Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 126
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Те извършват услуга на техния клиент, който е наемателят. Наемодателят няма отношение с тях, освен че предлага имот в сайт за обяви.

Факт. Но в един момент преценяваш дали ти е по-изгодно да се разделиш с половин наем, но имотът ти да бъде нает бързо, или да стои месец и половина - два празен.

# 346
Тогава може би брокерите трябва да дадат комисионна на собственика, понеже с това, че той дава имот в сайт, те успяват да извършат услугата на техния клиент.
Обаче от алчност не се задоволяват само с комисионна от наемателя. Няма да коментирам повече, понеже в темата има и свестни брокери, които не играят долни игрички...

Както казах по-назад, преди години една брокерка ни каза, че апартаментът, който бяхме склонни да купим, е продаден на друг и то, защото собственикът си пуска сам обява и отказва да ѝ плати комисионна..... В случая остана без нищо. Щеше да вземе поне от нас, обаче лакомията е голяма работа....

# 347
Периодично обсъждаме тази тема. Никой никого не задължава да ползва услугите на брокер.

# 348
Периодично обсъждаме тази тема. Никой никого не задължава да ползва услугите на брокер.

Така е, обаче брокерът изисква от теб комисионна, затова че ти е видял обявата и е звъннал. И понеже има клиенти, на които се е задължил да търси имот.... така и така им търси, що да не се възползва и от още една комисионна от другата страна?!?

# 349

Така е, обаче брокерът изисква от теб комисионна, затова че ти е видял обявата и е звъннал. И понеже има клиенти, на които се е задължил да търси имот.... така и така им търси, що да не се възползва и от още една комисионна от другата страна?!?

Еми да...защо не?

# 350

Както казах вече, дъвкали сме това многократно. Веднъж дадох имот като частно лице. Брокер доведе клиент, като се съгласи, че ще вземе комисионна само от потенциалния наемател. Може и така. Останалите брокери, които ми звъняха и ми казваха как не мога без тях, бяха блокирани.

# 351
  • София
Аз бях пуснала обяви в групата на квартала и други групи за имоти без брокер. Не станаха там нещата, пуснахме и в имот.бг като написахме, че не желаем да работим с брокери. Е, брокери си звъняха все пак, но им казвахме, че не желаем да платим комисионна и те да си преценят дали да водят клиент. Обясняваха ни, че нямат такава практика, бла бла, в крайна сметка водеха клиенти.
Първите 2 пъти ползвах брокер.
Ако се бяха закучили нещата сега, може би пак щях да ползвам, но апартамента се отдаде сравнително бързо.

# 352
Не е луд тоя дето яде баницата, са казали хората.
И аз съм против да им се дава комисиона. Но докато има хора, които да им плащат, ще си искат.
Лично аз съм отказвал покупка на гараж, който беше добре като разположение, заход и цена, защото накрая брокерката на продавача ми вика "ааа да и ни дължите 3% комисиона от цената". Питам защо, аз не съм ви наел, вие представлявате продавача, няма как и мен да ме представлявате, това е конфликт на интереси. Не, не, небило така... с две думи не можа, да ми обясни защо трябва да и се плати. Казах и добре - утре като отидете в магазина да си купите хляб, там има продавачка, която е наета да продава стоката на собственика, като си купите хляба, затова, че сте отишли при нея да и платите една комисиона затова. че ви е продала хляба.
Друг случай на познати - пак искаха да си купуват гараж и пак им искали комисиона и то 1000лв. на 10000евро продажна цена. Та нали "уж" стандартните 3 процента, в случая скачат на над 5%, щото явно са им се видяли малко парите.

