Майчинството - счетоводно

• 135 539
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 555
По въпроса за получаване на две обезщетения едновременно - да, получават се! Когато се застъпват майчинствата, се получава пълното обезщетение за бременност и раждане (90%) и половината за гледане на дете до 2 год.

"Ползването на отпуск по чл.163 ал.1 от КТ прекъсва този по чл.164 ал.1 и е налице ситуация по чл.164 ал.5 и се изплаща по реда на чл.54 ал.1 от КСО!

Двете обезщетения са различни и няма проблем да се получават едновременно, когато вече настъпи момента да се ползва платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години за второто дете, тогава ще се прекрати изплащането на същия за първото, защото става вече въпрос за едно и също обезщетение. "

Когато децата са 2 - да, може. Но аз останах с впечатление, че се отнася за 1 дете. Thinking

Съвсем по диагонал чета напоследък, едно е детето, разбира се  newsm78

ВСъщност didi_m ще се връща ли на работа или ще си ползва остатъка до 9 месеца?
Защото ако се върне на работа, тогава май ще изгуби 50% (който е само за гледане на дете).

# 556
Благодаря на всички за отговорите.Остава висящ сега въпросът за неизползваната отпуска от 2004г,която по изменения в КТ ве4е изгаряла.Моля ако има вещи и по този въпрос да ми разяснят и тези неща,защото ве4е имам чувството,че царя дава ,а падаря не/ работя в бюджетната сфера/и от личният ни състав всеки ден ми сервират още и още екстри #Crazy

Няма изменения в КТ в това отношение ShockedТова пък откъде си го измислиха.
По принцип, ако имаш право на допълнителен отпуск, освен 20-те дни по КТ1 възможно е този допълнителе отпуск да не се натрупва за ползване. Малко по-наад в темата бях дала пример със сестра ми, която е университетски преподавател и има право на 45 дни отпуск, от които обаче само 20 се натрупват, ако не са използвани. Останалите 25, ако не се използват през текущата година, се губят.

При всички положения обаче, 20-те ви дни по кодекс от 2004 имате право да си ги ползвате.

Поискайте да ви я покажат тази промяна в КТ, съгласно която нямате право на стария си отпуск.

# 557
мисля, че тук му е мястото да питам. може ли  след изтичане на болничният, майчинството да го прехвърля на майка ми? по това време тя ще е пенсионерка, но все още ще работи по трудов договор.

# 558
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Можете само при условие, че тя работи по трудов договор към момента на прехвърлянето на отпуска.

# 559
Здравейте, моят случей е по-специфичен и реших да се обърна към вас за информация. Бременна съм в 27 г.с. , но вече не мога да работя. Проблема е в това, че имам 5 м. осигурителен стаж. С  този месец ( януари ) щяха да са 6, но уви.  Досега като съм излизала в болничен ми ги водеха неплатен отпуск, защото нямах стаж. Повече няма да ходя на работа, а болничният за майчинство ми започва чак от 3.03.07г. Въпросът ми е: Кога ще започна да получавам някакви пари?  И ще взимам ли по-малко пари, защото последните месеци ( 2 месеца) съм била в болнични.
Благодаря предваврително на всички, които ще си направят труда да ми помогнат!   bouquet

# 560
  • У дома :)
добро утро на всички!
аз съм от тези в заварено положение,но все още не съм подала молба за остатъка до 315 дни,смятам да го направя от 01.02.2007 г.в момента съм на работа ,не съм прехвърляла майчинството на никой,та въпросът ми е -имам ли право на 50% от майчинството за месец януари?благодаря предварително за отговора!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 561
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, моят случей е по-специфичен и реших да се обърна към вас за информация. Бременна съм в 27 г.с. , но вече не мога да работя. Проблема е в това, че имам 5 м. осигурителен стаж. С  този месец ( януари ) щяха да са 6, но уви.  Досега като съм излизала в болничен ми ги водеха неплатен отпуск, защото нямах стаж. Повече няма да ходя на работа, а болничният за майчинство ми започва чак от 3.03.07г. Въпросът ми е: Кога ще започна да получавам някакви пари?  И ще взимам ли по-малко пари, защото последните месеци ( 2 месеца) съм била в болнични.
Благодаря предваврително на всички, които ще си направят труда да ми помогнат!   bouquet

Това, че нямаш 6 месеца осигурителен стаж не означава, че не можеш да ползваш отпуск по болест, а че няма да получаваш обезщетение, т.е. пари. Времето в болничен се зачита за трудов и осигурителен стаж, т.е. допълва липсващото до 6 месеца необходим стаж. Шом набереш необходимия стаж започваш да получаваш и обезщетение. За времето без осигуряване база за обезщетението е МРЗ за този период.

# 562
  • В полите на Пирин планина
добро утро на всички!
аз съм от тези в заварено положение,но все още не съм подала молба за остатъка до 315 дни,смятам да го направя от 01.02.2007 г.в момента съм на работа ,не съм прехвърляла майчинството на никой,та въпросът ми е -имам ли право на 50% от майчинството за месец януари?благодаря предварително за отговора!

За месец 01.2007 имаш право на 50 % от 180 лева, т.е. 90 лева.

