества.

# 158
  • София
50 лв. отбивка от 550 лв. прави един наем и малко отгоре за 12 месеца. Поне на мен ми е разбираемо защо се пазарят - и наемателите, и наемодателите.
е как няма да се пазарят....то по тази логика  защо отдаващия не отбие 50лв не са кой знае какво и едва ли на наемите разчита, а на наемащия сигурно му е половината  заплата (550лв). Зависи как гледа човек. После защо бързо напускат.
На мен може и 50000 да ми е заплатата. А наемателят ако иска може и безработен да е.
Той получава стока/услуга/благо. Плаща си.
Тази стока/услуга/благо има себестойност, риск, норма на печалба и тн.

Ако на мен разходът ми за едно нещо (цена/себестойност/разход) ми е 450лв, аз мога да го пусна на 500лв.
И ще съм 10% печалба.
Но ако някой дойде, и ми го иска за 400лв. Може и да му изглеждам Бог/Гандняр/Мръсник/Кожодер, но няма да му го дам за 400лв. Нито ще проявя грубост, наглост и тн. Просто му казвам "не ми излиза сметката, не мога."
Ако е човек, ще разбере, и ще си отиде. Ако не е човек, ще се пеняви, или на място, или по форумите. Точка.

И ако се навия на 450, аз падам от 10% на 0ла.

Така че тази "сметка": 50 лв не са кой знае какво за наемодателя, а за наемателя са "много пари" не е коректна.
Ми то по тая логика да му отбия още 50, и още 50 и така докато стане -500. Някои хора и тогава пак няма да са доволни.

# 159
Уф, енти път. Хората не ги интересува колко ти излиза нещо. Както и теб не те интересува, че нямали пари за други огледи и не им връщаш капарото.
Писна ми от сърцераздирателни истории и от двете страни, единия умира от ипотека при един празен месец, другият умира от 20 лв повече за ток. Е айде стига вече лиготии.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 18:07 от Анонимен

# 160
Уф, енти път. Хората не ги интересува колко ти излиза нещо. Както и теб не те интересува, че нямали паринза други огледи и не им връщаш капарото.
Писна ми от сърцераздирателни истории и от двете страни, единия умира от ипотека при един празен месец, другият умира от 20 лв повече за ток. Е айде стига вече лиготии.

Кое са лиготии? Тва е пазара на наеми в София.

# 161
  • София
Танграта, ти сам ли обозначи тези 10% за "нагли" или има някъде се води официална статистика? Аз това ти казвам - вадиш си собствени изводи (и числени стойности) и ги съобщаваш все едно са общовалидирани факти. Казваш какъв процент са, казваш, че нямат намерение да наемат, но това са твои убеждения, не са факти. Ми не звучи ок така. И пак не разбрах за пазарите... ще обясниш ли за народния и ненародния?
Съжалявам, че на такива кандидат наематели си попаднал, според мен не е трябвало да им връщаш капарото. То нали се дава точно за да има компенсация за коректната страна от некоректната. Аз нямаше да имам очи да си го поискам; не следва да те касае теб дали имам пари за още огледи или не - не е твой проблем.

SoulFree, влизам в метафората ти и аз Simple Smile Наемодателят не е директор, наемателят не е служител - това опитвам да обясня. Двете страни са по-скоро бизнес партньори (предполага се). На партньор не винаги е добре да се поставят ултиматуми, поне по мой опит. А за животните опитах да дам гледна точка, не да упреквам хората. Упрекът ми беше към крайните и категорични мнения; и продължавам да виждам такива. Сигурно си изчела какво ли не, то не е малка тема. Но пък глобална пандемия и локално при нас ИП не е имало последните 25 години, това го знам. А сега имаше ИП и след отпадането му в темата ситуацията е (както се вижда с просто око): що ми губят времето, що не мога да взема същия наем, що капризничат, нали се върнаха на работа - значи вече могат да плащат. Не видях някой да написа "може да отмина ИП и вече да съм по-добре финансово, ама наемът ми трябва да остане нисък, щото вече се прецака да ми го намалиш".

# 162
  • София
Не знаех че +-10% ви удря границата за печалба... и че за някои тук това е... "бизнес" (т.е. дават повече от 2 имота и плащат ипотеки за някои от тях...) Flushed
Дори не знам  дали понятието бизнес е уместно да го цитирам в този контекст...

# 163
  • София
Е, защо да не е бизнес? Има предоставящ услуга и потребител на услуга - ако това не е бзинес, не знам какво да е друго Simple Smile Да, не е корпоративен (вероятно в повечето случаи), но си е бизнес.
Човек си изкарва парите и инвестира в имоти, няма нищо лошо в това. Един ще инвестира в два имота, друг в един, трети в 20 - щом има потребление и пазар, съвсем нормално да се случва така. Вече кой как си прави сметките да си избива инвестицията, от какво се оплаква и дали е коректен бизнесмен, според мен е друг въпрос.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 17:45 от ToniShu

# 164
е как няма да се пазарят....то по тази логика  защо отдаващия не отбие 50лв не са кой знае какво и едва ли на наемите разчита, а на наемащия сигурно му е половината  заплата (550лв). Зависи как гледа човек. После защо бързо напускат.

А това подчертаното на каква база го решихте?

Аз не бих им върнала капарото - добра, лоша, нагла, зла, каквото ще да ми кажат. Капаро не се връща освен ако не е договорено друго. Иначе няма смисъл да се дава. Пак е повод за малко успокоение - с такива наематели смятам, че си щял да имаш неразбирателства в бъдеще.

Веднъж ми се случи да дойде на оглед мъж, да огледа имота, да остави капаро. На другия ден идва с жена си да подпишем договора. Тя нещо не хареса и рече отказваме се. Погледнах брокерката си и питах "Капарото остава за мен, нали?". Тя каза, "Делим го на две". Двойката размисли, остана в имота година и половина.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 17:57 от :::

Общи условия

Активация на акаунт