Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 155
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Сега се замислих откъде идва думата "гарсониера".
Явно от френското "гарсон". Т.е. ерген-ниера би бил преводът на български.
Т.е. няма точна дефиниция на броя на стаите в името.
Но думата май постепенно излиза от употреба. Именно заради противопоставянето старо-ново броене на стаите.
Думата "гарсониера", обаче, вече не е политкоректна.
Няма и дума "фамиера" (дамска квартира) за компенсация.

Вече служебно в нашата фирма дори "мъжки жак", "женски жак" ще се заменя с някакви нови означения. "he", "she" също.

# 301
rumka833, хахах, тая малко нагла.....

Какво мислите за хора, които отиват на оглед с настройка за пазарлък, въпреки че наемодателят категорично си е заявил условията?

# 302
  • София
Румка, можеше да иска биберон Grinning

# 303
Да, определено, ако момичето иска барбарон, може да си купи и да си го вземе после. Неведнъж сме обсъждали клаузата, че "жилището се отдава във вида, в който е. И наличните мебели не подлежат на изнасяне." Мой наемател искал да си купи малка масичка, купил си. Взима си я при напускане. Не ме е питал, а не е и нужно.

Какво мислите за хора, които отиват на оглед с настройка за пазарлък, въпреки че наемодателят категорично си е заявил условията?

Всички се чувстват длъжни да се пробват. Съответно наемодателят започва процесът на отдаване с леко завишен наем и накрая смъква малко.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 12:04 от :::

# 304
Румка, купи й от онези големите топки, на които се седи, ама я питай предварително на какъв цвят точно иска да се клати Laughing

Танграта, то и гарсониера е популярният израз, по нот.акт си бяха едностайни. Защото по ЗТСУ (старият ЗУТ) си имаше точно разграничение между жилищни и нежилищни (сервизни) помещения, а кухнята или кухненския бокс са си нежилищни (сервизни). В ЗУТ е същото, но са направили "допълнение", за узаконяване на кухньохоловете като жилищни помещения, в смисъл, че може кухненския бокс да е в или към стая.
И в рамките на шегата да допълня, че "ергенски данък" едно време плащаха не само само старите ергени, но и старите моми Laughing. Въпреки че нито на ергените, нито на момите им беше весело, че ги наказваха финансово, че не са си намерили съпруг/съпруга или че не могат да си имат деца.

Офф-топик - четох по медиите за дилемите пред ИТ-индустрията в тези бурни времена. Проблеми с master и slave процеси, забранителните списъци Stuck Out Tongue Давам идея да ги прекръстят на yes list и no list, а не с цветове.

# 305
Мен биха ме дразнили такива хора. Ако има брокер, вината е у него, че ти води такива клиенти.
Барбарон ще купя на куково лято.
Вече седем дни не съм наемател. Разделихме се по живо, по здраво. Огледаха жилището, аз им показах два проблема, удържаха ни 25 евро от депозита. Единственото, което ме подразни бяха два коментара за дребни ожулвания по кухнята и леко обезцветяване отвътре на стъклокерамичния плот, за които за мен е тъпо да се коментира дори. Няма как една активно ползвана кухня пет години да е като нова от магазина, колкото и да ни се иска на всички.
Ще ми липсва гледката ужасно много.
Скрит текст:

# 306
сега в собствено жилище ли живееш? Бих се радвала да е така Wink

# 307
Пазаренето в някои случаи може да е по вина на брокерите - наемателят да си е казал горната граница, но брокерът го води на по-скъпо място и си мисли, че после "ще си стиснат ръцете" за някаква сума по средата. Единствената друга причина да се иска по-нисък наем е, ако видиш някакъв проблем или нещо са излъгали в обявата - например мен са ме лъгали за квадратура (с доста!!), за брой стаи (мислят ли наистина, че няма да се забележи?) и за местоположение (редовно го правят). Но ако някой ме е лъгал аз лично не бих го искала за наемодател, други обаче предпочитат да пробват за по-нисък наем.

# 308
  • София
Да, и аз препдолагам, че в брокерите е разковничето за пазарлъка. На мен не ми е и хрумвало да преговарям с наемодател, след като си е обявил наемната цена. Веднъж обаче ми се е случвало наемодател да ни заяви "давам го на Х лв наем, но за вас ще го дам на Х-50". Просто оглед, не ни знаеше какви сме - що сме. Бяхме в потрес от цената така или иначе, а апартаментът изобщо не беше каквото бяхме поставили на брокера като изисквания.

# 309
Днес стана чудо, имах оглед от частно лице.
Доста пазарлъци, които не ме притесниха. Оказа се, че има домашен любимец, което е провал...

# 310
Скоро да.
Но е наследствено, нямаме заслуги освен за цялостен ремонт.

# 311
Доста пазарлъци, които не ме притесниха. Оказа се, че има домашен любимец, което е провал...

Лъки, ако още е сободен апартамента ти, прати ми линк, моля! Частно лице съм + мъж и дете.

# 312
Скоро да.
Но е наследствено, нямаме заслуги освен за цялостен ремонт.

че то това е по-трудната част Wink

# 313
Разбирам да има някакъв пазарлък, ако жилището е с висока цена спрямо пазара и състоянието му, но ако цената е реална затова което представлява, не бих се пазарил.
За мен това веднага ми е индикация, че може занапред да има проблеми, щом от сега се пазари. А щом почват още от начало с "купете ми това и това", няма смисъл да се говори повече.
Апартамента го отдавам с всичко необходимо за живеене (мебели+бяла техника). Някой ако има нужда от друго да си го взима сам.
За протокола само да спомена, че не съм имал никога проблеми с наематели, но пък доста негативни случки съм чел по форуми.

# 314

Лъки, ако още е сободен апартамента ти, прати ми линк, моля! Частно лице съм + мъж и дете.
Не е подходящ за семейство с дете. По скоро е за сам или двойка.
Една спалня има с 2 легла.

Общи условия

Активация на акаунт