Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 139
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Преди сте писали, но не ми беше на дневен ред.... Има ли негативи да се отдаде под наем жилище на фирма за нейни служители? Как се удържаше данъка и искат ли и партидите за комуналните услуги да се прехвърлят на тяхно име?

# 316
  • София
Ние даваме на фирма един семеен апартамент, негативи не съм забелязала да има. Данъка в такъв случай е длъжна фирмата да го удържа и внася авансово, като издава на наемодателя сметки за платения наем и служебна бележка за внесения авансов данък. Не са искали прехвърляне на нещо на тяхно име (но ние не бихме и се съгласили).

# 317
За данъка е точно така, както вече е написано. Хубаво е добре да си изпипате договора, за да е ясно, че имотът се отдава за живеене, не за офис. Фирмите плащат ток и ТЕЦ, вероятно и вода, по тарифи за стопански потребители. За тока - вече мисля всички фирми трябва да си избират доставчик от свободния пазар, а не от ЕРП-то (ЧЕЗ) по регулирани цени като битови абонати, т.е. отново с друг вид договор и на друга цена.

Подчертавам, че пиша теоретично, не от опит.

# 318
Да допълня - когато имота се отдава за жилищни нужди, фирмата може да издава фактура за наем без ДДС. Т.е. това е освободена доставка по ЗДДС.

# 319
  • София
Аз бих отказала отдаването на фирма. Първите ми квартиранти бяха семейство средни меринджеи в  газова фирма, над 50 годишни. Бяха с непокрито  самочувствие, малко над нещата. Напр. метнали разходния ордер за наема на секретарката на Биг Боса, ама той извън града за няколко дни. А имам определена дата до кога да си получа наема. По договор трябваше да направят подобрения и да купят определени неща за имота. Не го направиха. Но пък метнаха 1 балатум върху паркета, добре че не го залепиха. Като напуснаха се наложи да си поговоря лично с Биг Боса, те бяха ужасени как ще застана пред него. Ами застанах, със снимки  - знаем се от деца. Човека и той се потресе от оставената мръсотия от над 50 годишни негови служители.
В началото договора беше подписан след срещи на брокерите ни. Не съм търсила връзки за настаняване и сигурен доход. После разбрах в коя фирма работят и се договорихме с шефа да си получавам парите лично от касата, да не чакам на наемателите. Като се изнесоха на 10тия месец почерпих направо.

# 320
Благодаря много на всички за отговорите!

Иначе ще се отдава от физическо лице на фирма за жилищни нужди на техни служители чужденци. Това с ДДС-то няма да е приложимо щом наемодателят не е физ.лице регистрирано по ДДС.

# 321
  • София
Благодаря много на всички за отговорите!

Иначе ще се отдава от физическо лице на фирма за жилищни нужди на техни служители чужденци. Това с ДДС-то няма да е приложимо щом наемодателят не е физ.лице регистрирано по ДДС.
Какви точно чужденци, аз лично имам лош опит с чужденците, защото те днес са тук, утре ги няма, иди ги намери после да имаш претенции. Отделно те като чужденци в Бг имат 100 молби постоянно, и нужди и т.н. да ходиш да се занимаваш с тях като с малки деца, да ги видиш за ръка за всичко, къде да си пусна Нет-а, къде да си платя сметката, хайде в Общината че ми е нужен временен адрес. Дори за супер дребни неща, това онова се счупило , аз да им търся майстор. Те не познават никой и нищо не могат в Бг. Точно все едно си настанил деца.

# 322
Договорът трябва да се сключи с фирмата, за която работят чужденците. Те носят отговорност за всичко, вкл. и за вида, в който ще се върне имота. Те плащат и депозита.

# 323
Драго, виж там в договора да има ЕИК на фирмата. ЕИК-а се вписва задължително в данъчните декларации, които попълваш, нищо че няма да плащаш ДОД-то, пак трябва да подаваш декларации. Като отдаваш на човек, а не на фирма, не е нужно да пишеш имената и ЕГН-то. Предполагам, че НАП сигурно засича дали фирмата е внесла ДОД-то върху наема.

# 324
Да се отчета и аз.
Днес се отдаде жилището, на наемател какъвто аз исках (работещ, сам, с добра професия). Преди него приятна двойка го гледаха на по висока цена, но умуваха и не капарираха, след час се обадиха че искат да го наемат, но вече бях го отдала. Здраве да е, и дано имам късмет с това момче.

# 325
Честито, Лъки! Дано е коректен и се задържи дълго.

По повод некапарирането - преди време имах ен огледа на 15 минути един от друг. Първо идва симпатична двойка. Хареса им, разговаряхме, но имаха оглед на още едно място. Момичето каза "нали ние сме първи", а аз й отговорих "Първи е този, който остави капаро". Следващите наеха апартамента.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 16:58 от :::

# 326
  • София
Честито. Предишният ми наемател беше младо работещо момче и само хубави неща мога да кажа. Дано и ти да имаш късмет.

# 327
Предишния ми наемател беше сам, млад, с добра професия и много добре платена (съдя по това, че плащаше сметките на момента щом излязат и останалата от него битова химия е висок клас). Нямам против двойките, но те са малко по претенциозни, а когато е 1 човек и амортизацията е като, че ли по малка...Не знам, всичко опира до късмет и отношения.

# 328
  • София
Здравейте,моля да споделите къде побликувате обявите си като наемодатели?Пускам във групите във фейсбук за наемане без брокер в София,в имот.бг и ми се обаждат само брокери.Намалих наема със 100лв. и за месец и малко има само 2 огледа.Убедих се и че голям апартамент се дава много по-трудно от маломерен.Имам опит с двустаен и там нещата бяха други.

# 329
Здравейте,моля да споделите къде побликувате обявите си като наемодатели?Пускам във групите във фейсбук за наемане без брокер в София,в имот.бг и ми се обаждат само брокери.Намалих наема със 100лв. и за месец и малко има само 2 огледа.Убедих се и че голям апартамент се дава много по-трудно от маломерен.Имам опит с двустаен и там нещата бяха други.

Къде е апартамента?

Общи условия

Активация на акаунт