# 353
  • София
За това дали от наемателска гледна точка брокерите си заслужават комисионната, няма да коментирам. Но като си купувач и търсиш парцел е най-голямата "веслба", според мен. Най-честият случай накратко:
Нямам кола, вземете ме с вашата; горе-долу нацелваме пътя (и по карта се е случвало да караме, щото брокерът не е ходил там никога), стигаме до някаква джунгла и като питаме поне горе-долу къде са границите... трагедия, нищо конкретно (една дори ни каза откровено, че няма представа). За документи нищо не знае, за ток и вода също; чат-пат някокй брокер носи поне скица на имота. После: върнете ме наобратно, оставете ме еди-къде-си, проверете си документите, да, и се обадете ако решите нещо... Все ми се струваше, че е по-логично те да ми плащат за разходката на чист въздух, но нейсе.
На такъв човек никога не бох се доверила за документи, за правно издръжана покупка, за определяне на цена или да ми защити интереса при преговори с продавача. За щастие, купихме си парцела от едно момче, което го продаваше в olx-a. Но ако такъв брокер ми поиска комисионна, не знам дали бих могла да се държа възпитано.
Когато пък продавахме апартамент, пак без брокер (ММ отряза всичките) стана - една жена търсела за дъщеря си, видяла бабите пред входа и ги питала дали нещо се продава, та така се свързахме. Бяхме пуснали обява в сайтовете и всеки брокер, който се обади, започваше с комисионната (за щастие, бързо появи нашата купувачка).

# 354
Между другото думите "Търся да купя за майка ми" са вълшебни Simple Smile и поне на мен са ми носили най-много информация кой и за колко продава. Сетих се, като прочетох поста на ТониШу.

# 355
Напълно подкрепям мнението, че "Не е луд тоя дето яде баницата... ".
Ето как предполагам, че се получава ситуация, в която звънят все брокери, въпреки че на практика всички наематели си търсят сами по сайтовете. Повечето хора подреждат резултатите от търсенето по цена. Брокерите пускат фалшива обява, която е с 50-100лв. по-ниска цена от предлаганото на пазара. Наемателите се обаждат, казва им се "Тъкмо се отдаде, но имаме друго с 50-100лв. по-скъпо." Това, което имат, е точно обявата на наемодател, който сам си я е пуснал. Понякога дори точно неговата обява са откраднали и са пуснали с по-ниска цена. Брокерът звъни и казва, че вече има наематели, които се интересуват от жилището, и наемодателят поддава. На практика нито наемателят, нито наемодателят са истински клиенти, сами са си свършили работата, която уж се предоставя от брокера, но пак и двете страни се прежалват да плащат. От една страна ги разбирам, особено ако хората трябва спешно да се местят или пък спешно им трябват пари от наем, но ми е непонятно как хората се съгласяват при покупко-продажба да дадат 3% на индивиди като тези, описани от ToniShu и bmf.
.

# 356
Отдавна се говори, да се направи един регистър на брокери, да се запише ясно какви са им задълженията и каква наказателна отговорност може да им се търси при проблеми ама не се случват нещатата и продължават да си измекярстват масово. Естествено има и съвестни, но като знаеш какво е положението, не ти се занимава с тях.
И естествено, вечният въпрос - защо трябва да се плати 3% при продажба, а не някаква фиксирана сума - каква е разликата в работата която ще извършат, ако в квартал Х в блок Х, на първия етаж се продава 2стаен апартамент с цена 100лв примерно и на последния се продава 4стане за 300лв. Защо в единия случай ще плащам повече пари, какво повече ще направят - нищо.
Докато продължават да подържат такива практики и мнението за тях ще е такова.

# 357
Е, как разсъждаваш, все едно си в детската градина Wink как да няма значение дали едно нещо струва 5 или 5 000 лв?? нали във втория случай е по-трудно да убедиш купувача да извади от джоба си съответната сума?

За теб наистина ли няма значение колко ще платиш?

# 358
  • София
Е, човек като си е определил вече, че ще даде 50 000 а не 5 лева, колко да е трудно да го убедиш.

# 359
И аз съм била в ситуация да пускам частна обява и само брокери да ми звънят. Съответно най-напред се обявяваше комисионната, при условие, че изрично бях писала без посредник. Опитах се да ги игнорирам, но частно лице така и не ми се обади. Накрая, за да отдам "клекнах" на комисион, но се пазарих да е в размер, който аз определя, макс. 20 % от мес.наем. Е, получиха се нещата.

Общи условия

Активация на акаунт