Майчинството - счетоводно

• 135 512
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 210
Sofy,
благодаря ти за отговора, значи за по- сигурно ще си работя до края на ноември. Трудовия договор ми е от 23 май, а преди това нямам стаж само здравните съм си плащала.

# 211
  • Ботевград
Здравейте и от мен, отново  Hug
Ако ми разрешите ще попитам и аз за случай, който касае моята приятелка и съседка, бременна в 8 месец вече!  Heart Eyes
Тя работи на трудов договор, ще излезе по майчинство и съответно ще и изплащат майчинството от фирмата, но през юли предстои затваряне на фирмата и съответно договорът и ще бъде прекратен!
Това за нея какво ще означава - ходихме до социални грижи, от там ни върнаха и казаха, че те се занимават с неосигурени и плащат майчинството до навършване на 1 година на детенцето по 100 лева, но през юли детето и вече ще е на 8-9 месеца, а и тя не е неосигурена???
Какво да направим, на Бюрото по труда ли да се регистрира, или към кой да се обърне?

Ако наистина изцяло се закрие фирмата на жената ще се прекрати трудовия договор и тя ще трябва да взема помощ от Социални грижи до навършване на 1 година от детето.
Решението на проблема й е да потърси някаква фирма да я наеме фиктивно на трудов договор и да ползва чрез тях майчинствотодо 2 години ...
Благодаря за светкавичният отговор, а тази фирма ще трябва ли да и внася осигуровки?

Имаш предвид новата фирма в която евентуално ще я наззначат ли? Ако е така фирмата внася само 3,9 % ЗО върху сумата на болничния или майчинството по действащото в момента законодателство.
БЛАГОДАРЯ ОТ ИМЕТО НА СВЕТЛА!

# 212
Имам следния въпрос. Моя приятелка буквално днес разбра, че е бременна, а до няколко дни е на интервю за работа. Длъжна ли е да уведоми евентуалния работодател за бременността преди да е постъпила на работа?

# 213
  • Пловдив
Не е длъжна, разбира се. Въпрос на лична преценка. Тук вече става въпрос доколко е етично да не се уведоми.

# 214
  • В полите на Пирин планина
Имам следния въпрос. Моя приятелка буквално днес разбра, че е бременна, а до няколко дни е на интервю за работа. Длъжна ли е да уведоми евентуалния работодател за бременността преди да е постъпила на работа?

Информация се дава само на настоящ, не на евентуален работодател.  Grinning Не виждам защо да е неетично - пред нея има доста време, в което може да работи / дай Боже да няма проблеми през бременността /. Освен това е много важно да е осигурена преди да може да се възползва от правото си на обезщетения. Peace

# 215
Здравейте  Simple Smile
Новите промени в майчинските (първите 9 месеца майката да получава сумата, на която е била осигурявана) ще влязат ли в сила от 1.01.2007 или засега са само предложение?

Въпросът ми е следния: ако наистина влизат в сила, има ли смисъл да говоря с работодателя си да ме осигурява на по-голяма сума, като аз си доплащам разликата между нея и сегашната? Нали после майчинските ще ми ги плаща държавата, той няма да е ощетен  newsm78
Малко объркано се изказах, надявам се да ме разберете  Embarassed

# 216
Имам един въпрос,може би е глупав,обаче не можах да намеря отговора другаде...От 18окт тази година се водя на трудов договор към една фирма-заплата 310лв.Терминът ми е на 12април2007г,т.е. дотогава няма да имам 6м. трудов стаж към тази фирма.Казаха ми,че болнични не мога да взимам,а въпроса ми е какво майчинство ще взимам след като родя и колко време.И тези 45дни преди раждането ли не мога да ползвам,въобще не съм наясно с нищо

# 217
  • София
Имам един въпрос,може би е глупав,обаче не можах да намеря отговора другаде...От 18окт тази година се водя на трудов договор към една фирма-заплата 310лв.Терминът ми е на 12април2007г,т.е. дотогава няма да имам 6м. трудов стаж към тази фирма.Казаха ми,че болнични не мога да взимам,а въпроса ми е какво майчинство ще взимам след като родя и колко време.И тези 45дни преди раждането ли не мога да ползвам,въобще не съм наясно с нищо
Здравей,
въпросът е дали преди да постъпиш на работа в тази фирма имаш друг трудов стаж. Ако имаш, ще можеш да взимаш обезщетение за бременност и раждане. Тези обезщетения ще се изплащат на базата 6 месеца преди да излезеш в болничен. Ако преди тази фирма си работила в друга, оттам също се взима възнаграждението, което си получавала за база за изчислението.

# 218
  • София
Здравейте  Simple Smile
Новите промени в майчинските (първите 9 месеца майката да получава сумата, на която е била осигурявана) ще влязат ли в сила от 1.01.2007 или засега са само предложение?

Въпросът ми е следния: ако наистина влизат в сила, има ли смисъл да говоря с работодателя си да ме осигурява на по-голяма сума, като аз си доплащам разликата между нея и сегашната? Нали после майчинските ще ми ги плаща държавата, той няма да е ощетен  newsm78
Малко объркано се изказах, надявам се да ме разберете  Embarassed

Новият закон за 315 дни болничен за бременност и раждане е вече факт и влиза в сила от 01.01. Да, има смисъл да говориш с работодателя да те осигурява на по-голяма заплата, защото обезщетенията се взимат на база записаното по трудов договор. Няма да бъде ощетен работодателя ти щом сама ще си плащаш допълнителните осигуровки. Успех  Peace

# 219
Не очаквах толкова бърз отговор и си преместих въпроса в темата за новите промени  Embarassed
Благодаря ти,sofy, но с кой закон да се аргументирам, когато повдигна темата пред шефа? Все пак не мога да му кажа, че исканията ми са въз основа на нещо, което още не е влязло в сила Embarassed

# 220
  • София
Не очаквах толкова бърз отговор и си преместих въпроса в темата за новите промени  Embarassed
Благодаря ти,sofy, но с кой закон да се аргументирам, когато повдигна темата пред шефа? Все пак не мога да му кажа, че исканията ми са въз основа на нещо, което още не е влязло в сила Embarassed
Това всички го знаят, няма да има нужда да се аргументираш. Официално е публикувано и прието.

# 221
  • София
[/quote
а и както виждам от лентичката ти, още си в началото, така че като излезеш в болничен вече новите промени ще бъдат в сила!]

# 222
искам да ползвам 1-2 мес. неплатен отпуск по майчинство след изтичане на платения. Ако имам натрупана полагаема платена отпуска, могат ли да откажат да ми разпишат молбата?

# 223
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ако искаш да си ползваш част от полагаемия се неплатен отпуск на единия родител до навършване на 8 г. на детето не виждам защо да ти откажат и да плащат повече осигуровки и заплата. Не ти ли е по-изгодно да излезеш все пак в платен отпуск и после да си ползваш неплатения?

# 224
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Гигилче кажи, че искаш да взимаш повече пари докато си болничен на шефа ти. Това мисля, че ще е достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт