Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 32 759
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Ужас, кой ще иде да живее с две жени, които мразят хазяйката, пък и не искат навлек наемател. И ще дава за това нещо 450 лева. Ще ползва общи помещения с другите две и ще е доволен? Ами няма начин, или за някакъв символичен наем, пък и двете, майка и сестра да се примирят?
Това като е тристаен апартамент, да се намери начин за отделен вход или да се обособи едната стая с баня и със самостоятелен вход ( да преминава само през коридор например) и да се разберат. Инак няма да стане.

# 526
А не може ли чрез съдебна делба да се продаде и всеки да си вземе парите. Защо трябва да се измъчват взаимно хората.

# 527
  • София
Най-изчистеният вариант е двете жени, които вече живеят там, да плащат пазарна наемна цена (не самоволно определена).
Друг е въпросът кой и защо ще иска наем на майка си и сестра си, но съм се нагледала на абсурдни отношения, та всичко е възможно.

Вариант е и продажба, но там е също толкова трудно. Или някой трябва да купи 1/2 ид. част на ниска цена (почти невероятно), или да се минава през съд, ако не искат да продават другата половина, което си е една торба ресурс (време, нерви, пари).

# 528
Съдебна делба няма да направят, защото никоя от страните най-вероятно няма пари за адвокат, вещи лица, съдебни разноски.
Даване под наем на част от апартамент и съжителство с хазяин/хазяйка не е чудо невиждано, но е кофти, а и много зависи от хазяина/хазяйката дали са читави хора. По правило възникват спорове за консумативите, за ползването на сервизните помещения - кой, колко, за какво ...

# 529
В случая обаче 'хазяйките' първо не са хазяйки, второ не искат наемател - не може да се сравнява.

# 530
  • София
Съдебна делба сигурно може, въпреки че ще е трудно ако никоя от страните не отстъпи или не може да плати дела на другата страна. Най- добре да се споразумеят по между си. Но щом едната жена притежава 1/2 дял от тристаен а се е изнесла на квартира, едва ли отношенията са розови. Но да им натрапи там нищо не подозиращ наемател, срещу 450 лева е кофти и за наемателя , пък и за двете роднини. Що за съжителство ще е и да ползват общи помещения ли?

# 531
На мен ми се струва абсурдно в тази ситуация да се мисли за максимума, та дори за над него...
Иначе животът познава много такива случаи, в които единият съсобственик пуска външни хора, понякога с цел другите собственици да се изнесат. Роднинските отношения са безкрайно разнообразни.
Имам такива познати - плюс втори съпруг на едната, нейните деца, неговото, в съсобственото жилище, другата цял живот по квартири или с ипотека... ами не им бяха добри отношенията.

# 532
В случая обаче 'хазяйките' първо не са хазяйки, второ не искат наемател - не може да се сравнява.

Живяла съм с хазяйка, като самата тя даваше стая под наем. Въпреки това беше ужасно. Влизаше в стаята, когато ме няма, ровеше ми в нещата, сваляше кранчетата на душа, че "всеки ден съм се къпела, не може така". Уж беше с ползване на кухня, но ползването се състоеше във възможността да си намажа филия. На първия месец още дойде внучката ѝ, която се засели в кухнята и до там с ползването ѝ.
Както и да е, примерът е да се види, че особено в случая няма как да се случи някой да даде 400 лв. за тази стая, защото просто няма да се случи да живеят в мир...

# 533
Тази стая, за тези пари, сигурно е 50кв и обзаведена с Мартинели, примерно

# 534
400 за стая в квартал е по принцип скъпо. И тези пари ги искат, когато жилището е ремонтирано, поддържано, с висок клас уреди и мебели.
Единствената стая, която съм виждала за 400 лв, беше в Младост, една девойка пусна във фейсбук група поне 5 обяви за съквартирантка в апартамент с две спални. Имам спомен, че почна от 450, последно гледах 400. Търсеше едно момиче, в никакъв случай повече хора или момчета. Това продължи с месеци. Нито жилището беше нещо особено, нито уредите, нито стаята, но девойката като се е прецакала с висок наем, гледа да избие.

# 535
Аз с роднини едва бих живяла за повече от седмица камо ли с непознати  за дълготраен период.  Представям си да искам да си гледам филм по долни гащи в хола и да трябва да се съобразявам с чужд човек....
Такива взаимоотношения са обречени,  тази сделка не я виждам да е успешна, щом майката и сестрата са против наем.  Само ще си отровят нервите взаимно и ще си направят живота черен, ако искат.

# 536
Влизаше в стаята, когато ме няма, ровеше ми в нещата, сваляше кранчетата на душа, че "всеки ден съм се къпела, не може така".
Уау, такова нещо не бях чувала досега и това би ме изгонило веднага.

# 537
Влизаше в стаята, когато ме няма, ровеше ми в нещата, сваляше кранчетата на душа, че "всеки ден съм се къпела, не може така".
Уау, такова нещо не бях чувала досега и това би ме изгонило веднага.

М, да, така и стана.....

# 538
  Съвсем различно е да наемеш стая със съквартирант или хазяи, които са решили да имат квартирант. През социализма почти всички квартири бяха така. Когато съм имала хазяи  и са били свестни хора , не са ми ровили в стаята и проблеми не съм имала. Но съквартиранти , които са в семейна война с хазяйката и не искат съквартирант , ще ти отровят съжителството и няма да ти се иска да се прибираш буквално. И в случая наистина се иска наем доста над пазарната цена - за да се мъчат едни хора взаимно.

# 539
  • София
https://www.olx.bg/ad/2-st-studentski-grad-CID368-ID7wASo.html
Според вас това реална обява ли е? Вижда ми се малко 2ст за 550лв.
https://www.olx.bg/ad/2-st-studentski-grad-CID368-ID7DYzx.html
Същата агенция, 2ст за 587лв

А тази пък, малко се е изхвърлил собственикът.
https://www.olx.bg/ad/dvustaen-apartament-dianabad-CID368-ID8gga … 150461a8;promoted
1000лв за прилично обзаведен 2ст в Дианабад. (спалня и кухня Виденов).
Малка поръчкова секцийка и обикновен диван. По-скоро е за около 700.

Общи условия

Активация на акаунт