Майчинството - счетоводно

• 135 496
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,
Терминът ми е на 10.12.2006 г. ,
искам да попитам имам ли право на Коледна премия, този въпрос уреден ли е някъде законово или е по преценка на работодателя?
Благодаря предварително !

# 181
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
искам да попитам имам ли право на Коледна премия, този въпрос уреден ли е някъде законово или е по преценка на работодателя?

Премиите се дават по преценка на работодателя.

# 182
  • София
Здравейте, искам да ви попитам следното:

Терминът ми е на 06.02.2007г. Болничният 45 дни преди раждане трябва да ми бъде издаден на 20.12.2006г. Казаха ми, че е излязъл правилник за прилагане на закона, според който след като съм в болнични от 20.12.2006г, т.е. преди 01.01.2007г съм по старият закон.
Как стоят нещата в случая?
Благодаря ви.
Здравей,
разбира се че си по новия закон. след като 135 дни от началото на отпуска не са изтекли, значи задължително си по новия закон с 315 дни. Моя термин е на 03.02.Аз трябва да изляза в болничен на 20-ти, ти значи малко по-късно.но аз съм решила да работя до края на годината, те не остават много работни дни и от нова година да изляза в болничен вече.

# 183
  • Бургас
Здравейте.
При мен ситуацията е следната:
Трудовият ми договор е сключен на мин. работна заплата /160лв./, а осигуровките са ми внасяни на осигурителния праг /220лв./
Върху коя от тези суми би следвало да ми се изплащат болничните?
Благодаря предваритено за отговора  Simple Smile

# 184
Здравейте.
Трудовият ми договор е сключен на мин. работна заплата /160лв./, а осигуровките са ми внасяни на осигурителния праг /220лв./

Болничните се изчисляват на база осигурителния доход.

# 185
  • Бургас
Здравейте.

И аз така знам, но болничните до момента ми се изчисляват на база на РЗ, а не на база на осигурителния доход!
Искам да съм сигурна и да си търся правата, ако са нарушени де  ooooh!

# 186
И аз така знам, но болничните до момента ми се изчисляват на база на РЗ, а не на база на осигурителния доход!
.. ами проверява се лесно .. ако се окаже, че от НОИ им превеждат по толкова парички може и да  са се "изхитрили" работодателите ти и да са те "назначили" на раб.ден по малък от 8ч.  Sunglasses .. или колежката която изчислява заплатите ви да ги поисква в по малък размер ...
.. но каквото и да е от двете .. проблема ти в работодателя ..  Wink

# 187
Здравейте,

Премиите се дават по преценка на работодателя.
Или по КТД - в старата ми работа за служителите, които към датата на заповедта на премията са били повече от 60 дни в неплатен отпуск или болнични нямаха право на премия. Виж си КТд ако имате такъв Peace

# 188
Здравейте.

Прочети в нормативните актове:
КСО и НАРЕДБА за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане   
Има ги в сайта на НОИ : www.noi.bg

# 189
Здравейте - темата е страхотна и се надявам и на мен да ми помогнете. Случаят ми е следният: назначена съм по служебно правоотношение с едногодишен изпитателен срок (по Закона за държавния служител), но този срок при мен изтича около средата на януари, а аз съм бременна във втория месец. Интересува ме дали имам някаква правна защита срещу уволнение при еветнуални подобни намерения на работодателя, когато разбере за бременността ми. Предварително Ви благодаря. Продължавайте да ни помагате със своите знания   bouquet

# 190
Здравейте - темата е страхотна и се надявам и на мен да ми помогнете. Случаят ми е следният: назначена съм по служебно правоотношение с едногодишен изпитателен срок (по Закона за държавния служител), но този срок при мен изтича около средата на януари, а аз съм бременна във втория месец. Интересува ме дали имам някаква правна защита срещу уволнение при еветнуални подобни намерения на работодателя, когато разбере за бременността ми. Предварително Ви благодаря. Продължавайте да ни помагате със своите знания   bouquet

Изпитателният срок в чия полза е - пише го в трудовият договор. Ако е в полза на работодателя или и на двете страни, то той може да те освободи по всяко време на изпитателния срок, дори преди той да изтече. В твоя случай не се говори за "уволнение", а за прекратяване на договора, поради изтичане на срока или поради, факта, че не отговаряш на изискванията на работодателя. Иначе, ако договорът премине в постоянен имаш закрила "при уволнение".

# 191
  • -
Здравейте!Темата е много хубава и понеже аз не съм много наясно със законите се обръщам към вас за съвет.
В момента съм в болничен-от 25.08./първите 45дни/,термина ми беше за 09.10.но родих 20 дни по-рано и от 20.09. ми върви втория болничен от болницата.Искам да питам дали ще ме хване новата промяна в закона?Благодаря предварително! Hug

# 192
Случи се нещо неприятно,днес ме уволниха,защото хем съм бременна,хем студентка редовно обучение 3 год.И сега искам да ви попитам университетите внасят ли тези осигуровки които ми трябват за получаване на майчинство или ще трябва да да търся да ме назначават някъде и да си ги плащам сама.Предварително ви благодаря!!

# 193
Понеже си редовно обучение, ти се полага майчинство, но за 1 година,щом нямаш 8 месеца трудов стаж.

# 194
Всъщност в последната фирма имам 6 месеца ,а преди това също съм работила,,,,,,,,

Общи условия

Активация на акаунт