# 563
Можете само при условие, че тя работи по трудов договор към момента на прехвърлянето на отпуска.
благодаря   bouquet

# 564
Здравейте отново. Аз лично съм категорична по въпроса, че щом като към 01.01.07 г. майката вече е в разрешен отпуск за отглеждане на малко дете до 2 г., има право да го прекъсне, да се върне на работа и естествено да получава 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете.
Новата норма на КСО казва, че майките в заварено положение, които са излезли в отпуск по майчинство, но детето не е навършило 9 мес. имат право да ползват остатъка от 315 дни. Само че,  тази норма е диспозитивна /т.е. имат право не означава длъжни са/. Тези, които вече работят имат право на избор - дали да използват отпуск за бременност и раждане в остатъка от 315 дни, или да продължат досегашното си положение - отпуск за отглеждане на дете, който е прекъснат и за това получават обезщетение 50%.

По повод годишните отпуски - тези, за стари години, които не са използвани не се губят. Или се ползват, или при прекратяване на трудовото правоотношение се изплащат.

Последна редакция: пт, 12 яну 2007, 11:08 от meribal

# 565
добро утро на всички!

За месец 01.2007 имаш право на 50 % от 180 лева, т.е. 90 лева.

Incandescent, сигурна ли си? Нали точно това обсъждахме на предишната страница. От НОИ ми казаха, че докато майката има право да ползва 315-те дни ( без значение дали ги ползва или не ), тя няма право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, следователно, ако се върне на работа, ще получава 50% едва когато тези 315 дни изтекът.

Ти имаш ли някаква информация по случая? Защото това не е единствената майка с подобен въпрос, но аз не мога да намеря текст, който дава право на майките да не ползват допълнителните 180 дни, а да ползват отпуск за отглеждане на дете вместо това.

# 566
Здравейте!
Като чета всички тези новости за болничните и плащането и свят ми се завива. Все пак трябва да се радваме, че сме късметлийки и ни хващя изцяло новия ред за плащане.
Аз имам един въпрос по същата тема. След като парите които ще вземаме се определят на база трудовото възнаграждение през последните 6 месеца, означава ли това, че ще се вземат под внимание и хонорарите (доходите, които имам по граждански договори, и които ми участват в осигурителния доход) при опшределяне на сумата? Ако е така, ще е много добре.

# 567
Здравейте отново. Аз лично съм категорична по въпроса, че щом като към 01.01.07 г. майката вече е в разрешен отпуск за отглеждане на малко дете до 2 г., има право да го прекъсне, да се върне на работа и естествено да получава 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете.
Новата норма на КСО казва, че майките в заварено положение, които са излезли в отпуск по майчинство, но детето не е навършило 9 мес. имат право да ползват остатъка от 315 дни. Само че,  тази норма е диспозитивна /т.е. имат право не означава длъжни са/. Тези, които вече работят имат право на избор - дали да използват отпуск за бременност и раждане в остатъка от 315 дни, или да продължат досегашното си положение - отпуск за отглеждане на дете, който е прекъснат и за това получават обезщетение 50%.

По повод годишните отпуски - тези, за стари години, които не са използвани не се губят. Или се ползват, или при прекратяване на трудовото правоотношение се изплащат.

Да права сте, нормата е диспозитивна в тази и част за ползването. Майката има право на този отпуск, но никой не може да я задължи да го ползва.
Нормата на чл.164 обаче не е диспозитивна. Тя казва че СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА 315-те дни, майката придобива право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Преди изтичането на тизе дни, тя няма право на този отпуск и това по никакв начин не е обвързано с факта дали пайката ползва или не отпуск през тези 315 дни!
Естествено, че на тях към 01.01.2007 година им е разрешен отпуск за отглеждане на дете до 2 години, защото до 31.12.2006 не е имало основание на което този отпуск да им бъде отказан. От 01.01.2007г.1 когато влиза в сила новия размер на отпуска по чл.163 вече има такова основание.

Това е становището и на НОИ. Ако вие имате някакъв текст, който ви прави толкова категорична, ще съм благодарна да го споделите. Защото аз не претендирам за категоричност. По този въпрос съм по-скоро объркана.

# 568
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Мен ме обърква това което са казали от НОИ. Доколко може да се разчита към този момента на техните разяснения след като не всички са наясно с новостите.

# 569

Да права сте, нормата е диспозитивна в тази и част за ползването. Майката има право на този отпуск, но никой не може да я задължи да го ползва.
Нормата на чл.164 обаче не е диспозитивна. Тя казва че СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА 315-те дни, майката придобива право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Преди изтичането на тизе дни, тя няма право на този отпуск и това по никакв начин не е обвързано с факта дали пайката ползва или не отпуск през тези 315 дни!
Естествено, че на тях към 01.01.2007 година им е разрешен отпуск за отглеждане на дете до 2 години, защото до 31.12.2006 не е имало основание на което този отпуск да им бъде отказан. От 01.01.2007г.1 когато влиза в сила новия размер на отпуска по чл.163 вече има такова основание.

Това е становището и на НОИ. Ако вие имате някакъв текст, който ви прави толкова категорична, ще съм благодарна да го споделите. Защото аз не претендирам за категоричност. По този въпрос съм по-скоро объркана.

Провокирана от това /и аз допускам грешки/, и все пак категорична за себе си , току що се обадих в НОИ. Потвърдиха моето становище.
Тези, които са в заварено положение, продължават по стария ред. Това са норми /вкл. и чл. 164/, които влизат в сила от 01.01.07 г., нямат обратна сила. Действат занапред. Не може да се отменят вече породени права с по-неблагоприятни.

Общи условия

Активация на акаунт